Verbind je met ons

Dierenwelzijn

#CBDCOP14 – EU roept op tot hernieuwde internationale actie om de natuur op het land en op zee te beschermen

DELEN:

gepubliceerd

on

Te midden van recente alarmerende berichten over het wereldwijde verlies aan dieren in het wild en ecosystemen pleit de Europese Unie voor een sterkere wereldwijde reactie op biodiversiteitsproblemen op de VN-conferentie over biodiversiteit 2018.

Tijdens de 14th-conferentie van de partijen bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake biodiversiteit in Sharm-el-Sheikh, Egypte, zal de EU de internationale inspanningen leiden voor een mondiaal kader voor biodiversiteit na 2020. Een bredere integratie van biodiversiteitsaspecten in landbouw-, energie-, mijnbouw-, industrie- en infrastructuurprojecten is essentieel om de temperatuurstijging op aarde tot ver onder 2 ° C te houden, in overeenstemming met de verplichtingen van de Overeenkomst van Parijs. De conferentie op hoog niveau inzake biodiversiteit zal naar verwachting internationale consensus over de urgentie van het bereiken van wereldwijde biodiversiteitsdoelen door 2020.

Representing the European Union at the High-Level Segment, Environment, Maritime Affairs and Fisheries Commissioner Karmenu Vella said: “Biodiversity – nature – is our life-support system. The current rate at which we are losing our wildlife and ecosystems is an existential threat as worrying as climate change. I am encouraged by the growing awareness of the links between the two, also at high-level international events such as this one and the upcoming United Nations climate change conference in Poland. Protecting biodiversity on land as in the ocean is important for future generations, but also for our current wellbeing.”

Met meer dan € 350 miljoen per jaar aan biodiversiteit in ontwikkelingslanden, is de EU de grootste donor voor de bescherming van de biodiversiteit in de wereld. Door het groeiende bewustzijn in Europa van de positieve rol van biodiversiteit en ecosystemen voor de gezondheid en voor voedselzekerheid, is de Europese Unie goed gepositioneerd om wereldwijd leiderschap te bieden. Het bedrijfsleven beseft ook hoe afhankelijk ze zijn van biodiversiteit, terwijl sommige bedrijven gedurfde maatregelen nemen om hun afhankelijkheid van natuurlijk kapitaal te overwegen.

Voortbouwend op deze positieve voorbeelden, zal de Europese delegatie, onder leiding van commissaris Vella, ernaar streven het biodiversiteitsbeleid tot het politieke front te brengen ter voorbereiding op een ambitieus en verenigd resultaat op de conferentie van de partijen (COP15) in 2020 in China. Het vraagt ​​om het integreren van natuurdoelen in de sectoren industrie, mijnbouw, energie en infrastructuur. Alle partijen zullen een joint aannemen Verklaring daartoe. Vrijwillige publieke en private toezeggingen, met een toetsingsmechanisme om verantwoording te garanderen, zullen worden aangemoedigd om de implementatie van biodiversiteitsdoelen te intensiveren.

Commissioner Vella will also sign the EU’s joining of the Coalitie van het streven naar bestuivers, zoals voorzien in de recente EU-initiatief inzake bestuivers. Dit zal een sterke, gecoördineerde internationale reactie op het verval van bestuivers helpen.

In the spirit of President Juncker’s ambition for a nieuwe samenwerking met Afrika, de EU-delegatie benadrukte tijdens de voorafgaande ministeriële biodiversiteitstop in Afrika de cruciale rol van ecosystemen en biodiversiteit voor de bestrijding van bodemaantasting, aanpassing aan en beperking van klimaatverandering, beperking van rampenrisico's en duurzame ontwikkeling. Beter hulpbronnenbeheer en natuurbehoud is een factor voor een betere economische ontwikkeling.

advertentie

Achtergrond

De 2018 United Nations Biodiversity Conference, waarin de 14th Conferentie van de partijen bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake biodiversiteit (CBD COP 14) gaat van 17 naar 30 November 2018 in Sharm-el-Sheikh, Egypte. Het zal worden voorafgegaan door een Afrika-ministeriële Biodiversiteitstop op 13 november 2018 en een hoogwaardig segment op 14-15 november 2018. Vertegenwoordigers van 196-landen, waaronder onderzoekers, wetenschappers, lokale autoriteiten en leden van maatschappelijke groeperingen zullen naar verwachting de 2018 UN Biodiversity Conference bijwonen.

De conferentie op hoog niveau vindt plaats na recent rapport van Wereld Natuur Fonds (WWF) onthulde dat de populatiegrootte van dieren in het wild met 60% wereldwijd daalde tussen 1970 en 2014 en een rapport van het Intergovernmental Science-Policy Platform over biodiversiteit en ecosysteemdiensten (IPBES) waarschuwde voor gevaarlijke achteruitgang van biodiversiteit.

De Conventie over biodiversiteit (CBD) is de grootste en politiek belangrijkste conventie op het gebied van biodiversiteit en het duurzame gebruik ervan. Elke twee jaar wordt een Conference of Parties gehouden.

The EU has been a key player in the Convention on Biodiversity from its beginning and will continue to shape global biodiversity policy. As the EU’s external representative, the Commission has an essential role to play in this context.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending