Verbind je met ons

Leefomgeving

Het parlement neemt een nieuwe wet aan om de wereldwijde ontbossing tegen te gaan

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Geen enkel land of product zal worden verboden. Bedrijven kunnen hun producten na 31 december 2020 echter alleen in de EU verkopen als ze een "due diligence-verklaring" van de leverancier hebben waarin wordt bevestigd dat het niet afkomstig is van ontboste gronden of bosdegradatie heeft veroorzaakt. Dit geldt ook voor onvervangbare primaire bomen.

Bedrijven zullen moeten bevestigen, zoals gevraagd door het parlement, dat hun producten in overeenstemming zijn met de relevante wetgeving in het land van herkomst, inclusief de wetten inzake mensenrechten en de rechten van inheemse volkeren.

Overdekte

Volgens de oorspronkelijke voorstel van de Commissie, omvatten de producten die onder deze nieuwe wetgeving vallen: cacao, koffiebonen, palmolie, soja en hout. Dit geldt ook voor producten die deze grondstoffen hebben bevat, ermee zijn gevoed of ermee zijn gemaakt (zoals meubels, leer en chocolade). EP-leden voegden tijdens de onderhandelingen rubber, houtskool en bedrukt papier toe aan de lijst van ontbossingsvrije producten.

Het Parlement heeft bosdegradatie ook gedefinieerd als de omzetting van natuurlijke regenererende of oerbossen in plantages of andere beboste gebieden.

Op risico gebaseerde controle

Binnen 18 maanden na de inwerkingtreding van deze verordening zal de Commissie een objectieve, transparante en onpartijdige beoordeling gebruiken om bepaalde landen of delen daarvan in te delen als laag, standaard of hoog risico. Het due diligence-proces voor producten uit landen met een laag risico wordt vereenvoudigd. Exploitanten worden onderworpen aan een proportioneel aantal controles op basis van het risiconiveau van hun land: 9% bij een hoog risico, 3% bij een standaardrisico en 1% bij een laag risico.

advertentie

Satellietmonitoringtools en DNA-analyses zullen worden gebruikt om de oorsprong van producten te verifiëren.

De sancties voor niet-naleving moeten evenredig en afschrikkend zijn en ten minste 4% bedragen van de jaaromzet van de niet-conforme handelaar of exploitant in de EU.

De nieuwe wet werd aangenomen met 552 stemmen tegen 44 en 43 onthoudingen.

Na de stemming Christophe Hansen (EPP/LU) verklaarde: "Tot nu toe stonden de schappen van onze supermarkten maar al te vaak vol met producten die bedekt waren met de as van afgebrande bossen en onomkeerbaar beschadigde ecosystemen, en die het levensonderhoud van de inheemse bevolking hadden vernietigd. Dit gebeurde veel te vaak zonder dat de consumenten het weten. Ik ben opgelucht te weten dat de Europese consumenten niet langer onbewust medeplichtig zullen zijn aan ontbossing door hun chocoladereep op te eten of te genieten van een welverdiende kop koffie. Deze nieuwe wet zal niet alleen cruciaal zijn in de strijd tegen klimaatveranderingen en het verlies aan biodiversiteit, maar helpt ons ook om barrières te slechten die ons ervan weerhouden diepere handelsbetrekkingen aan te gaan met landen die onze milieuwaarden delen.

Volgende stappen

Nu moet de tekst officieel door de Raad worden bekrachtigd. De tekst wordt gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en treedt 20 dagen na publicatie in werking.

Achtergrond

Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN , tussen 1990 en 2020 werd 420 miljoen hectare (een gebied groter dan Europa) bos omgezet in agrarisch gebruik. De consumptie in de EU is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde ontbossing. Meer dan tweederde komen voor rekening van palmolie en soja.

Het parlement gebruikte zijn voorrecht krachtens het Verdrag in oktober 2020 om de Commissie te verzoeken dit te doen huidige wetgeving om de door de EU aangestuurde wereldwijde bosvernietiging een halt toe te roepen. De overeenkomst met EU-landen op de wet werd ondertekend op 6 december 2022.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending