Verbind je met ons

Carbon putten

Projecten voor het afvangen en opslaan van koolstof in heel Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Europa heeft een toename gezien van de inspanningen om koolstofdioxide (CO2) te verwijderen en ondergronds op te slaan. Dit is het resultaat van overheden en industrieën die hun uitstoot proberen te verlagen om hun klimaatdoelstellingen te halen.

Carbon Capture and Storage (CCS)-technologie is een methode om CO2 uit de atmosfeer op te vangen en ondergronds op te slaan. De afgevangen CO2 kan in verschillende industriële toepassingen worden gebruikt.

Volgens de International Association of Oil and Gas Producers zijn er momenteel ongeveer 70 CCS-projecten aan de gang of gepland in Europa. Dit zijn slechts enkele van de projecten die momenteel in ontwikkeling zijn:

NOORDZEE

NOORWEGEN

* Northern Lights is een joint venture tussen Equinor, TotalEnergies, Shell en TotalEnergies. Het zal medio 1.5 beginnen met het injecteren van 2 miljoen ton CO2024 per jaar (mtpa) in de zoute watervoerende laag nabij het Troll-gasveld. Volgens de vraag zijn er plannen om de opslagcapaciteit vanaf 5 met 6-2026 mtpa te vergroten.

Equinor's project Smeaheia om een ​​opslaglocatie in de Noordzee te bouwen met het potentieel om maar liefst 20 mtpa te injecteren vanaf 2027/2028. Equinor kreeg de exploratievergunning in 2022. Het zei dat het van plan is om de CO2 van de waterstofproductie en enkele industriële klanten in Europa te injecteren. De definitieve investeringsbeslissing zal naar verwachting door het bedrijf in 2025 worden genomen.

* Luna is een project van het Duitse Wintershall Dea [RIC.RIC.WINT.UL], dat tot doel heeft om tot 5 miljoen ton CO2 per jaar op te slaan op een locatie 120 km ten westen van Bergen. In oktober kreeg Wintershall Dea samen met zijn Noorse partner Cape Omega een exploratievergunning. Wintershall Dea heeft 60% van de licentie, terwijl het Noorse Cape Omega de resterende 40% in handen heeft.

advertentie

* Errai is een gezamenlijk project van Neptune Energy in Groot-Brittannië en het Noorse Horisont Energi. Het doel is om een ​​opslaglocatie in de Noordzee te bouwen met 4-8 mtpa en een ontvangende terminal. De vergunning moet door de partners worden aangevraagd.

BRITAIN

* Acorn CCS is een project buiten Schotland dat tegen 5 een opslagfaciliteit zal ontwikkelen met een capaciteit van 10-2 miljoen ton CO2030 per jaar. Storegga Shell, Harbour Energy en North Sea Midstream Partners (NSMP), elk eigenaar van 30% van de inzetten. De overige 10% is in handen van North Sea Midstream Partners.

* Viking CCS is een project dat voorheen bekend stond als V Net Zero. Het werd geleid door Harbor Energy, een onafhankelijk olie- en gasbedrijf. Het doel is om in 10 2 mtpa CO2030 op te slaan in uitgeputte gasvelden in de Noordzee. Het zal beginnen met het injecteren van CO2 met een snelheid van aanvankelijk 2 mtpa.

* Northern Endurance is een door BP geleid samenwerkingsverband. Het doel is om vanaf 20 infrastructuur te bouwen om ongeveer 2 miljoen ton CO2030 uit twee industriële clusters in Teesside en Humberside te transporteren en op te slaan. Het project zal CO2 via pijpleidingen transporteren naar een opslaglocatie op zo'n 145 km uit de kust in de noordelijke Noordzee. Het project heeft ook andere partners, waaronder National Grid (NG.L.), Equinor Shell, TotalEnergies en Shell.

NEDERLAND

* Porthos is een project van de Rotterdamse haven en Gasunie. Het doel is om 2.5 miljoen ton CO2 op te slaan in de uitgeputte gasvelden van de Noordzee. Vier industriële partners hebben al alle opslagcapaciteit gecontracteerd: Air Liquide, Air Products, Shell (XOM.N) en Shell. Hoewel het project zou beginnen met CO2-injecties tussen 2024-2025, zal de opstart waarschijnlijk worden vertraagd door juridische belemmeringen.

* L10, een project van Neptune Energy om 4-5 miljoen ton CO2 op te slaan in een Nederlands gasveld dat leeg is in de Noordzee, de eerste injecties beginnen in 2026. Rosewood Exploration, ExxonMobil en het staatsbedrijf EBN zijn ook partners in dit project.

DENEMARKEN

* Groenzand is een project van INEOS Energy en Wintershall Dea. Het is van plan om tot 1.5 miljoen ton CO2 per jaar te injecteren in de uitgeputte olie- en gasvelden in het Deense Noordzee-gedeelte. Dit zal worden gevolgd door een capaciteitstoename van 8 mtpa in 2030.

TotalEnergies leidt het project Bifrost. Het doel is om vanaf 3 maar liefst 2 mtpa CO2027 te injecteren in een olie- en gasveld dat is uitgeput in het Deense Noordzee-gedeelte. Orsted (ORSTED.CO), eigenaar van offshore pijpleidingen, is ook bij het project betrokken. Mogelijk kan Bifrost ook worden onderzocht om tegen 10 tot 2030 miljoen mtpa te injecteren.

DUITSLAND

* De CO2-exportterminal van Wilhelmshaven. Dit project werd geleid door Wintershall Dea. Het heeft tot doel een CO2-opslag- en liquefactiefaciliteit te bouwen in Wilhelmshaven. De CO2 kan vervolgens worden verscheept naar of doorgesluisd naar permanente opslaglocaties onder de Noordzee. Het initiële doel is om vanaf 1 ongeveer 2 mtpa CO2026 te verwerken.

AUTOTHER OPSLAGPUNTEN

BRITAIN

* Het North West Project heeft tot doel gas en stookgas van de Stanlow-raffinaderij in Cheshire om te zetten in koolwaterstofwaterstof met een laag koolstofgehalte. Het zal de door het proces geproduceerde CO2 via pijpleidingen opvangen en overbrengen naar offshore-opslag in Liverpool Bay. Als opslag zullen bestaande zoutcavernes uit Cheshire worden gebruikt. De operatie begint in 2025. Het zal ongeveer 4.5 miljoen ton CO2 per jaar opslaan, oplopend tot 10 miljoen in 2030.

BULGARIJE

* ANRAV is een privaat Iers energiebedrijf Petroceltic dat CO2-afvangapparatuur zal koppelen aan HeidelbergCement's (HOOG.DE), Devnya-cementfabrieken in het noordoosten van Bulgarije en offshore permanente opslag in Galata's uitgeputte gasveld in de Zwarte Zee. Het zal naar verwachting in 2028 operationeel worden en 800,000 ton per jaar produceren.

FRANKRIJK

* PYCASSO is een project dat koolstof uit het zuidwesten van Frankrijk en het noorden van Spanje opvangt en opslaat in een gasveld dat leeg is in Aquitanië. De verwachting is dat het project in 1 ongeveer 2 mtpa CO2030 zal transporteren.

ICELAND

* De Coda-terminal is een grensoverschrijdend koolstofopslag- en transportknooppunt in Straumsvik. Het zal worden beheerd door Carbfix, een IJslands bedrijf voor koolstofopslag. De terminal zal CO2 van industriële bedrijven ontvangen en oplossen in water voordat het wordt geïnjecteerd in basaltgesteente. Hiermee kan vanaf 3 tot 2 miljoen ton CO2031 per jaar worden geproduceerd.

* De Silverstone-project, gecoördineerd en beheerd door Carbfix, zal CO2-afvang op commerciële schaal gebruiken, oplossen in water, het ondergronds basaltgesteente injecteren om het op te slaan voor minerale opslag in de Hellishheidi geothermische energiecentrale, nabij Mount Hengill. Silverstone zal ongeveer 25.000 ton koolstofdioxide per jaar opslaan. De verwachting is dat deze in het eerste kwartaal van 2025 operationeel zal zijn.

ITALIË

* CCS Ravenna-hub, onder leiding van Eni (ENI.MI.), is een project dat tot doel heeft CO2 af te vangen en te transporteren naar offshore uitgeputte aardgasreservoirs voor de kust van Ravenna, in de Adriatische Zee. De eerste fase van het project wordt naar verwachting in 2023 opgeleverd. De totale afvang-, transport- en opslagketen kan CO2 aan tot 100,000 mt/a

IERLAND

* De CCS-project in Cork slaat koolstof op van Ierse industriële installaties in een uitgeput gasveld in de Keltische Zee. Het kan ook een bestaande transportleiding hergebruiken. Utiliteit Ervia is de projectleider.

ZWEDEN

* Slit CCS is een CCS-project onder leiding van HeidelbergCement, haar Zweedse dochteronderneming Cementa en haar Slite-cementfabriek op het Zweedse eiland Gotland in de Oostzee. Het zal ongeveer 3% van de totale CO2-uitstoot van het land opvangen met 1.8 miljoen ton per jaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending