Verbind je met ons

Klimaatverandering

De Catch-22 van H2

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In het licht van een dringende klimaatuitdaging moet Europa zijn lokale productiemethoden voor groene waterstof diversifiëren als het zijn klimaatdoelstelling wil halen. Alexandre Garese, oprichter van de industriële investeringsmaatschappij Kouros, onderzoekt hoe groene waterstof het antwoord kan zijn op de Europese energiecrisis

"Nu de ogen van de wereld de afgelopen weken gericht zijn op de COP27 in Sharm El-Sheik, en de kwestie van de klimaatcrisis opnieuw centraal staat in politieke en zakelijke discussies, worden nieuwe toezeggingen en doelstellingen op alle niveaus uitgerold. De eenheid waarmee zowel overheids- als bedrijfsactoren Net-Zero-doelen aannemen is bewonderenswaardig, maar zijn deze toezeggingen realistisch en wat moet er veranderen om deze doelen haalbaar te maken?

Zoals goed gedocumenteerd is, dringt de tijd om deze doelen te halen, waardoor er geen ruimte is voor platitudes of loze beloften.

Waterstof staat centraal als een relevante energiedrager om sectoren van de economie koolstofarm te maken die moeilijk te verminderen zijn en ook om bij te dragen aan de vermindering van de Europese invoer van aardgas uit Rusland. Het enthousiasme voor hernieuwbare waterstof is volkomen terecht. Europa moet echter verschillende productiemethoden aanmoedigen - en dit binnen de EU doen - als het de verplichtingen die het heeft nagekomen serieus neemt.

Op dit moment wordt 47% van de waterstof geproduceerd uit aardgas, 27% uit kolenvergassing en 22% uit olie. Ter vervanging van deze zeer CO2-het uitstoten van waterstof met waterstof geproduceerd met hernieuwbare energie is niet alleen wenselijk, maar essentieel als we van de vele voordelen ervan willen genieten. De Europese Unie heeft van het koolstofarm maken van waterstof een belangrijk aandachtspunt gemaakt in haar energiebeleid voor de lange termijn, met een jaarlijks verbruiksdoelstelling van 20 miljoen ton hernieuwbare waterstof tegen 2030: de helft moet in Europa worden geproduceerd, de andere helft geïmporteerd.

Het vermogen van Europa om de helft van de hernieuwbare waterstof te produceren die het de komende acht jaar zal verbruiken, is momenteel echter onrealistisch. Om de doelstelling van 10 miljoen ton te halen, zouden de Europese landen 25% meer hernieuwbare elektriciteit moeten produceren dan al nodig is om elektriciteit uit fossiele brandstoffen te vervangen en de structurele toename van hun elektriciteitsverbruik op te vangen.

Waterstof produceren uit elektrolyse is een optie. Het verkrijgen van groene waterstof uit dit proces vereist echter toegang tot betaalbare en hernieuwbare elektriciteit - iets waar Europa niet goed toe in staat is. Europa is niet in staat concurrerende hernieuwbare elektriciteit uit zon of wind te leveren om de elektrolysers aan te drijven en waterstof te produceren tegen een aanvaardbare prijs voor klanten. Europa zal het grootste deel van haar hernieuwbare waterstof dus elders moeten zoeken. In landen met de beste hernieuwbare bronnen (voornamelijk zon en wind) en met grotere schaaleffecten om tegen concurrerende kosten te produceren, zoals Australië, het Midden-Oosten, Afrika of de Verenigde Staten.

advertentie

Bovendien zijn er andere nieuwe technologieën en methoden voor de productie van groene waterstof beschikbaar, en Europa moet de ontwikkeling ervan ondersteunen en het gebruik ervan aanmoedigen om een ​​meer gediversifieerde en robuustere productiemix voor groene waterstof op te bouwen. Naast groene stroom kan groene waterstof ook worden geproduceerd uit biomassareststromen, landbouwreststromen, biogas, vast en vloeibaar afval. Biomassa naar waterstof kan zelfs een COXNUMX-negatieve voetafdruk hebben dankzij biochar-bijproduct, een stabiele en vaste vorm van koolstof. Een dergelijk proces is eigenlijk een waterstofproductieproces en een koolstofput. Deze unieke oplossing maakt de weg vrij voor een versnelde decarbonisatie van -industrie en goederenvervoer. Al deze mogelijkheden worden al geïmplementeerd in real-world projecten door Europese investeerders zoals Kouros.

Door disruptieve bedrijven in de waardeketen over te nemen of op te bouwen, stelt Kouros zijn portfolio samen als een puzzel van synergieën en innovaties die hetzelfde doel nastreven. Zo kan het de oplossingen die nodig zijn voor de energietransitie ten dienste stellen van de hedendaagse behoeften.

Ondersteuning van en investeringen in innovatieve methoden van gediversifieerde waterstofproductietechnologieën – bijvoorbeeld uit biomassaresiduen – is van essentieel belang als Europa zijn klimaatdoelstellingen en zijn waterstofdoelstellingen wil halen, en zijn energievoorzieningszekerheid wil versterken. We moeten nu handelen en handelen, want de tijd dringt."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending