Verbind je met ons

Leefomgeving

Europese Green Deal: Commissie stelt transformatie EU-economie en -maatschappij voor om klimaatambities waar te maken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een pakket voorstellen aangenomen om het klimaat-, energie-, landgebruik-, transport- en belastingbeleid van de EU geschikt te maken om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 55 met ten minste 2030% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Het bereiken van deze emissiereducties in het komende decennium is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld wordt en de Europese Green Deal een realiteit. Met de voorstellen van vandaag presenteert de Commissie de wetgevingsinstrumenten om de doelstellingen te halen die zijn overeengekomen in de Europese klimaatwet en om onze economie en samenleving fundamenteel te transformeren voor een eerlijke, groene en welvarende toekomst.

Een uitgebreide en onderling verbonden reeks voorstellen

De voorstellen zullen de noodzakelijke versnelling van de reductie van de uitstoot van broeikasgassen in het komende decennium mogelijk maken. Ze combineren: toepassing van emissiehandel op nieuwe sectoren en aanscherping van het bestaande EU-emissiehandelssysteem; meer gebruik van hernieuwbare energie; grotere energie-efficiëntie; een snellere uitrol van emissiearme vervoerswijzen en de infrastructuur en brandstoffen om ze te ondersteunen; een afstemming van het belastingbeleid op de doelstellingen van de Europese Green Deal; maatregelen om koolstoflekkage te voorkomen; en hulpmiddelen om onze natuurlijke koolstofputten te behouden en te laten groeien.

advertentie
 • Het EU-emissiehandelssysteem (ETS) zet een prijs op koolstof en verlaagt het plafond voor emissies van bepaalde economische sectoren elk jaar. Het heeft met succes heeft de uitstoot van energieopwekking en energie-intensieve industrieën met 42.8% verlaagd in de afgelopen 16 jaar. Vandaag de Commissie stelt voor om het totale emissieplafond nog verder te verlagen en het jaarlijkse reductiepercentage te verhogen. De Commissie is ook voorstellen om gratis emissierechten voor de luchtvaart uit te faseren en richten met het wereldwijde Carbon Compensation and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) en om voor het eerst scheepvaartemissies op te nemen in het EU-ETS. Om het gebrek aan emissiereducties in het wegvervoer en gebouwen aan te pakken, wordt een apart nieuw emissiehandelssysteem opgezet voor brandstofdistributie voor wegvervoer en gebouwen. De Commissie stelt ook voor de omvang van de innovatie- en moderniseringsfondsen te vergroten.
 • Als aanvulling op de aanzienlijke uitgaven voor klimaat in de EU-begroting, lidstaten moeten al hun inkomsten uit emissiehandel besteden aan klimaat- en energiegerelateerde projecten. Een specifiek deel van de inkomsten uit het nieuwe systeem voor wegvervoer en gebouwen zou de mogelijke sociale gevolgen voor kwetsbare huishoudens, micro-ondernemingen en vervoergebruikers aanpakken.
 • Het Regeling voor het delen van inspanningen wijst aangescherpte emissiereductiedoelstellingen toe aan elke lidstaat voor gebouwen, weg- en binnenlands maritiem transport, landbouw, afval en kleine industrieën. Gezien de verschillende uitgangspunten en capaciteiten van elke lidstaat, zijn deze doelstellingen gebaseerd op hun BBP per hoofd van de bevolking, met aanpassingen om rekening te houden met kostenefficiëntie.
 • De lidstaten delen ook de verantwoordelijkheid voor het verwijderen van koolstof uit de atmosfeer, dus de Verordening landgebruik, bosbouw en landbouw stelt een algemeen EU-streefcijfer voor koolstofverwijdering vast door natuurlijke putten, wat overeenkomt met 310 miljoen ton CO2-emissies tegen 2030. Nationale doelstellingen zullen de lidstaten ertoe verplichten hun koolstofputten te onderhouden en uit te breiden om deze doelstelling te halen. Tegen 2035 moet de EU streven naar klimaatneutraliteit in de sectoren landgebruik, bosbouw en landbouw, met inbegrip van niet-CO2-emissies in de landbouw, zoals die van het gebruik van kunstmest en vee. De EU-bosstrategie heeft tot doel de kwaliteit, kwantiteit en veerkracht van EU-bossen te verbeteren. Het ondersteunt boswachters en de op bossen gebaseerde bio-economie, terwijl de oogst en het gebruik van biomassa duurzaam worden gehouden, de biodiversiteit behouden blijft en een plan om drie miljard bomen te planten in 2030 in heel Europa.
 • Energieproductie en -gebruik zijn verantwoordelijk voor 75% van de EU-emissies, dus het versnellen van de overgang naar een groener energiesysteem is cruciaal. De Renewable Energy Directive zal een zetten verhoogde doelstelling om 40% van onze energie uit hernieuwbare bronnen te produceren tegen 2030. Alle lidstaten zullen aan dit doel bijdragen en er worden specifieke streefcijfers voorgesteld voor het gebruik van hernieuwbare energie in vervoer, verwarming en koeling, gebouwen en de industrie. Om zowel onze klimaat- als milieudoelstellingen te halen, duurzaamheidscriteria voor het gebruik van bio-energie worden aangescherpt en de lidstaten moeten alle steunregelingen voor bio-energie zo opzetten dat het cascadeprincipe van het gebruik van houtachtige biomassa in acht wordt genomen.
 • Om het totale energieverbruik te verminderen, de uitstoot te verminderen en energiearmoede aan te pakken, Richtlijn energie-efficiëntie zal een zetten ambitieuzere bindende jaardoelstelling om energieverbruik te verminderen op EU-niveau. Het zal richtinggevend zijn voor de vaststelling van de nationale bijdragen en bijna het dubbele van de jaarlijkse energiebesparingsverplichting voor de lidstaten. De publieke sector zal 3% van haar gebouwen moeten renoveren elk jaar om de renovatiegolf aan te zwengelen, banen te creëren en het energieverbruik en de kosten voor de belastingbetaler te verlagen.
 • Als aanvulling op de emissiehandel is een combinatie van maatregelen nodig om de stijgende emissies in het wegvervoer aan te pakken. Strengere CO2-emissienormen voor auto's en bestelwagens zal de transitie naar emissievrije mobiliteit versnellen door: eisen dat de gemiddelde uitstoot van nieuwe auto's vanaf 55 met 2030% en vanaf 100 met 2035% daalt vergeleken met het niveau van 2021. Als gevolg hiervan zullen alle nieuwe auto's die vanaf 2035 worden geregistreerd, emissievrij zijn. Om ervoor te zorgen dat chauffeurs hun voertuigen kunnen opladen of tanken via een betrouwbaar netwerk in heel Europa, herziene verordening infrastructuur voor alternatieve brandstoffen wil lidstaten verplichten om laadcapaciteit uit te breiden in lijn met emissievrije autoverkopen, en om regelmatig laad- en tankpunten te plaatsen op grote snelwegen: elke 60 kilometer voor elektrisch laden en elke 150 kilometer voor waterstof tanken.
 • Luchtvaart en scheepsbrandstoffen veroorzaken aanzienlijke vervuiling en vereisen ook specifieke maatregelen als aanvulling op de emissiehandel. De verordening infrastructuur voor alternatieve brandstoffen vereist dat luchtvaartuigen en schepen toegang hebben tot: schone elektriciteitsvoorziening in grote havens en luchthavens. De ReFuelEU Luchtvaartinitiatief zal brandstofleveranciers verplichten om bij te mengen toenemende niveaus van duurzame vliegtuigbrandstoffen in vliegtuigbrandstof die aan boord wordt genomen op EU-luchthavens, met inbegrip van synthetische koolstofarme brandstoffen, ook wel e-fuels genoemd. Evenzo is de FuelEU Maritiem Initiatief zal het gebruik van duurzame scheepsbrandstoffen en emissievrije technologieën stimuleren door een maximum te stellen beperking van het broeikasgasgehalte van het energiegebruik door schepen Europese havens aandoen.
 • Het belastingstelsel voor energieproducten moet de interne markt veiligstellen en verbeteren en de groene transitie ondersteunen door de juiste prikkels te geven. EEN herziening van de energiebelastingrichtlijn stelt voor om de belasting van energieproducten afstemmen op het energie- en klimaatbeleid van de EU, bevordering van schone technologieën en opheffing van verouderde vrijstellingen en verlaagde tarieven die momenteel het gebruik van fossiele brandstoffen aanmoedigen. De nieuwe regels zijn bedoeld om de schadelijke effecten van concurrentie op het gebied van energiebelasting te verminderen en de lidstaten te helpen inkomsten te verkrijgen uit groene belastingen, die minder schadelijk zijn voor de groei dan belastingen op arbeid.
 • Tenslotte een nieuwe Mechanisme voor aanpassing van de koolstofgrens zal een koolstofprijs op de invoer zetten van een gerichte selectie van producten om ervoor te zorgen dat ambitieuze klimaatactie in Europa niet leidt tot 'koolstoflekkage'. Dit zal ervoor zorgen dat Europese emissiereducties bijdragen aan een wereldwijde emissiedaling, in plaats van koolstofintensieve productie buiten Europa te duwen. Het is ook bedoeld om de industrie buiten de EU en onze internationale partners aan te moedigen stappen in dezelfde richting te zetten.

Deze voorstellen zijn allemaal met elkaar verbonden en complementair. We hebben dit evenwichtige pakket nodig, en de inkomsten die het genereert, om een ​​transitie te waarborgen die Europa eerlijk, groen en concurrerend maakt, waarbij de verantwoordelijkheid gelijkelijk wordt verdeeld over verschillende sectoren en lidstaten, en waar nodig aanvullende ondersteuning wordt geboden.

Een sociaal rechtvaardige transitie

Hoewel de voordelen van het klimaatbeleid van de EU op de middellange tot lange termijn duidelijk opwegen tegen de kosten van deze overgang, dreigt het klimaatbeleid op korte termijn extra druk uit te oefenen op kwetsbare huishoudens, micro-ondernemingen en vervoergebruikers. De vormgeving van het beleid in het pakket van vandaag spreidt daarom de kosten van de aanpak van en de aanpassing aan klimaatverandering eerlijk.

Bovendien verhogen instrumenten voor koolstofbeprijzing inkomsten die opnieuw kunnen worden geïnvesteerd om innovatie, economische groei en investeringen in schone technologieën te stimuleren. EEN nieuw Sociaal Klimaatfonds wordt voorgesteld om specifieke financiering aan de lidstaten te verstrekken om burgers te helpen investeringen in energie-efficiëntie, nieuwe verwarmings- en koelingssystemen en schonere mobiliteit te financieren. Het Sociaal Klimaatfonds zou worden gefinancierd uit de EU-begroting, met een bedrag gelijk aan 25% van de verwachte inkomsten uit emissiehandel voor brandstoffen voor de bouw en het wegvervoer. Het zal de lidstaten voor de periode 72.2-2025 2032 miljard euro aan financiering verstrekken, op basis van een gerichte wijziging van het meerjarig financieel kader. Met een voorstel om gebruik te maken van bijpassende financiering door de lidstaten, zou het Fonds 144.4 miljard euro vrijmaken voor een sociaal rechtvaardige transitie.

De voordelen van nu handelen om mens en planeet te beschermen zijn duidelijk: schonere lucht, koelere en groenere steden, gezondere burgers, lager energieverbruik en lagere rekeningen, Europese banen, technologieën en industriële kansen, meer ruimte voor de natuur en een gezondere planeet over te dragen aan toekomstige generaties. De uitdaging in het hart van Europa's groene transitie is ervoor te zorgen dat de voordelen en kansen die daarmee gepaard gaan voor iedereen beschikbaar zijn, zo snel en zo eerlijk mogelijk. Door gebruik te maken van de verschillende beleidsinstrumenten die op EU-niveau beschikbaar zijn, kunnen we ervoor zorgen dat het tempo van de verandering voldoende is, maar niet al te storend.

Achtergrond

Het Europese Green Deal, gepresenteerd door de Commissie op 11 december 2019, stelt de doelstelling vast om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Europese klimaatwetgeving, die deze maand in werking treedt, verankert in bindende wetgeving de verbintenis van de EU tot klimaatneutraliteit en de tussentijdse doelstelling om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 55 met minstens 2030 % te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. De verbintenis van de EU om haar netto-broeikasgas te verminderen uitstoot met ten minste 55% tegen 2030 was meegedeeld aan de UNFCCC in december 2020 als de bijdrage van de EU aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs.

Als gevolg van de bestaande klimaat- en energiewetgeving van de EU is de uitstoot van broeikasgassen in de EU al gedaald door 24% in vergelijking met 1990, terwijl de economie van de EU in dezelfde periode met ongeveer 60% is gegroeid, waardoor de groei is losgekoppeld van de emissies. Dit beproefde en beproefde wettelijke kader vormt de basis van dit wetgevingspakket.

De Commissie heeft uitgebreide effectbeoordelingen uitgevoerd voordat zij deze voorstellen presenteerde om de kansen en kosten van de groene transitie te meten. In september 2020 a uitgebreide effectbeoordeling lag ten grondslag aan het voorstel van de Commissie om de EU-doelstelling voor netto-emissiereductie voor 2030 te verhogen tot ten minste 55%, vergeleken met het niveau van 1990. Het toonde aan dat deze doelstelling zowel haalbaar als gunstig is. De wetgevingsvoorstellen van vandaag worden ondersteund door gedetailleerde effectbeoordelingen, waarbij rekening wordt gehouden met de onderlinge samenhang met andere delen van het pakket.

De langetermijnbegroting van de EU voor de komende zeven jaar zal de groene transitie ondersteunen. 30% van de programma's onder de € 2 biljoen 2021-2027 Meerjarig Financieel Kader als NextGenerationEU zijn toegewijd aan het ondersteunen van klimaatactie; 37% van de € 723.8 miljard (in lopende prijzen) Faciliteit voor herstel en veerkracht, dat de nationale herstelprogramma's van de lidstaten in het kader van NextGenerationEU zal financieren, wordt toegewezen aan klimaatactie.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei: “De economie van fossiele brandstoffen heeft zijn grenzen bereikt. We willen de volgende generatie een gezonde planeet achterlaten, evenals goede banen en groei die onze natuur niet schaadt. De Europese Green Deal is onze groeistrategie die op weg is naar een koolstofarme economie. Europa was het eerste continent dat in 2050 klimaatneutraal verklaarde en nu zijn we de allereerste die een concrete roadmap op tafel hebben gelegd. Europa voert het gesprek over klimaatbeleid door middel van innovatie, investeringen en sociale compensatie.”

Frans Timmermans, Executive Vice President van de Europese Green Deal, zei: “Dit is het decennium dat je moet maken of breken in de strijd tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis. De Europese Unie heeft ambitieuze doelen gesteld en vandaag presenteren we hoe we deze kunnen bereiken. De weg naar een groene en gezonde toekomst voor iedereen zal in elke sector en in elke lidstaat een grote inspanning vergen. Samen zullen onze voorstellen de nodige veranderingen stimuleren, alle burgers in staat stellen zo snel mogelijk de voordelen van klimaatactie te ervaren en steun te bieden aan de meest kwetsbare huishoudens. Europa's transitie zal eerlijk, groen en concurrerend zijn."

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: "Onze inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken moeten politiek ambitieus, wereldwijd gecoördineerd en sociaal rechtvaardig zijn. We werken onze twee decennia oude regels voor energiebelasting bij om het gebruik van groenere brandstoffen aan te moedigen en schadelijke concurrentie op het gebied van energiebelasting te verminderen. En we stellen een koolstofgrensaanpassingsmechanisme voor dat de koolstofprijs voor invoer zal afstemmen op de prijs die binnen de EU van toepassing is. Met volledige inachtneming van onze WTO-verplichtingen, zal dit ervoor zorgen dat onze klimaatambitie niet wordt ondermijnd door buitenlandse bedrijven die onderworpen zijn aan meer lakse milieu-eisen. Het zal ook groenere normen buiten onze grenzen aanmoedigen. Dit is het ultieme nu of nooit moment. Met elk voorbijgaand jaar wordt de verschrikkelijke realiteit van klimaatverandering duidelijker: vandaag bevestigen we onze vastberadenheid om te handelen voordat het echt te laat is.”

Energiecommissaris Kadri Simson zei: "Het bereiken van de doelstellingen van de Green Deal zal niet mogelijk zijn zonder ons energiesysteem opnieuw vorm te geven - dit is waar de meeste van onze emissies worden gegenereerd. Om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, moeten we de evolutie van hernieuwbare energie in een revolutie veranderen en ervoor zorgen dat er onderweg geen energie wordt verspild. De voorstellen van vandaag stellen ambitieuzere doelen, nemen barrières weg en voegen prikkels toe, zodat we nog sneller op weg zijn naar een energieneutraal systeem.”

Transportcommissaris Adina Vălean zei: “Met onze drie transportspecifieke initiatieven – ReFuel Aviation, FuelEU Maritime en de verordening betreffende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen – zullen we de transitie van de transportsector naar een toekomstbestendig systeem ondersteunen. We zullen een markt creëren voor duurzame alternatieve brandstoffen en koolstofarme technologieën, terwijl we de juiste infrastructuur opzetten om ervoor te zorgen dat emissievrije voertuigen en vaartuigen op grote schaal worden ingevoerd. Met dit pakket gaan we verder dan het vergroenen van mobiliteit en logistiek. Het is een kans om van de EU een leidende markt voor geavanceerde technologieën te maken.”

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: "Bossen vormen een groot deel van de oplossing voor veel van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd bij het aanpakken van klimaat- en biodiversiteitscrises. Ze zijn ook essentieel om de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 te halen. Maar de huidige staat van instandhouding van bossen is niet gunstig in de EU. We moeten meer gebruik maken van biodiversiteitsvriendelijke praktijken en de gezondheid en veerkracht van bosecosystemen veiligstellen. De bosstrategie is een echte gamechanger in de manier waarop we onze bossen beschermen, beheren en laten groeien, voor onze planeet, mensen en de economie.”

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei: "Bossen zijn essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zorgen ook voor banen en groei in plattelandsgebieden, duurzaam materiaal om de bio-economie te ontwikkelen en waardevolle ecosysteemdiensten voor onze samenleving. Door alle sociale, economische en milieuaspecten aan te pakken, wil de bosstrategie de multifunctionaliteit van onze bossen waarborgen en verbeteren en de cruciale rol benadrukken die miljoenen boswachters op het terrein spelen. Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid zal een kans zijn voor meer gerichte steun aan onze boswachters en aan de duurzame ontwikkeling van onze bossen.”

Meer informatie

Mededeling: geschikt voor 55 om de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 te halen

Website die de Europese Green Deal waarmaakt (inclusief wetgevingsvoorstellen)

Website met audiovisueel materiaal over de voorstellen

Vraag en antwoord over het EU-emissiehandelssysteem

Vraag en antwoord over de regels voor het delen van inspanningen en landgebruik, bosbouw en landbouw

Vraag en antwoord over het geschikt maken van onze energiesystemen voor onze klimaatdoelstellingen

Vraag en antwoord over het koolstofgrensaanpassingsmechanisme

Vraag en antwoord over de herziening van de energiebelastingrichtlijn

Vraag en antwoord over duurzame vervoersinfrastructuur en brandstoffen

Architectuur van het pakket Factsheet

Factsheet over sociaal rechtvaardige transitie

Factsheet Natuur en bossen

Factsheet vervoer

Energiefactsheet

Factsheet gebouwen

Informatieblad over de industrie

Waterstof Factsheet

Factsheet over koolstofgrensaanpassingsmechanisme

Factsheet over het groener maken van energiebelasting

Brochure over het verwezenlijken van de Europese Green Deal

Elektriciteit interconnectiviteit

Commissie keurt Franse regeling van 30.5 miljard euro goed ter ondersteuning van de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Franse steunregeling goedgekeurd ter ondersteuning van de productie van hernieuwbare elektriciteit. De maatregel zal Frankrijk helpen zijn doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen zonder de concurrentie onnodig te verstoren en zal bijdragen aan de Europese doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.

Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Deze steunmaatregel zal de ontwikkeling van belangrijke hernieuwbare energiebronnen stimuleren en een overgang naar een ecologisch duurzame energievoorziening ondersteunen, in overeenstemming met de doelstellingen van de EU Green Deal. De selectie van de begunstigden door middel van een concurrerend biedproces zal zorgen voor de beste waarde voor het geld van de belastingbetaler, terwijl de concurrentie op de Franse energiemarkt behouden blijft." 

Het Franse schema

advertentie

Frankrijk heeft de Commissie in kennis gesteld van zijn voornemen om een ​​nieuwe regeling in te voeren ter ondersteuning van elektriciteit die wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen, namelijk aan onshore-exploitanten van zonne-, onshore-wind- en waterkrachtinstallaties. De regeling verleent steun aan deze exploitanten die worden gegund via openbare aanbestedingen. De maatregel omvat met name zeven soorten aanbestedingen voor in totaal 34 GW aan nieuwe capaciteit voor hernieuwbare energie die tussen 2021 en 2026 zullen worden georganiseerd: (i) zonne-energie op de grond, (ii) zonne-energie op gebouwen, (iii) wind op land, (iv) waterkrachtinstallaties, (v) innovatieve zonne-energie, (vi) eigen verbruik en (vii) een technologieneutrale aanbesteding. De steun heeft de vorm van een premie bovenop de elektriciteitsmarktprijs. De maatregel heeft een voorlopig totaal budget van circa € 30.5 miljard. De regeling loopt tot 2026 en steun kan worden uitbetaald voor een periode van maximaal 20 jaar nadat de nieuwe hernieuwbare installatie op het net is aangesloten.

Beoordeling van de Commissie

De Commissie heeft de maatregel beoordeeld op basis van de EU-staatssteunregels, met name de 2014 richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energiebesparing.

De Commissie heeft vastgesteld dat de steun nodig is om de opwekking van hernieuwbare energie verder te ontwikkelen om de milieudoelstellingen van Frankrijk te halen. Het heeft ook een stimulerend effect, omdat de projecten anders niet zouden kunnen plaatsvinden zonder draagvlak. Bovendien is de steun evenredig en beperkt tot het noodzakelijke minimum, aangezien de hoogte van de steun via openbare aanbestedingen zal worden vastgesteld. Bovendien heeft de Commissie vastgesteld dat de positieve effecten van de maatregel, met name de positieve milieueffecten, opwegen tegen eventuele negatieve effecten in de vorm van concurrentievervalsing. Ten slotte heeft Frankrijk zich er ook toe verbonden om een achteraf evaluatie om de kenmerken en de uitvoering van de regeling voor hernieuwbare energie te beoordelen.

Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de Franse regeling in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels, aangezien deze de ontwikkeling van hernieuwbare elektriciteitsproductie uit verschillende technologieën in Frankrijk zal vergemakkelijken en de uitstoot van broeikasgassen zal verminderen, in overeenstemming met de Europese Green Deal en zonder de concurrentie onnodig te verstoren.

Achtergrond

De Commissie van 2014 Kaderregeling inzake staatssteun ten behoeve van het milieu en energie lidstaten toestaan ​​om onder bepaalde voorwaarden de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. Deze regels zijn bedoeld om de lidstaten te helpen de ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen van de EU te halen, tegen zo laag mogelijke kosten voor de belastingbetaler en zonder onnodige concurrentieverstoringen op de interne markt.

Het Renewable Energy Directive van 2018 een EU-breed bindend streefcijfer voor hernieuwbare energie van 32 % tegen 2030 vastgesteld Mededeling over de Europese Green Deal in 2019 heeft de Commissie haar klimaatambities versterkt en als doelstelling gesteld dat er in 2050 geen netto-uitstoot van broeikasgassen meer is. Europese klimaatwetgeving, waarin de klimaatneutraliteitsdoelstelling voor 2050 is vastgelegd en de tussentijdse doelstelling wordt ingevoerd om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 55 met ten minste 2030% te verminderen, legde de basis voor de 'fit voor 55' wetgevingsvoorstellen die op 14 juli 2021 door de Commissie zijn aangenomen. Van deze voorstellen heeft de Commissie een wijziging van de richtlijn hernieuwbare energie, waarin een verhoogd doel wordt gesteld om tegen 40 2030% van de EU-energie uit hernieuwbare bronnen te produceren.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.50272 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Nieuwe publicaties van staatssteunbesluiten op internet en in het Publicatieblad zijn opgenomen in de Competitie wekelijks e-News.

Verder lezen

Plastic afval

Kunststofafval en recycling in de EU: feiten en cijfers

gepubliceerd

on

Bijna een derde van het plastic afval in Europa wordt gerecycled. Ontdek meer feiten en cijfers over plastic afval en de recycling ervan in de EU met deze infographic, Maatschappij.

Infographic over plastic afval en recycling in Europa
Ontdek de feiten over plastic afval en recycling in de EU  

De productie van plastic is in slechts enkele decennia exponentieel gegroeid - van 1.5 miljoen ton in 1950 naar 359 miljoen ton in 2018 wereldwijd - en daarmee de hoeveelheid plastic afval. Na een forse productiedaling in de eerste helft van 2020 als gevolg van de COVID-19-pandemie, herstelde de productie zich in de tweede helft van het jaar weer.

De EU neemt al maatregelen om de hoeveelheid plastic afval te verminderen, maar wat gebeurt er met het afval dat ondanks alle inspanningen ontstaat? En hoe kunnen de recyclingpercentages van plastic worden verhoogd?

advertentie

Behandeling van kunststofafval in Europa

In Europa is energieterugwinning de meest gebruikte manier om plastic afval te verwijderen, gevolgd door recycling. Ongeveer 25% van al het geproduceerde plastic afval wordt gestort.

De helft van het ingezamelde plastic voor recycling wordt geëxporteerd om te worden verwerkt in landen buiten de EU. Redenen voor export zijn onder meer het gebrek aan capaciteit, technologie of financiële middelen om het afval lokaal te verwerken.

Voorheen werd een aanzienlijk deel van het geëxporteerde plastic afval naar China verscheept, maar sinds kort beperkingen op de invoer van plastic afval in China zal de EU-uitvoer waarschijnlijk verder verminderen. Dit brengt het risico met zich mee van meer verbranding en storten van plastic afval in Europa. Ondertussen probeert de EU circulaire en klimaatvriendelijke manieren te vinden om haar plastic afval te beheren.

Het lage aandeel van kunststofrecycling in de EU betekent aanzienlijke verliezen voor zowel de economie als het milieu. Naar schatting gaat 95% van de waarde van kunststof verpakkingsmateriaal na een korte cyclus van eerste gebruik verloren aan de economie.

wereldwijd onderzoekers schatten dat de productie en verbranding van plastic in 850 meer dan 2019 miljoen ton broeikasgassen de atmosfeer in heeft gepompt. In 2050 zou die uitstoot kunnen oplopen tot 2.8 miljard ton, waarvan een deel kan worden vermeden door betere recycling.

Lees meer over afvalbeheer in de EU.

Problemen met plastic recycling

De belangrijkste problemen die het recyclen van plastic bemoeilijken, zijn de kwaliteit en prijs van het gerecyclede product, vergeleken met hun niet-gerecycleerde tegenhanger. Kunststofverwerkers hebben grote hoeveelheden gerecycled plastic nodig, vervaardigd volgens strikt gecontroleerde specificaties en tegen een concurrerende prijs.

Omdat kunststoffen echter gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de behoeften - functioneel of esthetisch - van elke fabrikant, bemoeilijkt de diversiteit van de grondstof het recyclingproces, waardoor het duur wordt en de kwaliteit van het eindproduct wordt aangetast. Als gevolg hiervan groeit de vraag naar gerecycleerde kunststoffen snel, hoewel deze in 2018 slechts 6% van de vraag naar kunststoffen in Europa vertegenwoordigde.

Lees meer over de plannen van de EU om tegen 2050 een circulaire economie te bereiken, inclusief: plastic reductie.

EU-oplossingen om recyclingpercentages te verhogen

In mei 2018 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend om het probleem van: plastic zwerfvuil op zee. Het omvat een EU-verbod op de productie van de top 10 wegwerpplastics die op Europese stranden worden aangetroffen vanaf 3 juli 2021.

Als onderdeel van de Green deal, 55% van het plastic verpakkingsafval moet in 2030 worden gerecycled. Dit zou een beter ontwerp voor recycleerbaarheid impliceren, maar Europarlementariërs zijn van mening dat er ook maatregelen nodig zijn om de markt voor gerecycled plastic te stimuleren.

Deze maatregelen kunnen zijn:

 • Het creëren van kwaliteitsnormen voor secundaire kunststoffen;
 • certificering aanmoedigen om het vertrouwen van zowel de industrie als de consumenten te vergroten;
 • invoering van bindende regels inzake de minimale hoeveelheid gerecycled materiaal in bepaalde producten, en;
 • EU-landen aanmoedigen om te overwegen de btw op gerecycleerde producten te verlagen.


Het Europees Parlement steunde ook de beperking van lichtgewicht plastic tassen in de EU in 2015.

Daarnaast riepen de leden van het Europees Parlement de Commissie op om actie tegen microplastics.

Lees meer over de EU-strategie om plastic afval te verminderen.

MEER WETEN? 

Verder lezen

Leefomgeving

Waterbeheer: Commissie raadpleegt om lijsten bij te werken van verontreinigende stoffen die oppervlakte- en grondwater aantasten

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een online openbare raadpleging om standpunten in te winnen over de aanstaande herziening van de lijsten van verontreinigende stoffen die voorkomen in oppervlakte- en grondwater, en over overeenkomstige regelgevende normen. Dit initiatief is met name belangrijk voor de uitvoering van de onlangs aangenomen Actieplan voor nulvervuiling kader van de Europese Green Deal, en bredere inspanningen om een ​​efficiënter en veiliger gebruik van water te waarborgen.

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: "Alle Europeanen zouden moeten profiteren van schoon water. Het waarborgen van een goede kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa is van het grootste belang voor de menselijke gezondheid en het milieu. Vervuiling door pesticiden, kunstmatige chemicaliën of residuen van geneesmiddelen moet zoveel mogelijk worden vermeden. We willen graag uw mening horen over hoe dit het beste kan worden bereikt.”

Een recente evaluatie ('fitness check') in december 2019, gevonden EU-waterwetgeving in grote lijnen geschikt voor het beoogde doel. Verbetering is echter nodig op aspecten als investeringen, uitvoeringsregels, integratie van waterdoelstellingen in ander beleid, administratieve vereenvoudiging en digitalisering. Deze herziening is bedoeld om een ​​aantal tekortkomingen op het gebied van chemische verontreiniging en de wettelijke verplichting om de lijsten met verontreinigende stoffen regelmatig te herzien, aan te pakken en de uitvoering te helpen versnellen. De openbare consultatie staat open voor feedback tot 1 november 2021. Meer informatie staat in deze persbericht.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending