Verbind je met ons

Veetransporten

Huisdierenhandel: maatregelen tegen de illegale puppyhandel 

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Europarlementariërs willen actie om de illegale handel in huisdieren aan te pakken om dieren beter te beschermen en regelovertreders te straffen, Maatschappij.

Veel huisdieren worden illegaal in de EU verhandeld en genereren hoge winst met een laag risico, en bieden vaak een winstgevende bron van inkomsten voor criminele netwerken.

Om de illegale handel in huisdieren aan te pakken, pleitten de leden voor een EU-breed actieplan, strengere sancties en verplichte registratie in een resolutie aangenomen op 12 februari.

Europeanen geven om dieren

Honden en katten zijn de populairste gezelschapsdieren in de EU en velen van ons beschouwen ze als een onderdeel van het gezin. De meeste EU-burgers geven om het welzijn van hun harige vrienden: 74% zijn van mening dat gezelschapsdieren beter moeten worden beschermd.

Mensenhandel kan leiden tot slechte fokomstandigheden, puppy's en kittens die te vroeg van hun moeder worden gescheiden en lange reizen onder stressvolle omstandigheden, vaak zonder voedsel en water.

Het kan ook risico's voor de volksgezondheid opleveren, omdat illegaal gefokte huisdieren vaak niet worden gevaccineerd en hondsdolheid, parasieten en besmettelijke ziekten kunnen verspreiden naar mens en vee. Consumenten die door lage prijzen worden aangetrokken, kopen vaak gezelschapsdieren online zonder zich bewust te zijn van de risico's.

advertentie

Maatregelen

Het Parlement drong aan op een compatibel EU-systeem voor de registratie van huisdieren in resolutie aangenomen in 2016. In de op 21 januari aangenomen resolutie wordt de Europese Commissie opgeroepen met een voorstel te komen voor een EU-breed verplicht systeem voor de identificatie en registratie van katten en honden, meer controles en strengere sancties tegen degenen die valse huisdierenpaspoorten verstrekken. Het roept ook op tot een gemeenschappelijke EU-definitie van puppy- en kittenhouderijen, omdat verschillen in normen voor dierenwelzijn leiden tot prijsverschillen die door illegale fokkers kunnen worden uitgebuit.

Daarnaast zijn EU-fokregels voor huisdieren nodig, terwijl EU-landen moeten worden aangemoedigd om registers van erkende fokkers en verkopers op te zetten. Mensen moeten worden aangemoedigd om gezelschapsdieren te adopteren in plaats van te kopen.

Lees meer over de dierenwelzijnswetten van de EU.

Ontdek meer 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending