Verbind je met ons

Dierenwelzijn

Trofeejacht: importverbod

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Terwijl het toeristenseizoen in volle gang is, roepen dierenwelzijnsorganisaties over de hele wereld op tot een verbod op de invoer van jachttrofeeën. Speciale aandacht wordt besteed aan de reizigers uit de VS en de EU, die de belangrijkste klanten zijn van moderne taxidermisten.

In een gezamenlijk standpunt kwamen 137 natuurbeschermings- en dierenbeschermingsorganisaties van over de hele wereld, waaronder 45 NGO's van het Afrikaanse continent, op tegen de jacht op trofeeën en drongen er bij wetgevers op aan de invoer te verbieden.

“Trofeeënjacht onderscheidt zich van de ergste vormen van uitbuiting van wilde dieren en is ethisch noch duurzaam. In het licht van de door de mens veroorzaakte wereldwijde biodiversiteitscrisis is het onaanvaardbaar dat de exploitatie van dieren in het wild alleen voor het verwerven van een jachttrofee nog steeds is toegestaan ​​en dat trofeeën nog steeds legaal kunnen worden geïmporteerd. Het is hoog tijd dat regeringen een einde maken aan deze schadelijke praktijk”, zegt Mona Schweizer, Ph.D., van Pro Wildlife.

De statistieken wijzen op een enorme aanhoudende crisis op het gebied van dierenbescherming: van 2014 tot 2018 werden bijna 125,000 trofeeën van soorten beschermd onder CITES - het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde diersoorten - wereldwijd geïmporteerd, waarbij de VS en de EU-klanten voorop liepen in fetisjisme, zorgen voor een stroom van commissies naar de taxidermisten.

In toenemende mate in twijfel getrokken als een waardige en ethische manier van entertainment, heeft trofeejacht een nadelige invloed op het voortbestaan ​​van soorten en ondermijnt het de inspanningen voor natuurbehoud. Trofeejagers richten zich vaak op zeldzame en bedreigde soorten of dieren met indrukwekkende fysieke eigenschappen en verwijderen individuen die essentieel zijn voor de voortplanting en het welzijn van diergroepen. Door zich op dergelijke kostbare dieren te richten, dragen trofeejagers direct en indirect bij aan de afname van hun populatie, verstoren ze de sociale structuur van dieren en verminderen ze de veerkracht. De trofeejachtindustrie stimuleert de vraag naar onderdelen en producten van bedreigde diersoorten en stimuleert en geeft prioriteit aan het doden van deze soorten door middel van prijsregelingen en andere promoties, met name voor zeldzame en kostbare soorten, die een ecologische misdaad vormen.

Het is onnodig om toe te voegen dat het doden van beschermde en bedreigde soorten voornamelijk een voorrecht is van buitenlandse jagers, een overblijfsel uit de koloniale tijd, terwijl de toegang tot dieren in het wild en land vaak beperkt is voor de lokale bevolking. Deze uitsluiting van lokale gemeenschappen in combinatie met de sociale effecten van de jacht op trofeeën kan conflicten tussen mens en dier eerder aanwakkeren dan verminderen. Dit specifieke aspect wordt nog verergerd door het falen van de jacht op trofeeën om betekenisvolle economische voordelen te bieden aan lokale gemeenschappen, in tegenstelling tot wat wordt beweerd door de lobby voor jacht op trofeeën. In feite, aangezien de meeste jachten worden uitgevoerd op privéland en de jachtsector wordt geplaagd door endemische corruptie, verrijken de inkomsten uit trofeejacht de jachtexploitanten, particuliere boerderijeigenaren en lokale elites, waardoor de afgifte van verschillende jachtvergunningen wordt betutteld.

advertentie

“Bij Born Free voeren we al lang campagne voor het beëindigen van de jacht op trofeeën op morele en ethische gronden. In deze tijd van crisis voor wilde dieren en biodiversiteit kan het niet juist zijn dat Europese jagers kunnen betalen om bedreigde wilde dieren te doden, zowel binnen de EU als overzee, en de trofeeën naar huis te sturen. De jacht op trofeeën veroorzaakt immens dierenleed terwijl er weinig of niets wordt gedaan voor natuurbehoud of lokale gemeenschappen.

In veel gevallen verwijderen trofeejagers zelfs belangrijke individuele dieren uit kwetsbare populaties, waardoor hun sociale en genetische integriteit wordt geschaad. Het is tijd voor de beleidsmakers van de Europese Unie om naar de overweldigende meerderheid van hun burgers te luisteren en de jacht op trofeeën binnen de EU en de import van trofeeën voorgoed te beëindigen, terwijl ze op zoek gaan naar alternatieve, effectievere manieren om de bescherming van dieren in het wild en de ontwikkeling van de lokale gemeenschap te financieren. Mark Jones, PhD, hoofd beleid bij Born Free.

De jacht op trofeeën belemmert niet alleen de inspanningen voor natuurbehoud en genereert minimale economische voordelen, maar roept ook ethische en dierenwelzijnsproblemen op. Dieren neerschieten voor de lol, simpelweg om een ​​trofee als statussymbool te verkrijgen, is ethisch niet te rechtvaardigen, negeert hun intrinsieke waarde door ze tot handelswaar te reduceren, en hangt een prijskaartje aan de dood dat het bedrag weerspiegelt dat buitenlandse jagers bereid zijn te betalen voor het doden. Bovendien gebruiken en stimuleren trofeejagers vaak jachtmethoden die het lijden van het dier vergroten, zoals het gebruik van pijl en boog, muzzleloaders, pistolen of honden die dieren urenlang tot uitputting achtervolgen.

Joanna Swabe, PhD, Senior Director of Public Affairs bij Humane Society International/Europe, zei: "Economisch voordeel - dat op zijn best minimaal is in de trofeejachtindustrie - is geen excuus om het onmenselijke doden van dieren voor amusement of om goed te maken voor de vaak onomkeerbare biologische en ecologische schade die het veroorzaakt aan beschermde soorten wanneer er alternatieve, lucratievere inkomstenstromen beschikbaar zijn voor ontwikkelings- en instandhoudingsinspanningen. Als de grootste importeurs van jachttrofeeën ter wereld, hebben de VS en de EU de morele plicht om te stoppen met het bijdragen aan deze schadelijke industrie door de invoer van jachttrofeeën en om beleid in te voeren dat ethische vormen van buitenlandse hulp, toerisme en industrie ondersteunt.”

Over de hele wereld verzetten de burgers zich duidelijk en welsprekend tegen de jacht op trofeeën en de invoer van lichaamsdelen van gedode dieren en dus tegen jachttrofeeën. Enquêtes in de Europese Unie, Zwitserland en de VS bevestigen dat tussen 75% en 96% van de respondenten tegen trofeejacht als zodanig en het ontlenen van activiteiten zijn. De absolute meerderheid van de Europeanen staat voor importverboden voor trofeeën.

Volgens de enquêtes In Zuid-Afrika, de grootste Afrikaanse exporteur van jachttrofeeën van beschermde soorten, keurt een meerderheid van 64% van de respondenten de jacht op trofeeën af. "Nu de onethische praktijk van trofeejacht decennialang schade toebrengt aan het behoud van soorten en de economie, is een beleidsverandering al veel te laat. Samen, met een verenigde stem van 137 NGO's van over de hele wereld, roepen we regeringen op om verantwoordelijkheid te nemen voor de bescherming van soorten en biodiversiteit - en om de invoer van jachttrofeeën te verbieden." Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals, sluit af.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending