Verbind je met ons

Milieu

Petrochemieproducent SIBUR pakt voedselverspilling aan

DELEN:

gepubliceerd

on

Volgens de VN-milieuprogrammaVolgens mij wordt wereldwijd jaarlijks meer dan 1 miljard ton voedsel verspild, wat neerkomt op 19% van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd. Dit is een kolossaal cijfer, en dan zijn de verliezen die optreden tijdens de productie en het transport van voedsel niet eens meegerekend (nog eens 13%). Volgens de Wereldbankstaat voedselverspilling op de eerste plaats onder het vaste gemeentelijke afval.

Voedsel dat door huishoudens, horecabedrijven en de detailhandel wordt weggegooid, wordt afgebroken en is verantwoordelijk voor tot wel 10% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Dit is vijf keer zoveel als de uitstoot van het luchtvaartvervoer. De VN streeft naar een vermindering van de mondiale voedselverspilling met 50% in 2030, wat een belangrijke bijdrage moet leveren aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Het is niet verrassend dat Sibur beweert dat polymeerverpakkingen een manier zijn om voedselverspilling te verminderen. Dit soort verpakkingen conserveert voedsel en verlengt daarmee de houdbaarheid. De barrière-eigenschappen (het voorkomen dat water en lucht erdoorheen gaan), het lichte gewicht, de flexibiliteit en de lage kosten onderscheiden het van andere soorten verpakkingen. Polymeerverpakkingen zijn voor veel toepassingen onmisbaar, zoals de opslag van diepvriesproducten en kant-en-klare voeding in geportioneerde verpakkingen, waardoor voedselverspilling wordt teruggedrongen.

Think schattingen van de VNRusland, waar jaarlijks ongeveer 3 miljoen ton polymeren worden gebruikt voor de productie van verpakkingen, heeft een van de laagste niveaus van voedselverspilling in Europa: minder dan 60 kg per hoofd van de bevolking per jaar.

Je zou kunnen stellen dat polymeerverpakkingen zelf een bron van vervuiling zijn. Ten eerste is de totale hoeveelheid plastic afval echter een derde van de hoeveelheid voedselverspilling. In de tweede plaats wordt het probleem van plasticafval geleidelijk aangepakt, omdat bedrijven gebruikte polymeerverpakkingen inzamelen, recyclen en deze verwerken in de productie van nieuwe producten.

De zorgen van het publiek over duurzaamheid dwingen polymeerproducenten ertoe te investeren in projecten die gebruikte plastic flessen en polymeerverpakkingen inzamelen en recyclen. Sibur bouwt bijvoorbeeld een netwerk van partnerbedrijven op die tot taak hebben het ingezamelde afval te verzamelen en te vermalen tot kleine vlokken, die SIBUR vervolgens mengt met primaire polymeergrondstoffen voor de productie.

advertentie

Het bedrijf heeft onder het merk Vivilen een hele reeks polymeren ontwikkeld voor verschillende doeleinden, die tot 70% gerecycled plastic bevatten – bijvoorbeeld rPET-korrels voor de productie van milieuvriendelijke plastic flessen met 30% gerecyclede inhoud. Om deze korrels te produceren, gebruikt SIBUR tot 34,000 ton gerecycled plastic per jaar, wat helpt om de verwijdering van maximaal 1.7 miljard plastic flessen per jaar te voorkomen.

Meerlaagse verpakkingen en vervuilde verpakkingen zijn moeilijker te recyclen. Om dit probleem te overwinnen ziet SIBUR veelbelovend in chemische recycling (thermolyse) – een technologie die gebruik maakt van hoge temperaturen en druk om verpakkingsafval om te zetten in vloeibare grondstoffen voor de productie van nieuwe polymeerproducten. Het bedrijf is van plan dit jaar een investeringsbeslissing te nemen voor een proefproject voor thermolyse.

Maar het helpt allemaal dat initiatieven van particuliere bedrijven ook worden aangemoedigd of zelfs gereguleerd door het overheidsbeleid. In 2022 keurde Rusland zijn programma voor de Circulaire Economie goed, dat tot doel heeft ervoor te zorgen dat tegen 100 2030% van het vaste gemeentelijke afval wordt gesorteerd en dat 50% van dat afval wordt gerecycled tot secundaire grondstoffen die vervolgens kunnen worden gebruikt bij de productie van nieuwe producten. .

De wereld als geheel is op weg naar het recyclen van polymeerafval. Volgens Inge Andersen, uitvoerend directeur van het VN-milieuprogramma, kan een komende mondiale plasticovereenkomst ‘onnodige plastic producten voor eenmalig gebruik en met een korte levensduur’ verbieden, die vaak worden begraven, verbrand of gedumpt.

Tegelijkertijd zijn de VN niet van plan polymeren volledig achterwege te laten, omdat ze “veel toepassingen hebben die de wereld helpen”. Het is belangrijk dat polymeren in dezelfde mate onderdeel worden van een gesloten productiecyclus staal in verschillende kleuren en aluminium. Ongeveer 30% van de jaarlijkse productie van deze metalen is afkomstig van het recyclen van hun schroot. Een soortgelijk resultaat is haalbaar met polymeren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending