Verbind je met ons

COP27

COP27 kan de Overeenkomst van Parijs niet uitvoeren terwijl banken de financiering van fossiele brandstoffen uitbreiden

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Afgelopen woensdag (9 november) was aangekondigd als 'Finance Day' op de COP27 Klimaattop in Egypte. Toch is het letterlijk cognitieve dissonantie, op mondiaal niveau, om wereldleiders te horen praten over de dringende noodzaak om emissies te verminderen en de gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering, terwijl enorme hoeveelheden publieke en private financiering blijven worden gepompt in de uitbreiding van de fossiele brandstofsector, schrijft Aditi Sen, programmadirecteur klimaat en energie bij Rainforest Action Network.

Een belangrijk thema van de COP van dit jaar was de uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs. Maar nieuwe gegevens tonen aan dat sinds die overeenkomst zeven jaar geleden werd aangenomen, 's werelds grootste banken meer dan een biljoen dollar hebben gestoken in bedrijven die de fossiele brandstofsector daadwerkelijk uitbreiden.

De klimaat- en energiewetenschappers van de wereld zijn duidelijk geweest: om een ​​leefbare planeet te behouden, moeten we de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch terugdringen. Om dit doel te bereiken, moet de overgrote meerderheid van olie, gas en steenkool in de grond blijven. We kunnen niet doorgaan met het winnen van olie- en gasreserves. En we moeten gewoon stoppen met het bouwen van nieuwe infrastructuur die afhankelijk is van fossiele brandstoffen.

In de olie- en gassector betekent expansie de exploratie van nieuwe olie- en gasvelden door het openen van momenteel onontwikkelde olie- en gasreserves voor winning, het bouwen van nieuwe of uitgebreide pijpleidingen, het bouwen van LNG-terminals en nieuwe of uitgebreide olie- of gasgestookte energieraffinaderijen. 

Het flagrante, onweerlegbare feit is dat de afgelopen vijf jaar de 60 grootste banken ter wereld hebben 1.3 biljoen dollar gepompt naar de grootste bedrijven die verantwoordelijk zijn voor deze voortdurende expansie van fossiele brandstoffen. Alleen al de zes grootste banken in de Verenigde Staten zorgden voor 33% van die financiering, ongeveer $ 445 miljard. Dat omvat Bank of America, JPMorgan Chase, Citi, Wells Fargo, Morgan Stanley en Goldman Sachs.

Landen en gemeenschappen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis dragen nu de hoogste menselijke en financiële kosten van klimaatgerelateerde rampen. En deze landen zijn niet in staat geweest om de financiering te krijgen die ze nodig hebben om deze gevolgen of de overgang naar een regeneratieve energie-economie het hoofd te bieden.

Financiering van verlies en schade, de kosten die gepaard gaan met klimaatrampen, is een ander sterk thema van COP27 geworden. Het is de taak van rijke landen die verantwoordelijk zijn voor de grootste emissies om de verantwoordelijkheid op zich te nemen om zowel de emissies terug te dringen als de financiële steun te bieden die kwetsbare landen nodig hebben. Maar ook de privésector moet verantwoordelijk worden gehouden. In het bijzonder 's werelds grootste, meest winstgevende banken die ons door hun financiering van fossiele brandstoffen naar de rand van de catastrofe drijven. 

Er is duidelijk geen gebrek aan geld in deze arena, vooral gezien de gesubsidieerde overheidsfinanciering voor deze projecten. Er moet een financiële faciliteit komen om landen te helpen herstellen van steeds groter wordende rampen en om hun duurzame energiestructuren te ondersteunen. Dit zijn de initiatieven die een wereldwijde prioriteit moeten zijn, gecreëerd met ecologische rechtvaardigheid en een rechtvaardige overgang naar een regeneratieve economie als leidende principes.

advertentie

In 2021 sloten meer dan 100 banken zich aan bij de Net Zero Banking Alliance, waarmee ze zich ertoe verbonden om tegen 2050 netto nulemissie te bereiken, met transparante emissierapportage en tussentijdse doelstellingen voor een transitie naar een koolstofarme toekomst. Maar qua activa blijven vrijwel alle grootste banken ter wereld de uitbreiding van fossiele brandstoffen financierenn.

Elk nieuw infrastructuurproject voor olie, gas of kolen heeft niet alleen enorme implicaties voor het vermogen om de opwarming tot minder dan 1.5 graden te beperken, maar bestendigt ook de milieu- en mensenrechtenschendingen van gemeenschappen in de frontlinie. Frontlinie en inheemse gemeenschappen roepen al tien jaar op om een ​​einde te maken aan de uitbreiding van fossiele brandstoffens. Deze projecten richten onherstelbare schade aan meestal eerder en met grotere intensiteit gevoeld door gemeenschappen met lage inkomens en mensen van kleur.

De realiteit is dat om iets te bereiken dat in de buurt komt van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs, het een allesomvattende aanpak vereist van zowel regeringen als de particuliere sector. Geen van beiden kan het excuus gebruiken om te wachten tot de ander handelt. Het roept ook op tot een massale verschuiving van financiële middelen, zowel publiek als privaat, weg van de fossiele sector en naar gemeenschappen om een ​​rechtvaardige transitie te ondersteunen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending