Verbind je met ons

CO2 uitstoot

Stadsleiders pleiten voor emissiereductiedoelstellingen tot 65% tegen 2030 met EU-steun

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Burgemeesters van 58 grote Europese steden zeggen dat "het tijd is voor een herziening van de EU-energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030 tot ten minste 55% tegen 2030 in vergelijking met het niveau van 1990, wettelijk bindend op het niveau van de lidstaten." Ze roepen ook op om EU-financiering te kanaliseren naar een groen en rechtvaardig herstel in steden, vooral om "het volledige potentieel te ontsluiten" van vooraanstaande steden die nog hogere reductiedoelstellingen van 65% hebben gesteld. De oproep volgt op de stemming van het Europees Parlement voor hogere doelstellingen en voorafgaand aan de bijeenkomst van de Europese Raad op 15 oktober in Brussel.

In een open brief aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, in haar rol als voorzitter van de Raad van de EU, en voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zeggen de burgemeesters dat hun voorstel 'een natuurlijke mijlpaal zou zijn op weg naar een klimaatneutraal continent tegen 2050 ”.

Steden zijn een cruciaal onderdeel van de Europese Green Deal, maar kunnen niet alleen optreden. “... daarom vragen we u om EU-financierings- en herstelbeleid te gebruiken om toonaangevende steden te ondersteunen die hun steentje bij dit doel willen bereiken met een nog hogere reductiedoelstelling van 65%. We zullen het potentieel van de Europese steden niet kunnen ontsluiten zonder een ambitieus EU-beleidskader ”, luidt de brief.

advertentie

De burgemeesters, die miljoenen Europeanen vertegenwoordigen, roepen ook op tot:

  • Aanzienlijke investeringen in openbaar vervoer, groene infrastructuur en renovaties van gebouwen om de transitie in steden mogelijk te maken. Het herstelplan van de EU moet zo zijn ontworpen dat de hoogste politieke ambities voor emissiereducties worden verwezenlijkt;
  • EU-financiering en financiering moet worden gekanaliseerd naar waar dat het meest nodig is - de steden van Europa - om de transformerende kracht van stedelijke gebieden voor een groen en rechtvaardig herstel te versterken, en;
  • financiering voor terugwinning van fossiele brandstoffen-intensieve sectoren moet afhankelijk worden gesteld van duidelijke toezeggingen voor decarbonisatie.

Door deze maatregelen te nemen, concludeert de brief: "U zult een duidelijk signaal afgeven dat Europa zaken wil voor groen herstel en krachtige klimaatmaatregelen ondersteunt voorafgaand aan COP26."

Anna König Jerlmyr, burgemeester van Stockholm en voorzitter van Eurocities, zei: “Steden lopen voorop in de klimaatambitie in Europa en zullen de motor zijn van de Europese Green Deal. De EU moet hen ondersteunen met een geschikt COVID19-herstelplan dat enorme investeringen naar de groene en rechtvaardige transitie in steden leidt. "

advertentie

De brief werd gecoördineerd via het Eurocities-netwerk.

  1. De open brief van de burgemeesters kan hier worden bekeken.
  2. De steden die getekend hebben zijn: Amsterdam, Athene, Banja Luka, Barcelona, ​​Bergen, Bordeaux, Burgas, Braga, Brighton & Hove, Bristol, Boedapest, Chemnitz, Keulen, Kopenhagen, Coventry, Dortmund, Dublin, Eindhoven, Florence, Frankfurt, Gdansk, Gent, Glasgow, Grenoble-Alpes Metropole, Hannover, Heidelberg, Helsinki, Kiel, Lahti, Linkoping, Lissabon, Ljubljana, Londen, Lyon, Lyon Metropole, Madrid, Malmö, Mannheim, Milaan, München, Munster, Nantes, Oslo, Oulu, Parijs, Porto, Riga, Rome, Sevilla, Stockholm, Straatsburg, Stuttgart, Tallinn, Tampere, Turijn, Turku, Vilnius, Wroclaw
  3. Eurocities wil steden plaatsen waar iedereen kan genieten van een goede levenskwaliteit, zich veilig kan verplaatsen, toegang heeft tot hoogwaardige en inclusieve openbare diensten en kan profiteren van een gezonde omgeving. We doen dit door bijna 200 grotere Europese steden te netwerken, die samen ongeveer 130 miljoen mensen in 39 landen vertegenwoordigen, en door bewijs te verzamelen van de impact van beleidsvorming op mensen om andere steden en EU-besluitvormers te inspireren.

Maak contact met ons op onze website of door onze TwitterInstagramFacebook als LinkedIn rekeningen

CO2 uitstoot

Commissie keurt begrotingsverhoging van € 88.8 miljoen goed voor Deense regeling ter ondersteuning van de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft vastgesteld dat een budgetverhoging van € 88.8 miljoen (DKK 660 miljoen), beschikbaar gesteld via de Recovery and Resilience Facility (RRF) voor een bestaande Deense regeling om de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw te verminderen, in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels . Het verhoogde budget dat via het RRF moet worden gefinancierd, na de positieve beoordeling door de Commissie van het Deense herstel- en veerkrachtplan en de goedkeuring ervan door de Raad (SA.63890), wordt toegewezen aan een bestaande Deense regeling (ZA. 58791) reeds goedgekeurd door de Commissie op 21 mei 2021.

De maatregel geldt tot 31 december 2026 en had een aanvankelijk budget van € 238 miljoen (1.8 miljard DKK). De primaire doelstelling van deze regeling is bij te dragen aan de Deense doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen tegen 70 met 2030% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. De steun zal ertoe bijdragen dat koolstofrijke landbouwgrond uit productie wordt genomen en vervolgens wordt omgezet in natuurgebieden door de natuurlijke hydrologie ervan te herstellen door het ontkoppelen van rioleringen en het opnieuw nat maken van het land. De bestaande regeling is beoordeeld op de naleving ervan: EU-richtsnoeren voor staatssteun in de land- en bosbouwsector en in plattelandsgebieden, die steun mogelijk maken om de ontwikkeling van bepaalde economische activiteiten te vergemakkelijken, in dit geval de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw. De Commissie heeft nu geconcludeerd dat de aanvullende financiering die via de RRF aan de bestaande Deense regeling is toegewezen, niets verandert aan de initiële beoordeling van de regeling, die in overeenstemming blijft met de EU-staatssteunregels. Alle investeringen en hervormingen die staatssteun inhouden die zijn opgenomen in de nationale herstelplannen die in het kader van de RRF worden gepresenteerd, moeten ter voorafgaande goedkeuring bij de Commissie worden aangemeld, tenzij ze vallen onder een van de groepsvrijstellingsregels voor staatssteun, met name de algemene groepsvrijstellingsverordening (GBER) en, voor de landbouwsector, de groepsvrijstellingsverordening landbouw (ABER).

De Commissie zal dergelijke maatregelen met voorrang beoordelen en heeft de lidstaten in de voorbereidende fasen van de nationale plannen begeleiding en ondersteuning geboden om de snelle inzet van het RRF te vergemakkelijken. Tegelijkertijd zorgt de Commissie er in haar besluit voor dat de toepasselijke staatssteunregels worden nageleefd, om het gelijke speelveld in de eengemaakte markt te behouden en ervoor te zorgen dat de RRF-middelen worden gebruikt op een manier die concurrentieverstoringen tot een minimum beperkt en verdring particuliere investeringen niet.

advertentie

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt beschikbaar onder zaaknummer SA.63890 in het worden gemaakt staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

advertentie
Verder lezen

CO2 uitstoot

Klimaatactie: gegevens tonen aan dat de CO2-uitstoot van nieuwe auto's in 2020 sterk is afgenomen, waarbij elektrische voertuigen hun marktaandeel hebben verdrievoudigd naarmate nieuwe doelstellingen worden toegepast

gepubliceerd

on

Voorlopige monitoringgegevens, gepubliceerd op 29 juni, laat zien dat de gemiddelde CO2 uitstoot van nieuwe auto's geregistreerd in de EU, IJsland, Noorwegen en het VK in 2020 is met 12% gedaald ten opzichte van 2019. Dit is verreweg de grootste jaarlijkse daling van de uitstoot sinds de invoering van de CO2-normen in 2010. Het valt samen met de fase in van strengere CO2-emissienormen voor auto's per 1 januari 2020. Voor de periode 2020-2024 zijn de Regulatie bepaalt de EU-vlootwijde CO2 emissiedoelstellingen bij 95 gCO2/km voor nieuw geregistreerde auto's en bij 147g CO2/km voor nieuw geregistreerde bestelauto's. De belangrijkste reden voor deze sterke daling van CO2 emissies was de sterke stijging van het aandeel van elektrische voertuigregistraties, dat verdrievoudigde van 3.5% in 2019 tot meer dan 11% in 2020.

Ondanks de krimpende algemene markt voor nieuwe auto's als gevolg van de COVID-19-pandemie, is het totale aantal geregistreerde elektrische auto's in 2020 nog steeds gestegen en bereikte het voor het eerst meer dan 1 miljoen per jaar. Ook de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw verkochte bestelauto's in de EU, IJsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk is in 2020 licht gedaald. Uit de voorlopige gegevens blijkt dat de Europese wetgeving inzake CO2-emissienormen een effectief instrument blijft om de CO2-uitstoot van auto's en bestelwagens te verminderen en dat de verschuiving naar elektromobiliteit gaande is.

Voertuigfabrikanten hebben drie maanden de tijd om de gegevens te beoordelen en kunnen de Commissie op de hoogte stellen als zij van mening zijn dat de gegevensset fouten bevat. De definitieve gegevens, die eind oktober 2021 worden gepubliceerd, zullen de basis vormen voor de Commissie om te bepalen of fabrikanten hun specifieke emissiedoelstellingen naleven en of er boetes moeten worden opgelegd voor overtollige emissies. De herziening van de huidige CO2-emissienormen om ze af te stemmen op de hogere nieuwe klimaatambities van de EU zal deel uitmaken van de Fit for 55-voorstellen van de Commissie, die op 14 juli zullen worden aangenomen. Voor meer informatie zie: CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen

CO2 uitstoot

Koolstoflekkage: Voorkom dat bedrijven emissieregels omzeilen

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement bespreekt een koolstofheffing op geïmporteerde goederen om te voorkomen dat bedrijven buiten de EU verhuizen om emissienormen te omzeilen, een praktijk die bekend staat als koolstoflekkage. Maatschappij.

Terwijl de Europese industrie worstelt om te herstellen van de Covid-19-crisis en de economische druk als gevolg van goedkope importen van handelspartners, probeert de EU haar klimaatverplichtingen na te komen, terwijl banen en productieketens thuis blijven.

Ontdek hoe het herstelplan van de EU prioriteit geeft aan het creëren van een duurzaam en klimaatneutraal Europa.

advertentie

Een EU-koolstofheffing om koolstoflekkage te voorkomen

De inspanningen van de EU om haar koolstofvoetafdruk te verkleinen in het kader van de Europese Green Deal en tegen 2050 duurzaam veerkrachtig en klimaatneutraal te worden, zouden kunnen worden ondermijnd door minder klimaatambitieuze landen. Om dit te verzachten, zal de EU een Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) voorstellen, dat een koolstofheffing zou toepassen op de invoer van bepaalde goederen van buiten de EU. Europarlementariërs zullen tijdens de eerste plenaire vergadering van maart voorstellen doen. Hoe zou een Europese COXNUMX-heffing werken?  

  • Als producten afkomstig zijn uit landen met minder ambitieuze regels dan de EU, wordt de heffing toegepast, zodat de invoer niet goedkoper is dan het equivalente EU-product. 

Gezien het risico dat meer vervuilende sectoren hun productie verplaatsen naar landen met minder strenge broeikasgasemissies, wordt koolstofbeprijzing gezien als een essentiële aanvulling op het bestaande EU-systeem voor koolstofemissierechten, het EU-systeem voor de handel in emissierechten (ETS). Wat is koolstoflekkage?  

advertentie
  • Koolstoflekkage is het verplaatsen van industrieën die broeikasgassen uitstoten buiten de EU om strengere normen te vermijden. Omdat dit het probleem eenvoudigweg naar elders verplaatst, willen EP-leden het probleem vermijden door middel van een Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). 

Het doel van het Parlement is de strijd tegen klimaatverandering zonder onze bedrijven in gevaar te brengen vanwege oneerlijke internationale concurrentie als gevolg van het gebrek aan klimaatactie in bepaalde landen. We moeten de EU beschermen tegen klimaatdumping en er tegelijkertijd voor zorgen dat onze bedrijven ook de nodige inspanningen leveren om hun rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Yannick Jadot Hoofd EP-lid

Bestaande maatregelen voor koolstofbeprijzing in de EU

Onder het huidige emissiehandelssysteem (ETS), dat financiële prikkels biedt om de uitstoot te verminderen, moeten energiecentrales en industrieën een vergunning hebben voor elke ton CO2 die ze produceren. De prijs van die vergunningen wordt bepaald door vraag en aanbod. Door de laatste economische crisis is de vraag naar vergunningen gedaald, evenals de prijs, die zo laag is dat het bedrijven ervan weerhoudt te investeren in groene technologieën. Om dit probleem op te lossen, de EU zal ETS hervormen.

Waar het Parlement om vraagt

Het nieuwe mechanisme moet in overeenstemming zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie en het koolstofarm maken van EU- en niet-EU-industrieën aanmoedigen. Het zal ook deel gaan uitmaken van de toekomst van de EU industriële strategie.

Tegen 2023 moet het koolstofgrensaanpassingsmechanisme betrekking hebben op energie- en energie-intensieve industriële sectoren, die 94% van de industriële emissies van de EU vertegenwoordigen en nog steeds aanzienlijke gratis toewijzingen ontvangen, aldus de leden van het Europees Parlement.

Ze zeiden dat het moet worden ontworpen met als enige doel het nastreven van klimaatdoelstellingen en een gelijk speelveld op mondiaal niveau, en niet moet worden gebruikt als een instrument om het protectionisme te vergroten.

Europarlementariërs steunen ook het voorstel van de Europese Commissie om de inkomsten die door het mechanisme worden gegenereerd te gebruiken als nieuwe eigen middelen voor de EU-begroting, en de Commissie vragen om voor volledige transparantie te zorgen over het gebruik van die inkomsten.

De Commissie zal naar verwachting haar voorstel over het nieuwe mechanisme in het tweede kwartaal van 2021 presenteren.

Lees verder over de reacties van de EU op klimaatverandering.

MEER WETEN? 

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending