Verbind je met ons

Veetransporten

Help boeren om een ​​einde te maken aan de kooiteelt

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

“We steunen het burgerinitiatief 'End the Cage Age' voor landbouwhuisdieren van harte. Samen met 1.4 miljoen Europeanen vragen we de Commissie om de juiste maatregelen voor te stellen om een ​​einde te maken aan de kooihouderij”, zegt Michaela Šojdrová, lid van het EP, EVP-Fractielid van de Landbouwcommissie van het Parlement.

“Dierenwelzijn kan het beste worden gegarandeerd als boeren er de juiste prikkels voor krijgen. We ondersteunen een soepele overgang van kooien naar alternatieve systemen binnen een voldoende overgangsperiode die specifiek voor elke soort wordt overwogen, "voegde Šojdrová toe.

Aangezien de Europese Commissie heeft beloofd in 2023 nieuwe dierenwelzijnswetgeving voor te stellen, benadrukt Šojdrová dat vóór 2022 een effectbeoordeling moet worden uitgevoerd, inclusief de kosten van de vereiste transformatie op zowel de korte als de lange termijn. "Aangezien verschillende soorten, legkippen of konijnen, verschillende omstandigheden vereisen, moet het voorstel tegen 2027 deze verschillen dekken met een benadering per soort. Boeren hebben overgangsperioden nodig en een compensatie voor de hogere productiekosten," zei Šojdrová.

advertentie

“Om dierenwelzijn te garanderen en onze Europese boeren niet te benadelen, hebben we effectieve controle nodig als geïmporteerde producten voldoen aan de EU-normen voor dierenwelzijn. Geïmporteerde producten moeten voldoen aan de Europese normen voor dierenwelzijn, zodat onze hoogwaardige productie niet wordt vervangen door import van lage kwaliteit”, benadrukte Šojdrová.

advertentie

Dierproeven

Europees Parlement stemt over diervrij onderzoek, testen en onderwijs

gepubliceerd

on

Iedereen die bekend is met Ralph, een testkonijnmascotte die wordt onderworpen aan de Draize-oogirritatietest in cosmeticalaboratoria en lijdt aan blindheid, zal zich afvragen hoe dergelijke wreedheid nog acceptabel is in een tijdperk van geavanceerde wetenschap en technologie. De Red Ralph video ging over de hele wereld viraal en werd hoogstwaarschijnlijk de reden waarom Mexico onlangs toetrad tot de staten die dierproeven voor cosmetica verbood. Dat deed de EU in 2013 ook. De EU is van plan nog verder te gaan door deze week een resolutie aan te nemen over "een gecoördineerde actie op Unieniveau om de overgang naar innovatie te vergemakkelijken zonder het gebruik van dieren bij onderzoek, testen en onderwijs" ( 15 sept.), Schrijft Eli Hadzhieva.

Hoewel de EU het gebruik van niet-dierlijke methoden aanmoedigt, zoals de nieuwe organ-on-chip-technologie, computersimulaties en 3D-culturen van menselijke cellen, toont onderzoek aan dat archaïsche methoden, zoals een "50 procent dodelijke dosis" die de helft van de van de miljoenen proefdieren, zijn nog steeds op grote schaal in gebruik. Bovendien tonen steeds meer bewijzen aan dat sommige dieren, zoals konijnen en knaagdieren, totaal andere soorten zijn dan mensen en gezien moeten worden als betrouwbare proxy's voor de bescherming van de menselijke gezondheid tegen chemische risico's. Geneesmiddelen zoals thalidomide, TGN1412 of fialuridine, gericht op de behandeling van respectievelijk ochtendmisselijkheid, leukemie en hepatitis B, bleken bijvoorbeeld volkomen veilig voor dieren, maar konden door mensen niet worden verdragen.

Volgens de Europese Commissie heeft de Europese chemicaliënstrategie voor duurzaamheid de steun voor het gebruik van Non-Animal Methodologies (NAM's) in de risicobeoordeling van chemicaliën vergroot, met name met verschillende Horizon 2020-projecten (ASPIS-cluster bestaande uit RISK-HUNT3R, ONTOX- en PrecisionTOX-projecten), de komende herzieningen van de REACH- en cosmeticaverordening, het nieuwe project van het European Partnership for Alternative Approaches on NAMs use in risk assessment, PARC met als doel de overgang naar de volgende generatie risicobeoordeling en een strategische onderzoeks- en innovatieagenda . De wereldwijde acceptatie van diervrije en innovatieve benaderingen van chemische veiligheid staat ook hoog op de OESO-agenda.

advertentie

Een webinar georganiseerd op 9 september door EU-ToxRisk en PATROLS, twee multi-stakeholder projecten gefinancierd door het H2020-programma van de EU, illustreerde de beperkingen van de bestaande in vitro (reageerbuisexperimenten) en in silico (computer-gesimuleerde experimenten) gevarendetectie systemen en demonstreert een nieuwe toolbox om diervrije beoordelingen uit te voeren voor chemicaliën en nanomaterialen. EU-ToxRisk-projectcoördinator Bob van der Water van de Universiteit Leiden benadrukte zijn visie "om een ​​paradigmaverschuiving in de toxicologie naar een diervrije, op mechanismen gebaseerde geïntegreerde benadering van chemische veiligheidsbeoordeling te stimuleren" door middel van een gevestigde NAM-toolbox op basis van in vitro en in silico-tools en nieuwe NAM-toolboxcomponenten van de volgende generatie. Hij benadrukte geavanceerde nieuwe testsystemen, zoals op CRISPR gebaseerde fluorescente reporters in stamcellen, stamcel-afgeleide multi-levercel-model, zieke levermicroweefsels en vier-orgaanchips, terwijl hij benadrukte dat NAM's snel moeten worden geïntegreerd in regelgeving kaders testen.

Shareen Doak, de coördinator van PATROLS van de Universiteit van Swansea, benadrukte de kennislacunes met betrekking tot langetermijneffecten van blootstellingen aan realistische gemanipuleerde nanomaterialen (ENM) voor de mens en de gezondheid, terwijl hij innovatieve methoden demonstreerde, zoals extrinsieke ENM-eigenschappen, geavanceerde ecotoxiciteitstests, heterotypische in vitro-modellen van de longen, het maagdarmkanaal en de lever enz. "Deze methoden zijn toegesneden op een beter inzicht in de gevaren voor mens en milieu en moeten worden geïmplementeerd als onderdeel van de EU-strategie voor veilig en duurzaam ontwerpen om de noodzaak van dierproeven tot een minimum te beperken", zei ze.

“De grootste uitdaging is de acceptatie en implementatie van NAM’s. Standaard validatievereisten zijn te lang en het toepassingsgebied van NAM's moet worden vastgesteld, rekening houdend met nieuwe opkomende technologieën”, voegde ze eraan toe.

advertentie

In een eerdere verklaring sprak de ASPIS-cluster zijn steun uit voor de ontwerpresolutie van het Europees Parlement die deze beschrijft als "tijdig om een ​​diervrije transitie te versnellen en te voldoen aan de EU-ambitie om de volgende generatie voor risicobeoordeling in Europa en wereldwijd te leiden". door de inspanningen van de EU te verwelkomen "die zich zullen vertalen in regelgevings- en industriële praktijken die de menselijke gezondheid en de ecosystemen beter zullen beschermen, door ons in staat te stellen gevaarlijke stoffen te identificeren, te classificeren en uiteindelijk uit het milieu te verwijderen".

De moderator van het webinar Europarlementariër Tilly Metz (Groenen, Luxemburg), die ook de resolutie van het Europees Parlement schaduwt, zei dat ze hoopt dat de definitieve resolutie de volgende elementen zal bevatten: "Concrete stappen om dierproeven uit te faseren, nauwkeurige routekaarten en studies, een gecoördineerde aanpak door EU-agentschappen, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en het Europees Agentschap voor chemische stoffen en snelle implementatie van nieuwe geavanceerde methoden”.

Dit geeft veel stof tot nadenken voor beleidsmakers in een make-or-break moment voor Ralph en zijn dieren- en mensenvrienden. Het wordt tijd dat woorden worden omgezet in daden en de regelgeving evolueert in lijn met de nieuwe realiteit op het terrein, terwijl deze veelbelovende en veilige diervrije technologieën ademruimte geven door een dynamische benadering te hanteren om ze te accepteren en te gebruiken. Dit zal ons niet alleen in staat stellen om de ambitie van nul vervuiling in de Green Deal waar te maken, maar zal ook een "gifvrije omgeving" opleveren, zowel voor dieren als voor mensen.

Verder lezen

Veetransporten

Overwinning op het gebied van dierenwelzijn: uitspraak van het HvJ-EU bevestigt het recht van de lidstaten om verplichte bedwelming vóór het slachten in te voeren  

gepubliceerd

on

Vandaag (17 december) is een historische dag voor dieren, aangezien het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) heeft verduidelijkt dat de lidstaten de verplichte bedwelming vóór het slachten mogen opleggen. De zaak kwam voort uit het verbod van de Vlaamse regering in juli 2019 dat bedwelming ook verplicht stelde voor de productie van vlees door middel van traditionele joodse en islamitische riten.

Het vonnis oordeelde dat lidstaten op legitieme wijze verplichte omkeerbare bedwelming kunnen invoeren in het kader van art. 26.2 (c) van Verordening (EG) nr. 1099/2009 van de Raad (slachtverordening), met als doel het dierenwelzijn te verbeteren tijdens het doden in het kader van religieuze riten. Het stelt duidelijk dat de slachtverordening "de lidstaten niet belet de verplichting op te leggen om dieren te bedwelmen voordat ze worden gedood, wat ook van toepassing is in het geval van slachtingen die worden voorgeschreven door religieuze riten".

Dit arrest beschouwt de laatste ontwikkeling van omkeerbare bedwelming als een methode die met succes de schijnbaar tegenstrijdige waarden van godsdienstvrijheid en dierenwelzijn met elkaar in evenwicht brengt, en concludeert dat “de maatregelen vervat in het (Vlaams) decreet het mogelijk maken een eerlijk evenwicht te vinden tussen gehecht aan dierenwelzijn en de vrijheid van joodse en moslimgelovigen om hun religie te belijden ”.

Eurogroep voor Dieren heeft de zaak bij het Hof op de voet gevolgd en heeft in oktober een opiniepeiling waaruit blijkt dat EU-burgers niet willen dat dieren worden geslacht terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn.

“Het is nu duidelijk dat onze samenleving dieren niet ondersteunt om onnodig te lijden op de meest kritieke momenten van hun leven. Omkeerbare bedwelming maakt het mogelijk om met succes een evenwicht te vinden tussen de ogenschijnlijk concurrerende waarden van godsdienstvrijheid en de zorg voor dierenwelzijn onder de huidige EU-wetgeving. De acceptatie van bedwelming vóór het slachten door religieuze gemeenschappen neemt toe, zowel in EU- als niet-EU-landen. Nu is het tijd voor de EU om bedwelming vóór het slachten altijd verplicht te maken bij de volgende herziening van de slachtverordening ”, aldus Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals.

Door de jaren heen hebben experts hun bezorgdheid geuit over de ernstige gevolgen voor het dierenwelzijn van het doden zonder voorgesneden bedwelming (FVE, 2002; EFSA, 2004; BVA, 2020), zoals erkend door het Hof zelf, in een andere zaak (C-497 / 17).

De zaak gaat nu terug naar het grondwettelijk hof van Vlaanderen, dat de uitspraak van het HvJ-EU zal moeten bevestigen en uitvoeren. Bovendien biedt de op handen zijnde herziening van de slachtverordening, zoals aangekondigd door de Europese Commissie in het kader van de EU Farm to Fork-strategie, de kans om de zaak verder te verduidelijken door het bedwelmen voor het slachten altijd verplicht te stellen en te evolueren naar een Europa dat om hen geeft. voor dieren.

Naar aanleiding van de Besluit van het Europese Hof van Justitie vanmorgen om het verbod op niet-verdovende slachting in de Belgische gewesten Vlaanderen en Wallonië te handhavenOpperrabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER), heeft de volgende verklaring afgegeven:

“Deze beslissing gaat zelfs verder dan verwacht en druist in tegen recente verklaringen van de Europese instellingen dat het joodse leven moet worden gekoesterd en gerespecteerd. Het Hof heeft het recht om te oordelen dat lidstaten al dan niet afwijkingen van de wet accepteren, die altijd in de verordening hebben gestaan, maar om shechita, onze religieuze praktijk, te definiëren, is absurd.

“De beslissing van het Europese Hof van Justitie om het verbod op niet-verdovende slachting in de Belgische en Waalse regio's van België af te dwingen, zal worden gevoeld door Joodse gemeenschappen over het hele continent. De verboden hebben al een verwoestende impact gehad op de Belgische Joodse gemeenschap, doordat ze tijdens de pandemie een tekort aan aanbod veroorzaakten, en we zijn ons allemaal terdege bewust van het precedent dat dit schept en die onze rechten om onze religie te belijden in twijfel trekt.

“Historisch gezien is een verbod op religieuze slachting altijd in verband gebracht met extreemrechts en bevolkingscontrole, een trend die duidelijk is gedocumenteerd en terug te voeren is op verboden in Zwitserland in de 1800e eeuw om Joodse immigratie uit Rusland en de Pogroms te voorkomen, naar de verboden in nazi-Duitsland en pas in 2012 werden pogingen om religieuze slachting in Nederland te verbieden publiekelijk gepromoot als een methode om de verspreiding van de islam naar het land te stoppen. We worden nu geconfronteerd met een situatie waarin, zonder raadpleging van de plaatselijke Joodse gemeenschap, een verbod is ingevoerd en de gevolgen voor de Joodse gemeenschap langdurig zullen zijn.

“Europese leiders hebben ons verteld dat ze willen dat Joodse gemeenschappen in Europa leven en succesvol zijn, maar dat ze geen waarborgen bieden voor onze manier van leven. Europa moet nadenken over het soort continent dat het wil zijn. Als waarden als godsdienstvrijheid en echte diversiteit integraal zijn, dan weerspiegelt het huidige rechtssysteem dat niet en moet het dringend worden herzien. 

"We zullen blijven samenwerken met vertegenwoordigers van de Belgische Joodse gemeenschap om onze steun te bieden op elke mogelijke manier."

Opiniepeiling over het slachten 
Samenvatting van de zaak C-336/19 van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU)
Amicus Curiae in zaak HvJEU
Conclusie advocaat-generaal

Verder lezen

Veetransporten

Europarlementariërs stemmen voor nieuwe onderzoekscommissie over #AnimalTransport

gepubliceerd

on

Vandaag (19 juni) is het EU-Parlement overweldigend stemde vóór van de oprichting van een Enquêtecommissie diertransport. Compassion in World Farming en VIER VOETERS zijn verheugd met het resultaat van de stemming. Op dit moment handhaven de EU-lidstaten de EU-wetgeving, die bedoeld is om de miljoenen landbouwhuisdieren die duizenden kilometers worden vervoerd om te worden geslacht, gefokt of verder vetgemest, jaarlijks te beschermen.

De EU moet een aantal langdurige problemen oplossen die verband houden met de uitvoering van de EU-wetgeving inzake het vervoer van dieren, waaronder overbevolking, het niet verstrekken van de vereiste rustpauzes, voedsel en water, vervoer bij extreme hitte, vervoer van ongeschikte dieren en onvoldoende strooisel .

Het besluit van het EU-Parlement volgt op een golf van acties van het maatschappelijk middenveld en de EU-instellingen, die rode vlaggen op dit onderwerp opwerpen. De recente EU-Commissie 'Farm To Fork'-strategie stelt duidelijk dat de Europese Commissie voornemens is de wetgeving inzake het vervoer van dieren te herzien. In december vorig jaar benadrukte de Raad van de EU dat er 'duidelijke tekortkomingen en inconsistenties blijven' met betrekking tot de uitdagingen van het langeafstandsvervoer in zijn conclusies over dierenwelzijn.

Hoofd van medeleven van World Farming EU Olga Kikou zei: “De stemming van het Parlement om de gruweldaden van het dierenvervoer onder de aandacht te brengen, geeft hoop. Elk jaar worden miljoenen boerderijdieren levend vervoerd op lange en gruwelijke reizen, vaak in smerige omstandigheden, benauwd en vaak vertrappen. In de zomer worden ze vervoerd in vernietigend hoge temperaturen, uitgedroogd en uitgeput. Sommigen van hen komen om. Voor velen zijn dit de laatste martelende uren voordat ze het slachthuis bereiken. De EU-wetgeving moet dieren beschermen tegen dergelijk lijden, maar de meeste EU-landen voldoen niet aan de wettelijke vereisten met betrekking tot vervoer en staan ​​toe dat dergelijke wreedheid blijft bestaan. Dit moet stoppen. De EU moet eindelijk het aantal en de totale transportduur verminderen en een einde maken aan de export van dieren buiten de EU-grenzen. "

VIER VOETERS directeur van het Europees Beleidsbureau Pierre Sultana zei: “Het besluit van vandaag is een mijlpaal voor het dierenwelzijn. Het Parlement heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om dierenleed tijdens transport aan te pakken. Systematische overtredingen tijdens het transport van dieren worden al jaren bekritiseerd. De enquêtecommissie zal onderzoek doen naar schendingen van en wanbeheer van de diertransportverordening door de Europese Commissie en de EU-lidstaten. Het Parlement vervult daarmee als rechtstreeks gekozen vertegenwoordiging van de Europese burgers zijn belangrijkste taak, namelijk het uitoefenen van democratisch toezicht en controle. Dit is een duidelijk teken voor de lidstaten en de Europese Commissie om meer te doen om dierenleed te voorkomen en de EU-regelgeving te handhaven. "

  1. Het voorstel is door de Conferentie van voorzitters van het Europees Parlement op 11 juni ingediend. Tijdens de vorige zittingsperiode keurde het Europees Parlement een uitvoeringsverslag over levend vervoer goed en concludeerde het dat er inderdaad een enquêtecommissie voor levend vervoer nodig was (2018/2110 (INI), Punt 22). Volgens het overzicht van de Europese Commissie auditverslagen over het vervoer van dieren door land- en bij zeezichten, er is wijdverbreide niet-naleving en regelmatig falen door de autoriteiten van de lidstaten om deze wet te handhaven. De Europese Rekenkamer concludeerde ook in haar verslag over de uitvoering van dierenwelzijnswetgeving die tijdens het vervoer "aanhoudt op bepaalde gebieden die verband houden met welzijnsproblemen".
  2. De enquêtecommissie is een onderzoeksinstrument dat het EU-parlement kan instellen om dringende maatschappelijke kwesties aan te pakken. Zo heeft het EU-Parlement in het verleden wetgevende bewoordingen speciale commissies ingesteld in de nasleep van de LuxLeaks en gekkekoeienziekteschandalen.
  3. Compassie in de wereldlandbouw zet zich al meer dan 50 jaar in voor het welzijn van landbouwhuisdieren en voor duurzaam voedsel en landbouw. We hebben meer dan een miljoen supporters en vertegenwoordigingen in elf Europese landen, de VS, China en Zuid-Afrika. Ons EU-bureau zet zich in voor het stopzetten van het gebruik van wrede kooisystemen, het verminderen van onze consumptie van dierlijke producten, het stopzetten van het transport van levende dieren over lange afstand en de export van levende dieren buiten de EU, en van hogere dierenwelzijnsnormen, ook voor vissen .
  4. VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren onder menselijke invloed, die lijden onthult, dieren in nood redt en beschermt. VIER VOETERS, opgericht door Heli Dungler in 1988 in Wenen, richt zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, boerderijdieren en wilde dieren die in ongepaste omstandigheden worden gehouden, evenals in ramp- en conflictgebieden. Met duurzame campagnes en projecten biedt VIER VOETERS snelle hulp en langdurige bescherming voor lijdende dieren.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending