Verbind je met ons

Leefomgeving

De groene transitie van de EU moet verder gaan dan de energiesector

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Duitse minister van Milieu Robert Habeck heeft toegegeven dat het land zijn COXNUMX-emissiedoelstellingen in de komende twee jaar waarschijnlijk niet zal halen, een verontrustend teken voor Europa's grootste economie. Europa moet duidelijk meer doen om de groene transitie van het continent te versnellen, samen met EU-wetenschappers aankondigen op maandag dat 2021, het vijfde warmste jaar ooit, gekenmerkt door Europa's heetste zomer ooit.

Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zal de mogelijkheid om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5°C of zelfs 2°C binnenkort buiten bereik tenzij beleidsmakers de uitstoot van broeikasgassen op grote schaal kunnen verminderen. De gevolgen van opwarming die deze omslagpunten overschrijdt, waarschuwen klimaatwetenschappers, zal catastrofaal zijn, van substantiële zeespiegelstijgingen tot een toenemend aantal destructieve megastormen.

Het is dan ook zorgwekkend dat de uitstoot van broeikasgassen in de hele EU kruipen opnieuw na een kort uitstel van de COVID-19-pandemie. De EU heeft tot dusver substantiële inspanningen geleverd om de uitstoot te beteugelen, maar zoals de Europese Commissie zelf heeft erkend, zijn deze maatregelen: ontoereikend, waarbij de energiesector het meeste zware werk doet in de race naar koolstofneutraliteit. In feite is het grootste deel van de uitstoot van het blok afkomstig van vier sectoren - bouw, industrie, transport en landbouw - waarvan de laatste twee de afgelopen tien jaar een verhoogde uitstoot hebben gekend.

Dit betekent dat ondanks een gezamenlijke duwen voor hernieuwbare energie zal een onbelemmerde terugkeer naar de koolstofintensieve economische activiteit die vóór de pandemie heerste, ongetwijfeld verdere vooruitgang in de richting van klimaatdoelen belemmeren. Zoals het er nu voorstaat, zal de EU missen zijn emissiedoelstellingen voor 2030 tegen 21 jaar, tenzij er over het hele blok ambitieuzer beleid wordt gevoerd.

Het belang van hergebruik benadrukken

Gelukkig zijn er een aantal onderbenutte wegen om de uitstoot te verminderen die Brussel zou moeten aanboren. Een daarvan is de afvalsector, waar de EU veel meer moet doen om promoten hergebruik naast recycling.

Het consumentisme is de afgelopen eeuw ongetwijfeld de voorvechter van de Europese economische groei geweest. de overeenkomstige milieubelasting van verpakkingen is echter moeilijk te begrijpen: de Great Pacific Garbage Patch van drijvend plastic is drie keer groter dan Frankrijk, de gemiddelde plastic zak wordt slechts 15 minuten gebruikt en de wereldwijde olie- en gasindustrie is vastbesloten om de vraag naar plastic voor eenmalig gebruik zo hoog mogelijk te houden.

advertentie

Als onderdeel van de New Green Deal van de EU lijken beleidsmakers... slaat aan op de behoefte aan een uitgebreide infrastructuur voor hergebruik door middel van plannen zoals de introductie van een "digitaal productpaspoort", bedoeld om informatie te verzamelen over de samenstelling van goederen om hun kansen op hergebruik en recycling te vergroten wanneer ze door de Europese economie gaan.

Toch moeten Europese besluitvormers, te midden van een milieubeweging die al lang voor de voordelen van recycling pleit, meer doen om hergebruik te bevorderen, waardoor de energie die nodig is voor de winning, het transport en de verwerking van materialen tot een minimum kan worden beperkt. absoluut minimum. Een concrete stap die aanzienlijke voordelen zou kunnen opleveren, is een EU-brede harmonisatie van wat als "afval" wordt beschouwd en wat duurzaam kan worden teruggewonnen en hergebruikt.

Onder het huidige systeem slagen veel EU-landen er niet in om een ​​adequaat onderscheid te maken tussen consumentenverpakkingen en industriële verpakkingen. Dit leidt er helaas toe dat aanzienlijke hoeveelheden veelgebruikte industriële verpakkingen, zoals stalen en plastic vaten en tussenliggende bulkcontainers (IBC's), voortijdig worden afgeschreven als afval in plaats van gereinigd en gereconditioneerd, een proces dat de bruikbare levensduur van deze producten zou kunnen verlengen jaar en aanzienlijke emissiereducties opleveren.

Ruimte voor verbetering in de bouwsector

Een andere kans is de bouwsector, die verantwoordelijk is voor een aantal 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Europa en 40 procent van het energieverbruik, waarvan vele worden verwarmd door fossiele brandstoffen. Vorige maand heeft de Europese Commissie nieuwe regels geopperd dat zou vereisen dat gebouwen zich houden aan energie-efficiëntienormen en tegen 2030 geen koolstofemissies van fossiele brandstoffen ter plaatse uitstoten.

"De slechtst presterende gebouwen in de EU verbruiken vele malen meer energie dan nieuwe of goed gerenoveerde gebouwen", uitgelegd EU-energiecommissaris Kadri Simson. "Renovatie vermindert zowel de energievoetafdruk van gebouwen als de energiekosten voor huishoudens, terwijl het ook de economische activiteit en het scheppen van banen stimuleert."

Onder de nieuwe voorstel, moeten alle gebouwen in de EU met het slechtste energielabel, een “G” energieprestatiecertificaat, tegen 2030 gerenoveerd worden tot een hogere klasse. Woningen met een F-klasse moeten tegen 2033 gerenoveerd zijn, wat betekent miljoenen van gebouwen zal binnenkort groen moeten worden gerenoveerd door het gebruik van isolatie of efficiëntere verwarmingssystemen.

Toch hebben experts waarschuwde dat deze nieuwe regels niet ver genoeg gaan om essentiële groene renovaties aan te moedigen. Volgens sommigen is het vaststellen van minimumklassen essentieel om renovaties op gang te brengen voor de absoluut slechtst presterende gebouwen, maar Brussel heeft tot dusverre een kans gemist om diepere renovaties aan te moedigen om gebouwen in de best presterende A-, B- of C-klassen te brengen, een verschuiving die aanzienlijke emissiereducties zou kunnen opleveren.

Andere critici hebben opgeroepen tot een bredere focus. Volgens de Science Advisory Council van de Europese Academies (EASAC) heeft het renoveren van gebouwen om het energieverbruik te verminderen weinig zin als het renovatieproces zelf koolstofintensief is. Als bijvoorbeeld bouwmaterialen en onderdelen over lange afstanden moeten worden vervoerd, kan de cumulatieve uitstoot van broeikasgassen van nieuw gerenoveerde gebouwen uiteindelijk een eigen doel zijn voor beleidsmakers. In plaats daarvan moet de klimaatimpact van elk gebouw op een meer holistische basis worden beoordeeld, rekening houdend met de cumulatieve uitstoot van broeikasgassen, inclusief eventuele emissies die worden veroorzaakt door werkzaamheden aan het gebouw.

Met nog minder dan een decennium te gaan voordat het venster om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5°C is voorgoed gesloten, moeten Europese beleidsmakers buiten de kaders denken. Zoals experts hebben waarschuwde, heeft de vergroening van de energiesector tot nu toe aanzienlijke emissiereducties opgeleverd, maar "de volgende ronde van emissiereducties zal nog moeilijker zijn". Om het voor elkaar te krijgen, zal Brussel steeds meer buiten de gebaande paden moeten kijken en gebieden moeten aanboren met een onderbenut potentieel voor emissiereductie, zoals de afval- en de bouwsector.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending