Verbind je met ons

Leefomgeving

EU lanceert groot klimaatplan voor 'onze kinderen en kleinkinderen'

DELEN:

gepubliceerd

on

Beleidsmakers van de Europese Unie hebben woensdag (14 juli) hun meest ambitieuze plan tot nu toe onthuld om de klimaatverandering aan te pakken, met als doel groene doelen dit decennium in concrete actie om te zetten en een voorbeeld te stellen voor de andere grote economieën van de wereld om te volgen, schrijven Kate Abnett, Foo Yun-Chee en Reuters-bureaus in de hele EU.

De Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, heeft tot in de kleinste details uiteengezet hoe de 27 landen van het blok hun gezamenlijke doel kunnen bereiken om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 55 met 1990% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2030 - een stap in de richting van "netto-nul"-emissies tegen 2050. Lees meer.

Dit houdt in dat de kosten voor de uitstoot van koolstof voor verwarming, transport en productie worden verhoogd, dat koolstofrijke vliegtuigbrandstof en scheepsbrandstof worden belast die nog niet eerder is belast, en dat importeurs aan de grens worden belast voor de koolstof die wordt uitgestoten bij het maken van producten zoals cement, staal en aluminium in het buitenland. Het zal de verbrandingsmotor naar de geschiedenis verwijzen.

advertentie

"Ja, het is moeilijk", zei Frans Timmermans, hoofd van het klimaatbeleid van de EU, op een persconferentie. "Maar het is ook een verplichting, want als we afstand doen van onze verplichting om de mensheid te helpen, binnen planetaire grenzen te leven, zouden we falen, niet alleen onszelf, maar ook onze kinderen en onze kleinkinderen."

De prijs van mislukking, zei hij, was dat ze "oorlogen zouden voeren om water en voedsel".

De "Fit for 55"-maatregelen vereisen goedkeuring van de lidstaten en het Europees parlement, een proces dat twee jaar kan duren.

Terwijl beleidsmakers industriële hervormingen in evenwicht proberen te brengen met de noodzaak om de economie te beschermen en sociale rechtvaardigheid te bevorderen, zullen ze te maken krijgen met intensieve lobby van het bedrijfsleven, van armere lidstaten die de stijging van de kosten van levensonderhoud willen afweren, en van de meer vervuilende landen die geconfronteerd met een kostbare overgang.

Sommige milieuactivisten zeiden dat de Commissie te voorzichtig was. Greenpeace was vernietigend. "Het vieren van dit beleid is als een hoogspringer die een medaille opeist omdat hij onder de bar naar binnen rent", zei Jorgo Riss, EU-directeur van Greenpeace in een verklaring.

"Dit hele pakket is gebaseerd op een doel dat te laag is, niet bestand is tegen de wetenschap en de vernietiging van de levensondersteunende systemen van onze planeet niet zal stoppen."

Maar het bedrijfsleven maakt zich nu al zorgen over het resultaat.

Peter Adrian, voorzitter van DIHK, de Duitse vereniging van kamers van industrie en koophandel, zei dat de hoge CO2-prijzen "alleen duurzaam zijn als er tegelijkertijd wordt voorzien in compensatie voor de bedrijven die bijzonder getroffen zijn".

De EU produceert slechts 8% van de wereldwijde uitstoot, maar hoopt dat haar voorbeeld ambitieuze actie zal uitlokken van andere grote economieën wanneer ze in november in Glasgow bijeenkomen voor de volgende mijlpaal van de VN-klimaatconferentie.

"Europa was het eerste continent dat verklaarde klimaatneutraal te zijn in 2050, en nu zijn wij de eersten die een concrete routekaart op tafel leggen", zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Het pakket arriveert dagen nadat Californië een van de hoogste temperaturen op aarde heeft meegemaakt, de laatste van een reeks hittegolven die Rusland, Noord-Europa en Canada heeft getroffen.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, kijkt toe tijdens een persconferentie om de nieuwe voorstellen voor het klimaatbeleid van de EU te presenteren, in Brussel, België, 14 juli 2021. REUTERS/Yves Herman
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, presenteert de nieuwe voorstellen voor het klimaatbeleid van de EU terwijl EU-commissaris Paolo Gentiloni naast haar zit, in Brussel, België, 14 juli 2021. REUTERS/Yves Herman

Terwijl de klimaatverandering voelbaar wordt van de door tyfoons geteisterde tropen tot de verwoeste bushlands van Australië, heeft Brussel een tiental beleidsmaatregelen voorgesteld om de meeste grote bronnen van de uitstoot van fossiele brandstoffen aan te pakken, waaronder energiecentrales, fabrieken, auto's, vliegtuigen en verwarmingssystemen bij gebouwen.

De EU heeft de uitstoot tot dusver met 24% verminderd ten opzichte van het niveau van 1990, maar veel van de meest voor de hand liggende stappen, zoals het verminderen van de afhankelijkheid van steenkool voor de opwekking van energie, zijn al genomen.

De komende tien jaar zullen grotere aanpassingen nodig zijn, met een langetermijnvisie op 2050, die door wetenschappers wordt gezien als een deadline voor de wereld om netto nul COXNUMX-uitstoot te bereiken of het risico te lopen dat de klimaatverandering catastrofaal wordt.

De maatregelen volgen een kernprincipe: vervuilende duurdere en groene opties aantrekkelijker maken voor de 25 miljoen bedrijven en bijna een half miljard mensen in de EU.

Volgens de voorstellen zullen strengere emissiegrenswaarden het tegen 2035 onmogelijk maken om benzine- en dieselauto's in de EU te verkopen. Lees meer.

Om potentiële kopers te helpen die vrezen dat betaalbare elektrische auto's een te korte actieradius hebben, stelde Brussel voor dat staten tegen 60 openbare oplaadpunten installeren op hoofdwegen die niet meer dan 37 km (2025 mijl) uit elkaar liggen.

Een herziening van het EU-emissiehandelssysteem (ETS), de grootste koolstofmarkt ter wereld, zal fabrieken, energiecentrales en luchtvaartmaatschappijen dwingen meer te betalen om CO2 uit te stoten. Ook zullen reders voor het eerst moeten betalen voor hun vervuiling. Lees meer.

Een nieuwe EU-koolstofmarkt zal leiden tot CO2-kosten voor de transport- en bouwsectoren en voor het verwarmen van gebouwen.

Niet iedereen zal tevreden zijn met een voorstel om een ​​deel van de inkomsten uit koolstofvergunningen te gebruiken om de onvermijdelijke stijging van de brandstofrekeningen van huishoudens met lage inkomens op te vangen - vooral omdat landen te maken krijgen met strengere nationale doelstellingen om de uitstoot in die sectoren te verminderen.

De Commissie wil ook het eerste koolstofgrenstarief ter wereld opleggen om ervoor te zorgen dat buitenlandse fabrikanten geen concurrentievoordeel hebben ten opzichte van bedrijven in de EU die moeten betalen voor de CO2 die ze hebben geproduceerd bij het maken van koolstofintensieve goederen zoals cement of kunstmest. Lees meer.

Ondertussen zal een belastingherziening een EU-brede belasting op vervuilende vliegtuigbrandstoffen opleggen. Lees meer.

De EU-lidstaten zullen ook bossen en graslanden moeten aanleggen - de reservoirs die koolstofdioxide uit de atmosfeer houden. Lees meer.

Voor sommige EU-landen is het pakket een kans om het mondiale leiderschap van de EU in de strijd tegen klimaatverandering te bevestigen en om voorop te lopen bij degenen die de benodigde technologieën ontwikkelen.

Maar de plannen hebben bekende kloven blootgelegd. Armere lidstaten zijn op hun hoede voor alles wat de kosten voor de consument verhoogt, terwijl regio's die afhankelijk zijn van kolencentrales en mijnen garanties willen voor meer steun voor een transformatie die ontwrichting zal veroorzaken en massale omscholing vereist.

Elektriciteit interconnectiviteit

Commissie keurt Franse regeling van 30.5 miljard euro goed ter ondersteuning van de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Franse steunregeling goedgekeurd ter ondersteuning van de productie van hernieuwbare elektriciteit. De maatregel zal Frankrijk helpen zijn doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen zonder de concurrentie onnodig te verstoren en zal bijdragen aan de Europese doelstelling om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.

Executive Vice President Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid, zei: "Deze steunmaatregel zal de ontwikkeling van belangrijke hernieuwbare energiebronnen stimuleren en een overgang naar een ecologisch duurzame energievoorziening ondersteunen, in overeenstemming met de doelstellingen van de EU Green Deal. De selectie van de begunstigden door middel van een concurrerend biedproces zal zorgen voor de beste waarde voor het geld van de belastingbetaler, terwijl de concurrentie op de Franse energiemarkt behouden blijft." 

Het Franse schema

advertentie

Frankrijk heeft de Commissie in kennis gesteld van zijn voornemen om een ​​nieuwe regeling in te voeren ter ondersteuning van elektriciteit die wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen, namelijk aan onshore-exploitanten van zonne-, onshore-wind- en waterkrachtinstallaties. De regeling verleent steun aan deze exploitanten die worden gegund via openbare aanbestedingen. De maatregel omvat met name zeven soorten aanbestedingen voor in totaal 34 GW aan nieuwe capaciteit voor hernieuwbare energie die tussen 2021 en 2026 zullen worden georganiseerd: (i) zonne-energie op de grond, (ii) zonne-energie op gebouwen, (iii) wind op land, (iv) waterkrachtinstallaties, (v) innovatieve zonne-energie, (vi) eigen verbruik en (vii) een technologieneutrale aanbesteding. De steun heeft de vorm van een premie bovenop de elektriciteitsmarktprijs. De maatregel heeft een voorlopig totaal budget van circa € 30.5 miljard. De regeling loopt tot 2026 en steun kan worden uitbetaald voor een periode van maximaal 20 jaar nadat de nieuwe hernieuwbare installatie op het net is aangesloten.

Beoordeling van de Commissie

De Commissie heeft de maatregel beoordeeld op basis van de EU-staatssteunregels, met name de 2014 richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming en energiebesparing.

De Commissie heeft vastgesteld dat de steun nodig is om de opwekking van hernieuwbare energie verder te ontwikkelen om de milieudoelstellingen van Frankrijk te halen. Het heeft ook een stimulerend effect, omdat de projecten anders niet zouden kunnen plaatsvinden zonder draagvlak. Bovendien is de steun evenredig en beperkt tot het noodzakelijke minimum, aangezien de hoogte van de steun via openbare aanbestedingen zal worden vastgesteld. Bovendien heeft de Commissie vastgesteld dat de positieve effecten van de maatregel, met name de positieve milieueffecten, opwegen tegen eventuele negatieve effecten in de vorm van concurrentievervalsing. Ten slotte heeft Frankrijk zich er ook toe verbonden om een achteraf evaluatie om de kenmerken en de uitvoering van de regeling voor hernieuwbare energie te beoordelen.

Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de Franse regeling in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels, aangezien deze de ontwikkeling van hernieuwbare elektriciteitsproductie uit verschillende technologieën in Frankrijk zal vergemakkelijken en de uitstoot van broeikasgassen zal verminderen, in overeenstemming met de Europese Green Deal en zonder de concurrentie onnodig te verstoren.

Achtergrond

De Commissie van 2014 Kaderregeling inzake staatssteun ten behoeve van het milieu en energie lidstaten toestaan ​​om onder bepaalde voorwaarden de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. Deze regels zijn bedoeld om de lidstaten te helpen de ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen van de EU te halen, tegen zo laag mogelijke kosten voor de belastingbetaler en zonder onnodige concurrentieverstoringen op de interne markt.

Het Renewable Energy Directive van 2018 een EU-breed bindend streefcijfer voor hernieuwbare energie van 32 % tegen 2030 vastgesteld Mededeling over de Europese Green Deal in 2019 heeft de Commissie haar klimaatambities versterkt en als doelstelling gesteld dat er in 2050 geen netto-uitstoot van broeikasgassen meer is. Europese klimaatwetgeving, waarin de klimaatneutraliteitsdoelstelling voor 2050 is vastgelegd en de tussentijdse doelstelling wordt ingevoerd om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 55 met ten minste 2030% te verminderen, legde de basis voor de 'fit voor 55' wetgevingsvoorstellen die op 14 juli 2021 door de Commissie zijn aangenomen. Van deze voorstellen heeft de Commissie een wijziging van de richtlijn hernieuwbare energie, waarin een verhoogd doel wordt gesteld om tegen 40 2030% van de EU-energie uit hernieuwbare bronnen te produceren.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.50272 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Nieuwe publicaties van staatssteunbesluiten op internet en in het Publicatieblad zijn opgenomen in de Competitie wekelijks e-News.

Verder lezen

Plastic afval

Kunststofafval en recycling in de EU: feiten en cijfers

gepubliceerd

on

Bijna een derde van het plastic afval in Europa wordt gerecycled. Ontdek meer feiten en cijfers over plastic afval en de recycling ervan in de EU met deze infographic, Maatschappij.

Infographic over plastic afval en recycling in Europa
Ontdek de feiten over plastic afval en recycling in de EU  

De productie van plastic is in slechts enkele decennia exponentieel gegroeid - van 1.5 miljoen ton in 1950 naar 359 miljoen ton in 2018 wereldwijd - en daarmee de hoeveelheid plastic afval. Na een forse productiedaling in de eerste helft van 2020 als gevolg van de COVID-19-pandemie, herstelde de productie zich in de tweede helft van het jaar weer.

De EU neemt al maatregelen om de hoeveelheid plastic afval te verminderen, maar wat gebeurt er met het afval dat ondanks alle inspanningen ontstaat? En hoe kunnen de recyclingpercentages van plastic worden verhoogd?

advertentie

Behandeling van kunststofafval in Europa

In Europa is energieterugwinning de meest gebruikte manier om plastic afval te verwijderen, gevolgd door recycling. Ongeveer 25% van al het geproduceerde plastic afval wordt gestort.

De helft van het ingezamelde plastic voor recycling wordt geëxporteerd om te worden verwerkt in landen buiten de EU. Redenen voor export zijn onder meer het gebrek aan capaciteit, technologie of financiële middelen om het afval lokaal te verwerken.

Voorheen werd een aanzienlijk deel van het geëxporteerde plastic afval naar China verscheept, maar sinds kort beperkingen op de invoer van plastic afval in China zal de EU-uitvoer waarschijnlijk verder verminderen. Dit brengt het risico met zich mee van meer verbranding en storten van plastic afval in Europa. Ondertussen probeert de EU circulaire en klimaatvriendelijke manieren te vinden om haar plastic afval te beheren.

Het lage aandeel van kunststofrecycling in de EU betekent aanzienlijke verliezen voor zowel de economie als het milieu. Naar schatting gaat 95% van de waarde van kunststof verpakkingsmateriaal na een korte cyclus van eerste gebruik verloren aan de economie.

wereldwijd onderzoekers schatten dat de productie en verbranding van plastic in 850 meer dan 2019 miljoen ton broeikasgassen de atmosfeer in heeft gepompt. In 2050 zou die uitstoot kunnen oplopen tot 2.8 miljard ton, waarvan een deel kan worden vermeden door betere recycling.

Lees meer over afvalbeheer in de EU.

Problemen met plastic recycling

De belangrijkste problemen die het recyclen van plastic bemoeilijken, zijn de kwaliteit en prijs van het gerecyclede product, vergeleken met hun niet-gerecycleerde tegenhanger. Kunststofverwerkers hebben grote hoeveelheden gerecycled plastic nodig, vervaardigd volgens strikt gecontroleerde specificaties en tegen een concurrerende prijs.

Omdat kunststoffen echter gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de behoeften - functioneel of esthetisch - van elke fabrikant, bemoeilijkt de diversiteit van de grondstof het recyclingproces, waardoor het duur wordt en de kwaliteit van het eindproduct wordt aangetast. Als gevolg hiervan groeit de vraag naar gerecycleerde kunststoffen snel, hoewel deze in 2018 slechts 6% van de vraag naar kunststoffen in Europa vertegenwoordigde.

Lees meer over de plannen van de EU om tegen 2050 een circulaire economie te bereiken, inclusief: plastic reductie.

EU-oplossingen om recyclingpercentages te verhogen

In mei 2018 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend om het probleem van: plastic zwerfvuil op zee. Het omvat een EU-verbod op de productie van de top 10 wegwerpplastics die op Europese stranden worden aangetroffen vanaf 3 juli 2021.

Als onderdeel van de Green deal, 55% van het plastic verpakkingsafval moet in 2030 worden gerecycled. Dit zou een beter ontwerp voor recycleerbaarheid impliceren, maar Europarlementariërs zijn van mening dat er ook maatregelen nodig zijn om de markt voor gerecycled plastic te stimuleren.

Deze maatregelen kunnen zijn:

  • Het creëren van kwaliteitsnormen voor secundaire kunststoffen;
  • certificering aanmoedigen om het vertrouwen van zowel de industrie als de consumenten te vergroten;
  • invoering van bindende regels inzake de minimale hoeveelheid gerecycled materiaal in bepaalde producten, en;
  • EU-landen aanmoedigen om te overwegen de btw op gerecycleerde producten te verlagen.


Het Europees Parlement steunde ook de beperking van lichtgewicht plastic tassen in de EU in 2015.

Daarnaast riepen de leden van het Europees Parlement de Commissie op om actie tegen microplastics.

Lees meer over de EU-strategie om plastic afval te verminderen.

MEER WETEN? 

Verder lezen

Leefomgeving

Waterbeheer: Commissie raadpleegt om lijsten bij te werken van verontreinigende stoffen die oppervlakte- en grondwater aantasten

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een online openbare raadpleging om standpunten in te winnen over de aanstaande herziening van de lijsten van verontreinigende stoffen die voorkomen in oppervlakte- en grondwater, en over overeenkomstige regelgevende normen. Dit initiatief is met name belangrijk voor de uitvoering van de onlangs aangenomen Actieplan voor nulvervuiling kader van de Europese Green Deal, en bredere inspanningen om een ​​efficiënter en veiliger gebruik van water te waarborgen.

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: "Alle Europeanen zouden moeten profiteren van schoon water. Het waarborgen van een goede kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa is van het grootste belang voor de menselijke gezondheid en het milieu. Vervuiling door pesticiden, kunstmatige chemicaliën of residuen van geneesmiddelen moet zoveel mogelijk worden vermeden. We willen graag uw mening horen over hoe dit het beste kan worden bereikt.”

Een recente evaluatie ('fitness check') in december 2019, gevonden EU-waterwetgeving in grote lijnen geschikt voor het beoogde doel. Verbetering is echter nodig op aspecten als investeringen, uitvoeringsregels, integratie van waterdoelstellingen in ander beleid, administratieve vereenvoudiging en digitalisering. Deze herziening is bedoeld om een ​​aantal tekortkomingen op het gebied van chemische verontreiniging en de wettelijke verplichting om de lijsten met verontreinigende stoffen regelmatig te herzien, aan te pakken en de uitvoering te helpen versnellen. De openbare consultatie staat open voor feedback tot 1 november 2021. Meer informatie staat in deze persbericht.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending