Verbind je met ons

Green deal

Mensen centraal stellen in de mobiliteitstransitie is essentieel voor het behalen van de Green Deal

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De mobiliteitstransitie, die ongekend is en nu al op ons afkomt, zal een enorme impact hebben op zowel banen als consumenten. De manier waarop we mensen en goederen verplaatsen, vraagt ​​om een ​​beslissende omslag naar CO100-neutrale mobiliteit. Elektrificatie, in al zijn vormen, is een groot deel van de weg vooruit, maar een reductie van 2% aan de uitlaat, zoals voorgesteld in de COXNUMX-normen van de Europese Commissie voor auto's en bestelwagens, sluit in feite bestaande synergieën en parallelle oplossingen uit die een rol kunnen en moeten spelen rol in een groene EN rechtvaardige transitie. Drie parlementaire commissies buigen zich momenteel terecht over de hoge belangen die op het spel staan.
Duurzaam consumentisme bevorderen door middel van levenscyclusanalyse
Het hebben van keuzes geeft mensen meer controle over wat ze kopen, zorgt voor meer concurrerende prijzen en hoe groter de kans dat ze vinden wat bij hun behoeften past. Om consumenten te helpen geïnformeerde en duurzame auto-aankopen te doen, zijn EU-landen verplicht ervoor te zorgen dat relevante informatie wordt verstrekt, waaronder een etiket met het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van een auto. Momenteel beoordeelt dit label alleen de emissies afkomstig van de uitlaat van het voertuig. Dit betekent dat er niet holistisch naar de ecologische voetafdruk wordt gekeken - van de wieg tot het graf. Dit geeft consumenten een vals gevoel van zekerheid dat hun auto volledig emissievrij kan zijn.

Mensen verdienen het om de werkelijke ecologische voetafdruk van hun voertuig te kennen om de best geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen. Alleen door middel van een levenscyclusanalyse (LCA) weet u hoe groen uw auto werkelijk is. Alle processen en stromen van hulpbronnen en energie die verband houden met productie, gebruik en recycling moeten worden overwogen. Dit is belangrijk om alle technologische opties in evenwicht te brengen, aangezien de meeste emissies van conventionele voertuigen afkomstig zijn uit de gebruiksfase, waar voor bijvoorbeeld EV's de productiefase gemiddeld een groter aandeel in de totale emissies heeft. 

Vorige week nog kondigde Green NCAP zijn eerste aan LCA-resultaten, waarbij de volledige milieu-impact van enkele van Europa's populairste auto's wordt onderzocht om autokopers te helpen duurzamere keuzes te maken. Dit is zeker een stap in de goede richting en vormt de basis voor het eerste geharmoniseerde LCA-platform voor voertuigen op lange termijn voor de Europese markt. 

Verder is de onlangs uitgegeven IPCC Klimaatrapport bevestigt de noodzaak om op te treden tegen klimaatverandering. Het identificeert elektrische voertuigen als de meest efficiënte manier om vooruit te komen. Het rapport vermeldt echter ook dat voor elektrisch vervoer blijvende investeringen nodig zijn in ondersteunende infrastructuur om de inzet op te schalen. Het erkent dat de mobiliteitssector behoeften en technologieën omvat die zeer divers zijn. Om deze reden houdt het IPCC rekening met de rol die alternatieve brandstoffen naast elektrificatie kunnen spelen bij het koolstofarm maken van de wegmobiliteit, vooral in moeilijk te verminderen segmenten, maar niet alleen. Het rapport beveelt daarom een ​​LCA-aanpak aan om de CO2-uitstoot in de hele waardeketen te bepalen, en niet alleen aan de uitlaat. 
Betaalbare mobiliteit - verleden tijd?
De EV-transitie is in volle gang en het is logisch dat de verschuiving gemakkelijker zou zijn voor premium autofabrikanten die een marktsegment bedienen dat het zich kan veroorloven om early adopters te zijn. De aankondiging dat Volkswagen wil verhuizen naar het luxe segment kan worden beschouwd als een proof-in-point. Elektrificatie wordt steeds meer gezien als de weg vooruit voor OEM's, vooral in Europa, maar de kosten om ze te bouwen hebben een impact op de beschikbaarheid van betaalbare kleine en middelgrote auto's. 

Sterke kritiek op de kosten van de productie van elektrische auto's en de huidige beleidsaanpak is afkomstig van de president van de Stellantis Group, Carlos Tavares, die stelt dat elektrificatie een politieke keuze is die de autokosten opdrijft en goedkopere en snellere manieren om de COXNUMX-uitstoot te verminderen buiten beschouwing laat. De elektrificatierace in Europa positioneert ook buitenlandse fabrikanten, historisch zwak in Europa, marktaandeel winnen dankzij hun betaalbare prijspunten. 

Het bereiken van kostenpariteit hangt ook samen met veel andere onzekerheden, zoals energieprijzen en nieuwe importafhankelijkheden in grondstoffen en batterijcellen. In de afgelopen dagen, Duitse EP-lid Ismail Ertug waarschuwde voor het gevaar om door te gaan met het opbouwen van onderlinge afhankelijkheid met niet-democratische landen, zoals recentelijk is gezien in Rusland met de invoer van energie. 

Een technologieverbod dreigt een half miljoen banen bij autoleveranciers alleen in het aandrijflijnsegment tot 2040. Het brengt ook betaalbare mobiliteit in gevaar en beperkt de keuze voor de consument. Een technologische open benadering, met inbegrip van elektrificatie, duurzame hernieuwbare brandstoffen, hybride technologie, waterstof en andere netto-koolstofoplossingen, moet deel uitmaken van een evenwichtig beleidskader. 
Openheid van technologie geeft burgers, innovatie en veerkracht
We moeten oppassen dat we ons wereldwijde concurrentievermogen en onze decennialange investeringen niet verliezen door te wedden op slechts één oplossing en veel burgers uit te prijzen van persoonlijke mobiliteit. Het belangrijkste doel van de mobiliteitstransitie moet zijn om klimaatdoelen te bereiken en tegelijkertijd te voldoen aan uiteenlopende mobiliteits- en vervoersbehoeften voor iedereen, ongeacht financiële middelen. 

Een transformatie van een dergelijke omvang kan niet plaatsvinden zonder rekening te houden met de Europese burgers. Degenen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van geavanceerde verbrandingsmotoren en degenen voor wie het wisselen van auto een grote investering is, mogen niet worden vergeten. Beleidsmakers moeten de economische en maatschappelijke behoeften veiligstellen en de werkgelegenheid beschermen. 

Hoewel de focus van oudsher lag op de uitlaatemissies van auto's en lichte voertuigen, toont LCA het belang aan van het opnemen van emissies van de gehele waardeketen van voertuigen, inclusief voor alternatieve aandrijflijntechnologieën, om de ecologische voetafdruk van een voertuig nauwkeurig te beoordelen. 

CLEPA ondersteunt de recente stemming in de Industriecommissie (ITRE) van het Europees Parlement om een ​​methodologie te ontwikkelen voor de beoordeling en de consistente gegevensrapportage van de volledige levenscyclus, maar is van mening dat dit nu moet gebeuren. We steunen ook het besluit van ITRE om de CO2-doelstelling aan te passen tot 90%, wat het verder mogelijk maakt om verschillende technologieën te gebruiken die nodig zijn om de overgang naar klimaatneutraliteit beter te beheren. Dit signaal van technologische openheid is veelbelovend in de aanloop naar de komende stemmingen in de commissie Transport (TRAN) en Milieu (ENVI) over de CO2-normen. Om de Green Deal te laten slagen, moeten auto's groen, betaalbaar en geschikt zijn voor hun doel. 

De auteur is Secretaris-generaal van CLEPA

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending