Verbind je met ons

Klimaatverandering

Copernicus: Mei 2024 is de twaalfde maand op rij met recordtemperaturen

DELEN:

gepubliceerd

on

De Copernicus Dienst voor Klimaatverandering (C3S)gefinancierd door de Europese Commissie, merkte dat op Mei 2024 was wereldwijd de warmste mei ooit gemeten, met een mondiale gemiddelde temperatuur van de oppervlaktelucht die 0.65°C boven het gemiddelde van 1991-2020 lag.th opeenvolgende maand waarvoor de mondiale gemiddelde temperatuur een recordwaarde bereikt voor de overeenkomstige maand, gebaseerd op ERA5-gegevens. 

De reeks van twaalf maanden wordt bevestigd op hetzelfde moment dat de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en het Britse Meteorologische Bureau hun resultaten publiceren. Jaarlijkse tot tienjarige update van de klimaatvoorspelling, waarin de jaarlijkse tot tienjarige voorspellingen van deze instellingen voor de nabije toekomst voor de periode 2024-2028 worden samengevat. Dit rapport laat, naast vele andere bevindingen, zien dat het waarschijnlijk is dat ten minste één van de komende vijf jaar de warmste ooit zal zijn, namelijk 2023.

Carlo Buontempo, C3S-directeur, zegt: “Het is schokkend maar niet verrassend dat we deze reeks van twaalf maanden hebben bereikt. Hoewel deze reeks van recordmaanden uiteindelijk zal worden onderbroken, blijft de algemene signatuur van de klimaatverandering bestaan ​​en zijn er geen tekenen in zicht van een verandering in een dergelijke trend.”

Hij voegt er ook aan toe: “We leven in ongekende tijden, maar we hebben ook een ongekende vaardigheid in het monitoren van het klimaat en dit kan ons helpen bij het sturen van onze acties. Deze reeks van warmste maanden zal de geschiedenis ingaan als relatief koud, maar als we erin slagen de concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer in de zeer nabije toekomst te stabiliseren, kunnen we tegen het einde van de eeuw mogelijk terugkeren naar deze “koude” temperaturen.”

De gegevens van de Copernicus Climate Change Service en het WMO-UK Met Office-rapport worden gebruikt om een belangrijke klimaatverklaring van de secretaris-generaal van de VN, António Guterres (live op woensdag 16.00 CEST). 

Dat zegt secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres: “Het afgelopen jaar heeft elke draai van de kalender het vuur hoger gezet. Onze planeet probeert ons iets te vertellen. Maar het lijkt erop dat we niet luisteren. We verbreken mondiale temperatuurrecords en profiteren van de wervelwind. Het is tijd voor de klimaatcrisis. Dit is het moment om te mobiliseren, actie te ondernemen en resultaten te boeken.”

advertentie

Uit de gegevens van de Copernicus Climate Change Service voor mei blijkt dat:

· De mondiale gemiddelde temperatuur in mei 2024 lag 1.52°C boven het pre-industriële gemiddelde van 1850–1900, wat de elfde maand op rij (sinds juli 11) is van 2023°C of hoger.

· De mondiale gemiddelde temperatuur gedurende de afgelopen twaalf maanden (juni 12 – mei 2023) is de hoogste ooit gemeten, met 2024°C boven het gemiddelde van 0.75–1991 en 2020°C boven het pre-industriële gemiddelde van 1.63–1850.

· Een uitgebreidere analyse met betrekking tot andere belangrijke klimaatindicatoren, zoals de temperatuur van het zeeoppervlak en de bedekking van het zee-ijs, zal op 6 juni worden gepubliceerd als onderdeel van het reguliere maandelijkse klimaatbulletin.        

·       Copernicus is een onderdeel van het ruimtevaartprogramma van de Europese Unie, met financiering door de EU, en is het vlaggenschip van het aardobservatieprogramma, dat werkt via zes thematische diensten: atmosfeer, mariene diensten, land, klimaatverandering, veiligheid en noodsituaties. Het levert vrij toegankelijke operationele gegevens en diensten die gebruikers voorzien van betrouwbare en actuele informatie over onze planeet en haar omgeving.

Het programma wordt gecoördineerd en beheerd door de Europese Commissie en uitgevoerd in samenwerking met de lidstaten, de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), de Europese Organisatie voor de Exploitatie van Meteorologische Satellieten (EUMETSAT), het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn ( ECMWF), EU-agentschappen en Mercator Océan, onder andere.

·       ECMWF exploiteert twee diensten uit het Copernicus-aardobservatieprogramma van de EU: de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) en de Copernicus Climate Change Service (C3S). Ze dragen ook bij aan de Copernicus Emergency Management Service (CEMS), die wordt uitgevoerd door de Gemeenschappelijke Onderzoeksraad (JRC) van de EU.

Het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 35 staten. Het is zowel een onderzoeksinstituut als een 24/7 operationele dienst, die numerieke weersvoorspellingen produceert en verspreidt onder de lidstaten.

Deze gegevens zijn volledig beschikbaar voor de nationale meteorologische diensten in de lidstaten. De supercomputerfaciliteit (en het bijbehorende gegevensarchief) bij ECMWF is een van de grootste in zijn soort in Europa en de lidstaten kunnen 25% van de capaciteit voor hun eigen doeleinden gebruiken.

· ECMWF heeft voor sommige activiteiten haar locatie over de lidstaten uitgebreid. Naast een hoofdkantoor in Groot-Brittannië en een computercentrum in Italië zijn er in Bonn, Duitsland, nieuwe kantoren gevestigd die zich richten op activiteiten die in samenwerking met de EU worden uitgevoerd, zoals Copernicus.

· De WMO is de gezaghebbende stem van het systeem van de Verenigde Naties over de toestand en het gedrag van de atmosfeer van de aarde, de interactie ervan met het land en de oceanen, het weer en het klimaat dat het produceert en de daaruit voortvloeiende verdeling van de watervoorraden.

· Omdat het weer, het klimaat en de watercyclus geen nationale grenzen kennen, is internationale samenwerking op mondiale schaal essentieel voor de ontwikkeling van meteorologie en operationele hydrologie en om de vruchten te plukken van de toepassing ervan. De WMO biedt het raamwerk voor een dergelijke internationale samenwerking voor haar 193 lidstaten en gebieden.

· Het mandaat van de WMO heeft betrekking op de gebieden meteorologie (weer en klimaat), operationele hydrologie en aanverwante geofysische wetenschappen. De WMO speelt een krachtige rol bij het bijdragen aan de veiligheid en het welzijn van de mensheid door de samenwerking tussen de Nationale Meteorologische en Hydrologische Diensten (NMHS's) van haar leden te bevorderen en de toepassing van meteorologie en hydrologie op veel maatschappelijke en economische gebieden te bevorderen.

· De WMO reguleert en faciliteert de vrije en onbeperkte uitwisseling van gegevens en informatie, producten en diensten in realtime of bijna realtime. Dit is van cruciaal belang voor toepassingen die betrekking hebben op de veiligheid en beveiliging van de samenleving, het sociale en economische welzijn en de bescherming van het milieu. WMO-normen en -beleid dragen bij aan de beleidsformulering op deze gebieden op nationaal en regionaal niveau.

· De organisatie speelt een leidende rol in de internationale inspanningen om het klimaat en het milieu te monitoren en te beschermen. In samenwerking met andere VN-agentschappen en NMHS's ondersteunt de WMO de implementatie van UNFCCC en een aantal milieuverdragen en speelt zij een belangrijke rol bij het verstrekken van advies en beoordelingen aan regeringen over aanverwante zaken. Deze activiteiten dragen bij aan het waarborgen van de duurzame ontwikkeling en het welzijn van landen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending