Verbind je met ons

Klimaatverandering

#CarbonEmissions verminderen - EU-doelstellingen en -maatregelen

DELEN:

gepubliceerd

on

Er komt rook uit de schoorstenen. ©AP Images/Europese Unie-EPDe EU heeft zich ertoe verbonden de uitstoot van schadelijke broeikasgassen drastisch terug te dringen. ©AP Images/European Union-EP

Lees welke maatregelen de Europese Unie neemt om de doelstellingen te halen om de COXNUMX-uitstoot in verschillende sectoren te verminderen en zo de klimaatverandering te voorkomen.

Naar gevaarlijke klimaatverandering voorkomenheeft de EU zich er in het kader van de Overeenkomst van Parijs toe verbonden om de uitstoot van broeikasgassen tegen 40 met ten minste 1990% ten opzichte van het niveau van 2030 te verminderen.

In november 2018 presenteerde de Europese Commissie een langetermijnstrategie voor de EU om een ​​klimaatneutrale economie te verwezenlijkeny tegen 2050, inclusief acht mogelijke trajecten.

Voorafgaand aan de bijeenkomst van de Europese Raad in mei, waar de EU-leiders naar verwachting de strategie zullen aannemen, zal het Europees Parlement bijeenkomen een resolutie aangenomen met een uiteenzetting van haar aanbevelingen op 14 maart 2019.

De EP-leden riepen de EU op om de emissiereductiedoelstelling voor 2030 te verhogen en herhaalden het standpunt van het Parlement om ten minste 35% van de EU-uitgaven aan onderzoek toe te wijzen aan de ondersteuning van de klimaatdoelstellingen.

Bekijk deze infographic over de voortgang van de EU in de richting van haar doelstellingen op het gebied van klimaatverandering.

Om haar klimaatdoel te bereiken heeft de Europese Unie ambitieuze wetgeving bedacht.

advertentie

Een emissiehandelssysteem voor de industrie

Het EU-emissiehandelssysteem (ETS) heeft tot doel de COXNUMX-uitstoot van de industrie te verminderen door bedrijven te verplichten een vergunning voor elke ton CO2 ze zenden uit. Bedrijven moeten ze via veilingen kopen. Er zijn enkele prikkels om innovatie in de sector te stimuleren.

Het Europese emissiehandelssysteem is 's werelds eerste grote koolstofmarkt en blijft de grootste. Het regelt ongeveer 45% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU en omvat ongeveer 11,000 elektriciteitscentrales en productiefabrieken in de EU. Het doel is om de uitstoot met 43% te verminderen ten opzichte van 2005.

Lees meer over hoe de EU-emissiehandelssysteem werkt en hoe het momenteel wordt hervormd.

COXNUMX-uitstoot van andere sectoren aanpakken

Sectoren die niet onder het emissiehandelssysteem vallen – zoals transport, landbouw, gebouwen en afvalbeheer – nemen nog steeds bijna het grootste deel ervan voor hun rekening 60% van de totale uitstoot van de EU. De uitstoot van deze sectoren zal dat wel zijn gesneden door 30% tegen 2030 in vergelijking met 2005.

Dit gebeurt op afspraak nationale emissiedoelstellingen die worden berekend op basis van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking van een land. EU-landen met lagere inkomens zullen steun krijgen.

Ontdek  doelstellingen van de lidstaten en hoe de minder rijkere EU-landen zullen worden gesteund.

Beheer van bossen voor klimaatverandering

EU-bossen absorberen het equivalent van 10.9% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU elk jaar. De EU wil deze macht gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan.

Nieuwe wetgeving heeft tot doel de uitstoot veroorzaakt door ontbossing te voorkomen en elk EU-land te verplichten om veranderingen in landgebruik, die leiden tot de uitstoot van CO2, te compenseren door hun bossen beter te beheren of uit te breiden.

Check out deze infographic om te leren hoe de EU bossen gebruikt om de COXNUMX-uitstoot te compenseren.

Het terugdringen van de uitstoot van auto’s

Auto's en bestelwagens veroorzaken 15% van de CO2-uitstoot in de EU. De EU werkt aan wetgeving om de emissienormen voor auto’s aan te scherpen. Het Parlement roept ook op tot maatregelen om de overstap naar elektrische en hybride voertuigen te vergemakkelijken.

Meer informatie over het nieuwe CO2-doelen voor auto's.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending