Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Koolstoflekkage: Voorkom dat bedrijven emissieregels omzeilen 

DELEN:

gepubliceerd

on

EP-leden willen een ambitieuzere koolstofheffing op geïmporteerde goederen om te voorkomen dat bedrijven buiten de EU verhuizen om emissienormen te omzeilen, een praktijk die bekend staat als koolstoflekkage, Maatschappij.

Terwijl de Europese industrie worstelt om te herstellen van de Covid-19-crisis en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, probeert de EU haar klimaatverplichtingen na te komen, terwijl ze banen en productieketens thuis houdt.

Ongeveer 27% van de wereldwijde CO2-emissies door de verbranding van brandstoffen zijn afkomstig van internationaal verhandelde goederen en de emissies van EU-invoer zijn gestegen, waardoor de klimaatinspanningen worden ondermijnd.

Ontdek hoe het herstelplan van de EU prioriteit geeft aan het creëren van een duurzaam en klimaatneutraal Europa.

Een EU-koolstofheffing om koolstoflekkage te voorkomen

EU-inspanningen om haar COXNUMX-voetafdruk te verkleinen onder de Europese Green Deal en duurzaam veerkrachtig worden en klimaatneutraal in 2050, zou kunnen worden ondermijnd door minder klimaatambitieuze landen. Om dit te mitigeren, heeft de Europese Commissie voorgesteld om een Mechanisme voor aanpassing van de koolstofgrens (CBAM) in juli 2021, die een COXNUMX-heffing zou toepassen op de invoer van bepaalde goederen van buiten de EU.

Dit mechanisme maakt ook deel uit van een reeks wetten die worden aangepast onder de Geschikt voor 55 in 2030 pakket de Europese klimaatwet na te komen door tegen 55 de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 2030% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Hoe zou een Europese COXNUMX-heffing werken?  

  • Als producten afkomstig zijn uit landen met minder ambitieuze regels dan de EU, wordt de heffing toegepast, zodat de invoer niet goedkoper is dan het equivalente EU-product. 

Gezien het risico dat meer vervuilende sectoren hun productie verplaatsen naar landen met minder strenge broeikasgasemissies, wordt koolstofbeprijzing gezien als een essentiële aanvulling op het bestaande EU-systeem voor koolstofemissierechten, het EU-systeem voor de handel in emissierechten (ETS). Wat is koolstoflekkage?  

advertentie
  • Koolstoflekkage is het verplaatsen van broeikasgassen uitstotende industrieën buiten de EU om strengere normen te vermijden. Omdat dit het probleem eenvoudig naar een andere plek verplaatst, willen de leden van het Europees Parlement het probleem voorkomen door middel van dit nieuwe instrument voor koolstoflekkage 

Bestaande maatregelen voor koolstofbeprijzing in de EU

Onder het huidige emissiehandelssysteem (ETS), dat financiële prikkels biedt om de uitstoot te verminderen, moeten energiecentrales en industrieën een vergunning hebben voor elke ton CO2 die ze produceren. De prijs van die vergunningen wordt bepaald door vraag en aanbod. Door de laatste economische crisis is de vraag naar vergunningen gedaald, evenals de prijs, die zo laag is dat het bedrijven ervan weerhoudt te investeren in groene technologieën. Om dit probleem op te lossen, de EU zal ETS hervormen - zoals voorzien onder het Fit for 55 pakket.

Waar het Parlement om vraagt

In een verslag dat op 17 mei door de milieucommissie is aangenomen, EP-leden pleiten voor uitbreiding van het Carbon Border Adjustment Mechanism tot meer producten, inclusief aluminium, waterstof en chemicaliën, en om de zogenaamde indirecte emissies van de elektriciteit die bij de productie wordt gebruikt te dekken. Ze willen ook dat het mechanisme sneller wordt ingevoerd, vanaf 1 januari 2023, met een overgangsperiode van twee jaar en tegen 2030 wordt uitgebreid tot alle sectoren van het ETS.

Volgens Europarlementariërs moet het koolstofgrensaanpassingsmechanisme tegen 2020 de energie- en energie-intensieve industriële sectoren bestrijken, die 94% van de industriële emissies van de EU vertegenwoordigen en nog steeds aanzienlijke gratis toewijzingen ontvangen. Deze gratis emissierechten moeten tegen 2030 worden uitgefaseerd wanneer het mechanisme de beschermde industrieën volledig moet dekken. 

Europarlementariërs steunen het voorstel van de Commissie om de inkomsten uit de verkoop van mechanismecertificaten te gebruiken als: nieuwe eigen middelen voor de EU-begroting.

Bovendien moet ten minste het equivalent in financiële waarde van de inkomsten die door het mechanisme worden gegenereerd, worden doorgesluisd naar de minst ontwikkelde landen om te helpen bij het koolstofarm maken van hun productie-industrieën.

Het rapport roept ook op tot een gecentraliseerde EU-autoriteit voor het Carbon Border Adjustment Mechanism, in plaats van één in elk EU-land.

De leden van het Europees Parlement stemmen over het verslag tijdens de plenaire vergadering van 6-9 juni.

Lees verder over de reacties van de EU op klimaatverandering en zijn rol in internationale klimaatonderhandelingen.

Ontdek meer  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending