Verbind je met ons

Circulaire economie

#PlasticOceans – EP-leden steunen EU-verbod op vervuilend wegwerpplastic tegen 2021

DELEN:

gepubliceerd

on

Plastic draagtassen en andere afvalvervuiling in de oceaan Plastic carrier bags and other pollution in ocean – ©AP Images/European Union-EP 

Plastic artikelen voor eenmalig gebruik, zoals borden, bestek of wattenstaafjes, die meer dan 70% van het zwerfvuil op zee uitmaken, zullen worden verboden volgens plannen die zijn goedgekeurd door de Milieucommissie.

Plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals bestek, wattenstaafjes, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes zullen vanaf 2021 van de EU-markt worden verbannen, op basis van ontwerpplannen die vorige week zijn goedgekeurd door de Commissie Milieu en Volksgezondheid.

In het rapport van Frédérique Ries (ALDE, BE), aangenomen met 51 stemmen voor en 10 tegen, met drie onthoudingen, EP-leden voegden aan deze lijst toe: zeer lichte plastic zakken, producten gemaakt van onder invloed van zuurstof afbreekbare kunststoffen en fastfoodcontainers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen.

Nationale reductiedoelstellingen

De consumptie van verschillende andere artikelen, waarvoor geen alternatief bestaat, zal tegen 2025 door de lidstaten op een "ambitieuze en duurzame" manier moeten worden verminderd. Dit omvat hamburgerboxen voor eenmalig gebruik, sandwichboxen of voedselcontainers voor fruit, groenten, desserts of ijsjes. De lidstaten zullen nationale plannen opstellen om het gebruik van producten die geschikt zijn voor meervoudig gebruik, alsook hergebruik en recycling te stimuleren.

Andere kunststoffen, zoals drankflessen, moeten in 90 voor 2025% gescheiden worden ingezameld en gerecycled.

Sigarettenpeuken en verloren vistuig

advertentie

De EP-leden waren het erover eens dat reductiemaatregelen ook betrekking moeten hebben op afval van tabaksproducten, met name sigarettenfilters die plastic bevatten. Het zou tegen 50 met 2025% en tegen 80 met 2030% moeten worden verminderd.

Eén sigarettenpeuk kan tussen de 500 en 1,000 liter water vervuilen, en als het op de weg wordt gegooid, kan het wel twaalf jaar duren voordat het uiteenvalt. Ze zijn de op één na meest bezaaide plastic wegwerpartikelen.

De lidstaten moeten er ook voor zorgen dat jaarlijks ten minste 50% van het verloren of achtergelaten vistuig dat plastic bevat, wordt ingezameld, met een recyclingdoelstelling van ten minste 15% tegen 2025. Vistuig vertegenwoordigt 27% van het afval dat op de Europese stranden wordt aangetroffen.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

De lidstaten zouden ervoor moeten zorgen dat tabaksfabrikanten de kosten van de afvalinzameling voor die producten dekken, inclusief vervoer, behandeling en afvalinzameling. Hetzelfde geldt voor producenten van vistuig dat plastic bevat, die zullen moeten bijdragen aan het halen van de recyclingdoelstelling.

Frédérique Ries (ALDE, BE), rapporteur, zei: “Europa is slechts verantwoordelijk voor een klein deel van het plastic dat onze oceanen vervuilt. Het kan en moet echter een sleutelrol spelen bij het vinden van een oplossing en leidend zijn op mondiaal niveau, zoals het in het verleden heeft gedaan in de strijd tegen klimaatverandering. Verbieden, verminderen, belasten, maar ook vervangen, waarschuwen; de lidstaten hebben veel mogelijkheden om uit te kiezen. Het is aan hen om verstandig te kiezen en aan ons om te blijven aandringen op meer. “

Volgende stappen

Het rapport zal tijdens de plenaire vergadering van 22-25 oktober in Straatsburg door het voltallige Parlement in stemming worden gebracht.

Achtergrond

Volgens de Europese Commissie, is meer dan 80% van het zwerfvuil op zee plastic. Samen vormen ze 70% van al het zwerfvuil op zee. Door zijn langzame afbraak hoopt plastic zich op in zeeën, oceanen en op stranden in de EU en wereldwijd. Plasticresten worden aangetroffen in mariene soorten – zoals zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en vogels, maar ook in vissen en schaaldieren, en daarmee in de menselijke voedselketen.

Hoewel kunststoffen een handig, aanpasbaar, nuttig en economisch waardevol materiaal zijn, moeten ze beter worden gebruikt, hergebruikt en gerecycled. Als het afval wordt achtergelaten, omvat de economische impact van kunststoffen niet alleen de verloren economische waarde van het materiaal, maar ook de kosten van opruimen en verliezen voor toerisme, visserij en scheepvaart.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending