Verbind je met ons

Dierenwelzijn

Gebruik van antibiotica bij dieren neemt af

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het gebruik van antibiotica is afgenomen en is nu lager bij voedselproducerende dieren dan bij mensen, zegt de PDF icon laatste rapport gepubliceerd door de European Food Safety Authority (EFSA), het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Met een One Health-benadering presenteert het rapport van de drie EU-agentschappen gegevens over het antibioticagebruik en de ontwikkeling van antimicrobiële resistentie (AMR) in Europa voor 2016-2018.

De forse daling van het antibioticagebruik bij voedselproducerende dieren suggereert dat de maatregelen die op landniveau zijn genomen om het gebruik te verminderen effectief blijken te zijn. Het gebruik van een klasse antibiotica genaamd polymyxines, waaronder colistine, is tussen 2016 en 2018 bijna gehalveerd bij voedselproducerende dieren. Dit is een positieve ontwikkeling, aangezien polymyxines ook in ziekenhuizen worden gebruikt voor de behandeling van patiënten die besmet zijn met multiresistente bacteriën.

advertentie

Het beeld in de EU is divers – de situatie verschilt aanzienlijk per land en per antibioticaklasse. Zo worden aminopenicillines, cefalosporines van de 3e en 4e generatie en chinolonen (fluoroquinolonen en andere chinolonen) meer bij mensen gebruikt dan bij voedselproducerende dieren, terwijl polymyxines (colistine) en tetracyclines meer bij voedselproducerende dieren worden gebruikt dan bij mensen .

Het verband tussen gebruik van antibiotica en bacteriële resistentie

Uit het rapport blijkt dat het gebruik van carbapenems, cefalosporines en chinolonen van de 3e en 4e generatie bij mensen in verband wordt gebracht met resistentie tegen deze antibiotica in Escherichia coli infecties bij mensen. Soortgelijke associaties werden gevonden voor voedselproducerende dieren.

advertentie

Het rapport identificeert ook verbanden tussen antimicrobiële consumptie bij dieren en AMR bij bacteriën van voedselproducerende dieren, wat op zijn beurt in verband wordt gebracht met AMR bij bacteriën van mensen. Een voorbeeld hiervan is Campylobacter spp. bacteriën, die worden aangetroffen in voedselproducerende dieren en bij mensen voedselinfecties veroorzaken. Experts vonden een verband tussen resistentie in deze bacteriën bij dieren en resistentie in dezelfde bacteriën bij mensen.

AMR bestrijden door samenwerking

AMR is een belangrijk mondiaal probleem voor de volksgezondheid dat een ernstige economische last vormt. De One Health-benadering die is geïmplementeerd door de samenwerking van EFSA, EMA en ECDC en de resultaten die in dit rapport worden gepresenteerd, vragen om voortdurende inspanningen om AMR op nationaal, EU- en mondiaal niveau in de gezondheidszorgsectoren aan te pakken.

Meer informatie

Dierproeven

Europees Parlement stemt over diervrij onderzoek, testen en onderwijs

gepubliceerd

on

Iedereen die bekend is met Ralph, een testkonijnmascotte die wordt onderworpen aan de Draize-oogirritatietest in cosmeticalaboratoria en lijdt aan blindheid, zal zich afvragen hoe dergelijke wreedheid nog acceptabel is in een tijdperk van geavanceerde wetenschap en technologie. De Red Ralph video ging over de hele wereld viraal en werd hoogstwaarschijnlijk de reden waarom Mexico onlangs toetrad tot de staten die dierproeven voor cosmetica verbood. Dat deed de EU in 2013 ook. De EU is van plan nog verder te gaan door deze week een resolutie aan te nemen over "een gecoördineerde actie op Unieniveau om de overgang naar innovatie te vergemakkelijken zonder het gebruik van dieren bij onderzoek, testen en onderwijs" ( 15 sept.), Schrijft Eli Hadzhieva.

Hoewel de EU het gebruik van niet-dierlijke methoden aanmoedigt, zoals de nieuwe organ-on-chip-technologie, computersimulaties en 3D-culturen van menselijke cellen, toont onderzoek aan dat archaïsche methoden, zoals een "50 procent dodelijke dosis" die de helft van de van de miljoenen proefdieren, zijn nog steeds op grote schaal in gebruik. Bovendien tonen steeds meer bewijzen aan dat sommige dieren, zoals konijnen en knaagdieren, totaal andere soorten zijn dan mensen en gezien moeten worden als betrouwbare proxy's voor de bescherming van de menselijke gezondheid tegen chemische risico's. Geneesmiddelen zoals thalidomide, TGN1412 of fialuridine, gericht op de behandeling van respectievelijk ochtendmisselijkheid, leukemie en hepatitis B, bleken bijvoorbeeld volkomen veilig voor dieren, maar konden door mensen niet worden verdragen.

Volgens de Europese Commissie heeft de Europese chemicaliënstrategie voor duurzaamheid de steun voor het gebruik van Non-Animal Methodologies (NAM's) in de risicobeoordeling van chemicaliën vergroot, met name met verschillende Horizon 2020-projecten (ASPIS-cluster bestaande uit RISK-HUNT3R, ONTOX- en PrecisionTOX-projecten), de komende herzieningen van de REACH- en cosmeticaverordening, het nieuwe project van het European Partnership for Alternative Approaches on NAMs use in risk assessment, PARC met als doel de overgang naar de volgende generatie risicobeoordeling en een strategische onderzoeks- en innovatieagenda . De wereldwijde acceptatie van diervrije en innovatieve benaderingen van chemische veiligheid staat ook hoog op de OESO-agenda.

advertentie

Een webinar georganiseerd op 9 september door EU-ToxRisk en PATROLS, twee multi-stakeholder projecten gefinancierd door het H2020-programma van de EU, illustreerde de beperkingen van de bestaande in vitro (reageerbuisexperimenten) en in silico (computer-gesimuleerde experimenten) gevarendetectie systemen en demonstreert een nieuwe toolbox om diervrije beoordelingen uit te voeren voor chemicaliën en nanomaterialen. EU-ToxRisk-projectcoördinator Bob van der Water van de Universiteit Leiden benadrukte zijn visie "om een ​​paradigmaverschuiving in de toxicologie naar een diervrije, op mechanismen gebaseerde geïntegreerde benadering van chemische veiligheidsbeoordeling te stimuleren" door middel van een gevestigde NAM-toolbox op basis van in vitro en in silico-tools en nieuwe NAM-toolboxcomponenten van de volgende generatie. Hij benadrukte geavanceerde nieuwe testsystemen, zoals op CRISPR gebaseerde fluorescente reporters in stamcellen, stamcel-afgeleide multi-levercel-model, zieke levermicroweefsels en vier-orgaanchips, terwijl hij benadrukte dat NAM's snel moeten worden geïntegreerd in regelgeving kaders testen.

Shareen Doak, de coördinator van PATROLS van de Universiteit van Swansea, benadrukte de kennislacunes met betrekking tot langetermijneffecten van blootstellingen aan realistische gemanipuleerde nanomaterialen (ENM) voor de mens en de gezondheid, terwijl hij innovatieve methoden demonstreerde, zoals extrinsieke ENM-eigenschappen, geavanceerde ecotoxiciteitstests, heterotypische in vitro-modellen van de longen, het maagdarmkanaal en de lever enz. "Deze methoden zijn toegesneden op een beter inzicht in de gevaren voor mens en milieu en moeten worden geïmplementeerd als onderdeel van de EU-strategie voor veilig en duurzaam ontwerpen om de noodzaak van dierproeven tot een minimum te beperken", zei ze.

“De grootste uitdaging is de acceptatie en implementatie van NAM’s. Standaard validatievereisten zijn te lang en het toepassingsgebied van NAM's moet worden vastgesteld, rekening houdend met nieuwe opkomende technologieën”, voegde ze eraan toe.

advertentie

In een eerdere verklaring sprak de ASPIS-cluster zijn steun uit voor de ontwerpresolutie van het Europees Parlement die deze beschrijft als "tijdig om een ​​diervrije transitie te versnellen en te voldoen aan de EU-ambitie om de volgende generatie voor risicobeoordeling in Europa en wereldwijd te leiden". door de inspanningen van de EU te verwelkomen "die zich zullen vertalen in regelgevings- en industriële praktijken die de menselijke gezondheid en de ecosystemen beter zullen beschermen, door ons in staat te stellen gevaarlijke stoffen te identificeren, te classificeren en uiteindelijk uit het milieu te verwijderen".

De moderator van het webinar Europarlementariër Tilly Metz (Groenen, Luxemburg), die ook de resolutie van het Europees Parlement schaduwt, zei dat ze hoopt dat de definitieve resolutie de volgende elementen zal bevatten: "Concrete stappen om dierproeven uit te faseren, nauwkeurige routekaarten en studies, een gecoördineerde aanpak door EU-agentschappen, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en het Europees Agentschap voor chemische stoffen en snelle implementatie van nieuwe geavanceerde methoden”.

Dit geeft veel stof tot nadenken voor beleidsmakers in een make-or-break moment voor Ralph en zijn dieren- en mensenvrienden. Het wordt tijd dat woorden worden omgezet in daden en de regelgeving evolueert in lijn met de nieuwe realiteit op het terrein, terwijl deze veelbelovende en veilige diervrije technologieën ademruimte geven door een dynamische benadering te hanteren om ze te accepteren en te gebruiken. Dit zal ons niet alleen in staat stellen om de ambitie van nul vervuiling in de Green Deal waar te maken, maar zal ook een "gifvrije omgeving" opleveren, zowel voor dieren als voor mensen.

Verder lezen

Dierenwelzijn

'End the Cage Age' - Een historische dag voor dierenwelzijn

gepubliceerd

on

Věra Jourová, Vice-President voor Waarden en Transparantie

Vandaag (30 juni) heeft de Europese Commissie een wetgevend antwoord voorgesteld op het Europese burgerinitiatief 'End the Cage Age' (EBI), gesteund door meer dan een miljoen Europeanen uit 18 verschillende staten.

De Commissie zal tegen 2023 een wetgevingsvoorstel aannemen om kooien voor een aantal landbouwhuisdieren te verbieden. Het voorstel zal het gebruik van kooisystemen voor alle in het initiatief genoemde dieren geleidelijk afschaffen en uiteindelijk verbieden. Het omvat dieren die al onder de wetgeving vallen: legkippen, zeugen en kalveren; en andere genoemde dieren waaronder: konijnen, jonge hennen, leghennen, vleeskuikenouderdieren, kwartels, eenden en ganzen. Voor deze dieren heeft de Commissie de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) al gevraagd om het bestaande wetenschappelijke bewijsmateriaal aan te vullen om de voorwaarden voor het verbod op kooien vast te stellen.

Als onderdeel van haar "van boer tot bord"-strategie heeft de Commissie al toegezegd om een ​​herziening voor te stellen van de wetgeving inzake dierenwelzijn, met inbegrip van vervoer en opfokken, die momenteel een geschiktheidscontrole ondergaat, die tegen de zomer van 2022 moet zijn afgerond.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Vandaag is een historische dag voor dierenwelzijn. Dieren zijn wezens met gevoel en we hebben een morele, maatschappelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de omstandigheden op de boerderij voor dieren dit weerspiegelen. Ik ben vastbesloten ervoor te zorgen dat de EU voorop blijft lopen op het gebied van dierenwelzijn op het wereldtoneel en dat we de maatschappelijke verwachtingen waarmaken.”

Parallel aan de wetgeving zal de Commissie streven naar specifieke ondersteunende maatregelen op belangrijke aanverwante beleidsterreinen. Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid zal met name financiële steun en stimulansen bieden – zoals het nieuwe instrument voor ecoregelingen – om boeren te helpen upgraden naar diervriendelijkere voorzieningen in overeenstemming met de nieuwe normen. Het zal ook mogelijk zijn om het Fonds voor een rechtvaardige transitie en de Recovery and Resilience Facility te gebruiken om boeren te ondersteunen bij de aanpassing aan kooivrije systemen.

advertentie

Verder lezen

Veetransporten

Help boeren om een ​​einde te maken aan de kooiteelt

gepubliceerd

on

“We steunen het burgerinitiatief 'End the Cage Age' voor landbouwhuisdieren van harte. Samen met 1.4 miljoen Europeanen vragen we de Commissie om de juiste maatregelen voor te stellen om een ​​einde te maken aan de kooihouderij”, zegt Michaela Šojdrová, lid van het EP, EVP-Fractielid van de Landbouwcommissie van het Parlement.

“Dierenwelzijn kan het beste worden gegarandeerd als boeren er de juiste prikkels voor krijgen. We ondersteunen een soepele overgang van kooien naar alternatieve systemen binnen een voldoende overgangsperiode die specifiek voor elke soort wordt overwogen, "voegde Šojdrová toe.

Aangezien de Europese Commissie heeft beloofd in 2023 nieuwe dierenwelzijnswetgeving voor te stellen, benadrukt Šojdrová dat vóór 2022 een effectbeoordeling moet worden uitgevoerd, inclusief de kosten van de vereiste transformatie op zowel de korte als de lange termijn. "Aangezien verschillende soorten, legkippen of konijnen, verschillende omstandigheden vereisen, moet het voorstel tegen 2027 deze verschillen dekken met een benadering per soort. Boeren hebben overgangsperioden nodig en een compensatie voor de hogere productiekosten," zei Šojdrová.

advertentie

“Om dierenwelzijn te garanderen en onze Europese boeren niet te benadelen, hebben we effectieve controle nodig als geïmporteerde producten voldoen aan de EU-normen voor dierenwelzijn. Geïmporteerde producten moeten voldoen aan de Europese normen voor dierenwelzijn, zodat onze hoogwaardige productie niet wordt vervangen door import van lage kwaliteit”, benadrukte Šojdrová.

advertentie
Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending