Verbind je met ons

Klimaatverandering

Stijgende temperaturen vormen ernstige risico's voor de gezondheid van werknemers

DELEN:

gepubliceerd

on

Volgens nieuwe gegevens van Copernicus, de aardobservatiecomponent van het ruimtevaartprogramma van de Europese Unie, en de Wereld Meteorologische Organisatie, wordt juli 2023 de warmste maand ooit gemeten. Extreme temperaturen in Zuid-Europa hebben de gezondheid van werknemers aangetast en hebben in sommige EU-lidstaten geleid tot vakbondsacties. Uit het onderzoek van Eurofound blijkt dat al in 2015 23% van de werknemers in de EU gedurende ten minste een kwart van hun werktijd werd blootgesteld aan hoge temperaturen.

Op nationaal niveau werden in 2015 werknemers in Roemenië (41%), Spanje (36%) en Griekenland (34%) het meest getroffen. De prevalentie van hoge temperaturen was en is hoger onder landarbeiders en bouwvakkers: respectievelijk 51% en 45% werd minstens een kwart van de tijd blootgesteld aan hoge temperaturen. Door de gendersegregatie op de arbeidsmarkt is blootstelling aan hoge temperaturen over het algemeen een probleem waar meer mannen dan vrouwen mee te maken hebben. Deze gegevens uit 2015 zijn verzameld als onderdeel van de Europese enquête naar de arbeidsomstandigheden, waarbij 44,000 werknemers in 35 landen zijn geïnterviewd.

Jorge Cabrita, onderzoeksmanager van Eurofound, merkte op dat een aanzienlijk deel van de werknemers werd blootgesteld aan hoge temperaturen in de context van de zomerse hittegolf in heel Europa: 'Deze gegevens toonden aan dat al in 2015 een groot deel van de beroepsbevolking werd blootgesteld aan hoge temperaturen. Aangezien langdurige blootstelling aan extreme hitte ernstige nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van werknemers, hebben de stijgingen van de gemiddelde temperaturen in Europa sindsdien de situatie alleen maar uitdagender gemaakt. Beleidsmakers, werkgevers en uiteindelijk individuele werknemers moeten relevante en praktische maatregelen nemen om hittestress te verminderen en de menselijke gezondheid te beschermen.'

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending