Verbind je met ons

België

Eerste president van #Kazachstan Nursultan Nazarbayev's 80ste verjaardag en zijn rol in internationale betrekkingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Aigul Kuspan, de ambassadeur van Kazachstan in het Koninkrijk België en hoofd van de missie van de Republiek Kazachstan bij de Europese Unie, kijkt naar het leven en de prestaties van de eerste president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev.

Aigul Kuspan, de ambassadeur van Kazachstan

Ambassadeur Kuspan

Op 6 juli 2020 was het de 80ste verjaardag van de eerste president van de Republiek Kazachstan - Elbasy Nursultan Nazarbayev. De opkomst van mijn land van slechts een brok Sovjet-Unie tot een vertrouwde partner in internationale betrekkingen - inclusief de EU en België - is een verhaal van een leiderschapssucces waarvoor de eerste president zou moeten worden toegekend. Hij moest een land bouwen, een leger stichten, onze eigen politie, ons interne leven, alles van wegen tot de grondwet. Elbasy moest het Kazachse volk van gedachten veranderen tot 180 graden, van totalitair regime naar democratie, van staatseigendom naar privébezit.

advertentie


Kazachstan in internationale betrekkingen

De eerste president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, nam in 1991 een historisch besluit om afstand te doen van het op drie na grootste nucleaire arsenaal ter wereld, waardoor Kazachstan en de hele regio van Centraal-Azië vrij konden komen van kernwapens. Vanwege zijn sterke wens om van World een vredige plek voor ons allemaal te maken, wordt hij erkend als een uitstekende staatsman in Kazachstan en over de hele wereld.

Proactieve diplomatie werd een van de belangrijkste instrumenten om de soevereiniteit en veiligheid van Kazachstan en de consistente behartiging van de nationale belangen van het land te waarborgen. Gebaseerd op de principes van multi-vector samenwerking en pragmatisme, bouwde Nursultan Nazarbayev constructieve relaties op met onze naaste buren China, Rusland, Centraal-Aziatische landen en de rest van de wereld.

Vanuit Europees en internationaal perspectief is het erfgoed van de Eerste President even indrukwekkend: Nursultan Nazarbayev heeft zijn leven ingezet om bij te dragen aan regionale en internationale vrede, stabiliteit en dialoog. Met zijn Europese tegenhangers heeft hij de basis gelegd voor de historische EU-Kazachstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA). Hij leidde tal van internationale integratie- en dialoogprocessen, waaronder Astana Peace Talks over Syrië, de resolutie van de Algemene Vergadering van de VN waarin wordt opgeroepen tot een Internationale Dag tegen Kernproeven, de Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia (CICA), de Shanghai Cooperation Organization ( SCO), en Samenwerkingsraad van Turks sprekende staten (Turkse Raad).

Nursultan Nazarbayev bij de VN-Veiligheidsraad, 2018

Het voorzitterschap van Kazachstan in de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in 2010 en de VN-Veiligheidsraad in januari 2018 (die de agenda vormen voor veiligheidsvraagstukken voor de hele wereld) heeft het succes en de levensvatbaarheid van het door Nursultan gekozen pad aangetoond Nazarbayev in de internationale arena.

OVSE-top in Nur-Sultan, 2010

Betrekkingen tussen Kazachstan en de EU

Kazachstan is een belangrijke en vertrouwde partner voor de Europese Unie. Met zijn Europese tegenhangers heeft de eerste president de basis gelegd voor de mijlpaal EU-Kazachstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA) die op 1 maart 2020 in werking is getreden. De overeenkomst markeert het begin van een geheel nieuwe fase van de Kazachs-Europese betrekkingen en biedt ruime kansen voor het opbouwen van een volledige samenwerking op lange termijn. Ik ben ervan overtuigd dat de effectieve uitvoering van de overeenkomst ons in staat zal stellen de handel te diversifiëren, de economische banden uit te breiden, investeringen en nieuwe technologieën aan te trekken. Het belang van samenwerking komt ook tot uiting in de handels- en investeringsrelatie. De EU is de belangrijkste handelspartner van Kazachstan en vertegenwoordigt 40% van de buitenlandse handel. Het is ook de belangrijkste buitenlandse investeerder in mijn land, goed voor 48% van de totale (bruto) buitenlandse directe investering.

Nursultan Nazarbayev en Donald Tusk

Bilaterale betrekkingen tussen België en Kazachstan

Als geaccrediteerd als ambassadeur in het Koninkrijk België ben ik blij dat de relatie tussen Kazachstan en België sinds de onafhankelijkheid van mijn land voortdurend is versterkt. Op 31 december 1991 erkende het Koninkrijk België officieel de soevereiniteit van de Republiek Kazachstan. De oprichting van de bilaterale betrekkingen begon met een officieel bezoek van president Nazarbayev aan België in 1993, waar hij een ontmoeting had met koning Boudewijn I en premier Jean-Luc Dehaene.

Nursultan Nazarbayev bezocht Brussel acht keer, voor het laatst in 2018. Er zijn culturele uitwisselingen geweest tussen België en Kazachstan, afgezien van bezoeken op hoog niveau. In 2017 vierden onze landen hun 25-jarig bestaan ​​van de bilaterale relatie. Er zijn ook verschillende bezoeken op hoog niveau van Belgische zijde aan Kazachstan geweest. Eerste bezoek in 1998 van premier Jean-Luc Dehaene, evenals twee bezoeken van kroonprins en koning van België Philippe in 2002, 2009 en 2010. De interparlementaire betrekkingen ontwikkelen zich positief als een effectief instrument om de politieke dialoog te versterken.

Ontmoeting met koning Philippe

Er is voortdurend een sterke diplomatieke relatie ontwikkeld door het ondersteunen van wederzijds voordelige handelsrelaties. De economische uitwisselingen tussen België en Kazachstan zijn sinds 1992 ook aanzienlijk toegenomen met prioritaire samenwerkingsgebieden op het gebied van energie, gezondheidszorg, landbouwsector, tussen zeehavens en in nieuwe technologieën. In 2019 is het aantal commerciële uitwisselingen gestegen tot meer dan € 636 miljoen. Op 1 mei 2020 waren er 75 ondernemingen met Belgische activa geregistreerd in Kazachstan. Het volume van de Belgische investeringen in de Kazachse economie heeft in de periode van 7.2 tot 2005 € 2019 miljard bereikt.

 Officiële receptie in het Egmontpaleis

De nalatenschap van de eerste president

Eerste president Nursultan Nazarbayev leidde mijn land van 1990 tot 2019. Begin jaren negentig leidde Elbasy het land tijdens de financiële crisis die het hele post-Sovjetgebied trof. Er wachtten nog meer uitdagingen toen de Eerste President te maken kreeg met de crisis in Oost-Azië in 1990 en de Russische financiële crisis in 1997, die de ontwikkeling van ons land beïnvloedde. Als reactie hierop heeft Elbasy een reeks economische hervormingen doorgevoerd om de noodzakelijke groei van de economie te verzekeren. Gedurende deze tijd hield Nursultan Nazarbayev toezicht op de privatisering van de olie-industrie en bracht hij de nodige investeringen uit Europa, de Verenigde Staten, China en andere landen.

Door historische omstandigheden werd Kazachstan een etnisch divers land. De eerste president zorgde voor de gelijkheid van de rechten van alle mensen in Kazachstan, ongeacht etnische en religieuze voorkeuren als leidend beginsel van het staatsbeleid. Dit was een van de belangrijkste hervormingen die hebben geleid tot de voortdurende politieke stabiliteit en vrede in het binnenlands beleid. Door verdere economische hervormingen en modernisering is de sociale welvaart in het land toegenomen en is er een groeiende middenklasse ontstaan. Wat nog belangrijker is, het verschuiven van de hoofdstad van Almaty naar Nur-Sultan als een nieuw administratief en politiek centrum van Kazachstan, heeft geleid tot de verdere economische ontwikkeling van het hele land.

Een van de belangrijkste uitdagingen die Nursultan Nazarbayev voor het land schetste, was de 2050-strategie van Kazachstan. Het doel van dit programma is Kazachstan te promoten in een van de 30 meest ontwikkelde landen ter wereld. Het heeft de volgende fase van modernisering van de economie en het maatschappelijk middenveld van Kazachstan ingeluid. Dit programma heeft geleid tot de implementatie van vijf institutionele hervormingen en het 100 Concrete Steps Plan van de natie om de economie en staatsinstellingen te moderniseren. Het vermogen van de Eerste President om constructieve internationale en diplomatieke betrekkingen te ontwikkelen, was een leidende factor in de ontwikkeling van het land en heeft geleid tot een stroom van miljarden euro's aan investeringen in Kazachstan. Ondertussen heeft mijn land zich aangesloten bij de top 50 concurrerende economieën van de wereld.

Een hoogtepunt van de nalatenschap van de Eerste President was zijn beslissing om geen nucleaire staat na te streven. Deze belofte werd gesteund door het sluiten van 's werelds grootste nucleaire testlocatie in Semipalatinsk, evenals een volledige stopzetting van het kernwapenprogramma van Kazachstan. Elbasy was ook een van de leiders die de integratieprocessen in Eurazië promootten. Deze integratie leidde tot de Euraziatische Economische Unie, die is uitgegroeid tot een grote vereniging van lidstaten die de vrije stromen van goederen, diensten, arbeid en kapitaal verzekert, en waarvan Kazachstan en zijn buren profiteerden.

In 2015 kondigde eerste president Nursultan Nazarbayev aan dat de verkiezingen zijn laatste zouden zijn en dat "zodra institutionele hervormingen en economische diversificatie zijn bereikt; het land zou een grondwetshervorming moeten ondergaan waarbij de macht wordt overgedragen van de president aan het parlement en de regering."

Het nieuwe leiderschap stapte in 2019 terug uit zijn functie, prompt vervangen door Kassym-Jomart Tokayev, en bleef opereren in de geest van economische ontwikkeling en constructieve internationale samenwerking van de eerste president.

Zoals president Tokayev in zijn recente artikel zei: "Ongetwijfeld kan alleen een echte politicus, wijs en toekomstgericht, zijn eigen pad kiezen, omdat hij zich bevindt tussen twee delen van de wereld - Europa en Azië, twee beschavingen - westelijk en oostelijk, twee systemen. - totalitair en democratisch. Met al deze componenten was Elbasy in staat een nieuw type staat te vormen dat Aziatische tradities en westerse innovaties combineerde. Tegenwoordig kent de hele wereld ons land als een vredelievende transparante staat, die actief deelneemt aan de integratieprocessen. "

Bezoek aan België voor de 12e ASEM-top, 2018

België

Auto's en trottoirs spoelden weg terwijl Belgische stad getroffen werd door de ergste overstromingen in decennia

gepubliceerd

on

By

De Zuid-Belgische stad Dinant werd zaterdag (24 juli) getroffen door de zwaarste overstromingen in decennia nadat een onweersbui van twee uur de straten veranderde in hevige stromen die auto's en trottoirs wegspoelden maar niemand doodde, schrijft Jan Strupczewski, Reuters.

Dinant bleef de dodelijke overstromingen 10 dagen geleden bespaard, waarbij 37 mensen om het leven kwamen in Zuidoost-België en nog veel meer in Duitsland, maar het geweld van de storm van zaterdag verraste velen.

"Ik woon al 57 jaar in Dinant en zoiets heb ik nog nooit gezien", zegt Richard Fournaux, voormalig burgemeester van de stad aan de Maas en geboorteplaats van de 19e-eeuwse uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax. op sociale media.

advertentie
Een vrouw is op 25 juli 2021 bezig om haar bezittingen te herstellen na hevige regenval in Dinant, België. REUTERS/Johanna Geron
Een vrouw loopt in een gebied dat wordt getroffen door hevige regenval in Dinant, België, 25 juli 2021. REUTERS/Johanna Geron

Regenwater dat door steile straten stroomde, veegde tientallen auto's weg, stapelde ze op een hoop bij een kruising, en spoelde kasseien, trottoirs en hele stukken asfalt weg terwijl de bewoners vol afschuw toekeken vanuit de ramen.

Er was geen precieze schatting van de schade, waarbij de stadsautoriteiten alleen voorspelden dat het "aanzienlijk" zou zijn, aldus de Belgische RTL TV.

De storm richtte een soortgelijke ravage aan, ook zonder verlies van mensenlevens, in het stadje Anhee, een paar kilometer ten noorden van Dinant.

Verder lezen

België

Dodental stijgt tot 170 bij overstromingen in Duitsland en België Belgium

gepubliceerd

on

Het dodental als gevolg van verwoestende overstromingen in West-Duitsland en België is op zaterdag (170 juli) gestegen tot minstens 17 nadat deze week rivieren en plotselinge overstromingen zijn gebarsten en huizen ingestort en wegen en hoogspanningsleidingen zijn opengescheurd. schrijven Petra Wischgoll,
David Sahl, Matthias Inverardi in Düsseldorf, Philip Blenkinsop in Brussel, Christoph Steitz in Frankfurt en Bart Meijer in Amsterdam.

Ongeveer 143 mensen kwamen om bij de overstromingen in Duitslands ergste natuurramp in meer dan een halve eeuw. Dat waren er volgens de politie ongeveer 98 in de wijk Ahrweiler ten zuiden van Keulen.

Honderden mensen werden nog steeds vermist of waren onbereikbaar omdat verschillende gebieden onbereikbaar waren vanwege de hoge waterstanden en de communicatie op sommige plaatsen nog steeds niet werkte.

advertentie

Bewoners en ondernemers worstelde om de stukken op te rapen in gehavende steden.

"Alles is volledig verwoest. Je herkent het landschap niet", zegt Michael Lang, eigenaar van een wijnwinkel in de stad Bad Neuenahr-Ahrweiler in Ahrweiler, vechtend tegen de tranen.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier bezocht Erftstadt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar bij de ramp zeker 45 mensen om het leven kwamen.

"We rouwen met degenen die vrienden, kennissen en familieleden hebben verloren", zei hij. "Hun lot verscheurt onze harten."

Ongeveer 700 inwoners werden vrijdag laat geëvacueerd nadat een dam was doorgebroken in de stad Wassenberg bij Keulen, zeiden de autoriteiten.

Maar de burgemeester van Wassenberg, Marcel Maurer, zei dat de waterstanden zich sinds de nacht hebben gestabiliseerd. "Het is te vroeg om alles duidelijk te maken, maar we zijn voorzichtig optimistisch", zei hij.

De Steinbachtal-dam in het westen van Duitsland bleef echter het risico lopen te worden doorgebroken, zeiden de autoriteiten nadat ongeveer 4,500 mensen stroomafwaarts uit huizen waren geëvacueerd.

Steinmeier zei dat het weken zou duren voordat de volledige schade, die naar verwachting enkele miljarden euro's aan wederopbouwfondsen zou vergen, kon worden vastgesteld.

Armin Laschet, staatspremier van Noordrijn-Westfalen en de kandidaat van de regerende CDU-partij bij de algemene verkiezingen van september, zei dat hij de komende dagen met minister van Financiën Olaf Scholz zou spreken over financiële steun.

Kanselier Angela Merkel zou zondag naar Rijnland-Palts reizen, de deelstaat waar het verwoeste dorp Schuld ligt.

Leden van de Bundeswehr-troepen, omringd door gedeeltelijk verzonken auto's, waden door het overstromingswater na hevige regenval in Erftstadt-Blessem, Duitsland, 17 juli 2021. REUTERS/Thilo Schmuelgen
Oostenrijkse reddingsteamleden gebruiken hun boten terwijl ze door een gebied varen dat is getroffen door overstromingen, na hevige regenval, in Pepinster, België, 16 juli 2021. REUTERS/Yves Herman

In België liep het dodental op tot 27, meldt het nationale crisiscentrum, dat de hulpverlening daar coördineert.

Het voegde eraan toe dat 103 mensen "vermist of onbereikbaar" waren. Sommigen waren waarschijnlijk onbereikbaar omdat ze geen mobiele telefoons konden opladen of in het ziekenhuis lagen zonder identiteitspapieren, aldus het centrum.

De afgelopen dagen hebben de overstromingen, die vooral de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen en Oost-België hebben getroffen, hele gemeenschappen van stroom en communicatie afgesloten.

RWE (RWEG.DE), de grootste elektriciteitsproducent van Duitsland, zei zaterdag dat de dagbouwmijn in Inden en de kolencentrale van Weisweiler zwaar werden getroffen, eraan toevoegend dat de centrale op een lagere capaciteit draaide nadat de situatie was gestabiliseerd.

In de zuidelijke Belgische provincies Luxemburg en Namen haastten de autoriteiten zich om de huishoudens van drinkwater te voorzien.

In de zwaarst getroffen delen van België daalde het waterpeil langzaam, waardoor de bewoners de beschadigde bezittingen konden sorteren. Premier Alexander De Croo en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bezochten zaterdagmiddag enkele gebieden.

De Belgische spoorwegnetbeheerder Infrabel publiceerde plannen voor reparaties aan lijnen, waarvan sommige pas eind augustus weer in gebruik zouden worden genomen.

Hulpdiensten in Nederland bleven ook alert, omdat overlopende rivieren steden en dorpen in de zuidelijke provincie Limburg bedreigden.

De afgelopen twee dagen zijn tienduizenden inwoners van de regio geëvacueerd, terwijl soldaten, brandweerkorpsen en vrijwilligers werkten verwoed de hele vrijdagnacht (16 juli) om dijken te versterken en overstromingen te voorkomen.

De Nederlanders zijn tot nu toe ontsnapt aan een ramp op de schaal van hun buren en zaterdagochtend waren er geen slachtoffers gemeld.

Wetenschappers hebben lang gezegd dat klimaatverandering zal leiden tot hevigere stortbuien. Maar het bepalen van zijn rol in deze meedogenloze regenval zal minstens enkele weken duren om te onderzoeken, zeiden wetenschappers vrijdag.

Verder lezen

België

35 jaar - en nog steeds sterk!

gepubliceerd

on

Het jaar 1986 werd gekenmerkt door zowel voor- als tegenslagen. Technologische vooruitgang hielp de Sovjet-Unie om het Mir-ruimtestation te lanceren en liet het VK en Frankrijk de kanaal bouwen. Helaas zag het ook de Space Shuttle Uitdager ramp en de explosie van een van de kernreactoren in Tsjernobyl.

In België kwamen de voetballers van het land als een held thuis nadat ze als 4e waren geëindigd op het WK in Mexico.

Het jaar was ook opmerkelijk voor een ander evenement: de opening van L'Orchidee Blanche in Brussel, nu een van de erkende beste Vietnamese restaurants van het land.

advertentie

In 1986, toen Katia Nguyen (afgebeeld) het restaurant opende in wat toen een rustige Brusselse buurt was, had ze niet kunnen bedenken wat een enorm succes het zou worden.

Dit jaar viert het restaurant zijn 35e verjaardag, een echte mijlpaal, en het heeft een lange weg afgelegd in de tussenliggende jaren, zozeer zelfs dat het nu een synoniem is voor de verfijnde Aziatische keuken, niet alleen in deze nu bruisende wijk van Brussel, maar verderop.

Er was zelfs zo ver over de kwaliteit van het uitstekende Vietnamese eten dat hier verkrijgbaar was, dat het enkele jaren geleden de prestigieuze titel "Beste Aziatische Restaurant van België" kreeg van de gerenommeerde voedselgids Gault en Millau.

Katia is de eerste om te accepteren dat haar succes ook veel te danken heeft aan haar team, dat toevallig volledig vrouwelijk is (dit weerspiegelt deels de traditionele rol die vrouwen in de Vietnamese keuken innemen).

De langste portie onder hen is Trinh, die al een paar decennia heerlijke Vietnamese maaltijden klaarmaakt in de kleine, open keuken, terwijl andere 'veteraan'-medewerkers Huong zijn, die hier al 15 jaar is, en Linh , een relatieve nieuwkomer die hier vier jaar heeft gewerkt!

Ze zijn, samen met hun collega's, prachtig gekleed in authentieke Vietnamese kostuums, iets waar de resto ook bekend om staat. Het zo lang vasthouden van personeel straalt ook goed uit op de uitstekende managementstijl van Katia.

Het is allemaal ver verwijderd van de tijd, in de jaren zeventig, toen Katia voor het eerst in dit land aankwam voor haar studie. Zoals zoveel van haar landgenoten was ze de oorlog in Vietnam ontvlucht op zoek naar een beter leven in het Westen en begon ze een nieuw leven in haar 'nieuwe' thuis - België.

Voor kenners van geweldig Vietnamees eten was dat best goed nieuws.

De standaard die werd gesteld toen Katia, nog relatief vers aangekomen in België vanuit Saigon, het restaurant opende in 1986, is vandaag net zo hoog als toen.

Ondanks de vreselijke gezondheidspandemie die de horeca hier heeft verwoest, stroomt Katia's 'leger' van trouwe klanten nu terug om te proeven van de heerlijke geneugten die haar zeer getalenteerde, in Vietnam geboren team heeft verzonnen.

Het restaurant bevindt zich dicht bij de ULB-universiteit en alles wordt hier in huis bereid. De gerechten zijn gebaseerd op traditionele of meer eigentijdse recepten, maar lijken op de beste die je in Vietnam zelf kunt vinden. Veel diners hier beschouwen de loempia's als de beste van België, maar als ze sappig zijn, nemen de gastronomische rijkdommen van dit huis je mee op een culinaire reis, die zich uitstrekt van Noord- tot Zuid-Vietnam en alle tussenstops.

Het restaurant is tijdens de lockdown nooit echt gesloten, omdat het een stevige afhaalservice bleef serveren. Nu volledig heropend, zijn afhaalrestaurants goed voor ongeveer 30 procent van het bedrijf. Klanten kunnen hun bestelling ophalen of thuis laten bezorgen.

Met de zomer voor de deur is het goed om te weten dat er nu een terras is dat plaats biedt aan 20 personen op straat buiten, terwijl aan de achterkant een aangename buitenruimte is met ruimte voor ongeveer 30 personen en open tot oktober.

Binnen biedt het restaurant plaats aan 38 personen beneden en 32 personen boven. Er is ook een bijzonder populair tweegangenlunchmenu met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, dat slechts € 13 kost.

De à-la-cartekeuze is enorm en biedt een scala aan vlees-, vis- en gevogeltegerechten - allemaal fantastisch en erg lekker. Er is ook een geweldige dranken- en wijnkaart en kijk ook uit naar een heerlijk suggestiemenu dat wekelijks verandert.

De charmante en zeer gastvrije Katia heeft een heel lange weg afgelegd sinds ze voor het eerst voet aan wal zette in België. Dat een restaurant 35 jaar na de opening nog steeds bloeit, is een enorme prestatie, vooral in dit "post-pandemische" tijdperk, maar dat diezelfde plek al die tijd onder hetzelfde eigendom heeft gestaan, is behoorlijk opmerkelijk ... wat eigenlijk ook beschrijft zeer nauwkeurig zowel de keuken als de service hier.

Van harte gefeliciteerd met je 35e verjaardag L'Orchidee Blanche!

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending