Verbind je met ons

Veetransporten

Help boeren om een ​​einde te maken aan de kooiteelt

DELEN:

gepubliceerd

on

“We steunen het burgerinitiatief 'End the Cage Age' voor landbouwhuisdieren van harte. Samen met 1.4 miljoen Europeanen vragen we de Commissie om de juiste maatregelen voor te stellen om een ​​einde te maken aan de kooihouderij”, zegt Michaela Šojdrová, lid van het EP, EVP-Fractielid van de Landbouwcommissie van het Parlement.

“Dierenwelzijn kan het beste worden gegarandeerd als boeren er de juiste prikkels voor krijgen. We ondersteunen een soepele overgang van kooien naar alternatieve systemen binnen een voldoende overgangsperiode die specifiek voor elke soort wordt overwogen, "voegde Šojdrová toe.

Aangezien de Europese Commissie heeft beloofd in 2023 nieuwe dierenwelzijnswetgeving voor te stellen, benadrukt Šojdrová dat vóór 2022 een effectbeoordeling moet worden uitgevoerd, inclusief de kosten van de vereiste transformatie op zowel de korte als de lange termijn. "Aangezien verschillende soorten, legkippen of konijnen, verschillende omstandigheden vereisen, moet het voorstel tegen 2027 deze verschillen dekken met een benadering per soort. Boeren hebben overgangsperioden nodig en een compensatie voor de hogere productiekosten," zei Šojdrová.

advertentie

“Om dierenwelzijn te garanderen en onze Europese boeren niet te benadelen, hebben we effectieve controle nodig als geïmporteerde producten voldoen aan de EU-normen voor dierenwelzijn. Geïmporteerde producten moeten voldoen aan de Europese normen voor dierenwelzijn, zodat onze hoogwaardige productie niet wordt vervangen door import van lage kwaliteit”, benadrukte Šojdrová.

Veetransporten

Overwinning op het gebied van dierenwelzijn: uitspraak van het HvJ-EU bevestigt het recht van de lidstaten om verplichte bedwelming vóór het slachten in te voeren  

gepubliceerd

on

Vandaag (17 december) is een historische dag voor dieren, aangezien het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) heeft verduidelijkt dat de lidstaten de verplichte bedwelming vóór het slachten mogen opleggen. De zaak kwam voort uit het verbod van de Vlaamse regering in juli 2019 dat bedwelming ook verplicht stelde voor de productie van vlees door middel van traditionele joodse en islamitische riten.

Het vonnis oordeelde dat lidstaten op legitieme wijze verplichte omkeerbare bedwelming kunnen invoeren in het kader van art. 26.2 (c) van Verordening (EG) nr. 1099/2009 van de Raad (slachtverordening), met als doel het dierenwelzijn te verbeteren tijdens het doden in het kader van religieuze riten. Het stelt duidelijk dat de slachtverordening "de lidstaten niet belet de verplichting op te leggen om dieren te bedwelmen voordat ze worden gedood, wat ook van toepassing is in het geval van slachtingen die worden voorgeschreven door religieuze riten".

Dit arrest beschouwt de laatste ontwikkeling van omkeerbare bedwelming als een methode die met succes de schijnbaar tegenstrijdige waarden van godsdienstvrijheid en dierenwelzijn met elkaar in evenwicht brengt, en concludeert dat “de maatregelen vervat in het (Vlaams) decreet het mogelijk maken een eerlijk evenwicht te vinden tussen gehecht aan dierenwelzijn en de vrijheid van joodse en moslimgelovigen om hun religie te belijden ”.

Eurogroep voor Dieren heeft de zaak bij het Hof op de voet gevolgd en heeft in oktober een opiniepeiling waaruit blijkt dat EU-burgers niet willen dat dieren worden geslacht terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn.

“Het is nu duidelijk dat onze samenleving dieren niet ondersteunt om onnodig te lijden op de meest kritieke momenten van hun leven. Omkeerbare bedwelming maakt het mogelijk om met succes een evenwicht te vinden tussen de ogenschijnlijk concurrerende waarden van godsdienstvrijheid en de zorg voor dierenwelzijn onder de huidige EU-wetgeving. De acceptatie van bedwelming vóór het slachten door religieuze gemeenschappen neemt toe, zowel in EU- als niet-EU-landen. Nu is het tijd voor de EU om bedwelming vóór het slachten altijd verplicht te maken bij de volgende herziening van de slachtverordening ”, aldus Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals.

Door de jaren heen hebben experts hun bezorgdheid geuit over de ernstige gevolgen voor het dierenwelzijn van het doden zonder voorgesneden bedwelming (FVE, 2002; EFSA, 2004; BVA, 2020), zoals erkend door het Hof zelf, in een andere zaak (C-497 / 17).

De zaak gaat nu terug naar het grondwettelijk hof van Vlaanderen, dat de uitspraak van het HvJ-EU zal moeten bevestigen en uitvoeren. Bovendien biedt de op handen zijnde herziening van de slachtverordening, zoals aangekondigd door de Europese Commissie in het kader van de EU Farm to Fork-strategie, de kans om de zaak verder te verduidelijken door het bedwelmen voor het slachten altijd verplicht te stellen en te evolueren naar een Europa dat om hen geeft. voor dieren.

Naar aanleiding van de Besluit van het Europese Hof van Justitie vanmorgen om het verbod op niet-verdovende slachting in de Belgische gewesten Vlaanderen en Wallonië te handhavenOpperrabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER), heeft de volgende verklaring afgegeven:

“Deze beslissing gaat zelfs verder dan verwacht en druist in tegen recente verklaringen van de Europese instellingen dat het joodse leven moet worden gekoesterd en gerespecteerd. Het Hof heeft het recht om te oordelen dat lidstaten al dan niet afwijkingen van de wet accepteren, die altijd in de verordening hebben gestaan, maar om shechita, onze religieuze praktijk, te definiëren, is absurd.

“De beslissing van het Europese Hof van Justitie om het verbod op niet-verdovende slachting in de Belgische en Waalse regio's van België af te dwingen, zal worden gevoeld door Joodse gemeenschappen over het hele continent. De verboden hebben al een verwoestende impact gehad op de Belgische Joodse gemeenschap, doordat ze tijdens de pandemie een tekort aan aanbod veroorzaakten, en we zijn ons allemaal terdege bewust van het precedent dat dit schept en die onze rechten om onze religie te belijden in twijfel trekt.

“Historisch gezien is een verbod op religieuze slachting altijd in verband gebracht met extreemrechts en bevolkingscontrole, een trend die duidelijk is gedocumenteerd en terug te voeren is op verboden in Zwitserland in de 1800e eeuw om Joodse immigratie uit Rusland en de Pogroms te voorkomen, naar de verboden in nazi-Duitsland en pas in 2012 werden pogingen om religieuze slachting in Nederland te verbieden publiekelijk gepromoot als een methode om de verspreiding van de islam naar het land te stoppen. We worden nu geconfronteerd met een situatie waarin, zonder raadpleging van de plaatselijke Joodse gemeenschap, een verbod is ingevoerd en de gevolgen voor de Joodse gemeenschap langdurig zullen zijn.

“Europese leiders hebben ons verteld dat ze willen dat Joodse gemeenschappen in Europa leven en succesvol zijn, maar dat ze geen waarborgen bieden voor onze manier van leven. Europa moet nadenken over het soort continent dat het wil zijn. Als waarden als godsdienstvrijheid en echte diversiteit integraal zijn, dan weerspiegelt het huidige rechtssysteem dat niet en moet het dringend worden herzien. 

"We zullen blijven samenwerken met vertegenwoordigers van de Belgische Joodse gemeenschap om onze steun te bieden op elke mogelijke manier."

Opiniepeiling over het slachten 
Samenvatting van de zaak C-336/19 van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU)
Amicus Curiae in zaak HvJEU
Conclusie advocaat-generaal

Verder lezen

Veetransporten

Europarlementariërs stemmen voor nieuwe onderzoekscommissie over #AnimalTransport

gepubliceerd

on

Vandaag (19 juni) is het EU-Parlement overweldigend stemde vóór van de oprichting van een Enquêtecommissie diertransport. Compassion in World Farming en VIER VOETERS zijn verheugd met het resultaat van de stemming. Op dit moment handhaven de EU-lidstaten de EU-wetgeving, die bedoeld is om de miljoenen landbouwhuisdieren die duizenden kilometers worden vervoerd om te worden geslacht, gefokt of verder vetgemest, jaarlijks te beschermen.

De EU moet een aantal langdurige problemen oplossen die verband houden met de uitvoering van de EU-wetgeving inzake het vervoer van dieren, waaronder overbevolking, het niet verstrekken van de vereiste rustpauzes, voedsel en water, vervoer bij extreme hitte, vervoer van ongeschikte dieren en onvoldoende strooisel .

Het besluit van het EU-Parlement volgt op een golf van acties van het maatschappelijk middenveld en de EU-instellingen, die rode vlaggen op dit onderwerp opwerpen. De recente EU-Commissie 'Farm To Fork'-strategie stelt duidelijk dat de Europese Commissie voornemens is de wetgeving inzake het vervoer van dieren te herzien. In december vorig jaar benadrukte de Raad van de EU dat er 'duidelijke tekortkomingen en inconsistenties blijven' met betrekking tot de uitdagingen van het langeafstandsvervoer in zijn conclusies over dierenwelzijn.

Hoofd van medeleven van World Farming EU Olga Kikou zei: “De stemming van het Parlement om de gruweldaden van het dierenvervoer onder de aandacht te brengen, geeft hoop. Elk jaar worden miljoenen boerderijdieren levend vervoerd op lange en gruwelijke reizen, vaak in smerige omstandigheden, benauwd en vaak vertrappen. In de zomer worden ze vervoerd in vernietigend hoge temperaturen, uitgedroogd en uitgeput. Sommigen van hen komen om. Voor velen zijn dit de laatste martelende uren voordat ze het slachthuis bereiken. De EU-wetgeving moet dieren beschermen tegen dergelijk lijden, maar de meeste EU-landen voldoen niet aan de wettelijke vereisten met betrekking tot vervoer en staan ​​toe dat dergelijke wreedheid blijft bestaan. Dit moet stoppen. De EU moet eindelijk het aantal en de totale transportduur verminderen en een einde maken aan de export van dieren buiten de EU-grenzen. "

VIER VOETERS directeur van het Europees Beleidsbureau Pierre Sultana zei: “Het besluit van vandaag is een mijlpaal voor het dierenwelzijn. Het Parlement heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om dierenleed tijdens transport aan te pakken. Systematische overtredingen tijdens het transport van dieren worden al jaren bekritiseerd. De enquêtecommissie zal onderzoek doen naar schendingen van en wanbeheer van de diertransportverordening door de Europese Commissie en de EU-lidstaten. Het Parlement vervult daarmee als rechtstreeks gekozen vertegenwoordiging van de Europese burgers zijn belangrijkste taak, namelijk het uitoefenen van democratisch toezicht en controle. Dit is een duidelijk teken voor de lidstaten en de Europese Commissie om meer te doen om dierenleed te voorkomen en de EU-regelgeving te handhaven. "

  1. Het voorstel is door de Conferentie van voorzitters van het Europees Parlement op 11 juni ingediend. Tijdens de vorige zittingsperiode keurde het Europees Parlement een uitvoeringsverslag over levend vervoer goed en concludeerde het dat er inderdaad een enquêtecommissie voor levend vervoer nodig was (2018/2110 (INI), Punt 22). Volgens het overzicht van de Europese Commissie auditverslagen over het vervoer van dieren door land- en bij zeezichten, er is wijdverbreide niet-naleving en regelmatig falen door de autoriteiten van de lidstaten om deze wet te handhaven. De Europese Rekenkamer concludeerde ook in haar verslag over de uitvoering van dierenwelzijnswetgeving die tijdens het vervoer "aanhoudt op bepaalde gebieden die verband houden met welzijnsproblemen".
  2. De enquêtecommissie is een onderzoeksinstrument dat het EU-parlement kan instellen om dringende maatschappelijke kwesties aan te pakken. Zo heeft het EU-Parlement in het verleden wetgevende bewoordingen speciale commissies ingesteld in de nasleep van de LuxLeaks en gekkekoeienziekteschandalen.
  3. Compassie in de wereldlandbouw zet zich al meer dan 50 jaar in voor het welzijn van landbouwhuisdieren en voor duurzaam voedsel en landbouw. We hebben meer dan een miljoen supporters en vertegenwoordigingen in elf Europese landen, de VS, China en Zuid-Afrika. Ons EU-bureau zet zich in voor het stopzetten van het gebruik van wrede kooisystemen, het verminderen van onze consumptie van dierlijke producten, het stopzetten van het transport van levende dieren over lange afstand en de export van levende dieren buiten de EU, en van hogere dierenwelzijnsnormen, ook voor vissen .
  4. VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren onder menselijke invloed, die lijden onthult, dieren in nood redt en beschermt. VIER VOETERS, opgericht door Heli Dungler in 1988 in Wenen, richt zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, boerderijdieren en wilde dieren die in ongepaste omstandigheden worden gehouden, evenals in ramp- en conflictgebieden. Met duurzame campagnes en projecten biedt VIER VOETERS snelle hulp en langdurige bescherming voor lijdende dieren.

Verder lezen

Veetransporten

#CrueltyFreeEurope-verklaring over het moratorium op dierproeven

gepubliceerd

on

In haar reactie op een verzoekschrift dat is ingediend bij de Commissie verzoekschriften van het Europees Parlement de Commissie heeft gevraagd om een ​​moratorium op experimenten op dieren terwijl hun waarde wordt beoordeeld, en heeft nogmaals verklaard dat zij zich volledig inzet voor het uiteindelijke doel, dierproeven volledig te vervangen.

Wreedheidvrij Europa - een netwerk van dierenbeschermingsorganisaties dat zich inzet voor het beëindigen van dierproeven in de Europese Unie - is ingenomen met die toezegging, maar is van mening dat het nu tijd is om een ​​routekaart op te stellen om van woorden een actieplan te maken.

Cruelty Free Europe, wetenschappelijk directeur, dr. Katy Taylor: “De EU moet meer dan ooit ambitie tonen om betere wetenschap te ontwikkelen en zich te wenden tot menselijker en menselijker relevant onderzoek en innovatie. 95% van alle geneesmiddelen waarvan is aangetoond dat ze veilig en effectief zijn bij dierproeven, mislukt in proeven bij mensen. De kosten van dit falen zijn enorm in geld en voor dieren en mensen. Als een ander systeem zo volledig zou falen, zou het zeker al lang geleden zijn geschrapt en andere betere oplossingen zijn beveiligd? "

advertentie
“In 1993 - 27 jaar geleden - werd in het vijfde milieuactieprogramma van de EU op het gebied van duurzaamheid een doel gesteld om als prioriteit tegen 2000 een vermindering van het aantal gewervelde dieren met 50% voor experimentele doeleinden te bereiken. In 1997 was deze actie stilletjes stopgezet en blijft het aantal dierproeven in Europa hoog. Dus we hebben de toezeggingen eerder gehoord. Het is hoog tijd voor verandering. '

Het antwoord van de Commissie benadrukt ook haar inspanningen om de ontwikkeling van niet-dierlijke methoden ter vervanging van dieronderzoek te stimuleren. Cruelty Free Europe erkent het baanbrekende werk dat in Europa is gedaan via organisaties als ECVAM, samenwerkingen zoals de EPAA en Horizon-financiering, maar zegt dat er nog veel meer moet gebeuren.

Dr. Taylor vervolgde: “Neem het Horizon-onderzoeksprogramma waar onze berekeningen suggereren dat financiering voor Horizon 2020-projecten die primaire en secundaire voordelen voor niet-dierlijke methoden claimen, slechts 0.1% bedraagt ​​van het totale programma van € 80 miljard voor de periode 2014-2020. Bedenk dat hoewel 48 Horizon-projecten op de een of andere manier beweren bij te dragen aan niet-dierlijke methoden, in de regio van 300 het gebruik van 'diermodellen' wordt genoemd als onderdeel van hun methodologie. Als Europa serieus bezig is met het vervangen van dierproeven, dan moet het zijn geld echt neerzetten waar het zijn mond heeft. ”

In november 2019 is er een verzoekschrift ingediend bij de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement waarin de EU wordt opgeroepen een systematische evaluatie uit te voeren van alle onderzoeksgebieden waarin dieren worden gebruikt. In mei van dit jaar bevestigde de Commissie verzoekschriften van het Europees Parlement dat het verzoekschrift als ontvankelijk was aanvaard en formeel door de commissie zou worden behandeld. Samen met onze Europese partners heeft Cruelty Free Europe de Commissie opgeroepen zich in te zetten voor een alomvattend plan met doelstellingen en tijdschema's om een ​​einde te maken aan dierproeven in de EU.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending