Verbind je met ons

maritiem

Meer dan 150,000 Europeanen roepen EU op om bodemtrawlvisserij te verbieden om de oceaan en het klimaat te beschermen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een gigantisch kleurrijk pop-upboek over de verwoesting veroorzaakt door destructieve bodemtrawls - en hoe het mariene milieu gedijt in de afwezigheid ervan - werd vanmorgen door ngo's bezorgd aan commissaris van de Europese Unie (EU), Virginijus Sinkevičius, namens meer dan 150,000 Europeanen die een petitie hebben ondertekend roept de EU op om destructieve visserijpraktijken geleidelijk af te schaffen, te beginnen met een onmiddellijk verbod op bodemtrawls in alle beschermde mariene gebieden. [1]

De tienduizenden ondertekenaars eisen dat EU-commissaris Sinkevičius (verantwoordelijk voor het milieu, de oceaan en de visserij) en de uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans (verantwoordelijk voor de EU Green Deal) een verbod op bodemtrawls opnemen in de komende EU 'Actieplan om de visbestanden in stand te houden en de mariene ecosystemen te beschermen' (Actieplan Oceaan), dat volgend voorjaar wordt aangenomen. Bodemtrawlvisserij, de meest schadelijke visserijmethode voor het milieu en het klimaat, wordt veel gebruikt in Europa, waar het meer dan 50% van de zeebodem aantast, en vindt zelfs plaats in beschermde mariene gebieden.

Oceana, Seas At Risk, Our Fish, WeMove Europe, Whale and Dolphin Conservation, en Environmental Justice Foundation, leverden het pop-upboek van 1.5 m bij 2.5 m, waarin zowel commissarissen Sinkevičius als Timmermans een oceaanavontuur beginnen naar het voorbeeld van The Life Aquatic, een populaire film die verwijst naar het werk van de beroemde oceaanonderzoeker en natuurbeschermer Jacques-Yves Cousteau, buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel. Het boek presenteert een verhaal over hoe de EU de kans krijgt om het tij te keren van destructieve visserij door bodemtrawlvisserij te verbieden, door een reis van de huidige verwoesting onder water naar een gezond, bloeiend en veerkrachtig marien milieu.

Oceana in Europe Senior Director of Advocacy Vera Coelho zei: "Marine Protected Areas, zoals de naam al doet vermoeden, worden verondersteld bescherming te bieden aan het leven in zee, maar in 2020 heeft er meer dan 2.5 miljoen uur bodemtrawlvisserij plaatsgevonden. Het is onaanvaardbaar dat de EU de vernietiging van de plaatsen die zij heeft toegezegd te beschermen blijft goedkeuren. Deze waanzin kan en moet nu voorgoed worden opgelost.”

Seas At Risk Marine Policy Director Tobias Troll voegde toe: “Europese burgers beginnen zich te realiseren dat de zeeën kwetsbare ecosystemen zijn die bescherming nodig hebben omdat ze het levensondersteunende systeem van de planeet zijn. Er moet een einde komen aan destructieve visserijtechnieken zoals bodemtrawls, binnen beschermde mariene gebieden maar ook daarbuiten. We hebben een rechtvaardige overgang naar visserij met een lage impact nodig om de biodiversiteit te beschermen en toekomstige generaties van kleinschalige vissers en kustgemeenschappen een goed leven te geven.”

Rebecca Hubbard, directeur van het visprogramma zei: “We kunnen niet voor altijd doorgaan met toezeggingen en beloften - we hebben bijna geen tijd meer en elke ton koolstof telt. Het wordt tijd dat de EU serieus gaat overstappen van destructieve visserijmethoden zoals bodemtrawls, die CO2-emissies produceert door brandstof te verbranden, koolstof die is opgeslagen in de zeebodem vrijgeeft en de vispopulaties uitput, en in plaats daarvan een duurzame en veerkrachtige toekomst voor ons klimaat veiligstelt , oceaan- en kustgemeenschappen.” 

Giulio Carini, Senior Campaigner, WeMove Europe zei: "Bijna de helft van de EU-bevolking woont binnen 50 kilometer van de zee, en niemand wil nog tientallen jaren een verwoeste en dode oceaan hebben." 

advertentie

Steve Trent, CEO van de Environmental Justice Foundation zei: "Naast het vernietigen van oceaanecosystemen, het in gevaar brengen van dieren in het wild en het bedreigen van het levensonderhoud van de kust, versnelt bodemtrawls ook de afbraak van het klimaat. Deze praktijk zorgt ervoor dat de zeebodem wordt omgewoeld, waardoor vitale koolstofvoorraden vrijkomen die al eeuwenlang veilig opgesloten liggen. Het is zeer teleurstellend dat de EU, die het voortouw heeft genomen bij progressieve inspanningen om de duurzaamheid van de visserij te verbeteren, nog steeds bodemtrawlvisserij toestaat in beschermde gebieden. Hier moet nu een einde aan komen."

Achtergrond

- Bodemcontact, inclusief baggeren en bodemtrawls, is het meest onselectieve en destructieve vistuig. De methode omvat het slepen van zware netten over de zeebodem, waarbij zonder onderscheid alle soorten levende wezens en habitats worden gevangen die toevallig onderweg zijn. Zo'n trawlvisserij kan tot 41% van het leven van ongewervelde dieren ontdoen van de zeebodem, en de oceaanbodem kan vele jaren nodig hebben om te herstellen. Het voortdurende gebruik ervan heeft geleid tot drastische en in sommige gevallen onomkeerbare aantasting van mariene ecosystemen, waaronder habitats zoals koralen en zeegras, evenals gevoelige soorten zoals haaien, schildpadden en dolfijnen. Bovendien verstoort bodemtrawlvisserij de zeebodem en komen grote hoeveelheden koolstof die in sedimenten is opgeslagen vrij in zee - nieuw, vroeg stadiumonderzoek suggereert een niveau van vrijgekomen koolstof dat het op één lijn zou brengen met de luchtvaartsector (studies).

- Recente gegevens by Oceana onthulde hoe EU-landen destructieve visserij in Europa's beschermde mariene gebieden blijven toestaan, met meer dan 2.5 miljoen uur bodemvisserij in 2020 in gebieden die zogenaamd zijn aangewezen om Europa's meest waardevolle en bedreigde mariene soorten en habitats te beschermen.

- EEN sociaaleconomische analyse In opdracht van Seas At Risk heeft onthuld dat een verbod op bodemcontact (trawlvisserij en bodembaggeren) in beschermde mariene gebieden al vier jaar na de inwerkingtreding van het verbod netto voordelen zou opleveren.

- Het EU-actieplan om de visbestanden in stand te houden en de mariene ecosystemen te beschermen, aangekondigd in de EU 2030-biodiversiteitsstrategie, wordt in 2022 verwacht. openbare raadpleging geopend tot 20 december.   

Foto en video beschikbaar hier

[1]:Petitie "Stop met het vernietigen van onze oceaan" op het WeMove Europe-platform

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending