Verbind je met ons

Klimaatverandering

Akkoord over # CO2-emissiereducties voor nieuwe auto's en bestelwagens overeengekomen - Het onvermogen van de Raad om internationale klimaatverbintenissen na te komen, belemmert echte vooruitgang

DELEN:

gepubliceerd

on

De onderhandelingen over CO2-reductienormen voor nieuwe auto’s en bestelwagens zijn gisteravond afgerond, met een overeenkomst om in 37,5 respectievelijk 31% en 2% CO2030-uitstootreductie voor auto’s en bestelwagens te bereiken. Voor 2025 moeten de reducties 15% bedragen voor zowel auto's als bestelwagens. Het standpunt van het Europees Parlement, gesteund door ALDE, was een reductie van 20% in 2025 en 40% in 2030 voor zowel auto's als bestelwagens.
Nils TORVALDS

Nils TORVALDS

Nils Torvalds, lid van het Europees Parlement, zei: "Hoewel we erin zijn geslaagd een duidelijke verbetering te bewerkstelligen in de doelstelling voor 2030 voor auto's vergeleken met het oorspronkelijke voorstel van de Commissie en de overeenkomst hebben versterkt door verschillende negatieve aspecten van het standpunt van de Raad aanzienlijk te verminderen, schiet deze overeenkomst niettemin tekort bij wat de Europese Unie Ik ben teleurgesteld en bedroefd door het feit dat nog maar een paar dagen geleden in Katowice alle instellingen en vertegenwoordigers van de lidstaten, inclusief Duitsland, groots hebben gesproken over hun verplichtingen op het gebied van de klimaatambitie. Nu, op een gewone maandag in Brussel, wordt deze ambitie volledig vergeten. Het onvermogen om in de praktijk te verwezenlijken wat zo vaak wordt benadrukt in toespraken, heeft ons er uiteindelijk van weerhouden echte vooruitgang te boeken op andere belangrijke kwesties, zoals de doelstellingen voor 2025. Dat we twee dagen nadat Katowice niet tot een beter resultaat kon komen, moet het zijn eigen verhaal vertellen en als eye-opener dienen.

“De lagere ambitie met betrekking tot de doelstellingen voor 2025 voor auto’s en bestelwagens dreigt dat sommige lidstaten hun kans missen om goede vooruitgang te boeken bij het bereiken van hun bindende emissiereductiedoelstellingen onder de EU-verordening inzake de verdeling van de inspanningen in 2030. Hoe lager de ambitie de ambitie in 2025, de hoger en steiler zal het moeten zijn naarmate we dichter bij 2030 en de tweede helft van deze eeuw komen. Het uitstellen van de noodzakelijke vooruitgang is geen serieuze manier om met de klimaatverandering om te gaan."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending