Verbind je met ons

Leefomgeving

LIFE-programma: EU eert inspirerende projecten ter ondersteuning van natuur, milieu en klimaatactie

gepubliceerd

on

Gisteren (2 juni) in de Europese groene week, Europa's grootste milieu-evenement, werden de winnaars van de LIFE Awards 2021 bekendgemaakt door de EU's LIFE-programma - het financieringsinstrument van de EU voor het milieu en klimaatactie. De LIFE Awards erkennen de meest innovatieve, inspirerende en effectieve LIFE-projecten in drie categorieën: natuurbescherming, milieu en klimaatactie. Bij de Awards van dit jaar werden winnaars geëerd in drie verschillende categorieën: Slowakije (natuur), Spanje (milieu) en Frankrijk (klimaatactie). Het publiek stemde ook op hun favoriete project in de Citizens' Award die naar een Italiaans project ging, en het werk en de toewijding van jonge vrijwilligers werden erkend in de LIFE4Youth Award met een geselecteerd project ook uit Italië.

Frans Timmermans, Executive Vice President van de Europese Green Deal: “De klimaat- en biodiversiteitscrises zijn meer dan ooit aanwezig, maar de finalisten van het LIFE-project van dit jaar bieden hoop en inspiratie voor toekomstige oplossingen. Het behoud van natuurlijke habitats en het beschermen van dieren in het wild zijn essentieel voor ons groen herstel en onze reis naar klimaatneutraliteit.”

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: "Ik wil alle finalisten en winnaars van de LIFE Awards 2021 feliciteren. LIFE-projecten zijn een uitstekend voorbeeld van mensen die elke dag samenwerken om de meest urgente mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit aan te pakken. LIFE-projecten combineren technologie, innovatie, expertise, samenwerking, maar vooral veel toewijding om slimme oplossingen te leveren. Ik wens jullie allemaal veel succes.”

Een deskundige jury keek naar de 15 finalisten en koos de drie winnaars, die allemaal een uitstekende bijdrage leverden aan ecologische, economische en sociale ontwikkelingen. Ze toonden ook uitmuntendheid in impact, reproduceerbaarheid, beleidsrelevantie, grensoverschrijdende samenwerking en kosteneffectiviteit. Meer informatie over de winnaars en andere finalisten vind je hier.

Leefomgeving

Commissaris Sinkevičius in Zweden om bossen en biodiversiteit te bespreken

gepubliceerd

on

Commissaris Sinkevičius brengt vandaag (14 juni) een bezoek aan Zweden om de komende EU-bosstrategie van de Commissie en de voorstellen over door de EU aangestuurde ontbossing en bosdegradatie te bespreken met ministers, leden van het Zweedse parlement, vertegenwoordigers van NGO's en de academische wereld en andere actoren. De bosstrategie, zoals aangekondigd in de Biodiversiteitsstrategie 2030, zal de hele boscyclus bestrijken en het multifunctioneel gebruik van bossen bevorderen, gericht op het waarborgen van gezonde en veerkrachtige bossen die een aanzienlijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit en klimaatdoelstellingen, het verminderen van en reageren op natuurrampen, en het veiligstellen van levensonderhoud. Een belangrijk resultaat onder de Europese Green Deal, beloofde de biodiversiteitsstrategie ook om tegen 3 2030 miljard bomen te planten. De Commissie streeft ernaar dit jaar tijdens de wereldwijde COP 15-bijeenkomst over biodiversiteit een internationale overeenkomst tot stand te brengen om de natuurcrisis aan te pakken, vergelijkbaar met de klimaatovereenkomst van Parijs.

Verder lezen

Leefomgeving

Copernicus: met de eerste geautomatiseerde pollenmetingen kunnen voorspellingen in verschillende Europese landen bijna in realtime worden gecontroleerd

gepubliceerd

on

Een samenwerking tussen de Copernicus Atmosphere Monitoring Service en het European Aeroallergen Network heeft de eerste stap gezet in het bijna realtime verifiëren van pollenvoorspellingen via het geautomatiseerde pollenprogramma "Autopollen" van EUMETNET.

Het is de bedoeling om met de Copernicus Atmosfeer Monitoring Service (CAMS) heeft de eerste stap aangekondigd in een gezamenlijk initiatief met het European Aeroallergen Network (EAN) naar geautomatiseerde pollenmonitoring in verschillende Europese landen. Onder auspiciën van het Network of European National Meteorological Services (EUMETNET) zijn verschillende pollenmonitoringssites uitgerust met geautomatiseerde observatiemogelijkheden als onderdeel van het "Autopollen"-programma onder leiding van de Zwitserse Meteorologische Dienst MeteoSwiss. Op locaties met geautomatiseerde pollenwaarnemingen kunnen voorspellingen bijna realtime worden gecontroleerd, terwijl ze elders pas aan het einde van het seizoen kunnen worden geëvalueerd.

CAMS, dat namens de Europese Commissie wordt uitgevoerd door het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), biedt momenteel vierdaagse voorspellingen van vijf veelvoorkomende pollentypen; berk, olijf, gras, ambrosia en els met behulp van geavanceerde computermodellering. Het geautomatiseerde pollenmonitoringsysteem wordt getest op 20 locaties in Zwitserland, Beieren/Duitsland, Servië, Kroatië en Finland, met plannen om uit te breiden naar andere Europese landen.

Dit zijn de eerste routinematige geautomatiseerde pollenwaarnemingen die openbaar beschikbaar zijn geworden, wat betekent dat iedereen die CAMS-pollenprognoses gebruikt, hetzij via een app of tool, of rechtstreeks op de website, de dagelijkse voorspellingsupdates kan vergelijken met de binnenkomende waarnemingen en kan beoordelen hoe nauwkeurig zij zijn. Hoewel het systeem zich nog in een vroeg stadium bevindt, voorspellen wetenschappers dat het aanzienlijk zal helpen bij de evaluatie van de mate waarin voorspellingen kunnen worden vertrouwd. In plaats van de voorspellingen aan het einde van het seizoen te evalueren, maken sites die momenteel zijn uitgerust met geautomatiseerde pollenwaarnemingen, kruiscontroles in bijna realtime mogelijk. Verderop in het project hopen CAMS en EAN de dagelijkse voorspellingen te verbeteren met behulp van de waarnemingen door het proces van gegevensassimilatie. Binnenkomende waarnemingen worden direct verwerkt om het startpunt van dagelijkse voorspellingen aan te passen, zoals bijvoorbeeld wordt gedaan bij numerieke weersvoorspellingen. Verder is een uitrol gepland om heel Europa geografisch te bestrijken met de steun van EUMETNET.

CAMS werkt sinds juni 2019 samen met EAN om zijn voorspellingen te helpen verifiëren met observatiegegevens van meer dan 100 grondstations over het hele continent die zijn geselecteerd op hun representativiteit. Door de samenwerking zijn de prognoses aanzienlijk verbeterd.

Pollenallergieën treffen miljoenen mensen in heel Europa die op verschillende tijdstippen van het jaar op bepaalde planten kunnen reageren. Bijvoorbeeld, berkenpollen pieken in april en zullen in het zuiden van Europa eerder worden vermeden, terwijl het naar het noorden gaan in juli ellende kan betekenen voor de patiënten, aangezien de grassen op dit moment in volle bloei staan. De olijfboom komt veel voor in mediterrane landen en het stuifmeel komt veel voor van mei tot juni. Helaas voor de patiënten zijn er nauwelijks 'pollenvrije' regio's, aangezien sporen over enorme afstanden worden vervoerd. Dit is de reden waarom de vierdaagse voorspellingen van CAMS een waardevol hulpmiddel zijn voor mensen met allergieën die kunnen bijhouden wanneer en waar ze waarschijnlijk worden getroffen. En de nieuwe geautomatiseerde pollenwaarnemingen kunnen een gamechanger worden zodra het schema verder wordt uitgerold.

Vincent-Henri Peuch, directeur van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), zegt: “De nieuwe geautomatiseerde capaciteit voor pollenmonitoring die is ontwikkeld door EUMETNET en de EAN is nuttig voor alle gebruikers die kunnen controleren in hoeverre de voorspellingen correct zijn. Hoewel het tegenwoordig gebruikelijk is om voorspellingen van de luchtkwaliteit in realtime te verifiëren, is het echt baanbrekend voor pollen. Ook de continue ontwikkeling van onze prognosemodellen wordt hierdoor versneld en op middellange termijn kunnen ze ook worden gebruikt bij het verwerken van prognoses. Het is van onschatbare waarde om te weten dat je de voorspelling van de dag of de afgelopen dagen kunt controleren.

Dr. Bernard Clot, hoofd Biometeorologie bij MeteoSwiss, zei: “Het geautomatiseerde pollenprogramma 'Autopollen' van EUMETNET is een opwindende ontwikkeling voor Europa en dit is slechts de eerste stap. Hoewel er momenteel zes locaties in Zwitserland, acht in Beieren en in totaal 20 over het hele continent zijn, coördineren we de uitbreiding van het netwerk voor volledige Europese dekking.

Copernicus is het vlaggenschipprogramma voor aardobservatie van de Europese Unie dat werkt via zes thematische diensten: Atmosphere, Marine, Land, Climate Change, Security and Emergency. Het levert vrij toegankelijke operationele gegevens en diensten die gebruikers betrouwbare en actuele informatie over onze planeet en haar omgeving bieden. Het programma wordt gecoördineerd en beheerd door de Europese Commissie en uitgevoerd in samenwerking met de lidstaten, de European Space Agency (ESA), de European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts ( ECMWF), EU-agentschappen en Mercator Océan International, onder andere.

ECMWF exploiteert twee diensten van het Copernicus-aardobservatieprogramma van de EU: de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) en de Copernicus Climate Change Service (C3S). Ze dragen ook bij aan de Copernicus Emergency Management Service (CEMS). Het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 34 staten. Het is zowel een onderzoeksinstituut als een 24/7 operationele dienst die numerieke weersvoorspellingen produceert en verspreidt naar zijn lidstaten. Deze gegevens zijn volledig beschikbaar voor de nationale meteorologische diensten in de lidstaten. De supercomputerfaciliteit (en het bijbehorende gegevensarchief) bij ECMWF is een van de grootste in zijn soort in Europa en de lidstaten kunnen 25% van de capaciteit voor hun eigen doeleinden gebruiken.

ECMWF breidt voor sommige activiteiten zijn locatie uit in zijn lidstaten. Naast een hoofdkantoor in het VK en een computercentrum in Italië, zullen vanaf zomer 2021 nieuwe kantoren worden gevestigd in Bonn, Duitsland, met een focus op activiteiten die worden uitgevoerd in samenwerking met de EU, zoals Copernicus.


De website van Copernicus Atmosphere Monitoring Service kan hier gevonden.

De website van Copernicus Climate Change Service kan zijn hier gevonden. 

Meer informatie over Copernicus. 

De ECMWF-website kan zijn hier gevonden.

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

Verder lezen

Leefomgeving

Frans Timmermans van het EESC: 'De Europese Green Deal zal rechtvaardig zijn, of zal gewoon niet zijn'

gepubliceerd

on

Frans Timmermans heeft maatregelen aangekondigd om de meest kwetsbaren te beschermen tegen de mogelijke uitbreiding van het emissiehandelssysteem tot verwarmings- en transportbrandstoffen, en heeft geluisterd naar de voorstellen van het EESC om de besluitvorming van bedrijven over de groene transitie te verbeteren door middel van sociale dialoog.

Bij de verwelkoming van Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de plenaire vergadering van het EESC op woensdag (9 juni), zei EESC-voorzitter Christa Schweng dat het EESC een trouwe bondgenoot van de Commissie is geweest bij haar klimaatactie. Het had de voorstellen van de Commissie gesteund om de uitstoot tegen 2030 moediger te verminderen dan oorspronkelijk gepland. Het was ook zijn actieve partner in de inspanningen om de jonge circulaire economie in Europa te ondersteunen, waarbij de twee instellingen in 2017 het European Circular Economy Stakeholder Platform lanceerden als een go-to-resource voor baanbrekende bedrijven in heel Europa.

Nu Europa nadacht over hoe we beter kunnen opbouwen na de COVID-19-pandemie, was er meer dan ooit een sociaal akkoord nodig om een ​​rechtvaardige groene transitie te garanderen.

"De Green Deal is een ambitieuze groeistrategie voor de EU om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken en een economische impuls te geven," zei Schweng, "maar de sociale, arbeids-, gezondheids- en gelijkheidsdimensies moeten worden versterkt om ervoor te zorgen dat geen enkele persoon, gemeenschap, werknemer , sector of regio achterblijft."

Timmermans benadrukte dat de sociale dimensie van de groene transitie de grootste zorg van de Commissie was, aangezien de pandemie de sociale ongelijkheden buiten proportie had opgeblazen, waardoor de samenleving "op scherp stond". Hij beschreef de belangrijkste elementen van het Fit for 55-pakket dat op 14 juli wordt uitgebracht.

Sociale rechtvaardigheid verankeren in klimaatmaatregelen

Het pakket zou "sociale rechtvaardigheid in de nieuwe voorstellen verankeren", zei Timmermans, door:

· De last van klimaatactie eerlijk verdelen tussen industrieën, overheden en individuen, en;

· invoering van een sociaal mechanisme om de impact op de meest kwetsbare maatregelen te verzachten, zoals de mogelijke uitbreiding van de emissiehandel tot verwarmings- en transportbrandstoffen.

"Wees gerust", zei Timmermans, "als we deze stap zetten en huishoudens daardoor met stijgende kosten worden geconfronteerd, zorgen we ervoor dat er een sociaal mechanisme, een sociaal fonds voor klimaatactie, komt dat eventuele nadelige effecten kan compenseren. ."

"We moeten kwetsbare huishoudens beschermen tegen mogelijke prijsstijgingen voor verwarmings- en transportbrandstoffen, vooral in regio's waar schone opties niet direct beschikbaar zijn", aldus Timmermans. "Dus als we emissiehandel voor deze brandstoffen zouden invoeren, betekent dat dat we ook een stap verder moeten gaan in onze inzet voor sociale rechtvaardigheid. Elk voorstel over emissiehandel in deze nieuwe sectoren moet tegelijkertijd met een voorstel voor de sociale impact komen. ."

De stem van de arbeiders in de vergelijking brengen

Als onderdeel van het debat hoorde Timmermans de bijdrage van het EESC aan de totstandkoming van een social deal die integraal deel uitmaakt van de Green Deal. De voorstellen, opgesteld door rapporteur Norbert Kluge, zijn gericht op een sterkere werknemersparticipatie in de besluitvorming van ondernemingen en op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

"De sociale dialoog is van het grootste belang om een ​​nauwe band tussen de Green Deal en sociale rechtvaardigheid te garanderen", aldus Kluge. "Wij geloven dat door de stem van de arbeiders te laten horen, we de kwaliteit van de economische beslissingen die bedrijven nemen bij de overgang naar een groen model kunnen verbeteren."

"Werknemersinformatie, raadpleging en participatie op bestuursniveau geven de voorkeur aan een meer langetermijnbenadering en verbeteren de kwaliteit van de besluitvorming in een economische hervormingsagenda." zei meneer Kluge.

Uit een rapport van de Hans Böckler Foundation over hoe het bedrijfsleven in Europa de financiële crisis van 2008-2009 doorstond, bleek dat bedrijven met een werknemersinclusieve raad van toezicht niet alleen robuuster waren, maar ook sneller herstelden van de gevolgen ervan. Ze ontsloegen minder werknemers, handhaafden hogere investeringen in R&D, boekten hogere winsten en vertoonden minder volatiliteit op de kapitaalmarkt. Over het algemeen waren ze ook meer gericht op de langetermijnbelangen van het bedrijf.

Het EESC benadrukt echter dat een social deal als essentieel onderdeel van een green deal niet alleen met werk te maken heeft. Het gaat om inkomen, sociale zekerheid en fiscale steun voor iedereen die het nodig heeft, ook voor mensen die helemaal geen toegang hebben tot werk.

Er is een actief arbeidsmarktbeleid nodig, samen met doeltreffende openbare diensten voor arbeidsvoorziening, socialezekerheidsstelsels die zijn aangepast aan veranderende arbeidsmarktpatronen en passende vangnetten op het gebied van minimuminkomen en sociale diensten voor de meest kwetsbare groepen.

Lees de volledige tekst van Timmermans' toespraak.

Bekijk het debat met Frans Timmermans op de Twitter-account van het EESC @EU_EESC

Het EESC-advies Geen Green Deal zonder social deal zal binnenkort beschikbaar zijn op de website van het EESC.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending