Commissie richt € 100 miljoen fonds op ter ondersteuning van #CleanEnergy-investeringen

| 29-2019-XNUMX

Doorbraak Energy Ventures Europe (BEV-E), een nieuw investeringsfonds van € 100 miljoen, werd opgericht door de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank en doorbraak op het gebied van energie tijdens de Vierde Missie Innovatie Ministeriële bijeenkomst in Vancouver, Canada, volgens a persbericht voor de Europese Commissie.

Het fonds zal bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve Europese bedrijven en radicaal nieuwe schone energietechnologieën op de markt brengen. Het zal de beste Europese ondernemers op het gebied van schone energie ondersteunen, wier oplossingen tot een aanzienlijke en duurzame vermindering van de uitstoot van broeikasgassen kunnen leiden. De eerste in zijn soort, het is geschikt voor de kapitaalintensiteit en lange ontwikkelingshorizonnen die energietechnologieën nodig hebben.

Financiering voor BEV-E zal een € 50 miljoen bijdrage van de Europese Investeringsbank omvatten, gegarandeerd door InnovFin, een financieel instrument gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU, en een € 50m bijdrage van Breakthrough Energy Ventures, een door investeerders geleid fonds dat zich inzet voor ondersteuning van geavanceerde bedrijven in de energiesector.

Commissie voor de vicevoorzitter van de energie-unie, Maroš Šefčovič, zei: "Business as usual is geen optie. We moeten onze investeringen elk jaar met meer dan € 500 miljard verhogen om een ​​koolstofneutrale economie van 2050 te realiseren. Ik ben blij dat onze pilot-samenwerking met Breakthrough Energy zo snel is begonnen. Dit is baanbrekend werk: het afstemmen van private en publieke investeringen in baanbrekende innovatie, ten voordele van de energie-unie en ons klimaat. "

Carlos Moedas, onderzoeks-, wetenschaps- en innovatiecommissaris, zei: "Door in een recordtijd het Breakthrough Energy Ventures Europe-fonds op te zetten, komen we onze belofte na om publiek-private investeringen in innovatie op het gebied van schone energie te stimuleren. Het is alleen door krachten te bundelen tussen sectoren en continenten dat we de klimaatverandering kunnen aanpakken en een duurzame toekomst kunnen opbouwen. "

Bill Gates, voorzitter van Breakthrough Energy Ventures, zei: "Doorbraak in Energy Ventures-Europe is een geweldig voorbeeld van het stimuleren van innovatieve manieren voor de private en publieke sector om samen te werken, kapitaal in te zetten en bedrijven op te bouwen. We hebben de middelen om een ​​zinvol verschil te maken en de flexibiliteit om snel te handelen. Dat is een zeldzame en krachtige combinatie. "

Ambroise Fayolle, vice-president van de Europese Investeringsbank die verantwoordelijk is voor innovatie, voegde daaraan toe: "Voor een succesvolle aanpak van klimaatverandering is CO2-neutrale energieproductie nodig - en we hebben niet veel tijd om dit te bereiken. De inzet van geavanceerde technologieën moet worden versneld. Met deze financiering kan nieuwe technologie fossiel-intensieve energieopwekking vervangen. De Europese Investeringsbank werkt graag samen met partners van wereldklasse om het Breakthrough Energy Ventures Europe-fonds te ondersteunen. "

Het fonds zal investeren in vijf belangrijke energiegerelateerde sectoren waar inspanningen essentieel zijn voor de bestrijding van de klimaatverandering: elektriciteit, transport, landbouw, productie en gebouwen. Verwacht wordt dat de investeringen zullen aanvangen in de tweede helft van 2019, op welk moment de EU-lidstaten en de met Horizon 2020 geassocieerde landen in aanmerking komen voor BEV-E-financiering.

Het nieuwe fonds zal bijdragen aan het nakomen van de EU-verbintenissen die zijn uiteengezet in het pakket "Schone energie voor alle Europeanen" van de Commissie, met voorstellen ter ondersteuning van innovatie op het gebied van schone energie, verhoging van de energie-efficiëntie, bevordering van het gebruik van hernieuwbare energie en hervorming van de Europese energiemarkt. Het Europees Parlement en de Raad van de EU hebben alle voorstellen uit het pakket goedgekeurd.

Achtergrond

In de marge van de COP21-klimaatconferentie in Parijs lanceerden internationale leiders Mission Innovation, een internationaal partnerschap om innovatie op het gebied van schone energie te versnellen en een wereldwijde langetermijnrespons te bieden op de klimaatuitdaging. Door deel te nemen aan Mission Innovation hebben 23-landen en de Europese Commissie (namens de EU) beloofd hun financiering voor onderzoek en innovatie op het gebied van schone energie door 2021 te verdubbelen.

Bij dezelfde gelegenheid kondigde een groep investeerders hun voornemen aan om de innovatie van laboratoria naar de markt te stimuleren door langetermijnkapitaal te investeren in ongekende niveaus in technologieontwikkeling in een vroeg stadium van de deelnemende landen, waardoor de Doorbraak Energie Coalitie werd gecreëerd.

In december 2017, tijdens de One Planet Summit in Parijs, kondigde Breakthrough Energy de proef aan van publiek-private partnerschappen met vijf leden van de Mission Innovation, waaronder de Europese Commissie.

De overeenkomst tussen de Europese Investeringsbank en Breakthrough Energy Ventures is gebaseerd op het memorandum van overeenstemming dat op 17 oktober 2018 werd ondertekend door Carlos Moedas, Europees commissaris voor onderzoek, wetenschap en innovatie, en Bill Gates, voorzitter van Breakthrough Energy Ventures.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Klimaatverandering, Milieu, EU, Europese Commissie

Reacties zijn gesloten.