Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Commissie keurt nieuwe bijlagen bij EU-richtsnoeren voor emissiehandelssysteem voor staatssteun goed, waarin toepasselijke efficiëntiebenchmarks en CO2-factoren worden gedefinieerd

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft twee nieuwe bijlagen bij de: Richtsnoeren voor staatssteun voor EU-emissiehandelssysteem (de 'ETS-richtlijnen'). De nieuwe bijlagen vormen een aanvulling op de ETS-richtlijnen en definiëren de toepasselijke efficiëntiebenchmarks en CO2-factoren. De ETS-richtlijnen zijn gericht op het verminderen van het risico op 'koolstoflekkage', waarbij bedrijven hun productie verplaatsen naar landen buiten de EU met een minder ambitieus klimaatbeleid, wat leidt tot minder economische activiteit in de EU en geen vermindering van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. De Richtlijnen stellen de lidstaten in het bijzonder in staat om sectoren die het risico lopen te verhuizen te compenseren voor een deel van de hogere elektriciteitsprijzen als gevolg van de koolstofprijssignalen die door het EU ETS worden gegenereerd (de zogenaamde 'indirecte emissiekosten').

Bij de vaststelling van de herziene ETS-richtsnoeren in september 2020 heeft de Commissie aangegeven dat de twee bijlagen over 'Efficiency Benchmarks' en over 'CO2-factoren' in een later stadium zouden worden gepubliceerd. De efficiëntiebenchmarks geven per product de hoeveelheid elektriciteit weer die betrokken is bij het meest efficiënte productieproces. De CO2-factoren, die zijn gebaseerd op de mix van elektriciteitsopwekking met fossiele brandstoffen in elk land of elke regio, weerspiegelen de mate waarin de groothandelsprijs van de door de begunstigde verbruikte elektriciteit wordt beïnvloed door ETS-kosten in de relevante prijszones.

De Commissie heeft vandaag een mededeling aanvulling van de ETS-richtsnoeren, invoering van de openstaande bijlagen. De efficiëntiebenchmarks en de in de bijlagen gedefinieerde CO2-factoren zijn gebaseerd op deskundige input, eerdere praktijk en statistische gegevens. Meer specifiek werden de efficiëntiebenchmarks vastgesteld op basis van een expertstudie door een externe consultant. De methode om de toepasselijke CO2-factoren vast te stellen is vergelijkbaar met die in de vorige richtsnoeren en is gebaseerd op gegevens van Eurostat.

De nieuwe efficiëntiebenchmarks en CO2-factoren zullen vanaf 2021 worden meegenomen in de berekening van het compensatiebedrag voor indirecte kosten die door de begunstigden worden gemaakt, en zijn daarom belangrijke elementen om de evenredigheid van de in het kader van de ETS-richtsnoeren toegekende steunmaatregelen te waarborgen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending