Verbind je met ons

Klimaatverandering

Zuid-Europa zet zich schrap voor door klimaatverandering veroorzaakte zomer van droogte

DELEN:

gepubliceerd

on

Zuid-Europa maakt zich op voor een zomer vol woest droog weer. Sommige regio's kampen al met watertekorten en boeren verwachten de laagste opbrengsten in jaren.

Door klimaatverandering wordt de regio heter en door jarenlange droogte zijn de grondwaterreserves uitgeput. In Spanje, Zuid-Frankrijk en Italië is de bodem kurkdroog. Een laag peil in rivieren en reservoirs vormt een bedreiging voor de productie van waterkracht deze zomer.

Wetenschappers waarschuwen dat Europa opnieuw een meedogenloze zomer zal meemaken naarmate de temperaturen stijgen. Vorig jaar beleefde Europa zijn Heetste op record, die een droogte aanwakkerde, zeiden wetenschappers van de Europese Unie in ieder geval erger 500 jaar.

Spanje is dit jaar tot nu toe het zwaarst getroffen door de crisis.

Jorge Olcina is hoogleraar geografie aan de Universiteit van Alicante in Spanje. Hij zei dat "de situatie van droogte deze zomer zal verergeren".

In dit stadium is er ook weinig kans dat regen de droogte zal oplossen. Olcina legde uit dat in deze tijd van het jaar "het enige dat we kunnen hebben plaatselijke stormen zijn die het tekort aan regenval niet oplossen".

In een brief aan de Europese Commissie van 24 april vroeg de Spaanse minister van Landbouw Luis Planas om noodhulp van de EU. Hij waarschuwde dat "de gevolgen van deze droogte zo ernstig zijn dat ze niet alleen met nationale middelen kunnen worden aangepakt".

TREND KLIMAATVERANDERING

Zuid-Europa is niet de enige regio die dit jaar is getroffen door ernstige watertekorten. De Hoorn van Afrika heeft zijn ervaring gehad meest ernstige droogte in decennia. Ondertussen werd de Argentijnse soja- en maïsoogst getroffen door een historische droogte.

advertentie

Wetenschappers hebben voorspeld dat klimaatverandering frequentere en ernstigere droogtes zal veroorzaken in het Middellandse Zeegebied, waar de temperaturen nu 1.5°C warmer zijn dan 150 jaar geleden.

Hayley Fowler is een professor in de gevolgen van klimaatverandering, de Universiteit van Newcastle. Ze zei: "Wat de signalen van klimaatverandering betreft, past het heel goed bij wat we verwachten."

De voorbereiding op deze lang gekoesterde voorspellingen blijft nog achter. Veel landbouwgebieden hebben nog geen waterbesparende technieken toegepast, zoals precisie-irrigatie, of zijn overgeschakeld op droogtebestendige gewassen zoals zonnebloemen.

Volgens de regeringswebsite Propluvia heeft Frankrijk de droogste winter sinds 1959 beleefd. In vier prefecturen zijn al "crisiswaarschuwingen" geactiveerd, waardoor het onttrekken van water voor niet-prioritair gebruik, waaronder de landbouw, wordt beperkt.

Ook Portugal ervaart een vroege verschijning van de droogte. Ongeveer 90% van het vasteland van Portugal kampt met droogte. Een vijfde wordt getroffen door een ernstige droogte, wat vijf keer meer is dan het gebied dat slechts een jaar geleden werd gemeld.

In Spanje, waar in april van dit jaar minder dan de helft van het gemiddelde regende, rekenen duizenden erop vrachtwagens drinkwater te leveren. Regio's zoals Catalonië hebben waterbeperkingen ingevoerd.

Boerengroepen meldden dat sommige boeren al oogstverliezen tot 80% hadden geleden. Granen en oliehoudende zaden behoorden tot de getroffen gewassen.

Pekka Pesonen van de Europese landbouwvereniging Copa-Cogeca zei dat Spanje het grootste oogstverlies in decennia had geleden. "Het is erger dan vorig jaar."

Volgens de Commissie produceert Spanje de helft van de olijven van de EU en een derde van het fruit.

Vorige week was het zo toegewezen meer dan € 2 miljard voor noodhulpfinanciering. De Commissie heeft nog niet gereageerd op haar verzoek om € 450 miljoen uit de EU-begroting te halen voor landbouwsubsidies.

De Commissie zei de situatie nauwlettend te volgen.

"De ernstige droogte in Zuid-Europa is bijzonder zorgwekkend. Niet alleen voor de boeren, maar ook omdat het de toch al hoge prijzen van de consument kan opdrijven als de EU-productie substantieel lager wordt", aldus Miriam Garcia Ferrer, woordvoerder van de Commissie.

Er wordt verwacht dat soortgelijke strijd zal worden ervaren in Italië, waar tot 80% van het water wordt gebruikt voor de landbouw. Italiaanse boeren zijn van plan hun aanplant dit jaar te verminderen vanwege het dunne sneeuwdek op de bergen en het lage bodemvocht.

Luca Brocca is de onderzoeksdirecteur van de Nationale Onderzoeksraad van Italië. Hij zei dat Noord-Italië na twee jaar van droogte een tekort van 70% aan sneeuwwater en een tekort van 40% aan bodemvocht had.

Deze grote tekorten zouden kunnen leiden tot een herhaling van de zomer van vorig jaar, toen Italië die beleefde ergste droogte voor 70 jaar.

"2022 was echt uitzonderlijk", zei Brocca, eraan toevoegend: "Dit jaar lijkt ook uitzonderlijk te zijn."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending