Verbind je met ons

Leefomgeving

Europese Green Deal: Commissie stelt transformatie EU-economie en -maatschappij voor om klimaatambities waar te maken

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft een pakket voorstellen aangenomen om het klimaat-, energie-, landgebruik-, transport- en belastingbeleid van de EU geschikt te maken om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 55 met ten minste 2030% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Het bereiken van deze emissiereducties in het komende decennium is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld wordt en de Europese Green Deal een realiteit. Met de voorstellen van vandaag presenteert de Commissie de wetgevingsinstrumenten om de doelstellingen te halen die zijn overeengekomen in de Europese klimaatwet en om onze economie en samenleving fundamenteel te transformeren voor een eerlijke, groene en welvarende toekomst.

Een uitgebreide en onderling verbonden reeks voorstellen

De voorstellen zullen de noodzakelijke versnelling van de reductie van de uitstoot van broeikasgassen in het komende decennium mogelijk maken. Ze combineren: toepassing van emissiehandel op nieuwe sectoren en aanscherping van het bestaande EU-emissiehandelssysteem; meer gebruik van hernieuwbare energie; grotere energie-efficiëntie; een snellere uitrol van emissiearme vervoerswijzen en de infrastructuur en brandstoffen om ze te ondersteunen; een afstemming van het belastingbeleid op de doelstellingen van de Europese Green Deal; maatregelen om koolstoflekkage te voorkomen; en hulpmiddelen om onze natuurlijke koolstofputten te behouden en te laten groeien.

advertentie
 • Het EU-emissiehandelssysteem (ETS) zet een prijs op koolstof en verlaagt het plafond voor emissies van bepaalde economische sectoren elk jaar. Het heeft met succes heeft de uitstoot van energieopwekking en energie-intensieve industrieën met 42.8% verlaagd in de afgelopen 16 jaar. Vandaag de Commissie stelt voor om het totale emissieplafond nog verder te verlagen en het jaarlijkse reductiepercentage te verhogen. De Commissie is ook voorstellen om gratis emissierechten voor de luchtvaart uit te faseren en richten met het wereldwijde Carbon Compensation and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA) en om voor het eerst scheepvaartemissies op te nemen in het EU-ETS. Om het gebrek aan emissiereducties in het wegvervoer en gebouwen aan te pakken, wordt een apart nieuw emissiehandelssysteem opgezet voor brandstofdistributie voor wegvervoer en gebouwen. De Commissie stelt ook voor de omvang van de innovatie- en moderniseringsfondsen te vergroten.
 • Als aanvulling op de aanzienlijke uitgaven voor klimaat in de EU-begroting, lidstaten moeten al hun inkomsten uit emissiehandel besteden aan klimaat- en energiegerelateerde projecten. Een specifiek deel van de inkomsten uit het nieuwe systeem voor wegvervoer en gebouwen zou de mogelijke sociale gevolgen voor kwetsbare huishoudens, micro-ondernemingen en vervoergebruikers aanpakken.
 • Het Regeling voor het delen van inspanningen wijst aangescherpte emissiereductiedoelstellingen toe aan elke lidstaat voor gebouwen, weg- en binnenlands maritiem transport, landbouw, afval en kleine industrieën. Gezien de verschillende uitgangspunten en capaciteiten van elke lidstaat, zijn deze doelstellingen gebaseerd op hun BBP per hoofd van de bevolking, met aanpassingen om rekening te houden met kostenefficiëntie.
 • De lidstaten delen ook de verantwoordelijkheid voor het verwijderen van koolstof uit de atmosfeer, dus de Verordening landgebruik, bosbouw en landbouw stelt een algemeen EU-streefcijfer voor koolstofverwijdering vast door natuurlijke putten, wat overeenkomt met 310 miljoen ton CO2-emissies tegen 2030. Nationale doelstellingen zullen de lidstaten ertoe verplichten hun koolstofputten te onderhouden en uit te breiden om deze doelstelling te halen. Tegen 2035 moet de EU streven naar klimaatneutraliteit in de sectoren landgebruik, bosbouw en landbouw, met inbegrip van niet-CO2-emissies in de landbouw, zoals die van het gebruik van kunstmest en vee. De EU-bosstrategie heeft tot doel de kwaliteit, kwantiteit en veerkracht van EU-bossen te verbeteren. Het ondersteunt boswachters en de op bossen gebaseerde bio-economie, terwijl de oogst en het gebruik van biomassa duurzaam worden gehouden, de biodiversiteit behouden blijft en een plan om drie miljard bomen te planten in 2030 in heel Europa.
 • Energieproductie en -gebruik zijn verantwoordelijk voor 75% van de EU-emissies, dus het versnellen van de overgang naar een groener energiesysteem is cruciaal. De Renewable Energy Directive zal een zetten verhoogde doelstelling om 40% van onze energie uit hernieuwbare bronnen te produceren tegen 2030. Alle lidstaten zullen aan dit doel bijdragen en er worden specifieke streefcijfers voorgesteld voor het gebruik van hernieuwbare energie in vervoer, verwarming en koeling, gebouwen en de industrie. Om zowel onze klimaat- als milieudoelstellingen te halen, duurzaamheidscriteria voor het gebruik van bio-energie worden aangescherpt en de lidstaten moeten alle steunregelingen voor bio-energie zo opzetten dat het cascadeprincipe van het gebruik van houtachtige biomassa in acht wordt genomen.
 • Om het totale energieverbruik te verminderen, de uitstoot te verminderen en energiearmoede aan te pakken, Richtlijn energie-efficiëntie zal een zetten ambitieuzere bindende jaardoelstelling om energieverbruik te verminderen op EU-niveau. Het zal richtinggevend zijn voor de vaststelling van de nationale bijdragen en bijna het dubbele van de jaarlijkse energiebesparingsverplichting voor de lidstaten. De publieke sector zal 3% van haar gebouwen moeten renoveren elk jaar om de renovatiegolf aan te zwengelen, banen te creëren en het energieverbruik en de kosten voor de belastingbetaler te verlagen.
 • Als aanvulling op de emissiehandel is een combinatie van maatregelen nodig om de stijgende emissies in het wegvervoer aan te pakken. Strengere CO2-emissienormen voor auto's en bestelwagens zal de transitie naar emissievrije mobiliteit versnellen door: eisen dat de gemiddelde uitstoot van nieuwe auto's vanaf 55 met 2030% en vanaf 100 met 2035% daalt vergeleken met het niveau van 2021. Als gevolg hiervan zullen alle nieuwe auto's die vanaf 2035 worden geregistreerd, emissievrij zijn. Om ervoor te zorgen dat chauffeurs hun voertuigen kunnen opladen of tanken via een betrouwbaar netwerk in heel Europa, herziene verordening infrastructuur voor alternatieve brandstoffen wil lidstaten verplichten om laadcapaciteit uit te breiden in lijn met emissievrije autoverkopen, en om regelmatig laad- en tankpunten te plaatsen op grote snelwegen: elke 60 kilometer voor elektrisch laden en elke 150 kilometer voor waterstof tanken.
 • Luchtvaart en scheepsbrandstoffen veroorzaken aanzienlijke vervuiling en vereisen ook specifieke maatregelen als aanvulling op de emissiehandel. De verordening infrastructuur voor alternatieve brandstoffen vereist dat luchtvaartuigen en schepen toegang hebben tot: schone elektriciteitsvoorziening in grote havens en luchthavens. De ReFuelEU Luchtvaartinitiatief zal brandstofleveranciers verplichten om bij te mengen toenemende niveaus van duurzame vliegtuigbrandstoffen in vliegtuigbrandstof die aan boord wordt genomen op EU-luchthavens, met inbegrip van synthetische koolstofarme brandstoffen, ook wel e-fuels genoemd. Evenzo is de FuelEU Maritiem Initiatief zal het gebruik van duurzame scheepsbrandstoffen en emissievrije technologieën stimuleren door een maximum te stellen beperking van het broeikasgasgehalte van het energiegebruik door schepen Europese havens aandoen.
 • Het belastingstelsel voor energieproducten moet de interne markt veiligstellen en verbeteren en de groene transitie ondersteunen door de juiste prikkels te geven. EEN herziening van de energiebelastingrichtlijn stelt voor om de belasting van energieproducten afstemmen op het energie- en klimaatbeleid van de EU, bevordering van schone technologieën en opheffing van verouderde vrijstellingen en verlaagde tarieven die momenteel het gebruik van fossiele brandstoffen aanmoedigen. De nieuwe regels zijn bedoeld om de schadelijke effecten van concurrentie op het gebied van energiebelasting te verminderen en de lidstaten te helpen inkomsten te verkrijgen uit groene belastingen, die minder schadelijk zijn voor de groei dan belastingen op arbeid.
 • Tenslotte een nieuwe Mechanisme voor aanpassing van de koolstofgrens zal een koolstofprijs op de invoer zetten van een gerichte selectie van producten om ervoor te zorgen dat ambitieuze klimaatactie in Europa niet leidt tot 'koolstoflekkage'. Dit zal ervoor zorgen dat Europese emissiereducties bijdragen aan een wereldwijde emissiedaling, in plaats van koolstofintensieve productie buiten Europa te duwen. Het is ook bedoeld om de industrie buiten de EU en onze internationale partners aan te moedigen stappen in dezelfde richting te zetten.

Deze voorstellen zijn allemaal met elkaar verbonden en complementair. We hebben dit evenwichtige pakket nodig, en de inkomsten die het genereert, om een ​​transitie te waarborgen die Europa eerlijk, groen en concurrerend maakt, waarbij de verantwoordelijkheid gelijkelijk wordt verdeeld over verschillende sectoren en lidstaten, en waar nodig aanvullende ondersteuning wordt geboden.

Een sociaal rechtvaardige transitie

Hoewel de voordelen van het klimaatbeleid van de EU op de middellange tot lange termijn duidelijk opwegen tegen de kosten van deze overgang, dreigt het klimaatbeleid op korte termijn extra druk uit te oefenen op kwetsbare huishoudens, micro-ondernemingen en vervoergebruikers. De vormgeving van het beleid in het pakket van vandaag spreidt daarom de kosten van de aanpak van en de aanpassing aan klimaatverandering eerlijk.

advertentie

Bovendien verhogen instrumenten voor koolstofbeprijzing inkomsten die opnieuw kunnen worden geïnvesteerd om innovatie, economische groei en investeringen in schone technologieën te stimuleren. EEN nieuw Sociaal Klimaatfonds wordt voorgesteld om specifieke financiering aan de lidstaten te verstrekken om burgers te helpen investeringen in energie-efficiëntie, nieuwe verwarmings- en koelingssystemen en schonere mobiliteit te financieren. Het Sociaal Klimaatfonds zou worden gefinancierd uit de EU-begroting, met een bedrag gelijk aan 25% van de verwachte inkomsten uit emissiehandel voor brandstoffen voor de bouw en het wegvervoer. Het zal de lidstaten voor de periode 72.2-2025 2032 miljard euro aan financiering verstrekken, op basis van een gerichte wijziging van het meerjarig financieel kader. Met een voorstel om gebruik te maken van bijpassende financiering door de lidstaten, zou het Fonds 144.4 miljard euro vrijmaken voor een sociaal rechtvaardige transitie.

De voordelen van nu handelen om mens en planeet te beschermen zijn duidelijk: schonere lucht, koelere en groenere steden, gezondere burgers, lager energieverbruik en lagere rekeningen, Europese banen, technologieën en industriële kansen, meer ruimte voor de natuur en een gezondere planeet over te dragen aan toekomstige generaties. De uitdaging in het hart van Europa's groene transitie is ervoor te zorgen dat de voordelen en kansen die daarmee gepaard gaan voor iedereen beschikbaar zijn, zo snel en zo eerlijk mogelijk. Door gebruik te maken van de verschillende beleidsinstrumenten die op EU-niveau beschikbaar zijn, kunnen we ervoor zorgen dat het tempo van de verandering voldoende is, maar niet al te storend.

Achtergrond

Het Europese Green Deal, gepresenteerd door de Commissie op 11 december 2019, stelt de doelstelling vast om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Europese klimaatwetgeving, die deze maand in werking treedt, verankert in bindende wetgeving de verbintenis van de EU tot klimaatneutraliteit en de tussentijdse doelstelling om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 55 met minstens 2030 % te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. De verbintenis van de EU om haar netto-broeikasgas te verminderen uitstoot met ten minste 55% tegen 2030 was meegedeeld aan de UNFCCC in december 2020 als de bijdrage van de EU aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs.

Als gevolg van de bestaande klimaat- en energiewetgeving van de EU is de uitstoot van broeikasgassen in de EU al gedaald door 24% in vergelijking met 1990, terwijl de economie van de EU in dezelfde periode met ongeveer 60% is gegroeid, waardoor de groei is losgekoppeld van de emissies. Dit beproefde en beproefde wettelijke kader vormt de basis van dit wetgevingspakket.

De Commissie heeft uitgebreide effectbeoordelingen uitgevoerd voordat zij deze voorstellen presenteerde om de kansen en kosten van de groene transitie te meten. In september 2020 a uitgebreide effectbeoordeling lag ten grondslag aan het voorstel van de Commissie om de EU-doelstelling voor netto-emissiereductie voor 2030 te verhogen tot ten minste 55%, vergeleken met het niveau van 1990. Het toonde aan dat deze doelstelling zowel haalbaar als gunstig is. De wetgevingsvoorstellen van vandaag worden ondersteund door gedetailleerde effectbeoordelingen, waarbij rekening wordt gehouden met de onderlinge samenhang met andere delen van het pakket.

De langetermijnbegroting van de EU voor de komende zeven jaar zal de groene transitie ondersteunen. 30% van de programma's onder de € 2 biljoen 2021-2027 Meerjarig Financieel Kader als NextGenerationEU zijn toegewijd aan het ondersteunen van klimaatactie; 37% van de € 723.8 miljard (in lopende prijzen) Faciliteit voor herstel en veerkracht, dat de nationale herstelprogramma's van de lidstaten in het kader van NextGenerationEU zal financieren, wordt toegewezen aan klimaatactie.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei: “De economie van fossiele brandstoffen heeft zijn grenzen bereikt. We willen de volgende generatie een gezonde planeet achterlaten, evenals goede banen en groei die onze natuur niet schaadt. De Europese Green Deal is onze groeistrategie die op weg is naar een koolstofarme economie. Europa was het eerste continent dat in 2050 klimaatneutraal verklaarde en nu zijn we de allereerste die een concrete roadmap op tafel hebben gelegd. Europa voert het gesprek over klimaatbeleid door middel van innovatie, investeringen en sociale compensatie.”

Frans Timmermans, Executive Vice President van de Europese Green Deal, zei: “Dit is het decennium dat je moet maken of breken in de strijd tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis. De Europese Unie heeft ambitieuze doelen gesteld en vandaag presenteren we hoe we deze kunnen bereiken. De weg naar een groene en gezonde toekomst voor iedereen zal in elke sector en in elke lidstaat een grote inspanning vergen. Samen zullen onze voorstellen de nodige veranderingen stimuleren, alle burgers in staat stellen zo snel mogelijk de voordelen van klimaatactie te ervaren en steun te bieden aan de meest kwetsbare huishoudens. Europa's transitie zal eerlijk, groen en concurrerend zijn."

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: "Onze inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken moeten politiek ambitieus, wereldwijd gecoördineerd en sociaal rechtvaardig zijn. We werken onze twee decennia oude regels voor energiebelasting bij om het gebruik van groenere brandstoffen aan te moedigen en schadelijke concurrentie op het gebied van energiebelasting te verminderen. En we stellen een koolstofgrensaanpassingsmechanisme voor dat de koolstofprijs voor invoer zal afstemmen op de prijs die binnen de EU van toepassing is. Met volledige inachtneming van onze WTO-verplichtingen, zal dit ervoor zorgen dat onze klimaatambitie niet wordt ondermijnd door buitenlandse bedrijven die onderworpen zijn aan meer lakse milieu-eisen. Het zal ook groenere normen buiten onze grenzen aanmoedigen. Dit is het ultieme nu of nooit moment. Met elk voorbijgaand jaar wordt de verschrikkelijke realiteit van klimaatverandering duidelijker: vandaag bevestigen we onze vastberadenheid om te handelen voordat het echt te laat is.”

Energiecommissaris Kadri Simson zei: "Het bereiken van de doelstellingen van de Green Deal zal niet mogelijk zijn zonder ons energiesysteem opnieuw vorm te geven - dit is waar de meeste van onze emissies worden gegenereerd. Om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, moeten we de evolutie van hernieuwbare energie in een revolutie veranderen en ervoor zorgen dat er onderweg geen energie wordt verspild. De voorstellen van vandaag stellen ambitieuzere doelen, nemen barrières weg en voegen prikkels toe, zodat we nog sneller op weg zijn naar een energieneutraal systeem.”

Transportcommissaris Adina Vălean zei: “Met onze drie transportspecifieke initiatieven – ReFuel Aviation, FuelEU Maritime en de verordening betreffende infrastructuur voor alternatieve brandstoffen – zullen we de transitie van de transportsector naar een toekomstbestendig systeem ondersteunen. We zullen een markt creëren voor duurzame alternatieve brandstoffen en koolstofarme technologieën, terwijl we de juiste infrastructuur opzetten om ervoor te zorgen dat emissievrije voertuigen en vaartuigen op grote schaal worden ingevoerd. Met dit pakket gaan we verder dan het vergroenen van mobiliteit en logistiek. Het is een kans om van de EU een leidende markt voor geavanceerde technologieën te maken.”

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: "Bossen vormen een groot deel van de oplossing voor veel van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd bij het aanpakken van klimaat- en biodiversiteitscrises. Ze zijn ook essentieel om de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 te halen. Maar de huidige staat van instandhouding van bossen is niet gunstig in de EU. We moeten meer gebruik maken van biodiversiteitsvriendelijke praktijken en de gezondheid en veerkracht van bosecosystemen veiligstellen. De bosstrategie is een echte gamechanger in de manier waarop we onze bossen beschermen, beheren en laten groeien, voor onze planeet, mensen en de economie.”

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei: "Bossen zijn essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zorgen ook voor banen en groei in plattelandsgebieden, duurzaam materiaal om de bio-economie te ontwikkelen en waardevolle ecosysteemdiensten voor onze samenleving. Door alle sociale, economische en milieuaspecten aan te pakken, wil de bosstrategie de multifunctionaliteit van onze bossen waarborgen en verbeteren en de cruciale rol benadrukken die miljoenen boswachters op het terrein spelen. Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid zal een kans zijn voor meer gerichte steun aan onze boswachters en aan de duurzame ontwikkeling van onze bossen.”

Meer informatie

Mededeling: geschikt voor 55 om de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030 te halen

Website die de Europese Green Deal waarmaakt (inclusief wetgevingsvoorstellen)

Website met audiovisueel materiaal over de voorstellen

Vraag en antwoord over het EU-emissiehandelssysteem

Vraag en antwoord over de regels voor het delen van inspanningen en landgebruik, bosbouw en landbouw

Vraag en antwoord over het geschikt maken van onze energiesystemen voor onze klimaatdoelstellingen

Vraag en antwoord over het koolstofgrensaanpassingsmechanisme

Vraag en antwoord over de herziening van de energiebelastingrichtlijn

Vraag en antwoord over duurzame vervoersinfrastructuur en brandstoffen

Architectuur van het pakket Factsheet

Factsheet over sociaal rechtvaardige transitie

Factsheet Natuur en bossen

Factsheet vervoer

Energiefactsheet

Factsheet gebouwen

Informatieblad over de industrie

Waterstof Factsheet

Factsheet over koolstofgrensaanpassingsmechanisme

Factsheet over het groener maken van energiebelasting

Brochure over het verwezenlijken van de Europese Green Deal

Landbouw

Gemeenschappelijk landbouwbeleid: hoe ondersteunt de EU boeren?

gepubliceerd

on

Van het ondersteunen van boeren tot het beschermen van het milieu, het landbouwbeleid van de EU bestrijkt een reeks verschillende doelen. Leer hoe de EU-landbouw wordt gefinancierd, haar geschiedenis en haar toekomst, Maatschappij.

Wat is het gemeenschappelijk landbouwbeleid?

De EU ondersteunt de landbouw via haar Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (CAP). Het werd opgericht in 1962 en heeft een aantal hervormingen ondergaan om de landbouw eerlijker voor boeren en duurzamer te maken.

advertentie

Er zijn ongeveer 10 miljoen boerderijen in de EU en de landbouw- en voedselsectoren zorgen samen voor bijna 40 miljoen banen in de EU.

Hoe wordt het gemeenschappelijk landbouwbeleid gefinancierd?

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt gefinancierd uit de EU-begroting. Onder de EU-begroting voor 2021-2027, is € 386.6 miljard gereserveerd voor landbouw. Het is verdeeld in twee delen:

advertentie
 • € 291.1 miljard voor het Europees Landbouwgarantiefonds, dat inkomenssteun biedt aan boeren.
 • € 95.5 miljard voor het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, waaronder financiering voor plattelandsgebieden, klimaatactie en het beheer van natuurlijke hulpbronnen.

Hoe ziet de EU-landbouw er vandaag uit? 

Boeren en de landbouwsector werden getroffen door COVID-19 en de EU heeft specifieke maatregelen ingevoerd om de industrie en de inkomens te ondersteunen. De huidige regels voor de besteding van GLB-middelen lopen tot 2023 als gevolg van vertragingen bij de begrotingsonderhandelingen. Hiervoor was een overgangsovereenkomst nodig om het inkomen van boeren beschermen en voedselzekerheid garanderen.

Zal de hervorming leiden tot een milieuvriendelijker gemeenschappelijk landbouwbeleid?

EU-landbouw is goed voor ongeveer 10% van de uitstoot van broeikasgassen. De hervorming moet leiden tot een milieuvriendelijker, eerlijker en transparanter EU-landbouwbeleid, zeiden de leden van het Europees Parlement na een er is een akkoord bereikt met de Raad. Het Parlement wil het GLB koppelen aan het akkoord van Parijs over klimaatverandering en tegelijkertijd de steun aan jonge boeren en kleine en middelgrote landbouwbedrijven vergroten. Het parlement stemt in 2021 over de definitieve deal en deze wordt in 2023 van kracht.

Landbouwbeleid is gekoppeld aan de Europese Green Deal en Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie, die tot doel heeft het milieu te beschermen en gezond voedsel voor iedereen te garanderen, terwijl het levensonderhoud van de boeren wordt gewaarborgd.

Meer over landbouw

Briefing 

Controleer de voortgang van de wetgeving 

Verder lezen

Klimaatverandering

Grote klimaatconferentie komt in november naar Glasgow

gepubliceerd

on

Leiders uit 196 landen ontmoeten elkaar in november in Glasgow voor een grote klimaatconferentie. Ze worden gevraagd om actie te ondernemen om klimaatverandering en de gevolgen daarvan, zoals stijgende zeespiegels en extreem weer, te beperken. Op de driedaagse top van wereldleiders aan het begin van de conferentie worden ruim 120 politici en staatshoofden verwacht. Het evenement, bekend als COP26, heeft vier hoofdbezwaren, of 'doelen', waaronder een die onder de noemer 'werk samen om te leveren' gaat. schrijft journalist en voormalig EP-lid Nikolay Barekov.

Het idee achter de vierde COP26-doelen is dat de wereld de uitdagingen van de klimaatcrisis alleen kan aangaan door samen te werken.

Op COP26 worden leiders dus aangemoedigd om het Paris Rulebook (de gedetailleerde regels die de Overeenkomst van Parijs operationeel maken) af te ronden en ook de actie om de klimaatcrisis aan te pakken te versnellen door samenwerking tussen regeringen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld.

advertentie

Bedrijven zien ook graag dat er actie wordt ondernomen in Glasgow. Ze willen duidelijkheid dat regeringen sterk op weg zijn naar het bereiken van netto-nul-emissies wereldwijd in hun economieën.

Voordat we kijken naar wat vier EU-landen doen om de vierde COP26-doelstelling te halen, is het misschien de moeite waard om even terug te blikken naar december 2015, toen wereldleiders in Parijs bijeenkwamen om een ​​visie voor een koolstofvrije toekomst in kaart te brengen. Het resultaat was het Akkoord van Parijs, een historische doorbraak in de collectieve reactie op klimaatverandering. In de overeenkomst zijn langetermijndoelen vastgesteld om alle landen te leiden: de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius en inspanningen leveren om de opwarming tot 1.5 graden Celsius te houden; de veerkracht versterken en het vermogen om zich aan te passen aan klimaateffecten vergroten en financiële investeringen in emissiearme en klimaatbestendige ontwikkeling leiden.

Om deze langetermijndoelen te halen, hebben de onderhandelaars een tijdschema opgesteld waarin elk land geacht wordt om de vijf jaar geactualiseerde nationale plannen in te dienen om de uitstoot te beperken en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Deze plannen staan ​​bekend als nationaal bepaalde bijdragen of NDC's.

advertentie

Landen gaven zichzelf drie jaar de tijd om overeenstemming te bereiken over de implementatierichtlijnen - in de volksmond het Paris Rulebook genoemd - om de overeenkomst uit te voeren.

Deze website heeft nauwkeurig gekeken naar wat vier EU-lidstaten – Bulgarije, Roemenië, Griekenland en Turkije – hebben en doen om de klimaatverandering aan te pakken en in het bijzonder om de doelstellingen van doel nr. 4 te bereiken.

Volgens een woordvoerder van het Bulgaarse ministerie van Milieu en Water is Bulgarije "overtroffen" als het gaat om enkele klimaatdoelstellingen op nationaal niveau voor 2016:

Neem bijvoorbeeld het aandeel van biobrandstoffen, dat volgens de laatste schattingen goed is voor ongeveer 7.3% van het totale energieverbruik in de transportsector van het land. Bulgarije heeft, zo wordt beweerd, ook de nationale streefcijfers voor het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in zijn bruto-eindverbruik van energie overschreden.

Zoals de meeste landen wordt het land beïnvloed door de opwarming van de aarde en voorspellingen suggereren dat de maandelijkse temperaturen in de jaren 2.2 met 2050°C en tegen 4.4 met 2090°C zullen stijgen.

Hoewel er op bepaalde gebieden enige vooruitgang is geboekt, moet er nog veel meer worden gedaan, blijkt uit een grote studie van de Wereldbank in 2021 over Bulgarije.

Onder een lange lijst van aanbevelingen van de Bank aan Bulgarije is er een die specifiek gericht is op doel nr. 4. Het dringt er bij Sophia op aan om “de deelname van het publiek, wetenschappelijke instellingen, vrouwen en lokale gemeenschappen aan planning en beheer te vergroten, rekening houdend met benaderingen en methoden van gender gelijkheid en de veerkracht van de stad vergroten.”

In het nabijgelegen Roemenië is men ook vastbesloten om de klimaatverandering te bestrijden en een koolstofarme ontwikkeling na te streven.

De bindende klimaat- en energiewetgeving van de EU voor 2030 vereist dat Roemenië en de andere 26 lidstaten nationale energie- en klimaatplannen (NECP's) voor de periode 2021-2030 aannemen. Afgelopen oktober 2020 heeft de Europese Commissie voor elk NECP een beoordeling gepubliceerd.

In het definitieve NECP van Roemenië staat dat meer dan de helft (51%) van de Roemenen verwacht dat de nationale regeringen de klimaatverandering zullen aanpakken.

Roemenië genereert 3% van de totale uitstoot van broeikasgassen (BKG) in de EU-27 en verminderde de uitstoot tussen 2005 en 2019 sneller dan het EU-gemiddelde, aldus de commissie.

Met verschillende energie-intensieve industrieën in Roemenië, is de koolstofintensiteit van het land veel hoger dan het EU-gemiddelde, maar ook "snel afnemend".

De uitstoot van de energie-industrie in het land is tussen 46 en 2005 met 2019% gedaald, waardoor het aandeel van de sector in de totale uitstoot met acht procentpunten is afgenomen. Maar de uitstoot van de transportsector steeg in dezelfde periode met 40%, een verdubbeling van het aandeel van die sector in de totale uitstoot.

Roemenië is nog steeds grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen, maar hernieuwbare energiebronnen worden samen met kernenergie en gas als essentieel voor het transitieproces beschouwd. Op grond van de EU-wetgeving inzake het delen van de inspanningen mocht Roemenië de emissies tot 2020 verhogen en moet het deze emissies tegen 2 met 2005% verminderen ten opzichte van 2030. Roemenië bereikte in 24.3 een aandeel van 2019% in hernieuwbare energiebronnen en de doelstelling van het land voor 2030 van 30.7% aandeel is vooral gericht op wind, waterkracht, zon en brandstoffen uit biomassa.

Een bron bij de Roemeense ambassade bij de EU zei dat energie-efficiëntiemaatregelen zich concentreren op de levering van verwarming en gebouwschil, samen met industriële modernisering.

Een van de EU-landen die het meest direct door de klimaatverandering wordt getroffen, is Griekenland, dat deze zomer verschillende verwoestende bosbranden heeft meegemaakt die levens hebben geruïneerd en zijn vitale toeristenhandel hebben getroffen.

 Zoals de meeste EU-landen steunt Griekenland een doelstelling van koolstofneutraliteit voor 2050. De klimaatdoelstellingen van Griekenland worden grotendeels bepaald door EU-doelstellingen en -wetgeving. Volgens de EU-inspanningenverdeling zal Griekenland naar verwachting de niet-EU ETS-emissies (emission trading system) tegen 4 met 2020% en tegen 16 met 2030% verminderen, vergeleken met het niveau van 2005.

Mede als reactie op bosbranden die meer dan 1,000 vierkante kilometer bos op het eiland Evia hebben verbrand en in Zuid-Griekenland branden, heeft de Griekse regering onlangs een nieuw ministerie opgericht om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken en de voormalige Europese Vakbondscommissaris Christos Stylianides als minister.

Stylianides, 63, was tussen 2014 en 2019 commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheersing en zal leiding geven aan brandbestrijding, rampenbestrijding en beleid om zich aan te passen aan stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering. Hij zei: "Ramppreventie en paraatheid is het meest effectieve wapen dat we hebben."

Griekenland en Roemenië zijn de meest actieve lidstaten van de Europese Unie in Zuidoost-Europa op het gebied van klimaatverandering, terwijl Bulgarije nog steeds probeert een groot deel van de EU in te halen, volgens een rapport over de uitvoering van de Europese Green Deal gepubliceerd door de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen (ECFR). In zijn aanbevelingen over hoe landen waarde kunnen toevoegen aan de impact van de Europese Green Deal, zegt de ECFR dat Griekenland, als het zich wil vestigen als een groene kampioen, moet samenwerken met het “minder ambitieuze” Roemenië en Bulgarije, die enkele van zijn klimaatgerelateerde uitdagingen. Dit zou volgens het rapport Roemenië en Bulgarije ertoe kunnen aanzetten om de beste groene transitiepraktijken toe te passen en zich bij Griekenland aan te sluiten bij klimaatinitiatieven.

Een ander van de vier landen die we in de schijnwerpers hebben gezet – Turkije – is ook zwaar getroffen door de gevolgen van de opwarming van de aarde, met een reeks verwoestende overstromingen en branden deze zomer. Volgens de Turkse Meteorologische Dienst (TSMS) nemen extreme weersomstandigheden sinds 1990 toe. In 2019 had Turkije 935 incidenten met extreem weer, het hoogste in de recente geschiedenis”, merkte ze op.

Mede als directe reactie heeft de Turkse regering nu nieuwe maatregelen ingevoerd om de gevolgen van klimaatverandering in te dammen, waaronder de Fight Against Climate Change Declaration.

Nogmaals, dit is direct gericht op doel nr. 4 van de komende COP26-conferentie in Schotland, aangezien de verklaring het resultaat is van discussies met - en bijdragen van - wetenschappers en niet-gouvernementele organisaties aan de inspanningen van de Turkse regering om het probleem aan te pakken.

De verklaring omvat onder meer een actieplan voor een aanpassingsstrategie aan het mondiale fenomeen, ondersteuning van milieuvriendelijke productiepraktijken en investeringen en het recyclen van afval.

Op het gebied van hernieuwbare energie is Ankara ook van plan om de komende jaren de elektriciteitsopwekking uit die bronnen te vergroten en een onderzoekscentrum voor klimaatverandering op te zetten. Dit is bedoeld om beleid over deze kwestie vorm te geven en studies uit te voeren, samen met een platform voor klimaatverandering waar studies en gegevens over klimaatverandering zullen worden gedeeld - opnieuw allemaal in overeenstemming met COP26-doelstelling nr. 4.

Omgekeerd moet Turkije de Overeenkomst van Parijs van 2016 nog ondertekenen, maar first lady Emine Erdoğan is een voorvechter van milieukwesties geweest.

Erdoğan zei dat de aanhoudende pandemie van het coronavirus de strijd tegen klimaatverandering een slag heeft toegebracht en dat er nu verschillende belangrijke stappen in deze kwestie moeten worden genomen, van het overschakelen naar hernieuwbare energiebronnen tot het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en het opnieuw ontwerpen van steden.

In een knipoog naar de vierde doelstelling van COP26 benadrukt ze ook dat de rol van individuen belangrijker is.

Vooruitkijkend naar COP26, zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat "Europa veel kan doen als het gaat om klimaatverandering en de natuurcrisis".

Tijdens een toespraak op 15 september in een toespraak van de vakbond tot de leden van het Europees Parlement, zei ze: “En het zal anderen steunen. Met trots kan ik vandaag aankondigen dat de EU haar externe financiering voor biodiversiteit zal verdubbelen, met name voor de meest kwetsbare landen. Maar Europa kan het niet alleen. 

“De COP26 in Glasgow zal een moment van de waarheid zijn voor de wereldgemeenschap. Grote economieën – van de VS tot Japan – hebben ambities gesteld voor klimaatneutraliteit in 2050 of kort daarna. Deze moeten nu worden ondersteund door concrete plannen op tijd voor Glasgow. Omdat de huidige toezeggingen voor 2030 de opwarming van de aarde tot 1.5°C niet binnen bereik zullen houden. Elk land heeft een verantwoordelijkheid. De doelen die president Xi voor China heeft gesteld, zijn bemoedigend. Maar we roepen op tot datzelfde leiderschap om uit te stippelen hoe China daar zal komen. De wereld zou opgelucht zijn als ze zouden laten zien dat ze tegen het midden van het decennium hun uitstoot kunnen bereiken - en afstappen van steenkool in binnen- en buitenland."

Ze voegde eraan toe: “Maar hoewel elk land een verantwoordelijkheid heeft, hebben grote economieën een speciale plicht jegens de minst ontwikkelde en meest kwetsbare landen. Klimaatfinanciering is voor hen essentieel - zowel voor mitigatie als voor aanpassing. In Mexico en in Parijs heeft de wereld zich ertoe verbonden om tot 100 $ 2025 miljard dollar per jaar te verstrekken. We komen onze belofte na. Team Europe draagt ​​$ 25 miljard dollar per jaar bij. Maar anderen laten nog steeds een gapend gat achter in de richting van het bereiken van het wereldwijde doel.”

De president vervolgde: 'Het dichten van die kloof zal de kans op succes bij Glasgow vergroten. Mijn boodschap vandaag is dat Europa klaar is om meer te doen. We stellen nu tot 4 nog eens 2027 miljard euro voor voor klimaatfinanciering. Maar we verwachten dat de Verenigde Staten en onze partners ook een tandje bijsteken. Het samen dichten van de klimaatfinancieringskloof – de VS en de EU – zou een sterk signaal zijn voor mondiaal klimaatleiderschap. Het is tijd om te leveren.”

Dus, met alle ogen stevig op Glasgow gericht, is de vraag voor sommigen of Bulgarije, Roemenië, Griekenland en Turkije zullen helpen een vuurzee voor de rest van Europa aan te gaan bij het aanpakken van wat velen nog steeds beschouwen als de grootste bedreiging voor de mensheid.

Nikolay Barekov is politiek journalist en tv-presentator, voormalig CEO van TV7 Bulgarije en voormalig EP-lid voor Bulgarije en voormalig vice-voorzitter van de ECR-fractie in het Europees Parlement.

Verder lezen

Klimaatverandering

Copernicus: Een zomer van bosbranden zag verwoesting en recordemissies rond het noordelijk halfrond

gepubliceerd

on

De Copernicus Atmosphere Monitoring Service heeft een zomer van extreme bosbranden op het noordelijk halfrond nauwlettend gevolgd, waaronder intense hotspots rond het Middellandse-Zeegebied en in Noord-Amerika en Siberië. De intense branden leidden tot nieuwe records in de CAMS-dataset, waarbij de maanden juli en augustus respectievelijk hun hoogste wereldwijde COXNUMX-uitstoot zagen.

Wetenschappers uit de Copernicus Atmosfeer Monitoring Service (CAMS) hebben een zomer van ernstige bosbranden nauwlettend gevolgd die veel verschillende landen op het noordelijk halfrond hebben getroffen en in juli en augustus recordkoolstofemissies hebben veroorzaakt. CAMS, dat namens de Europese Commissie wordt uitgevoerd door het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts met financiering van de EU, meldt dat niet alleen grote delen van het noordelijk halfrond werden getroffen tijdens het boreale vuurseizoen van dit jaar, maar ook het aantal branden, waren hun persistentie en intensiteit opmerkelijk.

Terwijl het boreale vuurseizoen ten einde loopt, onthullen CAMS-wetenschappers dat:

advertentie
 • Droge omstandigheden en hittegolven in de Middellandse Zee droegen bij aan een hotspot voor natuurbranden met veel intense en zich snel ontwikkelende branden in de hele regio, die grote hoeveelheden rookvervuiling veroorzaakten.
 • Juli was wereldwijd een recordmaand in de GFAS-dataset met 1258.8 megaton CO2 vrijgelaten. Meer dan de helft van de koolstofdioxide werd toegeschreven aan branden in Noord-Amerika en Siberië.
 • Volgens GFAS-gegevens was augustus ook een recordmaand voor branden, waarbij naar schatting 1384.6 megaton CO vrijkwam2 globaal de atmosfeer in.
 • Arctische bosbranden brachten 66 megaton CO . vrij2 tussen juni en augustus 2021.
 • geschatte CO2 de uitstoot van bosbranden in Rusland als geheel van juni tot augustus bedroeg 970 megaton, waarbij de Sakha-republiek en Chukotka 806 megaton voor hun rekening namen.

Wetenschappers van CAMS gebruiken satellietobservaties van actieve branden in bijna realtime om emissies te schatten en de impact van resulterende luchtvervuiling te voorspellen. Deze waarnemingen geven een maat voor de warmteafgifte van branden, bekend als vuurstralingsvermogen (FRP), dat gerelateerd is aan de emissie. CAMS schat de dagelijkse wereldwijde brandemissies met zijn Global Fire Assimilation System (GFAS) met behulp van de FRP-waarnemingen van de NASA MODIS-satellietinstrumenten. De geschatte emissies van verschillende luchtverontreinigende stoffen worden gebruikt als een oppervlaktegrensvoorwaarde in het CAMS-voorspellingssysteem, gebaseerd op het ECMWF-weervoorspellingssysteem, dat het transport en de chemie van luchtverontreinigende stoffen modelleert, om te voorspellen hoe de wereldwijde luchtkwaliteit tot vijf jaar zal worden beïnvloed. dagen vooruit.

Het boreale vuurseizoen duurt doorgaans van mei tot oktober, met piekactiviteit tussen juli en augustus. In deze zomer van bosbranden waren de meest getroffen regio's:

Middellandse Zee

advertentie

veel landen in oostelijke en centrale Middellandse Zee werden in juli en augustus getroffen door hevige bosbranden met rookpluimen die duidelijk zichtbaar zijn in satellietbeelden en CAMS-analyses en -voorspellingen die het oostelijke Middellandse Zeebekken doorkruisen. Aangezien Zuidoost-Europa te maken had met langdurige hittegolf, lieten CAMS-gegevens zien dat de dagelijkse brandintensiteit voor Turkije de hoogste niveaus in de GFAS-dataset bereikte die teruggaat tot 2003. Na de branden in Turkije werden andere landen in de regio getroffen door verwoestende bosbranden, waaronder Griekenland , Italië, Albanië, Noord-Macedonië, Algerije en Tunesië.

In augustus troffen ook branden het Iberisch schiereiland, die grote delen van Spanje en Portugal troffen, vooral een groot gebied bij Navalacruz in de provincie Avila, net ten westen van Madrid. Ten oosten van Algiers in het noorden van Algerije werden ook uitgebreide bosbranden geregistreerd, voorspellingen van CAMS GFAS tonen hoge oppervlakteconcentraties van het vervuilende fijnstof PM2.5.

Siberië

Terwijl de Sakha-republiek in het noordoosten van Siberië typisch elke zomer enige mate van natuurbrandactiviteit ervaart, was 2021 ongebruikelijk, niet alleen in omvang, maar ook in het aanhouden van zeer intense branden sinds begin juni. Een nieuw emissierecord werd gevestigd op 3rd Augustus voor de regio en de emissies waren ook meer dan het dubbele van het totaal van juni tot augustus. Bovendien bereikte de dagelijkse intensiteit van de branden sinds juni een bovengemiddeld niveau en begon pas begin september af te nemen. Andere getroffen gebieden in Siberië zijn de autonome oblast Chukotka (inclusief delen van de poolcirkel) en de oblast Irkoetsk. De verhoogde activiteit waargenomen door CAMS-wetenschappers komt overeen met verhoogde temperaturen en verminderde bodemvochtigheid in de regio.

Noord Amerika

In juli en augustus woedden er grootschalige bosbranden in de westelijke regio's van Noord-Amerika, met gevolgen voor verschillende Canadese provincies, de Pacific Northwest en Californië. De zogenaamde Dixie Fire die over Noord-Californië woedde, is nu een van de grootste die ooit in de geschiedenis van de staat is opgetekend. De vervuiling die het gevolg was van de aanhoudende en intense brandactiviteit had gevolgen voor de luchtkwaliteit voor duizenden mensen in de regio. CAMS wereldwijde voorspellingen toonden ook een mengsel van rook van de langlopende bosbranden die in Siberië en Noord-Amerika over de Atlantische Oceaan reizen. Een duidelijke rookpluim trok eind augustus over de Noord-Atlantische Oceaan en bereikte de westelijke delen van de Britse eilanden voordat hij de rest van Europa overstak. Dit gebeurde toen stof uit de Sahara in de tegenovergestelde richting over de Atlantische Oceaan reisde, inclusief een deel over zuidelijke delen van de Middellandse Zee, wat resulteerde in een verminderde luchtkwaliteit. 

Mark Parrington, Senior Scientist en natuurbrandexpert bij de ECMWF Copernicus Atmosphere Monitoring Service, zei: "De hele zomer hebben we de natuurbrandactiviteit op het noordelijk halfrond gemonitord. Wat opviel als ongebruikelijk waren het aantal branden, de grootte van de gebieden waarin ze brandden, hun intensiteit en ook hun persistentie. De bosbranden in de republiek Sakha in het noordoosten van Siberië branden bijvoorbeeld sinds juni en begonnen pas eind augustus af te nemen, hoewel we begin september enkele aanhoudende branden hebben waargenomen. Het is een soortgelijk verhaal in Noord-Amerika, delen van Canada, de Pacific Northwest en Californië, die sinds eind juni en begin juli te maken hebben met grote bosbranden en nog steeds aan de gang zijn.”

“Het is zorgwekkend dat drogere en hetere regionale omstandigheden - veroorzaakt door de opwarming van de aarde - de ontvlambaarheid en het brandrisico van vegetatie vergroten. Dit heeft geleid tot zeer hevige en snel ontwikkelende branden. Terwijl de lokale weersomstandigheden een rol spelen in het daadwerkelijke brandgedrag, draagt ​​klimaatverandering bij aan het creëren van de ideale omgeving voor natuurbranden. De komende weken worden ook meer branden over de hele wereld verwacht, naarmate het vuurseizoen in de Amazone en Zuid-Amerika zich verder ontwikkelt”, voegde hij eraan toe.

Meer informatie over bosbranden op het noordelijk halfrond in de zomer van 2021.

De CAMS Global Fire Monitoring-pagina is toegankelijk hier

Lees meer over brandbewaking in de CAMS Vraag en antwoord over wildvuur.

Copernicus is een onderdeel van het ruimteprogramma van de Europese Unie, met financiering door de EU, en is het vlaggenschipprogramma voor aardobservatie, dat werkt via zes thematische diensten: Atmosphere, Marine, Land, Climate Change, Security and Emergency. Het levert vrij toegankelijke operationele gegevens en diensten die gebruikers betrouwbare en actuele informatie over onze planeet en haar omgeving bieden. Het programma wordt gecoördineerd en beheerd door de Europese Commissie en uitgevoerd in samenwerking met de lidstaten, de European Space Agency (ESA), de European Organization for the Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts ( ECMWF), EU-agentschappen en Mercator Océan, onder andere.

ECMWF exploiteert twee diensten van het Copernicus-aardobservatieprogramma van de EU: de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) en de Copernicus Climate Change Service (C3S). Ze dragen ook bij aan de Copernicus Emergency Management Service (CEMS), die wordt uitgevoerd door de EU Joint Research Council (JRC). Het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 34 staten. Het is zowel een onderzoeksinstituut als een 24/7 operationele dienst, die numerieke weersvoorspellingen produceert en verspreidt naar haar lidstaten. Deze gegevens zijn volledig beschikbaar voor de nationale meteorologische diensten in de lidstaten. De supercomputerfaciliteit (en bijbehorend gegevensarchief) bij ECMWF is een van de grootste in zijn soort in Europa en de lidstaten kunnen 25% van de capaciteit voor hun eigen doeleinden gebruiken.

ECMWF breidt voor sommige activiteiten zijn locatie uit in zijn lidstaten. Naast een hoofdkantoor in het VK en een computercentrum in Italië, zullen vanaf zomer 2021 nieuwe kantoren worden gevestigd in Bonn, Duitsland, met een focus op activiteiten die worden uitgevoerd in samenwerking met de EU, zoals Copernicus.


De website van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

De Copernicus Climate Change Service-website. 

Meer informatie over Copernicus.

De ECMWF-website.

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

#EUSpace

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending