Verbind je met ons

Klimaatverandering

Terwijl overstromingen West-Europa troffen, zeggen wetenschappers dat de klimaatverandering hevige regenval veroorzaakt

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een fietser rijdt door een overstroomde straat na hevige regenval in Erftstadt-Blessem, Duitsland, 16 juli 2021. REUTERS/Thilo Schmuelgen
Brandweerlieden lopen over een ondergelopen straat na hevige regenval in Erftstadt-Blessem, Duitsland, 16 juli 2021. REUTERS/Thilo Schmuelgen

De extreme regenval die in West-Duitsland en België dodelijke overstromingen veroorzaakt, is zo alarmerend dat velen in heel Europa zich afvragen of de klimaatverandering de schuld is, schrijven Isla Binnie als Kate Abnett.

Wetenschappers hebben lang gezegd dat klimaatverandering zal leiden tot hevigere stortbuien. Maar het bepalen van zijn rol in de meedogenloze stortbuien van vorige week zal minstens enkele weken duren om te onderzoeken, zeiden wetenschappers vrijdag.

"Overstromingen gebeuren altijd, en het zijn net willekeurige gebeurtenissen, zoals het gooien van de dobbelstenen. Maar we hebben de kansen op het gooien van de dobbelstenen veranderd", zegt Ralf Toumi, klimaatwetenschapper aan het Imperial College London.

advertentie

Sinds het begin van de regenval is het water langs rivieroevers gebarsten en door gemeenschappen gestroomd, waarbij telefoonmasten zijn omgevallen en huizen langs het pad zijn verwoest. Minstens 157 mensen zijn vermoord en op zaterdag (17 juli) werden er nog honderden vermist.

De zondvloed schokte velen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde de overstromingen een catastrofe en beloofde de getroffenen te steunen in deze 'moeilijke en enge tijden'.

Over het algemeen maakt de stijgende gemiddelde temperatuur op aarde – nu ongeveer 1.2 graden Celsius boven het pre-industriële gemiddelde – hevige regenval volgens wetenschappers waarschijnlijker.

advertentie

Warmere lucht houdt meer vocht vast, waardoor er uiteindelijk meer water vrijkomt. Meer dan 15 centimeter regen heeft de Duitse stad Keulen dinsdag en woensdag doorweekt.

"Als we deze zware regenval hebben, dan is de atmosfeer bijna als een spons - je knijpt in een spons en het water stroomt eruit", zegt Johannes Quaas, hoogleraar theoretische meteorologie aan de universiteit van Leipzig.

Een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde met 1 graad verhoogt het vermogen van de atmosfeer om water vast te houden met 7%, zeggen klimaatwetenschappers, waardoor de kans op hevige regenval toeneemt.

Andere factoren, waaronder lokale geografie en luchtdruksystemen, bepalen ook hoe specifieke gebieden worden beïnvloed.

Geert Jan van Oldenborgh van World Weather Attribution, een internationaal wetenschappelijk netwerk dat analyseert hoe klimaatverandering kan hebben bijgedragen aan specifieke weersomstandigheden, zei dat hij verwachtte dat het weken zou kunnen duren om een ​​verband tussen de regens en klimaatverandering vast te stellen.

"We zijn snel, maar we zijn niet zo snel", zegt Van Oldenborgh, klimaatwetenschapper bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

Vroege waarnemingen suggereren dat de regens mogelijk zijn aangemoedigd door een lagedrukgebied dat dagenlang boven West-Europa geparkeerd stond, terwijl het door hogedruk naar het oosten en noorden werd geblokkeerd om verder te gaan.

De overstromingen volgen slechts enkele weken nadat een recordbrekende hittegolf honderden mensen heeft gedood in Canada en de Verenigde Staten. Wetenschappers hebben sindsdien gezegd dat extreme hitte "vrijwel onmogelijk" zou zijn geweest zonder klimaatverandering, waardoor de kans op een dergelijke gebeurtenis minstens 150 keer groter was.

Europa is ook ongewoon heet geweest. Zo had de Finse hoofdstad Helsinki net de meest verzengende juni sinds 1844.

De regens van deze week hebben regen- en rivierrecords in West-Europa verpulverd.

Hoewel onderzoekers al tientallen jaren de weersverstoring door klimaatverandering voorspellen, zeggen sommigen dat de snelheid waarmee deze extremen toeslaan hen verrast heeft.

"Ik ben bang dat het zo snel lijkt te gebeuren", zei Hayley Fowler, een hydroklimatoloog aan de Universiteit van Newcastle in Groot-Brittannië, en merkte de "serieus recordbrekende gebeurtenissen over de hele wereld op, binnen enkele weken na elkaar."

Anderen zeiden dat de regenval niet zo'n verrassing was, maar dat het hoge dodental suggereerde dat gebieden geen effectieve waarschuwings- en evacuatiesystemen hadden om extreme weersomstandigheden het hoofd te bieden.

"Regenval staat niet gelijk aan rampspoed", zei Toumi van Imperial College London. "Wat echt verontrustend is, is het aantal dodelijke slachtoffers. ... Het is een wake-up call."

De Europese Unie heeft deze week een reeks klimaatbeleid voorgesteld om de opwarming van de aarde tegen 2030 te verminderen.

Het verminderen van de uitstoot is cruciaal om de klimaatverandering te vertragen, zegt Stefan Rahmstorf, oceanograaf en klimaatwetenschapper aan het Potsdam Institute for Climate Impact Research.

"We hebben al een warmere wereld met smeltend ijs, stijgende zeeën, meer extreme weersomstandigheden. Dat zal bij ons en bij de volgende generaties zijn", zei Rahmstorf. "Maar we kunnen nog steeds voorkomen dat het nog veel erger wordt."

Klimaatverandering

Grote klimaatconferentie komt in november naar Glasgow

gepubliceerd

on

Leiders uit 196 landen ontmoeten elkaar in november in Glasgow voor een grote klimaatconferentie. Ze worden gevraagd om actie te ondernemen om klimaatverandering en de gevolgen daarvan, zoals stijgende zeespiegels en extreem weer, te beperken. Op de driedaagse top van wereldleiders aan het begin van de conferentie worden ruim 120 politici en staatshoofden verwacht. Het evenement, bekend als COP26, heeft vier hoofdbezwaren, of 'doelen', waaronder een die onder de noemer 'werk samen om te leveren' gaat. schrijft journalist en voormalig EP-lid Nikolay Barekov.

Het idee achter de vierde COP26-doelen is dat de wereld de uitdagingen van de klimaatcrisis alleen kan aangaan door samen te werken.

Op COP26 worden leiders dus aangemoedigd om het Paris Rulebook (de gedetailleerde regels die de Overeenkomst van Parijs operationeel maken) af te ronden en ook de actie om de klimaatcrisis aan te pakken te versnellen door samenwerking tussen regeringen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld.

advertentie

Bedrijven zien ook graag dat er actie wordt ondernomen in Glasgow. Ze willen duidelijkheid dat regeringen sterk op weg zijn naar het bereiken van netto-nul-emissies wereldwijd in hun economieën.

Voordat we kijken naar wat vier EU-landen doen om de vierde COP26-doelstelling te halen, is het misschien de moeite waard om even terug te blikken naar december 2015, toen wereldleiders in Parijs bijeenkwamen om een ​​visie voor een koolstofvrije toekomst in kaart te brengen. Het resultaat was het Akkoord van Parijs, een historische doorbraak in de collectieve reactie op klimaatverandering. In de overeenkomst zijn langetermijndoelen vastgesteld om alle landen te leiden: de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius en inspanningen leveren om de opwarming tot 1.5 graden Celsius te houden; de veerkracht versterken en het vermogen om zich aan te passen aan klimaateffecten vergroten en financiële investeringen in emissiearme en klimaatbestendige ontwikkeling leiden.

Om deze langetermijndoelen te halen, hebben de onderhandelaars een tijdschema opgesteld waarin elk land geacht wordt om de vijf jaar geactualiseerde nationale plannen in te dienen om de uitstoot te beperken en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Deze plannen staan ​​bekend als nationaal bepaalde bijdragen of NDC's.

advertentie

Landen gaven zichzelf drie jaar de tijd om overeenstemming te bereiken over de implementatierichtlijnen - in de volksmond het Paris Rulebook genoemd - om de overeenkomst uit te voeren.

Deze website heeft nauwkeurig gekeken naar wat vier EU-lidstaten – Bulgarije, Roemenië, Griekenland en Turkije – hebben en doen om de klimaatverandering aan te pakken en in het bijzonder om de doelstellingen van doel nr. 4 te bereiken.

Volgens een woordvoerder van het Bulgaarse ministerie van Milieu en Water is Bulgarije "overtroffen" als het gaat om enkele klimaatdoelstellingen op nationaal niveau voor 2016:

Neem bijvoorbeeld het aandeel van biobrandstoffen, dat volgens de laatste schattingen goed is voor ongeveer 7.3% van het totale energieverbruik in de transportsector van het land. Bulgarije heeft, zo wordt beweerd, ook de nationale streefcijfers voor het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in zijn bruto-eindverbruik van energie overschreden.

Zoals de meeste landen wordt het land beïnvloed door de opwarming van de aarde en voorspellingen suggereren dat de maandelijkse temperaturen in de jaren 2.2 met 2050°C en tegen 4.4 met 2090°C zullen stijgen.

Hoewel er op bepaalde gebieden enige vooruitgang is geboekt, moet er nog veel meer worden gedaan, blijkt uit een grote studie van de Wereldbank in 2021 over Bulgarije.

Onder een lange lijst van aanbevelingen van de Bank aan Bulgarije is er een die specifiek gericht is op doel nr. 4. Het dringt er bij Sophia op aan om “de deelname van het publiek, wetenschappelijke instellingen, vrouwen en lokale gemeenschappen aan planning en beheer te vergroten, rekening houdend met benaderingen en methoden van gender gelijkheid en de veerkracht van de stad vergroten.”

In het nabijgelegen Roemenië is men ook vastbesloten om de klimaatverandering te bestrijden en een koolstofarme ontwikkeling na te streven.

De bindende klimaat- en energiewetgeving van de EU voor 2030 vereist dat Roemenië en de andere 26 lidstaten nationale energie- en klimaatplannen (NECP's) voor de periode 2021-2030 aannemen. Afgelopen oktober 2020 heeft de Europese Commissie voor elk NECP een beoordeling gepubliceerd.

In het definitieve NECP van Roemenië staat dat meer dan de helft (51%) van de Roemenen verwacht dat de nationale regeringen de klimaatverandering zullen aanpakken.

Roemenië genereert 3% van de totale uitstoot van broeikasgassen (BKG) in de EU-27 en verminderde de uitstoot tussen 2005 en 2019 sneller dan het EU-gemiddelde, aldus de commissie.

Met verschillende energie-intensieve industrieën in Roemenië, is de koolstofintensiteit van het land veel hoger dan het EU-gemiddelde, maar ook "snel afnemend".

De uitstoot van de energie-industrie in het land is tussen 46 en 2005 met 2019% gedaald, waardoor het aandeel van de sector in de totale uitstoot met acht procentpunten is afgenomen. Maar de uitstoot van de transportsector steeg in dezelfde periode met 40%, een verdubbeling van het aandeel van die sector in de totale uitstoot.

Roemenië is nog steeds grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen, maar hernieuwbare energiebronnen worden samen met kernenergie en gas als essentieel voor het transitieproces beschouwd. Op grond van de EU-wetgeving inzake het delen van de inspanningen mocht Roemenië de emissies tot 2020 verhogen en moet het deze emissies tegen 2 met 2005% verminderen ten opzichte van 2030. Roemenië bereikte in 24.3 een aandeel van 2019% in hernieuwbare energiebronnen en de doelstelling van het land voor 2030 van 30.7% aandeel is vooral gericht op wind, waterkracht, zon en brandstoffen uit biomassa.

Een bron bij de Roemeense ambassade bij de EU zei dat energie-efficiëntiemaatregelen zich concentreren op de levering van verwarming en gebouwschil, samen met industriële modernisering.

Een van de EU-landen die het meest direct door de klimaatverandering wordt getroffen, is Griekenland, dat deze zomer verschillende verwoestende bosbranden heeft meegemaakt die levens hebben geruïneerd en zijn vitale toeristenhandel hebben getroffen.

 Zoals de meeste EU-landen steunt Griekenland een doelstelling van koolstofneutraliteit voor 2050. De klimaatdoelstellingen van Griekenland worden grotendeels bepaald door EU-doelstellingen en -wetgeving. Volgens de EU-inspanningenverdeling zal Griekenland naar verwachting de niet-EU ETS-emissies (emission trading system) tegen 4 met 2020% en tegen 16 met 2030% verminderen, vergeleken met het niveau van 2005.

Mede als reactie op bosbranden die meer dan 1,000 vierkante kilometer bos op het eiland Evia hebben verbrand en in Zuid-Griekenland branden, heeft de Griekse regering onlangs een nieuw ministerie opgericht om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken en de voormalige Europese Vakbondscommissaris Christos Stylianides als minister.

Stylianides, 63, was tussen 2014 en 2019 commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheersing en zal leiding geven aan brandbestrijding, rampenbestrijding en beleid om zich aan te passen aan stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering. Hij zei: "Ramppreventie en paraatheid is het meest effectieve wapen dat we hebben."

Griekenland en Roemenië zijn de meest actieve lidstaten van de Europese Unie in Zuidoost-Europa op het gebied van klimaatverandering, terwijl Bulgarije nog steeds probeert een groot deel van de EU in te halen, volgens een rapport over de uitvoering van de Europese Green Deal gepubliceerd door de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen (ECFR). In zijn aanbevelingen over hoe landen waarde kunnen toevoegen aan de impact van de Europese Green Deal, zegt de ECFR dat Griekenland, als het zich wil vestigen als een groene kampioen, moet samenwerken met het “minder ambitieuze” Roemenië en Bulgarije, die enkele van zijn klimaatgerelateerde uitdagingen. Dit zou volgens het rapport Roemenië en Bulgarije ertoe kunnen aanzetten om de beste groene transitiepraktijken toe te passen en zich bij Griekenland aan te sluiten bij klimaatinitiatieven.

Een ander van de vier landen die we in de schijnwerpers hebben gezet – Turkije – is ook zwaar getroffen door de gevolgen van de opwarming van de aarde, met een reeks verwoestende overstromingen en branden deze zomer. Volgens de Turkse Meteorologische Dienst (TSMS) nemen extreme weersomstandigheden sinds 1990 toe. In 2019 had Turkije 935 incidenten met extreem weer, het hoogste in de recente geschiedenis”, merkte ze op.

Mede als directe reactie heeft de Turkse regering nu nieuwe maatregelen ingevoerd om de gevolgen van klimaatverandering in te dammen, waaronder de Fight Against Climate Change Declaration.

Nogmaals, dit is direct gericht op doel nr. 4 van de komende COP26-conferentie in Schotland, aangezien de verklaring het resultaat is van discussies met - en bijdragen van - wetenschappers en niet-gouvernementele organisaties aan de inspanningen van de Turkse regering om het probleem aan te pakken.

De verklaring omvat onder meer een actieplan voor een aanpassingsstrategie aan het mondiale fenomeen, ondersteuning van milieuvriendelijke productiepraktijken en investeringen en het recyclen van afval.

Op het gebied van hernieuwbare energie is Ankara ook van plan om de komende jaren de elektriciteitsopwekking uit die bronnen te vergroten en een onderzoekscentrum voor klimaatverandering op te zetten. Dit is bedoeld om beleid over deze kwestie vorm te geven en studies uit te voeren, samen met een platform voor klimaatverandering waar studies en gegevens over klimaatverandering zullen worden gedeeld - opnieuw allemaal in overeenstemming met COP26-doelstelling nr. 4.

Omgekeerd moet Turkije de Overeenkomst van Parijs van 2016 nog ondertekenen, maar first lady Emine Erdoğan is een voorvechter van milieukwesties geweest.

Erdoğan zei dat de aanhoudende pandemie van het coronavirus de strijd tegen klimaatverandering een slag heeft toegebracht en dat er nu verschillende belangrijke stappen in deze kwestie moeten worden genomen, van het overschakelen naar hernieuwbare energiebronnen tot het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het opnieuw ontwerpen van steden.

In een knipoog naar de vierde doelstelling van COP26 benadrukt ze ook dat de rol van individuen belangrijker is.

Vooruitkijkend naar COP26, zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat "Europa veel kan doen als het gaat om klimaatverandering en de natuurcrisis".

Tijdens een toespraak op 15 september in een toespraak van de vakbond tot de leden van het Europees Parlement, zei ze: “En het zal anderen steunen. Met trots kan ik vandaag aankondigen dat de EU haar externe financiering voor biodiversiteit zal verdubbelen, met name voor de meest kwetsbare landen. Maar Europa kan het niet alleen. 

“De COP26 in Glasgow zal een moment van de waarheid zijn voor de wereldgemeenschap. Grote economieën – van de VS tot Japan – hebben ambities gesteld voor klimaatneutraliteit in 2050 of kort daarna. Deze moeten nu worden ondersteund door concrete plannen op tijd voor Glasgow. Omdat de huidige toezeggingen voor 2030 de opwarming van de aarde tot 1.5°C niet binnen bereik zullen houden. Elk land heeft een verantwoordelijkheid. De doelen die president Xi voor China heeft gesteld, zijn bemoedigend. Maar we roepen op tot datzelfde leiderschap om uit te stippelen hoe China daar zal komen. De wereld zou opgelucht zijn als ze zouden laten zien dat ze tegen het midden van het decennium hun uitstoot kunnen bereiken - en afstappen van steenkool in binnen- en buitenland."

Ze voegde eraan toe: “Maar hoewel elk land een verantwoordelijkheid heeft, hebben grote economieën een speciale plicht jegens de minst ontwikkelde en meest kwetsbare landen. Klimaatfinanciering is voor hen essentieel - zowel voor mitigatie als voor aanpassing. In Mexico en in Parijs heeft de wereld zich ertoe verbonden om tot 100 $ 2025 miljard dollar per jaar te verstrekken. We komen onze belofte na. Team Europe draagt ​​$ 25 miljard dollar per jaar bij. Maar anderen laten nog steeds een gapend gat achter in de richting van het bereiken van het wereldwijde doel.”

De president vervolgde: 'Het dichten van die kloof zal de kans op succes bij Glasgow vergroten. Mijn boodschap vandaag is dat Europa klaar is om meer te doen. We stellen nu tot 4 nog eens 2027 miljard euro voor voor klimaatfinanciering. Maar we verwachten dat de Verenigde Staten en onze partners ook een tandje bijsteken. Het samen dichten van de klimaatfinancieringskloof – de VS en de EU – zou een sterk signaal zijn voor mondiaal klimaatleiderschap. Het is tijd om te leveren.”

Dus, met alle ogen stevig op Glasgow gericht, is de vraag voor sommigen of Bulgarije, Roemenië, Griekenland en Turkije zullen helpen een vuurzee voor de rest van Europa aan te gaan bij het aanpakken van wat velen nog steeds beschouwen als de grootste bedreiging voor de mensheid.

Nikolay Barekov is politiek journalist en tv-presentator, voormalig CEO van TV7 Bulgarije en voormalig EP-lid voor Bulgarije en voormalig vice-voorzitter van de ECR-fractie in het Europees Parlement.

Verder lezen

Klimaatverandering

Copernicus: Een zomer van bosbranden zag verwoesting en recordemissies rond het noordelijk halfrond

gepubliceerd

on

De Copernicus Atmosphere Monitoring Service heeft een zomer van extreme bosbranden op het noordelijk halfrond nauwlettend gevolgd, waaronder intense hotspots rond het Middellandse-Zeegebied en in Noord-Amerika en Siberië. De intense branden leidden tot nieuwe records in de CAMS-dataset, waarbij de maanden juli en augustus respectievelijk hun hoogste wereldwijde COXNUMX-uitstoot zagen.

Wetenschappers uit de Copernicus Atmosfeer Monitoring Service (CAMS) hebben een zomer van ernstige bosbranden nauwlettend gevolgd die veel verschillende landen op het noordelijk halfrond hebben getroffen en in juli en augustus recordkoolstofemissies hebben veroorzaakt. CAMS, dat namens de Europese Commissie wordt uitgevoerd door het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts met financiering van de EU, meldt dat niet alleen grote delen van het noordelijk halfrond werden getroffen tijdens het boreale vuurseizoen van dit jaar, maar ook het aantal branden, waren hun persistentie en intensiteit opmerkelijk.

Terwijl het boreale vuurseizoen ten einde loopt, onthullen CAMS-wetenschappers dat:

advertentie
  • Droge omstandigheden en hittegolven in de Middellandse Zee droegen bij aan een hotspot voor natuurbranden met veel intense en zich snel ontwikkelende branden in de hele regio, die grote hoeveelheden rookvervuiling veroorzaakten.
  • Juli was wereldwijd een recordmaand in de GFAS-dataset met 1258.8 megaton CO2 vrijgelaten. Meer dan de helft van de koolstofdioxide werd toegeschreven aan branden in Noord-Amerika en Siberië.
  • Volgens GFAS-gegevens was augustus ook een recordmaand voor branden, waarbij naar schatting 1384.6 megaton CO vrijkwam2 globaal de atmosfeer in.
  • Arctische bosbranden brachten 66 megaton CO . vrij2 tussen juni en augustus 2021.
  • geschatte CO2 de uitstoot van bosbranden in Rusland als geheel van juni tot augustus bedroeg 970 megaton, waarbij de Sakha-republiek en Chukotka 806 megaton voor hun rekening namen.

Wetenschappers van CAMS gebruiken satellietobservaties van actieve branden in bijna realtime om emissies te schatten en de impact van resulterende luchtvervuiling te voorspellen. Deze waarnemingen geven een maat voor de warmteafgifte van branden, bekend als vuurstralingsvermogen (FRP), dat gerelateerd is aan de emissie. CAMS schat de dagelijkse wereldwijde brandemissies met zijn Global Fire Assimilation System (GFAS) met behulp van de FRP-waarnemingen van de NASA MODIS-satellietinstrumenten. De geschatte emissies van verschillende luchtverontreinigende stoffen worden gebruikt als een oppervlaktegrensvoorwaarde in het CAMS-voorspellingssysteem, gebaseerd op het ECMWF-weervoorspellingssysteem, dat het transport en de chemie van luchtverontreinigende stoffen modelleert, om te voorspellen hoe de wereldwijde luchtkwaliteit tot vijf jaar zal worden beïnvloed. dagen vooruit.

Het boreale vuurseizoen duurt doorgaans van mei tot oktober, met piekactiviteit tussen juli en augustus. In deze zomer van bosbranden waren de meest getroffen regio's:

Middellandse Zee

advertentie

veel landen in oostelijke en centrale Middellandse Zee werden in juli en augustus getroffen door hevige bosbranden met rookpluimen die duidelijk zichtbaar zijn in satellietbeelden en CAMS-analyses en -voorspellingen die het oostelijke Middellandse Zeebekken doorkruisen. Aangezien Zuidoost-Europa te maken had met langdurige hittegolf, lieten CAMS-gegevens zien dat de dagelijkse brandintensiteit voor Turkije de hoogste niveaus in de GFAS-dataset bereikte die teruggaat tot 2003. Na de branden in Turkije werden andere landen in de regio getroffen door verwoestende bosbranden, waaronder Griekenland , Italië, Albanië, Noord-Macedonië, Algerije en Tunesië.

In augustus troffen ook branden het Iberisch schiereiland, die grote delen van Spanje en Portugal troffen, vooral een groot gebied bij Navalacruz in de provincie Avila, net ten westen van Madrid. Ten oosten van Algiers in het noorden van Algerije werden ook uitgebreide bosbranden geregistreerd, voorspellingen van CAMS GFAS tonen hoge oppervlakteconcentraties van het vervuilende fijnstof PM2.5.

Siberië

Terwijl de Sakha-republiek in het noordoosten van Siberië typisch elke zomer enige mate van natuurbrandactiviteit ervaart, was 2021 ongebruikelijk, niet alleen in omvang, maar ook in het aanhouden van zeer intense branden sinds begin juni. Een nieuw emissierecord werd gevestigd op 3rd Augustus voor de regio en de emissies waren ook meer dan het dubbele van het totaal van juni tot augustus. Bovendien bereikte de dagelijkse intensiteit van de branden sinds juni een bovengemiddeld niveau en begon pas begin september af te nemen. Andere getroffen gebieden in Siberië zijn de autonome oblast Chukotka (inclusief delen van de poolcirkel) en de oblast Irkoetsk. De verhoogde activiteit waargenomen door CAMS-wetenschappers komt overeen met verhoogde temperaturen en verminderde bodemvochtigheid in de regio.

Noord Amerika

In juli en augustus woedden er grootschalige bosbranden in de westelijke regio's van Noord-Amerika, met gevolgen voor verschillende Canadese provincies, de Pacific Northwest en Californië. De zogenaamde Dixie Fire die over Noord-Californië woedde, is nu een van de grootste die ooit in de geschiedenis van de staat is opgetekend. De vervuiling die het gevolg was van de aanhoudende en intense brandactiviteit had gevolgen voor de luchtkwaliteit voor duizenden mensen in de regio. CAMS wereldwijde voorspellingen toonden ook een mengsel van rook van de langlopende bosbranden die in Siberië en Noord-Amerika over de Atlantische Oceaan reizen. Een duidelijke rookpluim trok eind augustus over de Noord-Atlantische Oceaan en bereikte de westelijke delen van de Britse eilanden voordat hij de rest van Europa overstak. Dit gebeurde toen stof uit de Sahara in de tegenovergestelde richting over de Atlantische Oceaan reisde, inclusief een deel over zuidelijke delen van de Middellandse Zee, wat resulteerde in een verminderde luchtkwaliteit. 

Mark Parrington, Senior Scientist en natuurbrandexpert bij de ECMWF Copernicus Atmosphere Monitoring Service, zei: "De hele zomer hebben we de natuurbrandactiviteit op het noordelijk halfrond gemonitord. Wat opviel als ongebruikelijk waren het aantal branden, de grootte van de gebieden waarin ze brandden, hun intensiteit en ook hun persistentie. De bosbranden in de republiek Sakha in het noordoosten van Siberië branden bijvoorbeeld sinds juni en begonnen pas eind augustus af te nemen, hoewel we begin september enkele aanhoudende branden hebben waargenomen. Het is een soortgelijk verhaal in Noord-Amerika, delen van Canada, de Pacific Northwest en Californië, die sinds eind juni en begin juli te maken hebben met grote bosbranden en nog steeds aan de gang zijn.”

“Het is zorgwekkend dat drogere en hetere regionale omstandigheden - veroorzaakt door de opwarming van de aarde - de ontvlambaarheid en het brandrisico van vegetatie vergroten. Dit heeft geleid tot zeer hevige en snel ontwikkelende branden. Terwijl de lokale weersomstandigheden een rol spelen in het daadwerkelijke brandgedrag, draagt ​​klimaatverandering bij aan het creëren van de ideale omgeving voor natuurbranden. De komende weken worden ook meer branden over de hele wereld verwacht, naarmate het vuurseizoen in de Amazone en Zuid-Amerika zich verder ontwikkelt”, voegde hij eraan toe.

Meer informatie over bosbranden op het noordelijk halfrond in de zomer van 2021.

De CAMS Global Fire Monitoring-pagina is toegankelijk hier

Lees meer over brandbewaking in de CAMS Vraag en antwoord over wildvuur.

Copernicus is een onderdeel van het ruimteprogramma van de Europese Unie, met financiering door de EU, en is het vlaggenschipprogramma voor aardobservatie, dat werkt via zes thematische diensten: Atmosphere, Marine, Land, Climate Change, Security and Emergency. Het levert vrij toegankelijke operationele gegevens en diensten die gebruikers betrouwbare en actuele informatie over onze planeet en haar omgeving bieden. Het programma wordt gecoördineerd en beheerd door de Europese Commissie en uitgevoerd in samenwerking met de lidstaten, de European Space Agency (ESA), de European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts ( ECMWF), EU-agentschappen en Mercator Océan, onder andere.

ECMWF exploiteert twee diensten van het Copernicus-aardobservatieprogramma van de EU: de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) en de Copernicus Climate Change Service (C3S). Ze dragen ook bij aan de Copernicus Emergency Management Service (CEMS), die wordt uitgevoerd door de EU Joint Research Council (JRC). Het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 34 staten. Het is zowel een onderzoeksinstituut als een 24/7 operationele dienst, die numerieke weersvoorspellingen produceert en verspreidt naar haar lidstaten. Deze gegevens zijn volledig beschikbaar voor de nationale meteorologische diensten in de lidstaten. De supercomputerfaciliteit (en bijbehorend gegevensarchief) bij ECMWF is een van de grootste in zijn soort in Europa en de lidstaten kunnen 25% van de capaciteit voor hun eigen doeleinden gebruiken.

ECMWF breidt voor sommige activiteiten zijn locatie uit in zijn lidstaten. Naast een hoofdkantoor in het VK en een computercentrum in Italië, zullen vanaf zomer 2021 nieuwe kantoren worden gevestigd in Bonn, Duitsland, met een focus op activiteiten die worden uitgevoerd in samenwerking met de EU, zoals Copernicus.


De website van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

De Copernicus Climate Change Service-website. 

Meer informatie over Copernicus.

De ECMWF-website.

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

#EUSpace

Verder lezen

Klimaatverandering

Executive Vice President Timmermans houdt klimaatveranderingsdialoog op hoog niveau met Turkije

gepubliceerd

on

Executive Vice President Timmermans ontving de Turkse minister van Milieu en Verstedelijking Murat Kurum in Brussel voor een dialoog op hoog niveau over klimaatverandering. Zowel de EU als Turkije hebben tijdens de zomer extreme gevolgen ondervonden van de klimaatverandering, in de vorm van bosbranden en overstromingen. Turkije heeft ook de grootste uitbraak ooit van 'zeesnot' gezien in de Zee van Marmara - overgroei van microscopisch kleine algen veroorzaakt door watervervuiling en klimaatverandering. In de nasleep van deze door klimaatverandering veroorzaakte gebeurtenissen bespraken Turkije en de EU gebieden waar zij hun klimaatsamenwerking zouden kunnen bevorderen, bij het nastreven van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs. Uitvoerend vicevoorzitter Timmermans en minister Kurum wisselden van gedachten over dringende maatregelen die nodig zijn om de kloof te dichten tussen wat nodig is en wat er wordt gedaan om de uitstoot tegen het midden van de eeuw terug te brengen tot nul, en daarmee de doelstelling van 1.5°C te behouden van het Akkoord van Parijs binnen handbereik. Ze bespraken het koolstofprijsbeleid als een gebied van gemeenschappelijk belang, gezien de aanstaande oprichting van een emissiehandelssysteem in Turkije en de herziening van het EU-emissiehandelssysteem. Aanpassing aan klimaatverandering stond ook hoog op de agenda, samen met op de natuur gebaseerde oplossingen om klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. U kunt hun gemeenschappelijke persopmerkingen bekijken CDL Super Session.. Meer informatie over de dialoog op hoog niveau CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending