Verbind je met ons

Klimaatverandering

Vermindering van de uitstoot van gefluoreerde gassen om de strijd van de EU tegen klimaatverandering vooruit te helpen 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De milieucommissie van het Parlement stemt in met een ambitieuze vermindering van de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen, om verder bij te dragen aan de doelstelling van de EU inzake klimaatneutraliteit.

Leden van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) hebben hun standpunt ingenomen over herziening van het EU-wetgevingskader inzake de uitstoot van gefluoreerde gassen (F-gassen). met 64 stemmen voor, acht tegen en zeven onthoudingen.

Ga sneller naar alternatieve oplossingen

Om de innovatie in en de ontwikkeling van meer klimaatvriendelijke oplossingen te versnellen en om consumenten en investeerders zekerheid te bieden, willen de EP-leden de nieuwe eisen die door de Commissie zijn voorgesteld, versterken die het op de interne markt brengen van producten die F-gassen bevatten verbieden (bijlage IV). De tekst voegt ook verbodsbepalingen toe op het gebruik van F-gassen voor sectoren waar het technologisch en economisch haalbaar is om over te stappen op alternatieven die geen gebruik maken van F-gassen, zoals koeling, airconditioning, warmtepompen en elektrisch schakelmateriaal.

Versnel de transitie naar klimaatneutraliteit

Het rapport introduceert een steiler traject vanaf 2039 om fluorkoolwaterstoffen (HFK's) die op de EU-markt worden gebracht geleidelijk af te bouwen, met als doel een HFK-nuldoelstelling tegen 2050 (bijlage VII). Door de productie en het gebruik van HFK's in de EU geleidelijk af te schaffen, zouden deze bijgewerkte regels in overeenstemming worden gebracht met de EU-doelstelling klimaatneutraliteit voor 2050.

Volgens Europarlementsleden zou de Commissie de marktontwikkelingen in sleutelsectoren zoals warmtepompen en halfgeleiders nauwlettend moeten volgen. Voor warmtepompen moet de Commissie ervoor zorgen dat de uitfasering van HFK's de RePowerEU doelstellingen voor de inzet van warmtepompen, aangezien de industrie moet werken aan de vervanging van HFK's door natuurlijke alternatieven.

advertentie

Verbeter de handhaving om illegale handel te voorkomen

Europarlementariërs stellen meer actie voor tegen de illegale handel in deze gassen door minimale administratieve boetes voor niet-naleving voor te stellen. Ook willen ze dat de douane de in strijd met de regels ingevoerde of geëxporteerde F-gassen in beslag neemt en in beslag neemt, in overeenstemming met de richtlijn milieucriminaliteit.

Rapporteur Bas Eickhout (Groenen/EFA, NL) zei: “F-gassen zijn niet erg bekend, maar hebben grote gevolgen voor ons klimaat, aangezien het zeer krachtige broeikasgassen zijn. In de meeste gevallen zijn natuurlijke alternatieven direct beschikbaar. Daarom hebben we gestemd voor een ambitieus standpunt om F-gassen volledig uit te faseren tegen 2050 en in de meeste sectoren al tegen het einde van dit decennium. We geven de markt duidelijkheid en een signaal om te investeren in alternatieven. Veel Europese bedrijven lopen al voorop in deze ontwikkeling en zullen hiervan profiteren vanwege hun marktpositie en exportmogelijkheden.”

Volgende stappen

Het verslag zal naar verwachting worden aangenomen tijdens de plenaire vergadering van 29-30 maart 2023 en zal het onderhandelingsstandpunt van het Parlement met de EU-regeringen vormen over de definitieve vorm van de wetgeving.

Achtergrond

Gefluoreerde broeikasgassen, waaronder fluorkoolwaterstoffen (HFK's), perfluorkoolwaterstoffen (PFK's), zwavelhexafluoride en stikstoftrifluoride, zijn door de mens veroorzaakte broeikasgassen (BKG) met een hoog aardopwarmingspotentieel. Ze worden gebruikt in gangbare apparaten zoals koelkasten, airconditioning, warmtepompen, brandbeveiliging, schuim en spuitbussen. Ze vallen onder de Overeenkomst Paris samen met CO2, methaan en distikstofoxide en zijn verantwoordelijk voor ongeveer 2,5% van de broeikasgasemissies van de EU.

Om hieraan bij te dragen is extra reductie van de uitstoot van F-gassen nodig EU-klimaatdoelstellingen en voldoen aan de Kigali-amendement aan de Protocol van Montreal inzake stoffen die de ozonlaag afbreken.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending