Verbind je met ons

Klimaatverandering

#ParisAgreement – ​​EP-leden roepen op tot het intensiveren van de klimaatverplichtingen van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Al het EU-beleid moet nauw aansluiten bij de langetermijndoelstellingen van de Overeenkomst van Parijs, zei het Parlement vorige week.

EP-leden benadrukken dat de huidige toezeggingen van de partijen van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC) “de opwarming van de aarde slechts zouden beperken tot een temperatuurstijging van ongeveer 3.2°C en niet eens in de buurt van 2°C zouden komen”, aldus een resolutie. over de COP24-conferentie over klimaatverandering in Katowice, aangenomen met 239 stemmen voor, 145 stemmen voor en 23 onthoudingen.

Zij zijn van mening dat de impact van een stijging van de mondiale temperatuur met 2°C diepgaand en hoogstwaarschijnlijk onomkeerbaar zou zijn, maar vermeden zou kunnen worden door het doel van 1.5°C na te streven. De benodigde technologische oplossingen zijn beschikbaar en kosten steeds meer concurrerend. Al het EU-beleid moet nauw aansluiten bij de langetermijndoelen van de Overeenkomst van Parijs, zeggen ze.

Het Parlement roept alle partijen, inclusief de EU, op om hun bijdragen tegen 2020 te actualiseren om de resterende kloof in de richting van de Parijs-doelstelling te dichten.

Roep op tot een emissiereductie van 55% in 2030

De leden van het Europees Parlement zeggen dat hoewel het akkoord tussen het Parlement en de Raad om de doelstellingen voor hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie te verhogen zal resulteren in een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 45% in 2030, de EU zou moeten streven naar een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. 55% in 2030. De Europarlementariërs betreuren het dat in niet-EU-landen het debat over het verhogen van hun bijdragen nog maar net is begonnen.
De leden van het Europees Parlement roepen de Europese Commissie en de lidstaten ook op om bijdragen voor te bereiden om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 te verminderen, die tijdens de balans van vóór 2020 op de COP24 moeten worden gepresenteerd.

Mochten andere grote economieën er niet in slagen vergelijkbare toezeggingen te doen, dan zullen de bepalingen inzake koolstoflekkage moeten worden gehandhaafd om de mondiale concurrentiekracht van de Europese industrie te waarborgen, aldus de leden van het Europees Parlement.Klimaatfinanciering

advertentie

De begroting van de EU moet ook coherent zijn met haar internationale verplichtingen, en de langetermijnbegroting voor de periode na 2020 moet klimaat- en energiedoelstellingen centraal stellen, zeggen ze. Het aandeel van de klimaatgerelateerde uitgaven moet zo snel mogelijk worden verhoogd van 20% naar 30%, en alle resterende uitgaven moeten in overeenstemming zijn met Parijs en niet contraproductief zijn voor de klimaatinspanningen.
De EU zou ook een speciaal en automatisch EU-mechanisme voor overheidsfinanciering moeten opzetten dat aanvullende en adequate steun biedt voor het eerlijke aandeel van de EU in de verwezenlijking van de internationale klimaatfinancieringsdoelstelling van 100 miljard dollar, zeggen leden van het Europees Parlement.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending