Verbind je met ons

Leefomgeving

Commissie stelt eerlijkere en groenere consumentenpraktijken voor

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft vandaag tijdens haar collegevergadering een reeks Green Deal-voorstellen aangenomen. De voorstellen zijn gericht op duurzame economische praktijken, zoals ervoor zorgen dat consumenten hun rechten kennen en dat producten die in de EU worden verkocht, duurzaam geconstrueerd, herstelbaar en recyclebaar zijn. 

"Het is tijd om een ​​einde te maken aan het model van 'nemen, maken, breken en weggooien' dat zo schadelijk is voor onze planeet, onze gezondheid en onze economie", zei uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans. “Zo brengen we het evenwicht terug in onze relatie met de natuur en verminderen we onze kwetsbaarheid voor verstoringen in wereldwijde toeleveringsketens.”

Volgens de nieuwe voorstellen zouden alle producten een digitaal productpaspoort moeten hebben. Dit paspoort zou het repareren of recyclen van componenten van een product vergemakkelijken, evenals het volgen van zorgen binnen de toeleveringsketen. Dit voorstel zou het bestaande Ecodesign-kader uitbreiden om zoveel mogelijk producten op te nemen en het aantal voorschriften waaraan producten moeten voldoen, vergroten. Deze voorschriften omvatten een verhoogde energie-efficiëntie in de bouw, een grotere recycleerbaarheid en over het algemeen meer klimaatefficiënte bedrijfspraktijken.

Het bestaande Ecodesign-raamwerk is een werk in uitvoering sinds de eerste iteratie in 2009. Die normen stelden manieren vast om producten die in de EU worden geproduceerd en verkocht, in alle stadia van hun levenscyclus milieuvriendelijker te maken. Sindsdien zijn de normen waaraan producten worden gehouden, verbeterd en omvatten ze meer repareerbare producten, duurzamere materialen en meer energie-efficiëntie in het algemeen. 

De Commissie heeft ook de EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel aangenomen. Het doel is om textiel te reguleren door ze tegen 2030 recycleerbaarder en duurzamer, niet-toxisch en duurzaam gemaakt te maken. Het voorstel is bedoeld om "fast fashion" uit de EU-markt te duwen. Fast fashion is wanneer winkels goedkope kleding maken om zich snel aan de huidige stijl te houden. Kleding die voor dit doel is vervaardigd, is vaak slecht gemaakt en ontworpen om ter ziele te gaan wanneer de stijl verandert. 

Het laatste deel van het voorstel van de Commissie was een update van de EU-consumentenregels. Het zou informatie beschikbaar stellen over hoe een product is gemaakt en hoe lang het moet meegaan voor de consument. Het doel is om Europese consumenten in staat te stellen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over de producten die ze kopen. Het voorstel zou ook de bestaande lijst van oneerlijke handelspraktijken bijwerken door vage milieuclaims zonder feiten te maken, niet te informeren over duurzaamheidsbeperkende kenmerken en een vrijwillig duurzaamheidslabel te gebruiken dat niet is gekoppeld aan onafhankelijke beoordeling.

advertentie

Deel dit artikel:

Trending