Het wordt tijd dat het publiek wakker wordt met de realiteit van #LivestockFarming, zegt voormalig Europarlementslid

| Juni 18, 2019

Voedselveiligheidsnormen in Europa, en met name in het Verenigd Koninkrijk, behoren tot de hoogste in de wereld, en toch is het vertrouwen en vertrouwen van de consument in het voedselsysteem nog nooit zo laag, schrijft George Lyon, voormalig EP-lid.

Ondanks de ruime beschikbaarheid van goedkoop, voedzaam voedsel, leiden misvattingen rond kwesties als dierenwelzijn en het gebruik van antibiotica tot ongezonde en onrealistische verwachtingen van voedselproducenten.

De veehouderij verliest de strijd om zijn publieke imago omdat consumenten worden gebombardeerd met wilde beweringen over de schade die moderne landbouwsystemen aanrichten en de suggestie dat als we de klok terugdraaien naar een gouden eeuw alles in orde zou zijn.

We lijken te zijn vergeten dat we vóór de naoorlogse ontwikkeling van moderne landbouwsystemen regelmatig te maken kregen met voedseltekorten, hoge prijzen en voedsel van slechte kwaliteit.

Het is een bewijs van moderne systemen die, ondanks de verdubbeling van de wereldbevolking, het aandeel van het inkomen dat wordt uitgegeven aan voedsel in het Verenigd Koninkrijk heeft meer dan gehalveerd in het verleden 60 jaar.

En we hebben dat doel bereikt terwijl we voldeden aan enkele van de strengste EU-beleidslijnen voor diergezondheid ter wereld.

We moeten nu meer doen om consumenten te helpen de realiteit van de veehouderij en het belang ervan voor de volksgezondheid en voeding te begrijpen.

Ten eerste moeten we het misverstand aanpakken dat grootschalige, intensieve landbouw compromissen sluit over dierenwelzijn.

Zoals elke boer u zal vertellen, staat dierenwelzijn bovenaan de agenda, vooral op grotere bedrijven, om de eenvoudige reden dat u, zonder gelukkige, goed verzorgde dieren, niet van de veehouderij kunt leven.

Ten tweede wordt het gebruik van antibiotica in de dierhouderij te vaak verward met de primaire oorzaak van antimicrobiële resistentie en superbacteriën, terwijl de grootste drijvende kracht achter de resistentie tegen geneesmiddelen nog steeds het gebruik van antibiotica is in de landbouw. menselijke geneeskunde.

Hoewel landbouwers en dierenartsen duidelijk een rol spelen bij het verantwoorde gebruik van antibiotica, verbiedt de EU hen om te worden gebruikt als groeibevorderaars bij dieren en beperkt het hun gebruik tot medische benodigdheden, die op hun beurt een integraal onderdeel zijn van dierenwelzijn.

En er zijn strikte controles op de wachttijden om te voorkomen dat restanten van diergeneesmiddelen de voedselketen binnendringen.

Zowel de diergezondheidssector als de veehouderij voeren ook initiatieven om verantwoord gebruik van antibiotica te bevorderen, die meer aandacht verdienen.

Ten slotte wordt het debat over en het onderzoek naar de milieueffecten van de veehouderij vaak scheefgetrokken door generalisaties.

In het licht van de toenemende vraag naar voedsel van dieren, zijn veel Europese producenten pioniers nauwkeurige veehouderij om hen in staat te stellen het nodige aanbod te leveren en tegelijkertijd hun impact op het milieu te minimaliseren.

Een dergelijke aanpak maakt de dierhouderij duurzamer door landbouwers en dierenartsen eerder gezondheidsvraagstukken te laten identificeren en voer en water nauwkeuriger te reguleren, en indien nodig medicijnen toe te dienen.

Het biedt ook voorbeelden van beste praktijken voor andere regio's waar productiviteit of duurzaamheid laag is.

Hoewel systemen voor de productie van vee niet allemaal gelijk zijn, loopt Europa voorop in de ontwikkeling van een duurzamere landbouw, wat de belofte inhoudt om andere landen te helpen om te springen naar steeds duurzamere praktijken.

Voor consumenten is er een kloof tussen hun perceptie van het voedselsysteem en de realiteit van moderne landbouwsystemen.

Het is daarom van vitaal belang dat de landbouwsector zijn spel uitbreidt en probeert om die kenniskloof te dichten anders riskeren we de enorme voordelen weg te gooien die moderne landbouw levert voor onze consumenten.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Landbouw, Dierenwelzijn, Zuivelsector, Economie, Milieu, EU

Reacties zijn gesloten.