Verbind je met ons

Verontreiniging

'Elke ademhaling die je neemt': luchtverontreiniging verstikt de Europese gezondheidsdoelstellingen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het Europees Milieuagentschap (EEA) heeft donderdag een verklaring afgelegd dat de luchtkwaliteit weliswaar verbetert, maar nog steeds een hoog risico vormt. Blootstelling aan fijne deeltjes veroorzaakte in 238,000 ten minste 27 voortijdige sterfgevallen in de EU van 2020 landen.

Het EEA zei dat "luchtverontreiniging het grootste gezondheidsrisico voor het milieu in Europa blijft". "De uitstoot van belangrijke luchtverontreinigende stoffen is de afgelopen 20 jaar aanzienlijk gedaald in Europa, maar de luchtkwaliteit is in veel delen nog steeds slecht."

Het aantal voortijdige sterfgevallen als gevolg van blootstelling aan fijn stof is tussen 45 en 2005 met 2020% gedaald in de Europese Unie. Dit is in overeenstemming met de doelstelling van het actieplan om de vervuiling tot nul terug te brengen, namelijk een vermindering van het aantal vroegtijdige sterfgevallen met 55% tegen 2030.

96% van de stedelijke bevolking van de EU werd in 2020 echter nog steeds blootgesteld aan fijne deeltjes in concentraties boven de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie van 5 microgram/kubieke meter.

Luchtverontreiniging kan luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten verergeren, en hartaandoeningen en beroertes zijn de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden.

Het EEA verklaarde dat er verdere inspanningen nodig zijn om de Zero Pollution Vision voor 2050 te verwezenlijken, die tot doel heeft de luchtverontreiniging terug te dringen tot niveaus die niet als schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd.

In oktober stelde de Europese Commissie voor om de toegang van burgers tot schone lucht te verbeteren door strengere limieten voor luchtverontreiniging vast te stellen. In het geval van schendingen van kwaliteitsnormen kan dit een vergoeding voor schade aan de gezondheid mogelijk maken.

advertentie

Luchtverontreiniging is niet alleen schadelijk voor uw gezondheid.

Het EEA meldde dat 59% van de beboste gebieden in de Europese Economische Ruimte onderhevig was aan ozonvergiftiging op leefniveau. Deze ozon kan de vegetatie aantasten en de biodiversiteit aantasten.

Kritieke niveaus van stikstofdepositie werden gedetecteerd in 75% van de ecosystemen van 27 lidstaten in 2020. Dit is een daling van 12% ten opzichte van 2005 en druist in tegen de EU-doelstelling voor een daling van 25% in 2030.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending