Verbind je met ons

Veetransporten

#CrueltyFreeEurope-verklaring over het moratorium op dierproeven

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In haar reactie op een verzoekschrift dat is ingediend bij de Commissie verzoekschriften van het Europees Parlement de Commissie heeft gevraagd om een ​​moratorium op experimenten op dieren terwijl hun waarde wordt beoordeeld, en heeft nogmaals verklaard dat zij zich volledig inzet voor het uiteindelijke doel, dierproeven volledig te vervangen.

Wreedheidvrij Europa - een netwerk van dierenbeschermingsorganisaties dat zich inzet voor het beëindigen van dierproeven in de Europese Unie - is ingenomen met die toezegging, maar is van mening dat het nu tijd is om een ​​routekaart op te stellen om van woorden een actieplan te maken.

Cruelty Free Europe, wetenschappelijk directeur, dr. Katy Taylor: “De EU moet meer dan ooit ambitie tonen om betere wetenschap te ontwikkelen en zich te wenden tot menselijker en menselijker relevant onderzoek en innovatie. 95% van alle geneesmiddelen waarvan is aangetoond dat ze veilig en effectief zijn bij dierproeven, mislukt in proeven bij mensen. De kosten van dit falen zijn enorm in geld en voor dieren en mensen. Als een ander systeem zo volledig zou falen, zou het zeker al lang geleden zijn geschrapt en andere betere oplossingen zijn beveiligd? "

advertentie

“In 1993 - 27 jaar geleden - werd in het vijfde milieuactieprogramma van de EU op het gebied van duurzaamheid een doel gesteld om als prioriteit tegen 2000 een vermindering van het aantal gewervelde dieren met 50% voor experimentele doeleinden te bereiken. In 1997 was deze actie stilletjes stopgezet en blijft het aantal dierproeven in Europa hoog. Dus we hebben de toezeggingen eerder gehoord. Het is hoog tijd voor verandering. '

Het antwoord van de Commissie benadrukt ook haar inspanningen om de ontwikkeling van niet-dierlijke methoden ter vervanging van dieronderzoek te stimuleren. Cruelty Free Europe erkent het baanbrekende werk dat in Europa is gedaan via organisaties als ECVAM, samenwerkingen zoals de EPAA en Horizon-financiering, maar zegt dat er nog veel meer moet gebeuren.

Dr. Taylor vervolgde: “Neem het Horizon-onderzoeksprogramma waar onze berekeningen suggereren dat financiering voor Horizon 2020-projecten die primaire en secundaire voordelen voor niet-dierlijke methoden claimen, slechts 0.1% bedraagt ​​van het totale programma van € 80 miljard voor de periode 2014-2020. Bedenk dat hoewel 48 Horizon-projecten op de een of andere manier beweren bij te dragen aan niet-dierlijke methoden, in de regio van 300 het gebruik van 'diermodellen' wordt genoemd als onderdeel van hun methodologie. Als Europa serieus bezig is met het vervangen van dierproeven, dan moet het zijn geld echt neerzetten waar het zijn mond heeft. ”

advertentie

In november 2019 is er een verzoekschrift ingediend bij de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement waarin de EU wordt opgeroepen een systematische evaluatie uit te voeren van alle onderzoeksgebieden waarin dieren worden gebruikt. In mei van dit jaar bevestigde de Commissie verzoekschriften van het Europees Parlement dat het verzoekschrift als ontvankelijk was aanvaard en formeel door de commissie zou worden behandeld. Samen met onze Europese partners heeft Cruelty Free Europe de Commissie opgeroepen zich in te zetten voor een alomvattend plan met doelstellingen en tijdschema's om een ​​einde te maken aan dierproeven in de EU.

Dierproeven

Europees Parlement stemt over diervrij onderzoek, testen en onderwijs

gepubliceerd

on

Iedereen die bekend is met Ralph, een testkonijnmascotte die wordt onderworpen aan de Draize-oogirritatietest in cosmeticalaboratoria en lijdt aan blindheid, zal zich afvragen hoe dergelijke wreedheid nog acceptabel is in een tijdperk van geavanceerde wetenschap en technologie. De Red Ralph video ging over de hele wereld viraal en werd hoogstwaarschijnlijk de reden waarom Mexico onlangs toetrad tot de staten die dierproeven voor cosmetica verbood. Dat deed de EU in 2013 ook. De EU is van plan nog verder te gaan door deze week een resolutie aan te nemen over "een gecoördineerde actie op Unieniveau om de overgang naar innovatie te vergemakkelijken zonder het gebruik van dieren bij onderzoek, testen en onderwijs" ( 15 sept.), Schrijft Eli Hadzhieva.

Hoewel de EU het gebruik van niet-dierlijke methoden aanmoedigt, zoals de nieuwe organ-on-chip-technologie, computersimulaties en 3D-culturen van menselijke cellen, toont onderzoek aan dat archaïsche methoden, zoals een "50 procent dodelijke dosis" die de helft van de van de miljoenen proefdieren, zijn nog steeds op grote schaal in gebruik. Bovendien tonen steeds meer bewijzen aan dat sommige dieren, zoals konijnen en knaagdieren, totaal andere soorten zijn dan mensen en gezien moeten worden als betrouwbare proxy's voor de bescherming van de menselijke gezondheid tegen chemische risico's. Geneesmiddelen zoals thalidomide, TGN1412 of fialuridine, gericht op de behandeling van respectievelijk ochtendmisselijkheid, leukemie en hepatitis B, bleken bijvoorbeeld volkomen veilig voor dieren, maar konden door mensen niet worden verdragen.

Volgens de Europese Commissie heeft de Europese chemicaliënstrategie voor duurzaamheid de steun voor het gebruik van Non-Animal Methodologies (NAM's) in de risicobeoordeling van chemicaliën vergroot, met name met verschillende Horizon 2020-projecten (ASPIS-cluster bestaande uit RISK-HUNT3R, ONTOX- en PrecisionTOX-projecten), de komende herzieningen van de REACH- en cosmeticaverordening, het nieuwe project van het European Partnership for Alternative Approaches on NAMs use in risk assessment, PARC met als doel de overgang naar de volgende generatie risicobeoordeling en een strategische onderzoeks- en innovatieagenda . De wereldwijde acceptatie van diervrije en innovatieve benaderingen van chemische veiligheid staat ook hoog op de OESO-agenda.

advertentie

Een webinar georganiseerd op 9 september door EU-ToxRisk en PATROLS, twee multi-stakeholder projecten gefinancierd door het H2020-programma van de EU, illustreerde de beperkingen van de bestaande in vitro (reageerbuisexperimenten) en in silico (computer-gesimuleerde experimenten) gevarendetectie systemen en demonstreert een nieuwe toolbox om diervrije beoordelingen uit te voeren voor chemicaliën en nanomaterialen. EU-ToxRisk-projectcoördinator Bob van der Water van de Universiteit Leiden benadrukte zijn visie "om een ​​paradigmaverschuiving in de toxicologie naar een diervrije, op mechanismen gebaseerde geïntegreerde benadering van chemische veiligheidsbeoordeling te stimuleren" door middel van een gevestigde NAM-toolbox op basis van in vitro en in silico-tools en nieuwe NAM-toolboxcomponenten van de volgende generatie. Hij benadrukte geavanceerde nieuwe testsystemen, zoals op CRISPR gebaseerde fluorescente reporters in stamcellen, stamcel-afgeleide multi-levercel-model, zieke levermicroweefsels en vier-orgaanchips, terwijl hij benadrukte dat NAM's snel moeten worden geïntegreerd in regelgeving kaders testen.

Shareen Doak, de coördinator van PATROLS van de Universiteit van Swansea, benadrukte de kennislacunes met betrekking tot langetermijneffecten van blootstellingen aan realistische gemanipuleerde nanomaterialen (ENM) voor de mens en de gezondheid, terwijl hij innovatieve methoden demonstreerde, zoals extrinsieke ENM-eigenschappen, geavanceerde ecotoxiciteitstests, heterotypische in vitro-modellen van de longen, het maagdarmkanaal en de lever enz. "Deze methoden zijn toegesneden op een beter inzicht in de gevaren voor mens en milieu en moeten worden geïmplementeerd als onderdeel van de EU-strategie voor veilig en duurzaam ontwerpen om de noodzaak van dierproeven tot een minimum te beperken", zei ze.

“De grootste uitdaging is de acceptatie en implementatie van NAM’s. Standaard validatievereisten zijn te lang en het toepassingsgebied van NAM's moet worden vastgesteld, rekening houdend met nieuwe opkomende technologieën”, voegde ze eraan toe.

advertentie

In een eerdere verklaring sprak de ASPIS-cluster zijn steun uit voor de ontwerpresolutie van het Europees Parlement die deze beschrijft als "tijdig om een ​​diervrije transitie te versnellen en te voldoen aan de EU-ambitie om de volgende generatie voor risicobeoordeling in Europa en wereldwijd te leiden". door de inspanningen van de EU te verwelkomen "die zich zullen vertalen in regelgevings- en industriële praktijken die de menselijke gezondheid en de ecosystemen beter zullen beschermen, door ons in staat te stellen gevaarlijke stoffen te identificeren, te classificeren en uiteindelijk uit het milieu te verwijderen".

De moderator van het webinar Europarlementariër Tilly Metz (Groenen, Luxemburg), die ook de resolutie van het Europees Parlement schaduwt, zei dat ze hoopt dat de definitieve resolutie de volgende elementen zal bevatten: "Concrete stappen om dierproeven uit te faseren, nauwkeurige routekaarten en studies, een gecoördineerde aanpak door EU-agentschappen, zoals de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en het Europees Agentschap voor chemische stoffen en snelle implementatie van nieuwe geavanceerde methoden”.

Dit geeft veel stof tot nadenken voor beleidsmakers in een make-or-break moment voor Ralph en zijn dieren- en mensenvrienden. Het wordt tijd dat woorden worden omgezet in daden en de regelgeving evolueert in lijn met de nieuwe realiteit op het terrein, terwijl deze veelbelovende en veilige diervrije technologieën ademruimte geven door een dynamische benadering te hanteren om ze te accepteren en te gebruiken. Dit zal ons niet alleen in staat stellen om de ambitie van nul vervuiling in de Green Deal waar te maken, maar zal ook een "gifvrije omgeving" opleveren, zowel voor dieren als voor mensen.

Verder lezen

Veetransporten

Help boeren om een ​​einde te maken aan de kooiteelt

gepubliceerd

on

“We steunen het burgerinitiatief 'End the Cage Age' voor landbouwhuisdieren van harte. Samen met 1.4 miljoen Europeanen vragen we de Commissie om de juiste maatregelen voor te stellen om een ​​einde te maken aan de kooihouderij”, zegt Michaela Šojdrová, lid van het EP, EVP-Fractielid van de Landbouwcommissie van het Parlement.

“Dierenwelzijn kan het beste worden gegarandeerd als boeren er de juiste prikkels voor krijgen. We ondersteunen een soepele overgang van kooien naar alternatieve systemen binnen een voldoende overgangsperiode die specifiek voor elke soort wordt overwogen, "voegde Šojdrová toe.

Aangezien de Europese Commissie heeft beloofd in 2023 nieuwe dierenwelzijnswetgeving voor te stellen, benadrukt Šojdrová dat vóór 2022 een effectbeoordeling moet worden uitgevoerd, inclusief de kosten van de vereiste transformatie op zowel de korte als de lange termijn. "Aangezien verschillende soorten, legkippen of konijnen, verschillende omstandigheden vereisen, moet het voorstel tegen 2027 deze verschillen dekken met een benadering per soort. Boeren hebben overgangsperioden nodig en een compensatie voor de hogere productiekosten," zei Šojdrová.

advertentie

“Om dierenwelzijn te garanderen en onze Europese boeren niet te benadelen, hebben we effectieve controle nodig als geïmporteerde producten voldoen aan de EU-normen voor dierenwelzijn. Geïmporteerde producten moeten voldoen aan de Europese normen voor dierenwelzijn, zodat onze hoogwaardige productie niet wordt vervangen door import van lage kwaliteit”, benadrukte Šojdrová.

advertentie
Verder lezen

Veetransporten

Overwinning op het gebied van dierenwelzijn: uitspraak van het HvJ-EU bevestigt het recht van de lidstaten om verplichte bedwelming vóór het slachten in te voeren  

gepubliceerd

on

Vandaag (17 december) is een historische dag voor dieren, aangezien het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) heeft verduidelijkt dat de lidstaten de verplichte bedwelming vóór het slachten mogen opleggen. De zaak kwam voort uit het verbod van de Vlaamse regering in juli 2019 dat bedwelming ook verplicht stelde voor de productie van vlees door middel van traditionele joodse en islamitische riten.

Het vonnis oordeelde dat lidstaten op legitieme wijze verplichte omkeerbare bedwelming kunnen invoeren in het kader van art. 26.2 (c) van Verordening (EG) nr. 1099/2009 van de Raad (slachtverordening), met als doel het dierenwelzijn te verbeteren tijdens het doden in het kader van religieuze riten. Het stelt duidelijk dat de slachtverordening "de lidstaten niet belet de verplichting op te leggen om dieren te bedwelmen voordat ze worden gedood, wat ook van toepassing is in het geval van slachtingen die worden voorgeschreven door religieuze riten".

Dit arrest beschouwt de laatste ontwikkeling van omkeerbare bedwelming als een methode die met succes de schijnbaar tegenstrijdige waarden van godsdienstvrijheid en dierenwelzijn met elkaar in evenwicht brengt, en concludeert dat “de maatregelen vervat in het (Vlaams) decreet het mogelijk maken een eerlijk evenwicht te vinden tussen gehecht aan dierenwelzijn en de vrijheid van joodse en moslimgelovigen om hun religie te belijden ”.

Eurogroep voor Dieren heeft de zaak bij het Hof op de voet gevolgd en heeft in oktober een opiniepeiling waaruit blijkt dat EU-burgers niet willen dat dieren worden geslacht terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn.

“Het is nu duidelijk dat onze samenleving dieren niet ondersteunt om onnodig te lijden op de meest kritieke momenten van hun leven. Omkeerbare bedwelming maakt het mogelijk om met succes een evenwicht te vinden tussen de ogenschijnlijk concurrerende waarden van godsdienstvrijheid en de zorg voor dierenwelzijn onder de huidige EU-wetgeving. De acceptatie van bedwelming vóór het slachten door religieuze gemeenschappen neemt toe, zowel in EU- als niet-EU-landen. Nu is het tijd voor de EU om bedwelming vóór het slachten altijd verplicht te maken bij de volgende herziening van de slachtverordening ”, aldus Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals.

Door de jaren heen hebben experts hun bezorgdheid geuit over de ernstige gevolgen voor het dierenwelzijn van het doden zonder voorgesneden bedwelming (FVE, 2002; EFSA, 2004; BVA, 2020), zoals erkend door het Hof zelf, in een andere zaak (C-497 / 17).

De zaak gaat nu terug naar het grondwettelijk hof van Vlaanderen, dat de uitspraak van het HvJ-EU zal moeten bevestigen en uitvoeren. Bovendien biedt de op handen zijnde herziening van de slachtverordening, zoals aangekondigd door de Europese Commissie in het kader van de EU Farm to Fork-strategie, de kans om de zaak verder te verduidelijken door het bedwelmen voor het slachten altijd verplicht te stellen en te evolueren naar een Europa dat om hen geeft. voor dieren.

Naar aanleiding van de Besluit van het Europese Hof van Justitie vanmorgen om het verbod op niet-verdovende slachting in de Belgische gewesten Vlaanderen en Wallonië te handhavenOpperrabbijn Pinchas Goldschmidt, voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen (CER), heeft de volgende verklaring afgegeven:

“Deze beslissing gaat zelfs verder dan verwacht en druist in tegen recente verklaringen van de Europese instellingen dat het joodse leven moet worden gekoesterd en gerespecteerd. Het Hof heeft het recht om te oordelen dat lidstaten al dan niet afwijkingen van de wet accepteren, die altijd in de verordening hebben gestaan, maar om shechita, onze religieuze praktijk, te definiëren, is absurd.

“De beslissing van het Europese Hof van Justitie om het verbod op niet-verdovende slachting in de Belgische en Waalse regio's van België af te dwingen, zal worden gevoeld door Joodse gemeenschappen over het hele continent. De verboden hebben al een verwoestende impact gehad op de Belgische Joodse gemeenschap, doordat ze tijdens de pandemie een tekort aan aanbod veroorzaakten, en we zijn ons allemaal terdege bewust van het precedent dat dit schept en die onze rechten om onze religie te belijden in twijfel trekt.

“Historisch gezien is een verbod op religieuze slachting altijd in verband gebracht met extreemrechts en bevolkingscontrole, een trend die duidelijk is gedocumenteerd en terug te voeren is op verboden in Zwitserland in de 1800e eeuw om Joodse immigratie uit Rusland en de Pogroms te voorkomen, naar de verboden in nazi-Duitsland en pas in 2012 werden pogingen om religieuze slachting in Nederland te verbieden publiekelijk gepromoot als een methode om de verspreiding van de islam naar het land te stoppen. We worden nu geconfronteerd met een situatie waarin, zonder raadpleging van de plaatselijke Joodse gemeenschap, een verbod is ingevoerd en de gevolgen voor de Joodse gemeenschap langdurig zullen zijn.

“Europese leiders hebben ons verteld dat ze willen dat Joodse gemeenschappen in Europa leven en succesvol zijn, maar dat ze geen waarborgen bieden voor onze manier van leven. Europa moet nadenken over het soort continent dat het wil zijn. Als waarden als godsdienstvrijheid en echte diversiteit integraal zijn, dan weerspiegelt het huidige rechtssysteem dat niet en moet het dringend worden herzien. 

"We zullen blijven samenwerken met vertegenwoordigers van de Belgische Joodse gemeenschap om onze steun te bieden op elke mogelijke manier."

Opiniepeiling over het slachten 
Samenvatting van de zaak C-336/19 van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU)
Amicus Curiae in zaak HvJEU
Conclusie advocaat-generaal

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending