Verbind je met ons

Klimaatverandering

EU-reacties op klimaatverandering 

DELEN:

gepubliceerd

on

De strijd tegen klimaatverandering is een prioriteit voor het Europees Parlement. Hieronder vindt u details van de oplossingen waaraan de EU en het Parlement werken, Maatschappij.

Beperking van de opwarming van de aarde: een toename van 2 ° C

De gemiddelde wereldwijde temperaturen zijn aanzienlijk gestegen sinds de industriële revolutie en het laatste decennium (2011-2020) het warmste decennium ooit vastgelegd. Van de warmste jaren van 20 is 19 ontstaan ​​sinds 2000.

Gegevens uit de Copernicus Climate Change Service laat zien dat 2020 ook de . was warmste jaar op record voor Europa. Het merendeel van het bewijs geeft aan dat dit te wijten is aan de toename van de uitstoot van broeikasgassen (BKG) geproduceerd door menselijke activiteit.

De gemiddelde temperatuur op aarde is vandaag 0.95 tot 1.20 °C hoger dan aan het einde van de 19e eeuw. Wetenschappers denken aan een toename van 2°C vergeleken met pre-geïndustrialiseerde niveaus als drempel met gevaarlijke en catastrofale gevolgen voor klimaat en milieu.

Daarom is de internationale gemeenschap het erover eens dat de opwarming van de aarde ver onder de 2 ° C-stijging moet blijven.

Waarom is een reactie van de EU belangrijk?

De EU wordt getroffen door klimaatverandering

Klimaatverandering treft Europa al in verschillende vormen, afhankelijk van de regio. Het kan leiden tot verlies aan biodiversiteit, bosbranden, afnemende gewasopbrengsten en hogere temperaturen. Het kan ook de gezondheid van mensen beïnvloeden.

De EU is een grote uitstoter

Volgens het Europees Milieuagentschap was de EU 's werelds derde grootste uitstoter van broeikasgassen na China en de VS in 2015.

Meer feiten in onze infographics over klimaatverandering in Europa.

advertentie

De EU is een toegewijd lid van internationale klimaatonderhandelingen

De EU speelt een hoofdrol in de VN-klimaatonderhandelingen en heeft de Overeenkomst van Parijs ondertekend. Alle EU-landen zijn ook ondertekenaars, maar zij coördineren hun standpunten en stellen gemeenschappelijke emissiereductiedoelstellingen op EU-niveau vast.

Onder de Paris overeenkomst, heeft de EU zich er in 2015 toe verbonden de uitstoot van broeikasgassen in de EU tegen 40 met ten minste 1990% onder het niveau van 2030 te verminderen. In 2021 werd de doelstelling gewijzigd in een reductie van ten minste 55% tegen 2030 en klimaatneutraliteit tegen 2050.

Check out de tijdlijn van de onderhandelingen over klimaatverandering.

De inspanningen van de EU werpen hun vruchten af

In 2008 heeft de EU het doel gesteld om de uitstoot te verminderen met: 20% vergeleken met het niveau van 1990 tegen 2020. De uitstoot was in 24 met 2019% gedaald en tot 31% in 2020, deels als gevolg van de Covid-10-pandemie. In 2021 zijn nieuwe doelen gesteld.

Bekijk onze infographic over de voortgang van de EU op weg naar haar klimaatdoelstellingen voor 2020.

De Europese Green Deal: netto-uitstoot nul in 2050

In 2021 maakte de EU klimaatneutraliteit, het doel van nul netto-uitstoot in 2050, wettelijk bindend in de EU. Het stelde een tussentijdse doelstelling van 55% emissiereductie tegen 2030.

Dit doel van nul netto-uitstoot is vastgelegd in de klimaatwet. De Europese Green deal is de routekaart voor de EU om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

De concrete wetgeving die Europa in staat zal stellen de Green Deal-doelstellingen te halen, is vastgelegd in het Fit for 55-pakket dat de Commissie in juli 2021 presenteerde. Daarin zal onder meer de herziening van bestaande wetgeving over emissiereductie en energie worden opgenomen, die hieronder nader wordt toegelicht.

De EU werkt ook aan het bereiken van een circulaire economie in 2050, het creëren van een duurzaam voedselsysteem en het beschermen van biodiversiteit en bestuivers.

Om de Green Deal te financieren heeft de Europese Commissie in januari 2020 de Investeringsplan voor een duurzaam Europa, dat de komende tien jaar ten minste € 1 biljoen aan openbare en particuliere investeringen wil aantrekken.

Onder het investeringsplan, de Gewoon overgangsfonds is bedoeld om regio's en gemeenschappen te ondersteunen die het meest worden getroffen door een groene transitie, bijvoorbeeld regio's die sterk afhankelijk zijn van steenkool.

Lees meer over de Green Deal.

Infographic over de uitstoot van broeikasgassen
Infographic over de uitstoot van broeikasgassen  

De uitstoot van broeikasgassen verminderen

De EU heeft verschillende soorten mechanismen ingevoerd, afhankelijk van de sector.

Energiecentrales en industrie

Om de uitstoot van elektriciteitscentrales en de industrie terug te dringen, heeft de EU de eerste grote koolstof markt. Met het Emissions Trading System (ETS) moeten bedrijven vergunningen kopen om CO2 uit te stoten, dus hoe minder ze vervuilen, hoe minder ze betalen. Dit systeem dekt 40% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU.

Het Parlement beraadt zich momenteel op een herziening van de regeling om deze in overeenstemming te brengen met de hogere emissiereductiedoelstellingen van de Green Deal.

Bouw en landbouw

Voor andere sectoren, zoals de bouw of de landbouw, worden reducties bereikt via overeengekomen nationale emissiedoelstellingen, die worden berekend op basis van het bruto binnenlands product van een land per hoofd van de bevolking. Als onderdeel van het Fit for 55-pakket steunden de leden van het Europees Parlement het verhogen van de emissiereductiedoelstelling van deze sectoren van 29% naar 40% tegen 2030.

Vervoer

met betrekking tot wegtransport, in juni 2022, steunde het Europees Parlement een voorstel om tegen 2035 nul emissies van nieuwe auto's en bestelwagens in de EU te bereiken.

Tot dusver zijn er geen EU-eisen voor schepen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.Maritiem transport zal worden opgenomen in het hervormde EU-ETS, zoals voorgesteld in het Fit for 55-pakket.

In juni 2022 stemde het Parlement voor een herziening van het ETS voor: luchtvaart, inclusief alle vluchten die vertrekken vanuit de Europese Economische Ruimte in de regeling.

Ontbossing en landgebruik

De EU wil ook gebruik maken van de CO2-opnamevermogen van bossen klimaatverandering tegen te gaan. In juni 2022 stemden EP-leden voor een update van de regels voor ontbossing en verandering van landgebruik (LULUCF). Het doel is om de koolstofputten van de EU te vergroten om tegen 55 een nog grotere emissiereductie te bereiken dan de huidige doelstelling van 2030%.

Import uit landen met lagere klimaatambities

In juli 2021 heeft de Europese Commissie een COXNUMX-grensaanpassingsmechanisme voorgesteld om bedrijven binnen en buiten de EU aan te moedigen om koolstofarm te maken, door een COXNUMX-prijs te plaatsen op de invoer van bepaalde goederen als deze uit minder klimaatambitieuze landen komen. Het is bedoeld om koolstoflekkage te voorkomen, wat gebeurt wanneer industrieën de productie verplaatsen naar landen met minder strikte regels voor de uitstoot van broeikasgassen.

Meer informatie over EU-maatregelen ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Aanpak van de energie-uitdaging

De EU bestrijdt ook klimaatverandering met een beleid voor schone energie dat in 2018 door het Parlement is aangenomen. De nadruk ligt op het vergroten van de aandeel hernieuwbare energie verbruikt tot 32% in 2030 en het creëren van de mogelijkheid voor mensen om hun eigen groene energie te produceren.

Daarnaast wil de EU: de energie-efficiëntie verbeteren 32.5% tegen 2030 en aangenomen wetgeving inzake gebouwen en huishoudelijke apparaten.

In het kader van de Green Deal worden de doelstellingen voor zowel het aandeel hernieuwbare energie als de energie-efficiëntie naar boven bijgesteld.

Ontdek meer over EU-maatregelen ter bevordering van schone energie.

Ontdek meer  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending