Verbind je met ons

Klimaatverandering

EU geeft groen licht voor vernieuwing van Europa's belangrijkste klimaatbeleid

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU-landen hebben dinsdag (25 april) de definitieve goedkeuring gegeven aan de grootste opknapbeurt tot nu toe van de Europese koolstofmarkt, die het duurder zal maken om te vervuilen en het belangrijkste instrument van het 27 leden tellende blok om de uitstoot van kooldioxide te verminderen, zal verscherpen.

'S Werelds eerste grote koolstofhandelssysteem dwingt energiecentrales en fabrieken sinds 2005 om vergunningen te kopen wanneer ze CO2 uitstoten, en heeft de uitstoot van die sectoren met 43% verminderd.

Leden van de Europese Unie goedgekeurd een overeenkomst vorig jaar overeengekomen door onderhandelaars van EU-landen en het Parlement, om de koolstofmarkt te hervormen om de emissies tegen 62 met 2005% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2030, wat is ontworpen om de emissiereductiedoelstellingen van de EU te halen.

Na bijna twee jaar EU-onderhandelingen betekent de goedkeuring van de lidstaten dat het beleid nu in wet wordt omgezet. Het EU-Parlement keurde de deal goed vorige week.

Van de 27 EU-landen stemden er 24 voor de hervorming. Polen en Hongarije waren tegen, terwijl België en Bulgarije zich van stemming onthielden.

Polen, dat eerder heeft opgeroepen tot opschorting van de koolstofmarkt of een prijsplafond om de lasten voor de industrie te verlichten, zei dat het klimaatbeleid van de EU onrealistische doelen stelt.

De hervorming is bedoeld om de kosten van vervuiling te verhogen voor sectoren als de cementproductie, de luchtvaart en de scheepvaart, en tegelijkertijd miljarden euro's op te halen via de verkoop van CO2-vergunningen, zodat nationale regeringen kunnen investeren in groene maatregelen.

Zware industrieën zullen de gratis CO2-vergunningen die ze momenteel ontvangen tegen 2034 kwijtraken, terwijl luchtvaartmaatschappijen hun vergunningen vanaf 2026 zullen verliezen, waardoor ze worden blootgesteld aan hogere CO2-kosten. Vanaf 2024 worden emissies van schepen aan de regeling toegevoegd.

advertentie

Landen keurden ook het eerste beleid van de EU goed om vanaf 2026 geleidelijk een heffing in te voeren op de invoer van koolstofrijke goederen, gericht op staal, cement, aluminium, kunstmest, elektriciteit en waterstof.

De koolstofgrensheffing is bedoeld om EU-industrieën en buitenlandse concurrenten op gelijke voet te plaatsen, om te voorkomen dat EU-producenten verhuizen naar regio's met minder strenge milieuregels.

De prijs van EU-koolstofrechten heeft gestegen de afgelopen jaren gestimuleerd door anticipatie op de hervormingen. EU-koolstofvergunningen werden dinsdag verhandeld tegen ongeveer 88 euro per ton, meer dan verdrievoudigd in waarde sinds het begin van 2020.

EU-landen steunden ook plannen om in 2027 een nieuwe EU-koolstofmarkt te lanceren die emissies van brandstoffen gebruikt in auto's en gebouwen dekt, plus een EU-fonds van € 86.7 miljard om consumenten te ondersteunen die door de kosten worden getroffen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending