Verbind je met ons

Milieu

Doet de EU er alles aan om onze bodem gezond te houden?

DELEN:

gepubliceerd

on

  • Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer (ERK)
  • Publicatie op maandag 10 juli om 5 uur CEST

Bodemgezondheid is essentieel voor duurzame landbouw. 60-70 % van de bodem in de EU is echter ongezond, deels als gevolg van de huidige praktijken op het gebied van bodem- en mestbeheer. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) heeft een aantal financiële en wetgevende instrumenten die bedoeld zijn om verbeteringen in bodem- en mestbeheer aan te moedigen, en de Nitraatrichtlijn legt een limiet op voor het gebruik van stikstof uit dierlijke mest in verontreinigde gebieden.

 De Europese Rekenkamer heeft beoordeeld of de Europese Commissie en de lidstaten effectief gebruik hebben gemaakt van de beschikbare EU-instrumenten voor duurzaam beheer van landbouwbodems en mest. De controleurs beoordeelden of de voorwaarden van de rechtstreekse landbouwbetalingen van de EU aan landbouwers ambitieus genoeg waren, of de lidstaten de EU-financiering voor plattelandsontwikkeling goed hadden gericht, en wat het effect van derogaties was. De controle bestreek de periode van 2014 tot en met 2020 en keek vooruit naar de periode van 2023 tot en met 2027. De controlesteekproef omvatte vijf landen: Duitsland, Ierland, Spanje, Frankrijk en Nederland.

De speciale verslagen van de ERK bevatten de resultaten van haar controles van EU-beleid en -programma's of beheersonderwerpen met betrekking tot specifieke begrotingsterreinen. De ERK selecteert en ontwerpt deze controletaken met een maximale impact door rekening te houden met de risico's voor prestaties of naleving, het niveau van inkomsten of uitgaven, toekomstige ontwikkelingen en politieke en publieke belangen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending