Verbind je met ons

Leefomgeving

Historische resultaten voor biodiversiteit in COP15

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Na vier jaar discussie hebben meer dan 190 staten op 19 december in Canada eindelijk een historische overeenkomst gesloten om het gigantische probleem van de ineenstorting van de natuur aan te pakken. Deze nieuwe wereldwijde deal voor de natuur wordt 12 jaar na de Aichi-doelstellingen van 2010 aangenomen. Het door de COP15 goedgekeurde pakket omvat besluiten over het Global Biodiversity Framework (GBF) voor de periode na 2020, het mobiliseren van middelen, een monitoringkader, capaciteitsopbouw en een mechanisme voor planning, monitoring, rapportage en evaluatie.

Hoewel het niet wettelijk bindend is, hebben partijen de taak om via nationale biodiversiteitsplannen te rapporteren over hun voortgang bij het behalen van de doelstellingen.

Verklaring van VILLE NIINISTÖ, Groenen-EFA-lid van de Milieucommissie en vicevoorzitter van de delegatie van het Europees Parlement naar de COP15: "De VN-biodiversiteitstop COP15 heeft een historisch akkoord goedgekeurd waarin de broodnodige stappen worden gezet om de natuur te beschermen en de verlies van biodiversiteit tegen 2030. De belangrijkste punten die de landen in Montreal zijn overeengekomen, zijn de bescherming van 30% van de land- en zeegebieden, ervoor zorgen dat tegen 2030 ten minste 30% van de aangetaste ecosystemen effectief worden hersteld en meer financiële middelen vrijmaken voor de uitvoering van het Global Biodiversity Framework en het algemeen streven naar verduurzaming van economieën door bijvoorbeeld subsidies die schadelijk zijn voor het milieu af te schaffen.  

“Dit is een groot succes voor natuurbehoud en geeft hoop voor de toekomst van de ecosystemen en soorten van onze aarde. De resultaten zijn niet in elk opzicht perfect, maar naar mijn mening zijn dit de best mogelijke resultaten die nu tussen de landen van de wereld kunnen worden bereikt. Om deze ambitieuze doelen te realiseren, moet iedereen op alle niveaus - internationaal, EU, nationaal en lokaal - nu zijn steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat ook deze doelen worden bereikt."  

Het Global Biodiversity Framework (GBF) bevat vier overkoepelende doelen en 23 doelen voor een breed scala aan onderwerpen, waaronder herstel, behoud, het stoppen van het uitsterven van soorten, het verminderen van risico's in verband met pesticiden en het hervormen van subsidies die schadelijk zijn voor het milieu.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending