Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Fit for 55: Europarlementariërs steunen CO2-emissienormen voor auto's en bestelwagens 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

EP-leden van de Milieucommissie pleiten voor een traject naar emissievrije wegmobiliteit in 2035 voor nieuwe personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen, ENVI.

De Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) heeft op woensdag (11 mei), met 46 stemmen voor, 40 tegen en twee onthoudingen, haar standpunt aangenomen over voorgestelde regels voor de herziening van de CO2-emissienormen voor nieuwe auto's en bestelwagens in lijn met de verhoogde klimaatambitie van de EU.

In het rapport spraken de EP-leden hun steun uit voor het voorstel van de Commissie om tegen 2035 emissievrije mobiliteit op de weg te bereiken.

Voorgestelde maatregelen zijn onder meer:

- Het stimuleringsmechanisme voor emissievrije en emissiearme voertuigen ('ZLEV'), omdat het niet langer zijn oorspronkelijke doel dient;

- een verslag van de Commissie over de vooruitgang op weg naar emissievrije mobiliteit op de weg tegen eind 2025 en daarna op jaarbasis, met betrekking tot de gevolgen voor consumenten en werkgelegenheid, het niveau van het gebruik van hernieuwbare energie en informatie over de markt voor tweedehandsvoertuigen;

- geleidelijk verminderen van de pet voor eco-innovatie, in lijn met de voorgestelde strengere doelstellingen (de bestaande limiet van 7 g CO2/km moet blijven tot 2024, gevolgd door 5 g vanaf 2025, 4 g vanaf 2027 en 2 g tot eind 2034);

advertentie

- een verslag van de Commissie, tegen eind 2023, waarin de noodzaak van gerichte financiering voor een rechtvaardige transitie in de automobielsector, om de negatieve werkgelegenheids- en andere economische gevolgen te verzachten, en;

- een gemeenschappelijke EU-methodologie door de Commissie, tegen 2023, voor de beoordeling van de volledige levenscyclus van CO2-uitstoot van auto's en bestelwagens die op de EU-markt worden gebracht, evenals voor de brandstoffen en energie die door deze voertuigen worden verbruikt.

Rapporteur Jan Huitema (Renew, NL) zei: “Deze verordening stimuleert de productie van emissievrije en emissiearme voertuigen. Met CO2-normen scheppen we duidelijkheid voor de auto-industrie en stimuleren we innovatie en investeringen voor autofabrikanten. Daarnaast wordt het kopen en rijden van emissievrije auto's goedkoper voor de consument. Zeker nu de prijzen van diesel en benzine blijven stijgen. Deze regeling maakt duurzaam rijden voor iedereen toegankelijk!”

Volgende stappen

Het verslag zal naar verwachting tijdens de plenaire vergadering van juni worden aangenomen en zal het onderhandelingsstandpunt van het Parlement met de EU-regeringen vormen over de definitieve vorm van de wetgeving.

Achtergrond

Op 14 juli 2021 heeft de Commissie, als onderdeel van het 'Fit for 55'-pakket, een wetsvoorstel tot herziening van de CO2-emissieprestatienormen voor personenwagens en lichte bedrijfswagens. Het voorstel heeft tot doel bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 en 2050, om voordelen te bieden aan burgers door een bredere inzet van emissievrije voertuigen (betere luchtkwaliteit, energiebesparing en lagere kosten voor het bezit van een voertuig), en om innovatie te stimuleren op het gebied van emissievrije technologieën.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending