Verbind je met ons

Klimaatverandering

Terwijl overstromingen West-Europa troffen, zeggen wetenschappers dat de klimaatverandering hevige regenval veroorzaakt

DELEN:

gepubliceerd

on

Een fietser rijdt door een overstroomde straat na hevige regenval in Erftstadt-Blessem, Duitsland, 16 juli 2021. REUTERS/Thilo Schmuelgen
Brandweerlieden lopen over een ondergelopen straat na hevige regenval in Erftstadt-Blessem, Duitsland, 16 juli 2021. REUTERS/Thilo Schmuelgen

De extreme regenval die in West-Duitsland en België dodelijke overstromingen veroorzaakt, is zo alarmerend dat velen in heel Europa zich afvragen of de klimaatverandering de schuld is, schrijven Isla Binnie als Kate Abnett.

Wetenschappers hebben lang gezegd dat klimaatverandering zal leiden tot hevigere stortbuien. Maar het bepalen van zijn rol in de meedogenloze stortbuien van vorige week zal minstens enkele weken duren om te onderzoeken, zeiden wetenschappers vrijdag.

"Overstromingen gebeuren altijd, en het zijn net willekeurige gebeurtenissen, zoals het gooien van de dobbelstenen. Maar we hebben de kansen op het gooien van de dobbelstenen veranderd", zegt Ralf Toumi, klimaatwetenschapper aan het Imperial College London.

advertentie

Sinds het begin van de regenval is het water langs rivieroevers gebarsten en door gemeenschappen gestroomd, waarbij telefoonmasten zijn omgevallen en huizen langs het pad zijn verwoest. Minstens 157 mensen zijn vermoord en op zaterdag (17 juli) werden er nog honderden vermist.

De zondvloed schokte velen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde de overstromingen een catastrofe en beloofde de getroffenen te steunen in deze 'moeilijke en enge tijden'.

Over het algemeen maakt de stijgende gemiddelde temperatuur op aarde – nu ongeveer 1.2 graden Celsius boven het pre-industriële gemiddelde – hevige regenval volgens wetenschappers waarschijnlijker.

Warmere lucht houdt meer vocht vast, waardoor er uiteindelijk meer water vrijkomt. Meer dan 15 centimeter regen heeft de Duitse stad Keulen dinsdag en woensdag doorweekt.

"Als we deze zware regenval hebben, dan is de atmosfeer bijna als een spons - je knijpt in een spons en het water stroomt eruit", zegt Johannes Quaas, hoogleraar theoretische meteorologie aan de universiteit van Leipzig.

Een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde met 1 graad verhoogt het vermogen van de atmosfeer om water vast te houden met 7%, zeggen klimaatwetenschappers, waardoor de kans op hevige regenval toeneemt.

Andere factoren, waaronder lokale geografie en luchtdruksystemen, bepalen ook hoe specifieke gebieden worden beïnvloed.

Geert Jan van Oldenborgh van World Weather Attribution, een internationaal wetenschappelijk netwerk dat analyseert hoe klimaatverandering kan hebben bijgedragen aan specifieke weersomstandigheden, zei dat hij verwachtte dat het weken zou kunnen duren om een ​​verband tussen de regens en klimaatverandering vast te stellen.

"We zijn snel, maar we zijn niet zo snel", zegt Van Oldenborgh, klimaatwetenschapper bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

Vroege waarnemingen suggereren dat de regens mogelijk zijn aangemoedigd door een lagedrukgebied dat dagenlang boven West-Europa geparkeerd stond, terwijl het door hogedruk naar het oosten en noorden werd geblokkeerd om verder te gaan.

De overstromingen volgen slechts enkele weken nadat een recordbrekende hittegolf honderden mensen heeft gedood in Canada en de Verenigde Staten. Wetenschappers hebben sindsdien gezegd dat extreme hitte "vrijwel onmogelijk" zou zijn geweest zonder klimaatverandering, waardoor de kans op een dergelijke gebeurtenis minstens 150 keer groter was.

Europa is ook ongewoon heet geweest. Zo had de Finse hoofdstad Helsinki net de meest verzengende juni sinds 1844.

De regens van deze week hebben regen- en rivierrecords in West-Europa verpulverd.

Hoewel onderzoekers al tientallen jaren de weersverstoring door klimaatverandering voorspellen, zeggen sommigen dat de snelheid waarmee deze extremen toeslaan hen verrast heeft.

"Ik ben bang dat het zo snel lijkt te gebeuren", zei Hayley Fowler, een hydroklimatoloog aan de Universiteit van Newcastle in Groot-Brittannië, en merkte de "serieus recordbrekende gebeurtenissen over de hele wereld op, binnen enkele weken na elkaar."

Anderen zeiden dat de regenval niet zo'n verrassing was, maar dat het hoge dodental suggereerde dat gebieden geen effectieve waarschuwings- en evacuatiesystemen hadden om extreme weersomstandigheden het hoofd te bieden.

"Regenval staat niet gelijk aan rampspoed", zei Toumi van Imperial College London. "Wat echt verontrustend is, is het aantal dodelijke slachtoffers. ... Het is een wake-up call."

De Europese Unie heeft deze week een reeks klimaatbeleid voorgesteld om de opwarming van de aarde tegen 2030 te verminderen.

Het verminderen van de uitstoot is cruciaal om de klimaatverandering te vertragen, zegt Stefan Rahmstorf, oceanograaf en klimaatwetenschapper aan het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

"We hebben al een warmere wereld met smeltend ijs, stijgende zeeën, meer extreme weersomstandigheden. Dat zal bij ons en bij de volgende generaties zijn", zei Rahmstorf. "Maar we kunnen nog steeds voorkomen dat het nog veel erger wordt."

Klimaatverandering

We moeten de opwarming van de aarde veel sneller bestrijden - Merkel

gepubliceerd

on

By

Er is niet genoeg gedaan om de COXNUMX-uitstoot te verminderen om de opwarming van de aarde aan te pakken, de Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto) zei vorige week, schrijft Kirsti Knolle, Reuters.

"Dit geldt niet alleen voor Duitsland, maar voor veel landen in de wereld", vertelde Merkel op een persconferentie in Berlijn, eraan toevoegend dat het belangrijk was om maatregelen te implementeren die verenigbaar zijn met de klimaatdoelstellingen in het akkoord van Parijs.

Merkel, die later dit jaar terugtreedt als kanselier, zei dat ze tijdens haar politieke carrière veel energie had gestoken in klimaatbescherming, maar dat ze zich terdege bewust was van de noodzaak van veel snellere actie.

advertentie

Verder lezen

Klimaatverandering

Europese Klimaatpact Actiedag

gepubliceerd

on

Vandaag (29 juni) neemt Executive Vice President Frans Timmermans deel aan de Klimaatpact Actiedag. Dit eendaagse digitale evenement is bedoeld om mensen bewust te maken van de mogelijkheden die de Europees klimaatpact voor het beloven van individuele en collectieve klimaatactie, het delen van opbeurende verhalen en het verbinden van mensen met acties in hun eigen land en lokale gemeenschap. Het programma omvat een hoofdevenement, afzonderlijke lanceringen in verschillende EU-landen, matchmaking en deskundig advies, en een workshop die jongeren van 15-30 jaar uit heel Europa samenbrengt om samen innovatieve projecten te creëren. De Europees klimaatpact is een EU-breed initiatief dat mensen, gemeenschappen en organisaties uitnodigt om deel te nemen aan klimaatactie en een groener Europa op te bouwen, waarbij elk in zijn eigen wereld stappen zet om een ​​duurzamere planeet op te bouwen. Het Pact, gelanceerd in december 2020, maakt deel uit van de Europese Green Deal, en helpt de EU haar doel te bereiken om in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te zijn. Ga voor meer informatie en om te registreren naar de Klimaatpact Actiedag en de Uitdaging voor het klimaatpact voor jongeren webpagina's.

advertentie
Verder lezen

Klimaatverandering

Education for Climate Coalition: Europese Commissie organiseert eerste bijeenkomst van jongeren en onderwijsgemeenschappen

gepubliceerd

on

Op 22 juni, de Onderwijs voor klimaat Coalitie bijeen in een online conferentie, waar studenten, docenten, onderwijsinstellingen en belanghebbenden met beleidsmakers bespraken hoe jongeren en de onderwijsgemeenschap in het algemeen door middel van concrete acties kunnen worden betrokken bij het realiseren van een klimaatneutrale en duurzame samenleving. iknnovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd Commissaris Mariya Gabriel zei: “'Een verschil maken' – dit is waar de #EducationForClimate Coalition voor staat. Om het verschil te maken op je school, in je buurt, in de regio waar je woont en waar je actief bijdraagt ​​aan de groene transitie die onze samenlevingen doormaken.” 

Tijdens de conferentie opende een gemeenschapspanel met commissaris Gabriel, minister Tiago Brandão Rodrigues, de Portugese minister van Onderwijs van het Raadsvoorzitterschap, en Anne Karjalainen, lid van het Comité van de Regio's/FI/PES, voorzitter van de SEDEC-commissie, de conferentie. Leerlingen, docenten en belanghebbenden in het onderwijs presenteerden vervolgens het eerste gezamenlijk ontworpen community-prototype en deelnemers leerden hoe ze kunnen deelnemen aan een reeks workshops die van juli tot november 2021 worden georganiseerd. De Education for Climate Coalition werd in december 2020 gelanceerd om de onderwijs- en opleidingsgemeenschap te mobiliseren om samen te werken aan een klimaatneutrale en duurzame Europese Unie. Door een nieuwe websitee, studenten, docenten en andere belanghebbenden in het onderwijssysteem kunnen zich aansluiten bij de gemeenschap en deelnemen aan klimaatgerelateerde onderwijsinitiatieven. Meer informatie en opnemeng van de conferentie zijn online beschikbaar.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending