Verbind je met ons

Leefomgeving

Duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit in Europa in het afgelopen decennium, minder sterfgevallen als gevolg van vervuiling

gepubliceerd

on

Een betere luchtkwaliteit heeft het afgelopen decennium in Europa tot een aanzienlijke vermindering van vroegtijdige sterfgevallen geleid. Uit de laatste officiële gegevens van het Europees Milieuagentschap (EEA) blijkt echter dat bijna alle Europeanen nog steeds last hebben van luchtvervuiling, wat leidt tot ongeveer 400,000 vroegtijdige sterfgevallen op het hele continent.

De EER 'Luchtkwaliteit in Europa - rapport 2020'laat zien dat zes lidstaten de grenswaarde van de Europese Unie voor fijn stof (PM2.5) in 2018 hebben overschreden: Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Italië, Polen en Roemenië. Slechts vier landen in Europa - Estland, Finland, IJsland en Ierland - hadden fijnstofconcentraties die onder de strengere richtwaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lagen. In het EMA-rapport wordt opgemerkt dat er een kloof blijft bestaan ​​tussen de wettelijke luchtkwaliteitslimieten van de EU en de WHO-richtlijnen, een probleem dat de Europese Commissie wil aanpakken met een herziening van de EU-normen in het kader van het Zero Pollution Action Plan.

De nieuwe EEA-analyse is gebaseerd op de laatste officiële luchtkwaliteitsgegevens van meer dan 4 000 meetstations in heel Europa in 2018.

Blootstelling aan fijn stof veroorzaakte in 417,000 ongeveer 41 vroegtijdige sterfgevallen in 2018 Europese landen, volgens de beoordeling van het EEA. Ongeveer 379,000 van die sterfgevallen vielen in de EU-28, waar respectievelijk 54,000 en 19,000 vroegtijdige sterfgevallen werden toegeschreven aan stikstofdioxide (NO2) en ozon op leefniveau (O3). (De drie cijfers zijn afzonderlijke schattingen en de cijfers mogen niet bij elkaar worden opgeteld om dubbeltellingen te voorkomen.)

EU-, nationaal en lokaal beleid en emissiereducties in sleutelsectoren hebben de luchtkwaliteit in heel Europa verbeterd, blijkt uit het EEA-rapport. Sinds 2000 zijn de emissies van belangrijke luchtverontreinigende stoffen, waaronder stikstofoxiden (NOx), door vervoer aanzienlijk gedaald, ondanks de groeiende vraag naar mobiliteit en de daarmee samenhangende toename van de uitstoot van broeikasgassen in de sector. De uitstoot van verontreinigende stoffen door de energievoorziening is ook sterk afgenomen, terwijl de vooruitgang bij het verminderen van de uitstoot door gebouwen en landbouw traag is.

Dankzij een betere luchtkwaliteit stierven in 60,000 ongeveer 2018 mensen minder vroegtijdig door fijnstofverontreiniging ten opzichte van 2009. Voor stikstofdioxide is de afname zelfs nog groter, aangezien het aantal vroegtijdige sterfgevallen het afgelopen decennium met ongeveer 54% is afgenomen. De voortdurende implementatie van milieu- en klimaatbeleid in heel Europa is een sleutelfactor achter de verbeteringen.

“Het is goed nieuws dat de luchtkwaliteit verbetert dankzij het milieu- en klimaatbeleid dat we hebben geïmplementeerd. Maar we kunnen de keerzijde niet negeren: het aantal voortijdige sterfgevallen in Europa als gevolg van luchtverontreiniging is nog steeds veel te hoog. Met de Europese Green Deal hebben we onszelf de ambitie gesteld om alle soorten vervuiling tot nul terug te brengen. Als we willen slagen en de gezondheid van mensen en het milieu volledig willen beschermen, moeten we de luchtvervuiling verder terugdringen en onze luchtkwaliteitsnormen beter afstemmen op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. We zullen hiernaar kijken in ons aanstaande actieplan ”, aldus Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij.

“De gegevens van het EMA bewijzen dat investeren in een betere luchtkwaliteit een investering is voor een betere gezondheid en productiviteit voor alle Europeanen. Beleidsmaatregelen en acties die in overeenstemming zijn met de Europese ambitie om vervuiling tegen te gaan, leiden tot een langer en gezonder leven en veerkrachtigere samenlevingen ”, aldus Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur van het EEA.

De Europese Commissie heeft onlangs een routekaart gepubliceerd voor het EU-actieplan Towards a Ambitie zonder vervuiling, dat deel uitmaakt van de Europese Green Deal.

Luchtkwaliteit en COVID-19

Het EMA-rapport bevat ook een overzicht van de verbanden tussen de COVID-19-pandemie en luchtkwaliteit. Een meer gedetailleerde beoordeling van voorlopige EER-gegevens voor 2020 en ondersteunende modellering door de Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS) bevestigt eerdere beoordelingen die tot 60% reducties van bepaalde luchtverontreinigende stoffen aantonen in veel Europese landen waar lockdown-maatregelen werden geïmplementeerd in het voorjaar van 2020 Het EMA heeft nog geen schattingen van de mogelijke positieve gevolgen voor de gezondheid van de schonere lucht in 2020.

Het rapport merkt ook op dat langdurige blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen cardiovasculaire en luchtwegaandoeningen veroorzaakt, die beide zijn geïdentificeerd als risicofactoren voor overlijden bij COVID-19-patiënten. De causaliteit tussen luchtverontreiniging en de ernst van de COVID-19-infecties is echter niet duidelijk en verder epidemiologisch onderzoek is nodig.

Achtergrond

De briefing van het EMA, EMA's gezondheidsrisicobeoordelingen van luchtverontreiniging, geeft een overzicht van hoe het EMA zijn schattingen van de gezondheidseffecten van slechte luchtkwaliteit berekent.

De gezondheidseffecten van blootstelling aan luchtverontreiniging zijn divers, variërend van longontsteking tot vroegtijdige sterfte. De Wereldgezondheidsorganisatie evalueert het toenemende wetenschappelijke bewijs dat luchtverontreiniging in verband brengt met verschillende gezondheidseffecten om nieuwe richtlijnen voor te stellen.

In de gezondheidsrisicobeoordeling van het EMA wordt sterfte geselecteerd als het gezondheidsresultaat dat wordt gekwantificeerd, aangezien dit het resultaat is waarvoor het wetenschappelijk bewijs het meest robuust is. Het sterftecijfer als gevolg van langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging wordt geschat met behulp van twee verschillende maatstaven: "vroegtijdige sterfgevallen" en "verloren levensjaren". Deze schattingen geven een maatstaf voor de algemene impact van luchtverontreiniging in een bepaalde populatie en de cijfers kunnen bijvoorbeeld niet worden toegewezen aan specifieke individuen die op een specifieke geografische locatie wonen.

De gezondheidseffecten worden afzonderlijk geschat voor de drie polluenten (PM2.5, NO2 en O3). Deze cijfers kunnen niet bij elkaar worden opgeteld om de totale gezondheidseffecten te bepalen, aangezien dit kan leiden tot dubbeltellingen van mensen die worden blootgesteld aan hoge niveaus van meer dan één verontreinigende stof.

 

Biodiversiteit

Openbare hoorzitting over verband tussen biodiversiteitsverlies en pandemieën zoals COVID-19 

gepubliceerd

on

De hoorzitting van het Parlement over 'Geconfronteerd met de zesde massa-uitsterving en toenemend risico op pandemieën: welke rol voor de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030' vindt vandaag (14 januari) plaats.

De hoorzitting, georganiseerd door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, zal ingaan op het verlies aan biodiversiteit en de mate waarin dit het risico op pandemieën verhoogt als gevolg van verandering in landgebruik, klimaatverandering en handel in wilde dieren en planten. De rol die de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 zou kunnen spelen bij het tegengaan van biodiversiteitsverlies en bij het vergroten van de EU en de wereldwijde inzet voor biodiversiteit zal worden besproken.

Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten Uitvoerend Secretaris Dr. Anne Larigauderie en Uitvoerend Directeur van het Europees Milieuagentschap Dr. Hans Bruyninckx zullen de openbare hoorzitting openen.

Het gedetailleerde programma is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen..

U kunt de hoorzitting live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 9h vandaag.

EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030

Donderdagmiddag bespreken de leden het ontwerpverslag van de rapporteur César Luena (S&D, ES) die reageert op de Biodiversiteitsstrategie van de Commissie voor 2030 en verwelkomt het ambitieniveau in de strategie. Het ontwerprapport onderstreept dat alle belangrijke directe drijvende krachten achter verandering in de natuur moeten worden aangepakt en spreekt zijn bezorgdheid uit over bodemdegradatie, de gevolgen van klimaatverandering en het afnemende aantal bestuivers. Het behandelt ook de kwesties financiering, mainstreaming en het bestuurskader voor biodiversiteit, roept op tot een Groen Erasmus-programma gericht op herstel en instandhouding, en benadrukt de noodzaak van internationale actie, ook met betrekking tot oceaangovernance.

U kunt de commissievergadering live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 13u15.

Meer informatie 

Verder lezen

Leefomgeving

Investeringsplan voor Europa ondersteunt de bouw en exploitatie van nieuwe windparken in Portugal

gepubliceerd

on

De Europese Investeringsbank (EIB) zal 65 miljoen euro verstrekken aan EDP Renováveis ​​SA (EDPR) voor de financiering van de bouw en exploitatie van twee onshore windmolenparken in de Portugese districten Coimbra en Guarda. De EIB-bijdrage wordt gedekt door een garantie van de Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), de belangrijkste pijler van het investeringsplan voor Europa. De windparken zullen naar verwachting een totale capaciteit hebben van 125 MW en circa 560 banen creëren tijdens de bouwfase van het project.

Als de windmolenparken eenmaal operationeel zijn, zullen ze ertoe bijdragen dat Portugal zijn energie- en klimaatplandoelstellingen haalt, evenals de bindende doelstelling van de Commissie om tegen 32 ten minste 2030% van het eindenergieverbruik uit hernieuwbare bronnen te halen.

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: “Deze overeenkomst tussen de EIB en EDP Renováveis, ondersteund door het investeringsplan voor Europa, is een winnaar voor zowel het klimaat als de economie. De financiering, ondersteund door het Europees Fonds voor strategische investeringen, zal nieuwe onshore windmolenparken financieren in het westen en noorden van Portugal, waardoor het land zijn ambitieuze doelstellingen op het gebied van energie- en klimaatplannen kan halen en nieuwe banen zal creëren. "

De Investment Plan voor Europa heeft tot dusver in de hele EU € 535 miljard aan investeringen gemobiliseerd, waarvan 16% voor energiegerelateerde projecten. Het persbericht is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen..

Verder lezen

Biodiversiteit

One Planet Summit: President von der Leyen roept op tot een ambitieuze, wereldwijde en baanbrekende overeenkomst over biodiversiteit

gepubliceerd

on

Op 11 januari nam Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, via videoconferentie deel aan de 'One Planet Summit' voor biodiversiteit. In haar toespraak benadrukte president Von der Leyen dat "2021 het jaar zal zijn waarin de wereld een nieuw blad voor onze planeet zal omslaan" op de COP15 voor de natuur in Kunming, in mei van dit jaar. Ze riep op tot een "ambitieuze, mondiale en baanbrekende overeenkomst in Parijs-stijl ”die tijdens de COP15 moet worden opgesteld, aangezien dit niet alleen betrekking heeft op duurzame ontwikkeling, maar ook op gelijkheid, veiligheid en kwaliteit van leven. De president herhaalde de bereidheid van Europa om de weg te wijzen en zoveel mogelijk partners mogelijk aan boord, terwijl hij thuis leidt door actie en ambitie. President Von der Leyen sprak ook over het verband tussen biodiversiteitsverlies en COVID-19: “Als we niet dringend handelen om onze natuur te beschermen, staan ​​we misschien al aan het begin van een tijdperk van pandemieën. Maar we kunnen er iets aan doen. Het vereist gecoördineerde wereldwijde actie en lokale duurzame ontwikkeling. En net zoals we samenwerken voor onze 'One Planet', moeten we samenwerken voor onze 'One Health'. "

Tijdens de door Frankrijk, de Verenigde Naties en de Wereldbank georganiseerde top legde Ursula von der Leyen uit hoe de Commissie werkt aan het behoud van de biodiversiteit: “Dit toont aan dat het omslaan van een nieuw blad voor de natuur neerkomt op lokaal optreden en mondiale ambitie. Daarom versterken we met de Europese Green Deal onze eigen actie en ambitie - zowel lokaal als wereldwijd. En het nieuwe, groenere gemeenschappelijk landbouwbeleid zal ons helpen bij het beschermen van levensonderhoud en voedselzekerheid - terwijl we onze natuur en ons klimaat beschermen. " Ten slotte herinnerde ze de deelnemers aan de "plicht van Europa om ervoor te zorgen dat onze interne markt niet leidt tot ontbossing in lokale gemeenschappen in andere delen van de wereld".

Bekijk de toespraak Hier kan je daar alles over lezen., lees het volledig Hier kan je daar alles over lezen.. Lees meer over het werk van de Commissie om de biodiversiteit van onze planeet te beschermen Hier kan je daar alles over lezen..

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending