Verbind je met ons

Leefomgeving

Offshore hernieuwbare energie stimuleren voor een klimaatneutraal Europa

gepubliceerd

on

Om de EU-doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050 te helpen verwezenlijken, presenteert de Europese Commissie vandaag de EU-strategie voor offshore hernieuwbare energie. In de strategie wordt voorgesteld om de Europese capaciteit voor offshore-windenergie te verhogen van het huidige niveau van 12 GW tot ten minste 60 GW in 2030 en tot 300 GW in 2050. De Commissie wil dit aanvullen met 40 GW oceaanenergie en andere opkomende technologieën zoals drijvende wind. en zonne-energie tegen 2050.

Deze ambitieuze groei zal gebaseerd zijn op het enorme potentieel in alle zeebekkens van Europa en op de mondiale leiderspositie van EU-bedrijven in de sector. Het zal nieuwe kansen creëren voor de industrie, groene banen creëren op het hele continent en het mondiale leiderschap van de EU op het gebied van offshore-energietechnologieën versterken. Het zal ook zorgen voor de bescherming van ons milieu, de biodiversiteit en de visserij.

Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Green Deal: “De strategie van vandaag toont de urgentie en kansen aan om onze investeringen in offshore hernieuwbare energiebronnen op te voeren. Met onze enorme zeebekkens en industrieel leiderschap heeft de Europese Unie alles in huis om de uitdaging aan te gaan. Offshore hernieuwbare energie is nu al een echt Europees succesverhaal. We willen er een nog grotere kans van maken voor schone energie, hoogwaardige banen, duurzame groei en internationaal concurrentievermogen. "

Commissaris voor Energie Kadri Simson zei: “Europa is een wereldleider op het gebied van offshore hernieuwbare energie en kan een krachtpatser worden voor zijn wereldwijde ontwikkeling. We moeten ons spel opvoeren door al het potentieel van offshore wind te benutten en door andere technologieën zoals golf-, getijden- en drijvende zonne-energie te bevorderen. Deze strategie geeft een duidelijke richting en zorgt voor een stabiel kader, dat cruciaal is voor overheden, investeerders en ontwikkelaars in deze sector. We moeten de binnenlandse productie van de EU stimuleren om onze klimaatdoelstellingen te halen, de groeiende vraag naar elektriciteit te voeden en de economie te ondersteunen bij haar herstel na COVID. "

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: “De strategie van vandaag schetst hoe we offshore hernieuwbare energie kunnen ontwikkelen in combinatie met andere menselijke activiteiten, zoals visserij, aquacultuur of scheepvaart, en in harmonie met de natuur. De voorstellen zullen ons ook in staat stellen de biodiversiteit te beschermen en mogelijke sociaaleconomische gevolgen aan te pakken voor sectoren die afhankelijk zijn van een goede gezondheid van mariene ecosystemen, en zo een gezonde coëxistentie binnen de maritieme ruimte bevorderen. "

Om de opschaling van offshore-energiecapaciteit te bevorderen, zal de Commissie grensoverschrijdende samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van planning en inzet op lange termijn aanmoedigen. Hiervoor moeten de ontwikkelingsdoelstellingen voor offshore hernieuwbare energie worden geïntegreerd in de nationale maritieme ruimtelijke plannen die kuststaten tegen maart 2021 bij de Commissie moeten indienen. De Commissie zal ook een kader voorstellen in het kader van de herziene TEN-E-verordening voor langetermijnplanning op zee , waarbij de regelgevers en de lidstaten in elk zeebekken zijn betrokken.

De Commissie schat dat er tussen nu en 800 bijna 2050 miljard euro moet worden geïnvesteerd om de voorgestelde doelstellingen te bereiken. Om deze investering te helpen genereren en ontketenen, zal de Commissie:

  • Zorg voor een duidelijk en ondersteunend wettelijk kader. Daartoe heeft de Commissie vandaag ook de regels voor de elektriciteitsmarkt verduidelijkt in een begeleidend werkdocument en zal zij beoordelen of er meer specifieke en gerichte regels nodig zijn. De Commissie zal ervoor zorgen dat de herzieningen van de staatssteunrichtsnoeren inzake energie en milieubescherming en van de richtlijn hernieuwbare energie een kosteneffectieve toepassing van hernieuwbare offshore-energie zullen vergemakkelijken.
  • Help mee met het mobiliseren van alle relevante fondsen om de ontwikkeling van de sector te ondersteunen. De Commissie moedigt de lidstaten aan om gebruik te maken van de herstel- en veerkrachtfaciliteit en samen te werken met de Europese Investeringsbank en andere financiële instellingen om investeringen in offshore-energie te ondersteunen via InvestEU. Er zullen middelen uit Horizon Europa worden vrijgemaakt om onderzoek en ontwikkeling te ondersteunen, met name op het gebied van minder volwassen technologieën.
  • Zorg voor een versterkte toeleveringsketen. De strategie onderstreept de noodzaak om de productiecapaciteit en de haveninfrastructuur te verbeteren en het geschikte geschoolde personeelsbestand te vergroten om hogere installatiesnelheden te behouden. De Commissie is voornemens om binnen het Clean Energy Industrial Forum een ​​speciaal platform voor offshore hernieuwbare energie op te richten om alle actoren samen te brengen en de ontwikkeling van de toeleveringsketen aan te pakken.

Offshore hernieuwbare energie is een snelgroeiende wereldmarkt, met name in Azië en de Verenigde Staten, en biedt kansen voor de EU-industrie over de hele wereld. Via haar Green Deal-diplomatie, handelsbeleid en de energiedialogen van de EU met partnerlanden zal de Commissie de wereldwijde invoering van deze technologieën ondersteunen.

Om de milieu-, sociale en economische effecten van offshore hernieuwbare energie op het mariene milieu en de economische activiteiten die ervan afhangen te analyseren en te volgen, zal de Commissie regelmatig een gemeenschap van deskundigen van overheidsinstanties, belanghebbenden en wetenschappers raadplegen. Vandaag heeft de Commissie ook een nieuw richtsnoer goedgekeurd over de ontwikkeling van windenergie en de natuurwetgeving van de EU.

Achtergrond

Offshore wind produceert schone elektriciteit die concurreert met, en soms goedkoper is dan, bestaande op fossiele brandstoffen gebaseerde technologie. De Europese industrieën ontwikkelen in hoog tempo een reeks andere technologieën om de kracht van onze zeeën te benutten voor de productie van groene stroom. Van drijvende offshore wind tot oceaanenergietechnologieën zoals golfslag en getijden, drijvende fotovoltaïsche installaties en het gebruik van algen om biobrandstoffen te produceren, Europese bedrijven en laboratoria lopen momenteel voorop.

De Offshore Renewable Energy Strategy stelt de hoogste inzetambitie voor offshore windturbines (zowel met vaste bodem als drijvend), waar de commerciële bedrijvigheid vergevorderd is. In deze sectoren heeft Europa al ongeëvenaarde technologische, wetenschappelijke en industriële ervaring opgedaan en is er al een sterke capaciteit in de hele toeleveringsketen, van fabricage tot installatie.

Hoewel de strategie de kansen onderstreept in alle zeebekkens van de EU - de Noordzee, de Oostzee, de Zwarte Zee, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan - en voor bepaalde kust- en eilandgemeenschappen, zijn de voordelen van deze technologieën niet beperkt tot kustgebieden. Regio's. De strategie belicht een breed scala aan binnenlandse gebieden waar productie en onderzoek de ontwikkeling van offshore-energie al ondersteunen.

Meer informatie

Strategie voor hernieuwbare energie op zee

Werkdocument van de medewerkers over de strategie voor hernieuwbare energie op zee

Memo (Q&A) over de Offshore Renewable Energy Strategy

Factsheet over de strategie voor hernieuwbare energie op zee

Factsheet over offshore hernieuwbare energie en sleuteltechnologieën

Offshore Renewable Energy Strategy webpagina

 

Biodiversiteit

Openbare hoorzitting over verband tussen biodiversiteitsverlies en pandemieën zoals COVID-19 

gepubliceerd

on

De hoorzitting van het Parlement over 'Geconfronteerd met de zesde massa-uitsterving en toenemend risico op pandemieën: welke rol voor de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030' vindt vandaag (14 januari) plaats.

De hoorzitting, georganiseerd door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, zal ingaan op het verlies aan biodiversiteit en de mate waarin dit het risico op pandemieën verhoogt als gevolg van verandering in landgebruik, klimaatverandering en handel in wilde dieren en planten. De rol die de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 zou kunnen spelen bij het tegengaan van biodiversiteitsverlies en bij het vergroten van de EU en de wereldwijde inzet voor biodiversiteit zal worden besproken.

Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten Uitvoerend Secretaris Dr. Anne Larigauderie en Uitvoerend Directeur van het Europees Milieuagentschap Dr. Hans Bruyninckx zullen de openbare hoorzitting openen.

Het gedetailleerde programma is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen..

U kunt de hoorzitting live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 9h vandaag.

EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030

Donderdagmiddag bespreken de leden het ontwerpverslag van de rapporteur César Luena (S&D, ES) die reageert op de Biodiversiteitsstrategie van de Commissie voor 2030 en verwelkomt het ambitieniveau in de strategie. Het ontwerprapport onderstreept dat alle belangrijke directe drijvende krachten achter verandering in de natuur moeten worden aangepakt en spreekt zijn bezorgdheid uit over bodemdegradatie, de gevolgen van klimaatverandering en het afnemende aantal bestuivers. Het behandelt ook de kwesties financiering, mainstreaming en het bestuurskader voor biodiversiteit, roept op tot een Groen Erasmus-programma gericht op herstel en instandhouding, en benadrukt de noodzaak van internationale actie, ook met betrekking tot oceaangovernance.

U kunt de commissievergadering live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 13u15.

Meer informatie 

Verder lezen

Leefomgeving

Investeringsplan voor Europa ondersteunt de bouw en exploitatie van nieuwe windparken in Portugal

gepubliceerd

on

De Europese Investeringsbank (EIB) zal 65 miljoen euro verstrekken aan EDP Renováveis ​​SA (EDPR) voor de financiering van de bouw en exploitatie van twee onshore windmolenparken in de Portugese districten Coimbra en Guarda. De EIB-bijdrage wordt gedekt door een garantie van de Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), de belangrijkste pijler van het investeringsplan voor Europa. De windparken zullen naar verwachting een totale capaciteit hebben van 125 MW en circa 560 banen creëren tijdens de bouwfase van het project.

Als de windmolenparken eenmaal operationeel zijn, zullen ze ertoe bijdragen dat Portugal zijn energie- en klimaatplandoelstellingen haalt, evenals de bindende doelstelling van de Commissie om tegen 32 ten minste 2030% van het eindenergieverbruik uit hernieuwbare bronnen te halen.

Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni zei: “Deze overeenkomst tussen de EIB en EDP Renováveis, ondersteund door het investeringsplan voor Europa, is een winnaar voor zowel het klimaat als de economie. De financiering, ondersteund door het Europees Fonds voor strategische investeringen, zal nieuwe onshore windmolenparken financieren in het westen en noorden van Portugal, waardoor het land zijn ambitieuze doelstellingen op het gebied van energie- en klimaatplannen kan halen en nieuwe banen zal creëren. "

De Investment Plan voor Europa heeft tot dusver in de hele EU € 535 miljard aan investeringen gemobiliseerd, waarvan 16% voor energiegerelateerde projecten. Het persbericht is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen..

Verder lezen

Biodiversiteit

One Planet Summit: President von der Leyen roept op tot een ambitieuze, wereldwijde en baanbrekende overeenkomst over biodiversiteit

gepubliceerd

on

Op 11 januari nam Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, via videoconferentie deel aan de 'One Planet Summit' voor biodiversiteit. In haar toespraak benadrukte president Von der Leyen dat "2021 het jaar zal zijn waarin de wereld een nieuw blad voor onze planeet zal omslaan" op de COP15 voor de natuur in Kunming, in mei van dit jaar. Ze riep op tot een "ambitieuze, mondiale en baanbrekende overeenkomst in Parijs-stijl ”die tijdens de COP15 moet worden opgesteld, aangezien dit niet alleen betrekking heeft op duurzame ontwikkeling, maar ook op gelijkheid, veiligheid en kwaliteit van leven. De president herhaalde de bereidheid van Europa om de weg te wijzen en zoveel mogelijk partners mogelijk aan boord, terwijl hij thuis leidt door actie en ambitie. President Von der Leyen sprak ook over het verband tussen biodiversiteitsverlies en COVID-19: “Als we niet dringend handelen om onze natuur te beschermen, staan ​​we misschien al aan het begin van een tijdperk van pandemieën. Maar we kunnen er iets aan doen. Het vereist gecoördineerde wereldwijde actie en lokale duurzame ontwikkeling. En net zoals we samenwerken voor onze 'One Planet', moeten we samenwerken voor onze 'One Health'. "

Tijdens de door Frankrijk, de Verenigde Naties en de Wereldbank georganiseerde top legde Ursula von der Leyen uit hoe de Commissie werkt aan het behoud van de biodiversiteit: “Dit toont aan dat het omslaan van een nieuw blad voor de natuur neerkomt op lokaal optreden en mondiale ambitie. Daarom versterken we met de Europese Green Deal onze eigen actie en ambitie - zowel lokaal als wereldwijd. En het nieuwe, groenere gemeenschappelijk landbouwbeleid zal ons helpen bij het beschermen van levensonderhoud en voedselzekerheid - terwijl we onze natuur en ons klimaat beschermen. " Ten slotte herinnerde ze de deelnemers aan de "plicht van Europa om ervoor te zorgen dat onze interne markt niet leidt tot ontbossing in lokale gemeenschappen in andere delen van de wereld".

Bekijk de toespraak Hier kan je daar alles over lezen., lees het volledig Hier kan je daar alles over lezen.. Lees meer over het werk van de Commissie om de biodiversiteit van onze planeet te beschermen Hier kan je daar alles over lezen..

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending