Verbind je met ons

COP28

COP28: Laten we luisteren naar de landen die het voortouw nemen op het gebied van ontbossing

DELEN:

gepubliceerd

on

De COP28-conferentie dit jaar is georganiseerd rond vier transversale thema's die gericht zijn op het aanpakken van de oorzaken van klimaatverandering en het beheersen van de gevolgen van een opwarmende planeet: technologie en innovatie; Inclusie; Frontlinegemeenschappen en financiën, schrijft Jan Zahradil, Europarlementariër en vicevoorzitter van de internationale handelscommissie van het Europees Parlement.

Brazilië is een nieuwe bekeerling, maar niettemin een cruciale speler in de mondiale dialoog over klimaatverandering vanwege het uitgestrekte Amazoneregenwoud. Tijdens een panelsessie op de COP28-klimaattop in Dubai introduceerde de Braziliaanse minister van Milieu 'Tropical Forests Forever', een initiatief dat tot doel heeft 250 miljard dollar veilig te stellen voor de bescherming en het herstel van de tropische bossen in de wereld.

Het voorstel schetst een mondiaal fonds om bosbehoud te financieren, met het ambitieuze doel om geld in te zamelen bij staatsinvesteringsfondsen, investeerders en zelfs de olie-industrie. Volgens het voorstel zou een fonds worden opgericht om compensatie te bieden aan bewoners en landeigenaren die helpen bij het behoud van bosgebieden zoals de Amazone.

Het behoud van bosgebieden – met name de regenwouden van Brazilië, Zuidoost-Azië en de Democratische Republiek Congo, en nog eens 80 landen – is van cruciaal belang in de strijd tegen de klimaatverandering vanwege hun cruciale rol bij het absorberen en opslaan van grote hoeveelheden kooldioxide-uitstoot.

Dit voorstel sluit aan bij de recente inspanningen van Brazilië om ontbossing tegen te gaan, waarbij president Luiz Inácio Lula da Silva beloofde tegen 2030 “geen ontbossing en degradatie van biomen” te hebben.

De biomen worden echter doorgaans bevolkt door armere burgers, voor wie de winningsindustrieën die ontbossing bevorderen – zoals houtkap en goudwinning – aantrekkelijkere economische kansen bieden. De thematische focus van COP28 op inclusie en frontlijngemeenschappen begint in dit licht minder op leeg wokeïsme te lijken, en meer op pragmatisme. In het geval van Brazilië is de CO₂ die vrijkomt door ontbossing verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale uitstoot van het land.

De oplossingen die internationaal worden opgelegd, zoals door de Europese en Amerikaanse regelgeving voor duurzame bosbouw, leggen in veel gevallen perverse prikkels op.

advertentie

Ze verbieden het op de EU-markt brengen van producten die afkomstig zijn uit ontboste gebieden, maar ze compenseren niet degenen die al het goede doen en de oerregenwouden intact houden. Dezelfde regels belemmeren vaak zowel duurzame producenten als degenen die illegaal ontbossen.

Als het investeringsfonds zou worden opgericht, zou het een vast rendement opleveren, waarbij eventuele extra opbrengsten niet naar de aandeelhouders zouden gaan, maar naar lokale belanghebbenden om de natuurlijke omgeving in stand te houden. Het is niet helemaal duidelijk dat deze pet een goed idee is.

Gelimiteerde rendementen schrikken immers zelfs de grootste institutionele beleggers af, en zullen onvermijdelijk de hoeveelheid financiering verminderen die beschikbaar is om de ontbossing een halt toe te roepen.

Maar dit mist misschien het doel: het publiek en de wereldgemeenschap ervan overtuigen dat dit plan moreel zuiver is en laat zien dat Brazilië, metaforisch gesproken, een nieuwe weg inslaat. Na jaren van verwoestende landontginning, die onder het presidentschap van Jair Bolsonaro tot een schokkend hoogtepunt van milieuvernietiging kwam, wil Brazilië zijn reputatie graag rechtzetten. Maar het is niet het enige land dat dit doet.

Opnieuw is de Maleisische aanpak, in perfecte overeenstemming met de vier COP28-thema's, opnieuw een voorbeeld van grassrootsinitiatieven die de plaats innemen van internationale hardhandigheid van bovenaf. Daar was het doel om lokale kansen te integreren in de beboste gebieden, en zo een economie op te bouwen die natuurlijke bossen op een circulaire manier ondersteunt en ervan profiteert.

Als dit bekend klinkt, komt dat omdat het exact hetzelfde doel is dat de EU heeft gesteld voor haar eigen bossen in haar nieuwe EU-bosstrategie 2030. De EU (en, in mindere mate, de VS) hebben kennis genomen van ontwikkelingslanden als Maleisië en Brazilië – en dat is geen slechte zaak.

Vooruitgang die realistisch is, die geld terug op tafel legt ter compensatie van degenen die in de buurt van regenwouden wonen en die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn geworden van de uitbuiting ervan, en die samenwerkt met gemeenschappen om in hun plaats nieuwe industrieën op te bouwen.

Lula heeft het tempo van de ontbossing met 50% teruggedrongen, terwijl Maleisië het verlies aan primair bos tussen 70 en 2014 met 2020% heeft teruggedrongen. In het laatste geval hebben de Maleisiërs producten als palmolie en hout omgezet in milieuvriendelijke producten. Lokale kennis en vooruitgang hebben verbeteringen mogelijk gemaakt die voor onmogelijk werden gehouden.  

Het is belangrijk om te begrijpen dat dit soort vooruitgang en kennisopbouw niet voortkomt uit internationaal altruïsme. Deze landen hebben de EU of wie dan ook niet nodig om hen te vertellen dat ze actie moeten ondernemen; hun bevolking wordt als eerste getroffen en bezorgd.

Overstromingen bedreigden de landbouwproductie, politici en burgers hekelden het verlies van natuurlijk erfgoed, terwijl economische imperatieven betekenden dat er een nieuw soort oplossing nodig was. Maleiers hadden nog meer redenen om de ontbossing een halt toe te roepen dan wij in het Westen – en dat hebben zij ook gedaan. Het World Resources Institute concludeert dat “Maleisië als een succes moet worden beschouwd” en dat “palmolie niet langer een aanjager van ontbossing is”.

De inspanningen van beide landen tonen aan dat het mogelijk is economische groei te realiseren met ecologische duurzaamheid.

Het is de enige vorm van 'duurzaamheid' die deze naam echt waarmaakt – want zonder economische levensvatbaarheid zal vrijgevigheid zonder resultaat snel opdrogen.

De les, en onze hoop voor COP28, is dat wij in Europa en het Westen moeten leren van de ervaring en kennis die in het mondiale zuiden is verworven. Laat de resultaten maar spreken – misschien boeken we dit jaar wel wat vooruitgang.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending