Verbind je met ons

België

Eerste president van #Kazachstan Nursultan Nazarbayev's 80ste verjaardag en zijn rol in internationale betrekkingen

gepubliceerd

on

Aigul Kuspan, de ambassadeur van Kazachstan in het Koninkrijk België en hoofd van de missie van de Republiek Kazachstan bij de Europese Unie, kijkt naar het leven en de prestaties van de eerste president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev.

Aigul Kuspan, de ambassadeur van Kazachstan

Ambassadeur Kuspan

Op 6 juli 2020 was het de 80ste verjaardag van de eerste president van de Republiek Kazachstan - Elbasy Nursultan Nazarbayev. De opkomst van mijn land van slechts een brok Sovjet-Unie tot een vertrouwde partner in internationale betrekkingen - inclusief de EU en België - is een verhaal van een leiderschapssucces waarvoor de eerste president zou moeten worden toegekend. Hij moest een land bouwen, een leger stichten, onze eigen politie, ons interne leven, alles van wegen tot de grondwet. Elbasy moest het Kazachse volk van gedachten veranderen tot 180 graden, van totalitair regime naar democratie, van staatseigendom naar privébezit.


Kazachstan in internationale betrekkingen

De eerste president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, nam in 1991 een historisch besluit om afstand te doen van het op drie na grootste nucleaire arsenaal ter wereld, waardoor Kazachstan en de hele regio van Centraal-Azië vrij konden komen van kernwapens. Vanwege zijn sterke wens om van World een vredige plek voor ons allemaal te maken, wordt hij erkend als een uitstekende staatsman in Kazachstan en over de hele wereld.

Proactieve diplomatie werd een van de belangrijkste instrumenten om de soevereiniteit en veiligheid van Kazachstan en de consistente behartiging van de nationale belangen van het land te waarborgen. Gebaseerd op de principes van multi-vector samenwerking en pragmatisme, bouwde Nursultan Nazarbayev constructieve relaties op met onze naaste buren China, Rusland, Centraal-Aziatische landen en de rest van de wereld.

Vanuit Europees en internationaal perspectief is het erfgoed van de Eerste President even indrukwekkend: Nursultan Nazarbayev heeft zijn leven ingezet om bij te dragen aan regionale en internationale vrede, stabiliteit en dialoog. Met zijn Europese tegenhangers heeft hij de basis gelegd voor de historische EU-Kazachstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA). Hij leidde tal van internationale integratie- en dialoogprocessen, waaronder Astana Peace Talks over Syrië, de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN waarin wordt opgeroepen tot een Internationale Dag tegen Kernproeven, de Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia (CICA), de Shanghai Cooperation Organization ( SCO), en Samenwerkingsraad van Turks sprekende staten (Turkse Raad).

Nursultan Nazarbayev bij de VN-Veiligheidsraad, 2018

Het voorzitterschap van Kazachstan in de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in 2010 en de VN-Veiligheidsraad in januari 2018 (die de agenda vormen voor veiligheidsvraagstukken voor de hele wereld) heeft het succes en de levensvatbaarheid van het door Nursultan gekozen pad aangetoond Nazarbayev in de internationale arena.

OVSE-top in Nur-Sultan, 2010

Betrekkingen tussen Kazachstan en de EU

Kazachstan is een belangrijke en vertrouwde partner voor de Europese Unie. Met zijn Europese tegenhangers heeft de eerste president de basis gelegd voor de mijlpaal EU-Kazachstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA) die op 1 maart 2020 in werking is getreden. De overeenkomst markeert het begin van een geheel nieuwe fase van de Kazachs-Europese betrekkingen en biedt ruime kansen voor het opbouwen van een volledige samenwerking op lange termijn. Ik ben ervan overtuigd dat de effectieve uitvoering van de overeenkomst ons in staat zal stellen de handel te diversifiëren, de economische banden uit te breiden, investeringen en nieuwe technologieën aan te trekken. Het belang van samenwerking komt ook tot uiting in de handels- en investeringsrelatie. De EU is de belangrijkste handelspartner van Kazachstan en vertegenwoordigt 40% van de buitenlandse handel. Het is ook de belangrijkste buitenlandse investeerder in mijn land, goed voor 48% van de totale (bruto) buitenlandse directe investering.

Nursultan Nazarbayev en Donald Tusk

Bilaterale betrekkingen tussen België en Kazachstan

Als geaccrediteerd als ambassadeur in het Koninkrijk België ben ik blij dat de relatie tussen Kazachstan en België sinds de onafhankelijkheid van mijn land voortdurend is versterkt. Op 31 december 1991 erkende het Koninkrijk België officieel de soevereiniteit van de Republiek Kazachstan. De oprichting van de bilaterale betrekkingen begon met een officieel bezoek van president Nazarbayev aan België in 1993, waar hij een ontmoeting had met koning Boudewijn I en premier Jean-Luc Dehaene.

Nursultan Nazarbayev bezocht Brussel acht keer, voor het laatst in 2018. Er zijn culturele uitwisselingen geweest tussen België en Kazachstan, afgezien van bezoeken op hoog niveau. In 2017 vierden onze landen hun 25-jarig bestaan ​​van de bilaterale relatie. Er zijn ook verschillende bezoeken op hoog niveau van Belgische zijde aan Kazachstan geweest. Eerste bezoek in 1998 van premier Jean-Luc Dehaene, evenals twee bezoeken van kroonprins en koning van België Philippe in 2002, 2009 en 2010. De interparlementaire betrekkingen ontwikkelen zich positief als een effectief instrument om de politieke dialoog te versterken.

Ontmoeting met koning Philippe

Er is voortdurend een sterke diplomatieke relatie ontwikkeld door het ondersteunen van wederzijds voordelige handelsrelaties. De economische uitwisselingen tussen België en Kazachstan zijn sinds 1992 ook aanzienlijk toegenomen met prioritaire samenwerkingsgebieden op het gebied van energie, gezondheidszorg, landbouwsector, tussen zeehavens en in nieuwe technologieën. In 2019 is het aantal commerciële uitwisselingen gestegen tot meer dan € 636 miljoen. Op 1 mei 2020 waren er 75 ondernemingen met Belgische activa geregistreerd in Kazachstan. Het volume van de Belgische investeringen in de Kazachse economie heeft in de periode van 7.2 tot 2005 € 2019 miljard bereikt.

 Officiële receptie in het Egmontpaleis

De nalatenschap van de eerste president

Eerste president Nursultan Nazarbayev leidde mijn land van 1990 tot 2019. Begin jaren negentig leidde Elbasy het land tijdens de financiële crisis die het hele post-Sovjetgebied trof. Er wachtten nog meer uitdagingen toen de Eerste President te maken kreeg met de crisis in Oost-Azië in 1990 en de Russische financiële crisis in 1997, die de ontwikkeling van ons land beïnvloedde. Als reactie hierop heeft Elbasy een reeks economische hervormingen doorgevoerd om de noodzakelijke groei van de economie te verzekeren. Gedurende deze tijd hield Nursultan Nazarbayev toezicht op de privatisering van de olie-industrie en bracht hij de nodige investeringen uit Europa, de Verenigde Staten, China en andere landen.

Door historische omstandigheden werd Kazachstan een etnisch divers land. De eerste president zorgde voor de gelijkheid van de rechten van alle mensen in Kazachstan, ongeacht etnische en religieuze voorkeuren als leidend beginsel van het staatsbeleid. Dit was een van de belangrijkste hervormingen die hebben geleid tot de voortdurende politieke stabiliteit en vrede in het binnenlands beleid. Door verdere economische hervormingen en modernisering is de sociale welvaart in het land toegenomen en is er een groeiende middenklasse ontstaan. Wat nog belangrijker is, het verschuiven van de hoofdstad van Almaty naar Nur-Sultan als een nieuw administratief en politiek centrum van Kazachstan, heeft geleid tot de verdere economische ontwikkeling van het hele land.

Een van de belangrijkste uitdagingen die Nursultan Nazarbayev voor het land schetste, was de 2050-strategie van Kazachstan. Het doel van dit programma is Kazachstan te promoten in een van de 30 meest ontwikkelde landen ter wereld. Het heeft de volgende fase van modernisering van de economie en het maatschappelijk middenveld van Kazachstan ingeluid. Dit programma heeft geleid tot de implementatie van vijf institutionele hervormingen en het 100 Concrete Steps Plan van de natie om de economie en staatsinstellingen te moderniseren. Het vermogen van de Eerste President om constructieve internationale en diplomatieke betrekkingen te ontwikkelen, was een leidende factor in de ontwikkeling van het land en heeft geleid tot een stroom van miljarden euro's aan investeringen in Kazachstan. Ondertussen heeft mijn land zich aangesloten bij de top 50 concurrerende economieën van de wereld.

Een hoogtepunt van de nalatenschap van de Eerste President was zijn beslissing om geen nucleaire staat na te streven. Deze belofte werd gesteund door het sluiten van 's werelds grootste nucleaire testlocatie in Semipalatinsk, evenals een volledige stopzetting van het kernwapenprogramma van Kazachstan. Elbasy was ook een van de leiders die de integratieprocessen in Eurazië promootten. Deze integratie leidde tot de Euraziatische Economische Unie, die is uitgegroeid tot een grote vereniging van lidstaten die de vrije stromen van goederen, diensten, arbeid en kapitaal verzekert, en waarvan Kazachstan en zijn buren profiteerden.

In 2015 kondigde eerste president Nursultan Nazarbayev aan dat de verkiezingen zijn laatste zouden zijn en dat "zodra institutionele hervormingen en economische diversificatie zijn bereikt; het land zou een grondwetshervorming moeten ondergaan waarbij de macht wordt overgedragen van de president aan het parlement en de regering."

Het nieuwe leiderschap stapte in 2019 terug uit zijn functie, prompt vervangen door Kassym-Jomart Tokayev, en bleef opereren in de geest van economische ontwikkeling en constructieve internationale samenwerking van de eerste president.

Zoals president Tokayev in zijn recente artikel zei: "Ongetwijfeld kan alleen een echte politicus, wijs en toekomstgericht, zijn eigen pad kiezen, omdat hij zich bevindt tussen twee delen van de wereld - Europa en Azië, twee beschavingen - westelijk en oostelijk, twee systemen. - totalitair en democratisch. Met al deze componenten was Elbasy in staat een nieuw type staat te vormen dat Aziatische tradities en westerse innovaties combineerde. Tegenwoordig kent de hele wereld ons land als een vredelievende transparante staat, die actief deelneemt aan de integratieprocessen. "

Bezoek aan België voor de 12e ASEM-top, 2018

België

Commissie keurt € 434 miljoen loonsubsidieregeling goed ter ondersteuning van Belgische bedrijven die zijn getroffen door de uitbraak van het coronavirus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft een Belgische loonsubsidieregeling van € 434 miljoen goedgekeurd ter ondersteuning van bedrijven die hun activiteiten hebben moeten opschorten vanwege nieuwe noodmaatregelen van de regering om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De regeling werd goedgekeurd onder de staatssteun Tijdelijk kader.

De regeling staat open voor bedrijven in de horeca, cultuur, recreatie en evenementen, sport, vakantieparken en campings, maar ook voor reisbureaus, touroperators en toeristische informatiediensten. De maatregel is ook van toepassing op een aantal van hun leveranciers, onder de voorwaarde dat hun omzet aanzienlijk is gedaald als gevolg van de gedwongen stillegging van hun klanten.

De overheidssteun zal de vorm aannemen van rechtstreekse subsidies, van een bedrag dat overeenkomt met de socialezekerheidsbijdragen die de werkgevers verschuldigd zijn tussen juli en september 2020. De regeling is bedoeld om ontslagen te voorkomen en de begunstigden te helpen hun bedrijfsactiviteiten na de verplichte stopzetting te hervatten. periode.

De Commissie stelde vast dat de Belgische regeling in overeenstemming is met de voorwaarden van het Tijdelijk kader. In het bijzonder zal de steun (i) worden verleend aan bedrijven die bijzonder getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus; (ii) zal niet meer bedragen dan 80% van het brutosalaris van het begunstigde personeel in de relevante periode van drie maanden; en (iii) onderworpen is aan de voorwaarde dat de werkgevers zich ertoe verbinden het betrokken personeel gedurende drie maanden na de toekenning van de steun niet te ontslaan. De Commissie heeft geconcludeerd dat de regeling noodzakelijk, passend en evenredig is om een ​​ernstige verstoring in de economie van een lidstaat te verhelpen, in overeenstemming met artikel 3, lid 107, onder b), VWEU en de voorwaarden van het tijdelijke kader.

Op basis hiervan heeft de Commissie de maatregel goedgekeurd in het kader van de EU-staatssteunregels. Meer informatie over het tijdelijke kader en andere acties van de Commissie om de economische gevolgen van de pandemie van het coronavirus aan te pakken, is te vinden hier. De niet-vertrouwelijke versie van de beslissing zal onder het nummer SA.59297 in de staatssteun register op de Commissie concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost.

Verder lezen

België

De Belgische verzorgingstehuizen schenden de mensenrechten: Rechtengroep

gepubliceerd

on

De fundamentele mensenrechten van ouderen in verzorgingstehuizen in België zijn geschonden tijdens de coronaviruspandemie, aldus een rechtengroep in een rapport. Volgens het rapport van Amnesty International over verpleeghuizen in België hebben de autoriteiten van het land ouderen in verpleeghuizen 'achtergelaten' en stierven ze 'vroeg' bij gebrek aan voldoende gezondheidszorg. schrijft Busra Nur Bilgic Cakmak.

Het rapport - opgesteld door middel van interviews met mensen in verpleeghuizen, werknemers en managers in maart-oktober - zei dat 61% van degenen die in deze periode in het land stierven, degenen waren die in verpleeghuizen verbleven. In België, met een bevolking van 11.4 miljoen, zijn 535,000 gevallen en meer dan 14,000 sterfgevallen geregistreerd sinds het begin van de COVID-19-pandemie.

Volgens het rapport hebben de autoriteiten het nemen van maatregelen uitgesteld om ouderen die in verpleeghuizen verblijven te beschermen. In het rapport werd ook gesteld dat de testcapaciteit tot augustus onvoldoende was voor werknemers in verpleeghuizen, die lange tijd zonder adequate beschermingsmiddelen werkten.

Verder lezen

België

België lanceert COVID-patiëntenluchtliften naar Duitsland

gepubliceerd

on

By

De sterk stijgende tweede golf van COVID-19-gevallen in België heeft het gedwongen om enkele ernstig zieke patiënten, velen op ventilatoren, naar het naburige Duitsland te verplaatsen, en luchtambulances begonnen op dinsdag (3 november) Belgische patiënten verder het land in te vliegen, schrijf Philip Blenkinsop en .

De helikopteroperator vervoert elke COVID-patiënt in een gigantische doorzichtige plastic zak die is verbonden met medische apparaten. De meeste overgebrachte patiënten zijn geïntubeerd en op ventilatoren.

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding behoorde België tot de hoogste sterftecijfers per hoofd van de bevolking sinds de eerste coronavirusgolf in maart-april, en heeft het nu het hoogste aantal bevestigde nieuwe infecties per hoofd van de bevolking in Europa.

Het land met 11 miljoen mensen heeft 7,231 COVID-patiënten in het ziekenhuis, waarvan 1,302 op de intensive care en lokale hotspots, zoals de oostelijke stad Luik, hebben gezien dat de capaciteit van intensive care-bedden bereikt is.

Ambulances begonnen vorige week patiënten over de grens te brengen en hebben tot nu toe 15 overgebracht. Luchtambulancehelikopters begonnen vanaf dinsdag patiënten dieper Duitsland in te brengen.

Olivier Pirotte, operationeel coördinator van het Center Medical Heliporte (helikopter medisch centrum), zei dat luchttransport nodig was om de reistijd voor patiënten te minimaliseren.

Een reis zoals naar de Duitse stad Münster zou over de weg minstens drie uur duren, maar kan tot drie keer sneller per vliegtuig worden gedaan en met minder schokken voor de patiënt, zoals door verkeersdrempels.

Martin Kotthaus, de Duitse ambassadeur in België, zei dat er een mechanisme is opgezet om Belgische patiënten over te brengen naar ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar er meer reservecapaciteit is.

“In de eerste golf had Duitsland meer dan 230 patiënten uit Italië, Frankrijk en Nederland. Nu breiden we onze hulp uit naar België, ”zei hij tegen Reuters. "Maar in de toekomst zouden het misschien Duitsers zijn die naar België zouden moeten komen."

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending