Verbind je met ons

Plastic afval

Kunststofafval en recycling in de EU: feiten en cijfers

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Bijna een derde van het plastic afval in Europa wordt gerecycled. Ontdek meer feiten en cijfers over plastic afval en de recycling ervan in de EU met deze infographic, Maatschappij.

Infographic over plastic afval en recycling in Europa
Ontdek de feiten over plastic afval en recycling in de EU  

De productie van plastic is in slechts enkele decennia exponentieel gegroeid - van 1.5 miljoen ton in 1950 naar 359 miljoen ton in 2018 wereldwijd - en daarmee de hoeveelheid plastic afval. Na een forse productiedaling in de eerste helft van 2020 als gevolg van de COVID-19-pandemie, herstelde de productie zich in de tweede helft van het jaar weer.

De EU neemt al maatregelen om de hoeveelheid plastic afval te verminderen, maar wat gebeurt er met het afval dat ondanks alle inspanningen ontstaat? En hoe kunnen de recyclingpercentages van plastic worden verhoogd?

advertentie

Behandeling van kunststofafval in Europa

In Europa is energieterugwinning de meest gebruikte manier om plastic afval te verwijderen, gevolgd door recycling. Ongeveer 25% van al het geproduceerde plastic afval wordt gestort.

De helft van het ingezamelde plastic voor recycling wordt geëxporteerd om te worden verwerkt in landen buiten de EU. Redenen voor export zijn onder meer het gebrek aan capaciteit, technologie of financiële middelen om het afval lokaal te verwerken.

advertentie

Voorheen werd een aanzienlijk deel van het geëxporteerde plastic afval naar China verscheept, maar sinds kort beperkingen op de invoer van plastic afval in China zal de EU-uitvoer waarschijnlijk verder verminderen. Dit brengt het risico met zich mee van meer verbranding en storten van plastic afval in Europa. Ondertussen probeert de EU circulaire en klimaatvriendelijke manieren te vinden om haar plastic afval te beheren.

Het lage aandeel van kunststofrecycling in de EU betekent aanzienlijke verliezen voor zowel de economie als het milieu. Naar schatting gaat 95% van de waarde van kunststof verpakkingsmateriaal na een korte cyclus van eerste gebruik verloren aan de economie.

wereldwijd onderzoekers schatten dat de productie en verbranding van plastic in 850 meer dan 2019 miljoen ton broeikasgassen de atmosfeer in heeft gepompt. In 2050 zou die uitstoot kunnen oplopen tot 2.8 miljard ton, waarvan een deel kan worden vermeden door betere recycling.

Lees meer over afvalbeheer in de EU.

Problemen met plastic recycling

De belangrijkste problemen die het recyclen van plastic bemoeilijken, zijn de kwaliteit en prijs van het gerecyclede product, vergeleken met hun niet-gerecycleerde tegenhanger. Kunststofverwerkers hebben grote hoeveelheden gerecycled plastic nodig, vervaardigd volgens strikt gecontroleerde specificaties en tegen een concurrerende prijs.

Omdat kunststoffen echter gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de behoeften - functioneel of esthetisch - van elke fabrikant, bemoeilijkt de diversiteit van de grondstof het recyclingproces, waardoor het duur wordt en de kwaliteit van het eindproduct wordt aangetast. Als gevolg hiervan groeit de vraag naar gerecycleerde kunststoffen snel, hoewel deze in 2018 slechts 6% van de vraag naar kunststoffen in Europa vertegenwoordigde.

Lees meer over de plannen van de EU om tegen 2050 een circulaire economie te bereiken, inclusief: plastic reductie.

EU-oplossingen om recyclingpercentages te verhogen

In mei 2018 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend om het probleem van: plastic zwerfvuil op zee. Het omvat een EU-verbod op de productie van de top 10 wegwerpplastics die op Europese stranden worden aangetroffen vanaf 3 juli 2021.

Als onderdeel van de Green deal, 55% van het plastic verpakkingsafval moet in 2030 worden gerecycled. Dit zou een beter ontwerp voor recycleerbaarheid impliceren, maar Europarlementariërs zijn van mening dat er ook maatregelen nodig zijn om de markt voor gerecycled plastic te stimuleren.

Deze maatregelen kunnen zijn:

  • Het creëren van kwaliteitsnormen voor secundaire kunststoffen;
  • certificering aanmoedigen om het vertrouwen van zowel de industrie als de consumenten te vergroten;
  • invoering van bindende regels inzake de minimale hoeveelheid gerecycled materiaal in bepaalde producten, en;
  • EU-landen aanmoedigen om te overwegen de btw op gerecycleerde producten te verlagen.


Het Europees Parlement steunde ook de beperking van lichtgewicht plastic tassen in de EU in 2015.

Daarnaast riepen de leden van het Europees Parlement de Commissie op om actie tegen microplastics.

Lees meer over de EU-strategie om plastic afval te verminderen.

MEER WETEN? 

Leefomgeving

Strijd tegen zeevervuiling: #EUBeachCleanup-campagne 2021

gepubliceerd

on

Officieel gelanceerd op 18 augustus, de 2021 campagne van de #EUBeachCleanup piekte op 18 september op de World Coastal Clean Up Day. Sinds juni worden er opruimacties georganiseerd in zowel kust- als niet aan zee grenzende landen over de hele wereld, en deze zullen duren tot eind oktober.

Hoge vertegenwoordiger / vice-president Josep Borrell (afgebeeld) zei: “Onze acties hebben invloed op onze oceanen. Het is onze keuze: of we blijven onze oceaan vervuilen met zwerfvuil, of we ondernemen actie en maken onze zeeën schoon. #EUBeachCleanup is een geweldige individuele en collectieve actie van vrijwilligers over de hele wereld om de stranden schoon te houden en het zeeleven te beschermen. Het is nodig, het is dringend, iedereen kan bijdragen aan het herstel van onze planeet.”

Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, zei: “Het herstellen van de biodiversiteit, het beschermen van de oceaan en het mondiger maken van burgers staan ​​allemaal hoog op de agenda van de EU. De ware kracht van #EUBeachCleanup is dat het al deze zaken samenbrengt en wereldwijde aandacht krijgt. Het gaat erom de praatjes te houden en de Europese Green Deal om te zetten in wereldwijde blauwe actie. Doe met ons mee. Samen kunnen we het verschil maken.”

advertentie

Elk jaar belanden er miljoenen tonnen zwerfvuil in de oceaan met een direct en dodelijk effect op dieren in het wild. Mariene vervuiling begint op het land en is een van de belangrijkste oorzaken van de uitputting van de mariene biodiversiteit. Daarom organiseert de EU sinds 2017 de jaarlijkse #EUBeachCleanup-campagne - een wereldwijde bewustmaking die elk jaar een krachtige oproep tot actie doet en een momentum creëert voor de goedkeuring van ambitieuze maatregelen om de oceaan op internationaal niveau te beschermen. De editie van dit jaar valt in de aanloop naar de 15e Conferentie van de Partijen bij het VN-Verdrag inzake Biologische Diversiteit (CBD COP15) in oktober en na de EU-wetgeving inzake kunststoffen voor eenmalig gebruik juli in werking getreden. Meer informatie staat hierin nieuwsbericht.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending