Verbind je met ons

Dierenwelzijn

'Ethisch en ecologisch' rampzalige plannen om octopus te kweken in Spanje

DELEN:

gepubliceerd

on

Experts en dierenwelzijnsactivisten zijn ontsteld nu het Spaanse zeevruchtenbedrijf Nueva Pescanova plannen aankondigde om 's werelds eerste octopuskwekerij te openen, ondanks meerdere ethische en ecologische zorgen.

Nueva Pescanova hoopt deze zomer te beginnen met het op de markt brengen van gekweekte octopus, voordat ze vanaf 3,000 2023 ton octopus per jaar gaat verkopen. De commerciële boerderij zal dicht bij de haven van Las Palmas op de Canarische Eilanden worden gevestigd. Tot nu toe zijn de omstandigheden waarin de octopus gevangen zal worden gehouden - de grootte van de tanks, het voedsel dat ze zullen eten en hoe ze zullen worden gedood - door het bedrijf niet bekendgemaakt. 

Experts luiden al jaren de alarmbellen over de ethiek en duurzaamheid van octopuskwekerijen. De London School of Economics concludeerde vorig jaar in een historisch rapport: "We zijn ervan overtuigd dat een hoogwaardige octopuskweek onmogelijk is." Compassion in World Farming uitgebracht a verslag in 2021 waarschuwde dat de octopusteelt een "recept voor een ramp" is. In 2019 hebben onderzoekers gesloten dat "om ethische en ecologische redenen, het kweken van octopussen in gevangenschap voor voedsel een slecht idee is". 

Koppotigen zijn solitaire dieren die zeer nieuwsgierig en intelligent zijn en complexe gedragingen en interacties met hun omgeving uitvoeren. Het zijn territoriale dieren en kunnen gemakkelijk worden beschadigd zonder skeletten om ze te beschermen. De barre en beperkte omstandigheden van landbouwsystemen creëren daarom een ​​hoog risico op slecht welzijn, waaronder agressie en zelfs kannibalisme. Van alle gekweekte diersoorten zijn waterdieren het minst beschermd en op dit moment zijn er geen wetenschappelijk gevalideerde methoden voor hun humane slachting. 

Het kweken van octopussen zou ook de druk op de wilde visbestanden vergroten. Octopussen zijn carnivoren en moeten gedurende hun korte leven twee tot drie keer hun eigen gewicht aan voedsel eten. Momenteel wordt ongeveer een derde van de wereldwijd gevangen vis omgezet in voer voor andere dieren - en ongeveer de helft van dat bedrag gaat naar de aquacultuur. Gekweekte octopussen zullen dus waarschijnlijk worden gevoed met visproducten uit bestanden die al overbevist zijn en dit gaat ten koste van de voedselzekerheid van kustgemeenschappen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending