Verbind je met ons

Milieu

De EU zal de betwiste natuurwet niet herschrijven, zegt de groene chef van het blok

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie zal een baanbrekende wet om beschadigde omgevingen te herstellen niet opnieuw opstellen, zei de groene beleidschef van het blok op maandag (22 mei), ondanks oproepen van sommige wetgevers om het voorstel te verwerpen.

Brussel probeert twee voorgestelde milieuwetten te redden, waarvan de toekomst twijfelachtig is na de grootste wetgevende groep in het Europees Parlement riep op tot verwerping ervan.

Eén wet zou landen verplichten maatregelen te nemen om de natuur te herstellen in 20% van hun land en zee. De tweede, bedoeld om de vervuiling terug te dringen en de ineenstorting van de Europese bijen- en vlinderpopulaties een halt toe te roepen, zou het gebruik van chemische pesticiden in de EU tegen 2030 hebben gehalveerd.

"We komen niet met nog een voorstel, de tijd is er gewoon niet", zei Frans Timmermans tijdens een commissievergadering van het Europees Parlement over de natuurherstelwet.

Timmermans zei dat door de gezondheid van de natuur te verbeteren, de voorstellen de Europese landbouwbedrijven weerbaarder zouden maken tegen verslechterende gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen en droogte, het vermogen van het land om water op te nemen zouden verbeteren en bodemerosie zouden voorkomen.

Het afwijzen ervan, zei hij, zou de algemene groene agenda van de EU om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en de vervuiling op te ruimen, in gevaar brengen.

"Als een onderling verbonden pakket van oplossingen, als een stuk valt, vallen de andere stukken," zei hij.

advertentie

Wetgevers van de Europese Volkspartij, die de campagne heeft geleid om het voorstel te verwerpen, zeiden dat hun zorgen bleven bestaan ​​- onder meer dat de wet projecten op het gebied van hernieuwbare energie en andere economische projecten in gebieden waar maatregelen voor natuurherstel worden stopgezet, zou om zeep helpen.

"Of je het leuk vindt of niet, als je duurzame energie wilt, moet je graven. En in een aantal lidstaten maakt de huidige natuurwetgeving dat al zo goed als onmogelijk", zei EVP-parlementariër Esther de Lange.

Timmermans zei dat de Commissie bereid is delen van de wet aan te pakken die tot bezorgdheid hebben geleid, bijvoorbeeld door te verduidelijken dat maatregelen om de natuur te herstellen de plannen van landen om windparken te bouwen niet mogen belemmeren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending