Verbind je met ons

Klimaatverandering

Davos belicht nieuwe methodologie om natuur-positieve effecten te begeleiden

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De mensheid staat voor een samenloop van uitdagingen. Aantoonbaar bovenaan de lijst staat het voeden van een groeiende bevolking - al 8 miljard en het aantal groeit - terwijl het omgaan met een snel veranderend klimaat, schrijft Ponsi Trivisvavet, CEO van Inari

Terwijl leiders van grote en kleine organisaties deze week bijeenkomen in Davos, Zwitserland, voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum, zal er een stevige discussie ontstaan ​​over de noodzaak om meer te doen. Om het beter te doen. Om netto nul te bereiken.

Deze toezeggingen vertegenwoordigen vooruitgang, maar netto nul is simpelweg niet genoeg. We hebben ook netto-positieve bedrijven nodig die de wereld om hen heen verrijken.

Dit lijkt misschien een onmogelijke vraag. De recente geschiedenis heeft immers aangetoond dat zelfs de weg naar net zero voor de meeste organisaties een grote uitdaging is. Maar zoals geschetst in een nieuw gepubliceerd artikel, "De weg naar natuurpositieve landbouw modelleren", er is een beproefde, gebruiksvriendelijke methodologie waarmee bedrijven roadmaps kunnen ontwikkelen door middel van complexiteit voor natuurpositieve effecten.

Terwijl bedrijven al lang de netto contante waarde berekenen om het financiële rendement te schatten, hadden we historisch gezien geen goede manier om het verwachte rendement te berekenen op basis van sociale of milieustatistieken. Dynamische systeemmodellering (DSM) kan echter worden gebruikt om het rendement op het gebied van milieu-, menselijk, sociaal en financieel kapitaal te optimaliseren. Het is ontwikkeld aan het Massachusetts Institute of Technology om te begrijpen hoeveel honderden variabelen in de loop van de tijd interageren tussen complexe systemen. Het biedt een volledige systeemanalyse die rekening houdt met eerste-, tweede- en derdeorde-effecten van beslissingen van organisaties – met andere woorden, het stelt bedrijven in staat om te evalueren of de weg die ze inslaan echt de duurzaamheidsimpact zal opleveren die ze verwachten. En welke weg vandaag en voor toekomstige generaties meer voordelen zou kunnen opleveren.

Mensen blinken uit in het navigeren door het gecompliceerde: een machine kan bijvoorbeeld ingewikkeld zijn, maar uiteindelijk zijn al zijn vele onderdelen en hun interacties kenbaar. Wij mensen worstelen echter met het complex. Complexe systemen hebben opkomende patronen die niet verklaard kunnen worden door ze terug te brengen tot hun onderdelen. Deze systemen zijn moeilijk te beheersen en te voorspellen.      

Het bioom van de aarde bestaat uit vele onderling afhankelijke complexe systemen. In deze complexiteit zijn lineaire uitkomsten zeldzaam. In plaats daarvan kunnen kleine acties onverwacht uitvergrote resultaten opleveren (het "vlindereffect"), en het omgekeerde is ook waar. We zouden bijvoorbeeld intuïtief kunnen geloven dat een vermindering van 40% in de stikstofbehoefte van gewassen ook de waterverontreiniging door kunstmest met 40% zou verminderen. In werkelijkheid zal het verschil in waterverontreiniging worden bepaald door een reeks interacties tussen technologie, weer, bodemtype, bacteriën en zelfs overheidsbeleid. DSM gaat in op de meest kritische oorzakelijke verbanden tussen deze vele factoren om te onderzoeken hoe effecten zich in de loop van de tijd zullen uiten. Uiteindelijk is DSM een datagestuurde manier om de snelheid en het niveau van impact in de loop van de tijd te bepalen.

advertentie

De organisaties die deze week in Davos bijeenkomen, hebben zowel een ongeëvenaarde kans als een mandaat om koers te corrigeren naar een betere toekomst. Om de naald van de klimaatverandering de draad te geven, moeten investeringen de maximale positieve impact opleveren met de minste "externe effecten". Dit vereist inzicht in hoe acties waarschijnlijk zullen verlopen door de complexe, met elkaar verweven systemen die ons huis creëren.

De concurrentievoordelen van optimalisatie voor het natuurlijke, sociale en menselijke kapitaal dat ten grondslag ligt aan alle financiële winsten, zullen alleen maar exponentieel toenemen naarmate de klimaatverandering voortschrijdt. Vanuit een systeemperspectief kunnen we vandaag, en tot ver in de toekomst, allemaal beter investeren in people, planet en profit.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending