Verbind je met ons

Milieu

Commissie beschermt Europeanen tegen #HazardousChemicals in kleding en textiel

DELEN:

gepubliceerd

on

De afgelopen tien jaar heeft de EU de blootstelling van onze burgers aan schadelijke chemicaliën aanzienlijk verminderd, en de Commissie evalueert voortdurend hoe de bescherming van consumenten, werknemers en het milieu verder kan worden verbeterd. Tegen deze achtergrond heeft de Commissie dit besluit aangenomen nieuwe beperkingen voor het gebruik van 33 stoffen waarvan bekend is dat ze kanker en reproductieve gezondheidsproblemen veroorzaken vanwege het gebruik ervan in kleding, schoeisel en andere textielartikelen.

De nieuwe regels zijn aangenomen door wijziging van de REACH-verordening - de meest geavanceerde en uitgebreide chemische wetgeving ter wereld. De vandaag aangenomen maatregelen zijn erop gericht de gezondheid van de Europese burgers te beschermen door hun blootstelling aan CMR-chemicaliën (stoffen die zijn geclassificeerd als kankerverwekkend, mutageen en giftig voor de voortplanting) te beperken, die bijzonder schadelijk kunnen zijn bij veelvuldig contact met de menselijke huid. Deze nieuwe regels stellen maximale concentratielimieten vast voor het gebruik van CMR-stoffen in kleding en textiel en verbieden producten die deze limieten overschrijden, om op de EU-markt te worden gebracht, ongeacht de herkomst van de productie. De beperkingen zijn opgesteld op basis van wetenschappelijke en technische aanbevelingen van het Europees Agentschap voor chemische stoffen en na breed overleg met belanghebbenden. Ze worden 24 maanden na de publicatie van de verordening in het Publicatieblad van de EU van toepassing.

De Commissie brengt ook een verklarende gids over de beperking uit, die beschikbaar zal zijn hier na de publicatie in het Publicatieblad.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending